Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde proapis13 » 24 Sep 2015, 20:56

Dinca Catinel scrie:....Pelinul e in sirop, daca enigma colegului era serioasa.

Pentru ca se da pelin in sirop doar primavara si pt ca in filmulet nu vorbesti de pelin...serios...
Daca nu e secret,in ce concentratie dai pelinul si ce efect are acum ???
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Avram » 24 Sep 2015, 21:09

gica.mosu scrie:[
Re(cititi )MS lui TIIH,si de ce nu,cautati= cititi, o brosura=carticica numita -Viata albinelor....Scuze daca am jignit pi cineva....

Mosule... de citit mai citim si noi ce a scris Hristea , Malaiu, Maeterlinck, Melniciuc ,Antonescu ,Ograda , Moraru ...si nu numai ei cu privire la - uzura albinelor in prelucrarea siropului - dar daca citesti vreo 4 pagini mai in spate ...Albinele nu se uzeaza de la sirop! Acesta este un mit!

Si acum ... eu ca incepator ce sa fac ???
Cartile spun una , forumul alta ...Grea apicultura asta pentru mine... cred ca raman la carti

Respectele mele.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Dinca Catinel » 24 Sep 2015, 21:17

proapis13 scrie:
Dinca Catinel scrie:....Pelinul e in sirop, daca enigma colegului era serioasa.

Pentru ca se da pelin in sirop doar primavara si pt ca in filmulet nu vorbesti de pelin...serios...
Daca nu e secret,in ce concentratie dai pelinul si ce efect are acum ???

Urmez sfaturile unor apicultori septagenari. Pelinul il folosesc inclusiv eu si familia, uscat, cate o lingurita dimineata, 2 luni pe an, septembrie si martie. Rolul lui e antiparazitar, asemenea rolului pe care il are in apicultura.
Ca om, contra parazitilor interni,3 din 10 oameni (cu indulgenta) iau pastilele acelea pe care le iei odata dar care sunt atat de nocive incat femeilor le pot provoca avort spontan. Desigur acele pilule se dau si copiilor de 3-4 ani pentru a nu avea probleme la examenul coproparazitologic, necesar pana in aceasta toamna la gradinite. Ceilalti 7 din 10 nu fac nimic contra parazitilor interni dar au grija sa isi deparaziteze bichonii de 2 ori pe an. O mica parte din oameni folosesc contra parazitilor ulei de cuisoare, pelin proaspat macinat si nuc negru, sau o alta varianta ar include uleiul de dovleac. La albine aparent este suficient pelinul. Nu are legatura cu primavara. Stuparul de la care am invatat asta a insistat sa il folosesc toamna. Sunt multe studii, serioase, nu de pe site-uri conspirationiste, care asociaza aparitia cancerului cu parazitii interni.
Imi pare rau, nu pot sa iti spun in ce concentratie, nu sunt chimist. 2 crenugute la opt litri de sirop final, daca te ajuta cu ceva. La 20 de kg zahar, 2 la 1, am pus 4 crengute sanatoase.
Dinca Catinel

Mesajde nae » 24 Sep 2015, 21:25

Avram scrie:... cred ca raman la carti

BUNA decizie . ;)
Cititul nu-i ''forta'' mea . :(
Sfatul meu e sa nu despartiti hranirea de ''LOCUINTA''si LOCATARI .
La ME poti completa in august FARA sa blochezi (ME nu inseamna un corp :shock: ) , la DB trebuie sa ''mesteci'' in ei toata toamna ... in varianta '15 ; in alti ani acum se tragea mierea de balta . ;)
Ai italiana sau ... si toamna caniculara = completarea se transforma in puiet .
Adica nu este o solutie sablon .
nae

Mesajde gica.mosu » 24 Sep 2015, 22:01

...Pentru Avram si nu numai...Poate tu ai citit n carti,dar altii nuuuu :mrgreen: Spune-am intr-un MS ca din 10 apic pe care i-am intrebat ce manual au=invata...dor 2 aveau o carte :oops: Acum 3 ani vb cu un apic s-il intreb daca intra pe forum stuparitul...A raspuns:paiiiii ce sa citesc acolo=doara contaziceri si certuri intre ei 8-) ...SI cum ti-ai dat seama, ce manul ai in biblioteca......Paiiii io am invatat di la tata=mare fost apic,s'atunci de unde-ti dai seama de prostiile scrise pe forum daca teorie nu stii( era profesor-nu stiea sa unifice 2 stupi s-au sa indrepte un stup bezmetic :mrgreen: ) fara sa citesti o carte...raspunsul=ma descurc eu....P.S-Sunt n carti scrise de n autori(uni din ei practicieni) cu n metode de lucru....dupa 1-3 ani de apicultura=stii cu ce se mananca aceasta daca esti CITIIIIT...PSS-CITITI carti si pe forum si faceti ce si cum credeti ca e mai bineee=vi se potriveste cu,cunostintele DV.....Respect-G.M....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Adi Hodis » 24 Sep 2015, 22:20

asd scrie:Vezi nu degeaba am simtit ca e mai sigura si mai fireasca iernarea pe un corp la ME. Ghemul va ramane toata iarna langa resursele de miere si polen. Putina reorganizare nu strica chiar si la ME.

De-a lungul anilor, am iernat colonii de albine in stupi ME, doua caturi, diferite nr-e de intervale, de la 3 - 4 la 10 intervale ocupate cu albine. Numerele fiind valabile inainte de a se forma ghemul de iarna.
Intr-o iarna am iernat cateva colonii pe cate un singur cat. Nu mi-a placut cum a iernat.
De atunci am ales sa fie 2 caturi, chiar daca au fost roi.
Intotdeauna ghemul se formeaza langa miere, sub ea defapt.
Principalul este sa NU fie miere in ramele centrale din catul I.
Pe ramele marginase din catul I, poate fi ceva miere, asa cam de 3 degete, nu e o problema.
Astfel au iernat foarte bine.
Nu vad de unde ar fi mai putin sigura iernarea in doua caturi.

De niste ani ... iernez coloniile ( familiile ) in 3 caturi, cuibul fiind situat in caturile II si III. Catul I este fosta magazie de miere, care acum are rolul de cat tampon intre ghem si fundul stupului.
Si in aceasta configuratie ierneaza foarte bine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Avram » 24 Sep 2015, 22:28

Adi Hodis scrie:
asd scrie:
De niste ani ... iernez coloniile ( familiile ) in 3 caturi, cuibul fiind situat in caturile II si III. Catul I este fosta magazie de miere, care acum are rolul de cat tampon intre ghem si fundul stupului.
Si in aceasta configuratie ierneaza foarte bine.

Adi ... la dadant 10 rame , recomanzi cat sub cuib tot ca tampon intre ghem si fundul stupului ?
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde asd » 25 Sep 2015, 07:47

Avram scrie:Si acum ... eu ca incepator ce sa fac ???
Cartile spun una , forumul alta ...Grea apicultura asta pentru mine... cred ca raman la carti
Respectele mele.

E o decizie foarte buna. Pe forumuri o sa gasesti intotdeauna fel si fel de pareri si nu zic ca nu sunt bune insa te zapacesc de cap. Trebuie sa alegi o varianta si sa mergi pe ea, asta si in functie de contextul stupinei tale.
asd

Mesajde asd » 25 Sep 2015, 08:01

Am si eu 2,3 familii mai puternice la care nu am facut nimic si stau pe 2 corpuri insa am si slabaturi(donatoare de puiet) la care am inversat pentru ca nu au reumplut catul 2. Pe 3 corpuri nu am ca am tot inmultit. Am si pe 1 corp cate o familie(majoritatea doar cu urdinis superior dar si inferior insa mai putine), sau 2 in 1. Deci cred ca am momentan cam toate variantele posibile de iernare mai putin fund cu plasa. Nu am avut in intentie o asemenea diversitate insa asa s-a nimerit.
Ce ziceam e ca la familii medii cel mai corect ar fi o reorganizare a cuibului pe 10 rame(adica reducerea la un corp) tinand cont de ordinea fireasca miere,polen,puiet. Si ca sa fii si mai sigur de reusita iernarii la eclozionarea ultimei generatii de puiet faci o suplimentare cu sirop gros. Ca pui sau nu un corp dedesubt e dechilin; probabil ca la fundul cu plasa conteaza diferenta.
asd

Mesajde ignatov andrei » 25 Sep 2015, 10:37

Avram scrie:
gica.mosu scrie:[
Re(cititi )MS lui TIIH,si de ce nu,cautati= cititi, o brosura=carticica numita -Viata albinelor....Scuze daca am jignit pi cineva....

Mosule... de citit mai citim si noi ce a scris Hristea , Malaiu, Maeterlinck, Melniciuc ,Antonescu ,Ograda , Moraru ...si nu numai ei cu privire la - uzura albinelor in prelucrarea siropului - dar daca citesti vreo 4 pagini mai in spate ...Albinele nu se uzeaza de la sirop! Acesta este un mit!

Si acum ... eu ca incepator ce sa fac ???

Respectele mele.

Eu nu reprezit forumul. eu sunt doar...Ignatov Andrei, atat!
Avram, tu faci ce crezi, dar eu spun asa:
- in carte scrie ca trebuie sa avem hrana pregatita din timp pentru ca albinele ce vor trebui sa ierneze, sa nu se uzeze (adica e posibil).
Despre aceste albine era vorba.

Albina pentru iarna isi inhiba glandele hipofaringiene.
Pai noi stim - normal ca din carti, da' alea bune, nu toate mazgalelile - ca functionarea glandelor hipofaringiene are urmatorul ciclu:
- varsta 6-12 zile secreta laptisor;
- peste varsta de 21 de zile secreta invertaza.
Pai daca albina si-a inhibat glandele ca sa nu mai creasca puiet decat la primavara, cum va prelucra siropul?!?
Pai nu a spus L5S ca..."nu poate"?!?

Mai departe pune-ti la treaba intuitia, ca altfel... :oops:
ignatov andrei

Mesajde Dragos2006 » 25 Sep 2015, 12:06

Anul acesta am un lot de colonii pe care in aceasta luna le-am umplut cu invertit cumparat. Maine daca imi permite vremea vreau sa deschid una si sa vad cum se prezinta. Parerea mea e ca apicultura s-a schimbat mult in ultimii ani.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cristi_vidican » 25 Sep 2015, 13:28

Dragos2006 scrie:Anul acesta am un lot de colonii pe care in aceasta luna le-am umplut cu invertit cumparat. Maine daca imi permite vremea vreau sa deschid una si sa vad cum se prezinta. Parerea mea e ca apicultura s-a schimbat mult in ultimii ani.

Invertit cumpărat ...
Din zahăr sau porumb?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 25 Sep 2015, 14:03

Dragos2006 scrie: Parerea mea e ca apicultura s-a schimbat mult in ultimii ani.

Da, apicultura s-a schimbat, dar albina mai are pana sa se schimbe, adica mai are putin si pateste ca magarul: cand s-a obisnuit flamand, a murit! :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 25 Sep 2015, 14:04

cristi_vidican scrie:
Dragos2006 scrie:Anul acesta am un lot de colonii pe care in aceasta luna le-am umplut cu invertit cumparat. Maine daca imi permite vremea vreau sa deschid una si sa vad cum se prezinta. Parerea mea e ca apicultura s-a schimbat mult in ultimii ani.

Invertit cumpărat ...
Din zahăr sau porumb?

Cu neonicotinoide, sau fara...? :lol:
ignatov andrei

Mesajde alin75 » 25 Sep 2015, 14:38

Dragos2006 scrie:Cataline cauta un godac la vreo 70 de kg. si un ceaiu la vreo 50 litri . Tragem o pomana porcului de sta mîța in coada . Pe noi nu ne intereseaza cine nu vine , ne intereseaza cine vine .
In alta ordine de idei , cat timp Catalin este banat pe acest forum si eu in semn de solidaritate cu el ma abtin de la a mai posta . Ne auzin la tel. , FB si YT .
PS. In caz de extrema urgenta facem o intalnire si la Mihai Bals.
PS Sper ca moderatorii de pe acest forum au o urma de bun simt in ei si nu vor participa la intalnirea de la Craiova. Daca vor sa participe isi pot da demisia de functia de moderator si vor fi primiti cu bratele deschise.

:?: Catalin :?:
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Dragos2006 » 25 Sep 2015, 15:03

Invertit de porumb fara neonicotinoide provenit de Bulgaria . In fapt are exact compozitia mierii de salcam la nivel glucidic.
PS. Catalin nu mai este banat.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA