Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puietul varos

Mesajde proapis13 » 09 Noi 2011, 22:41

doc31cody scrie:Domnilor si bunicii mei foloseau Micocidin in fiecare an caci in fiecare an aparea cite 1 , 2 stupi cu puiet varos. Cind s-a terminat cu medicamentul si am trecut la metode mai naturiste (de nevoie ca nu s-a mai comercializat , nu ca am fi vrut noi) nu mai am puiet varos de 9 ani.

Daca esti amabil,ce metode naturiste folositi de nu mai aveti puiet varos?
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviu1965 » 10 Noi 2011, 12:05

Subscriu si eu.
Spune-ne si noua .
liviu1965

Mesajde doc31cody » 11 Noi 2011, 22:02

Parca am mai scris pe undeva pe aici dar nu mai gasesc, sau o fi fost pe vechiul forum, nu mai stiu.
La inceput am folosit simple frunze de pelin presarate deasupra ramelor la intervale de 1 saptamana, apoi am inceput cu ceai de pelin in siropul de stimulare primavara si toamna. Am completat in timp cu tot felul de plante : menta, roinita, musetel etc pe care sincer le puneam asa cam dupa ureche (ca un ceai pentru mine). Oricum treba a dat rezultate pozitive. Acum merg pe reteta de protofil de casa postata de Dragos2006 pe forumul vechi si sunt multumit, mai ales ca imi fac totul singur de la plante pina la alcool.
Spectaculos a fost cu pelinul (proaspat cules) deasupra ramelor: azi il puneam si dupa 3-4 zile nici urma de puiet varos. Cind am trecut la ceaiuri deja nu mai era asa de evident .
Daca nu credeti, INCERCATI !!! Nu aveti ce pierde.
doc31cody

Mesajde cristi arad » 22 Noi 2011, 21:18

gabi bee scrie:am scris despre puietul varos pe alt topic dar aici este sectiunea potrivita . din cate am observat sunt singurul in momentul de fata pe forum care se confrunta cu puietul varos ,sau cel putin singurul care spune . in cazul meu a aparut la un roi pe 4 rame cu o matca batrana cu aripile franjurate , in unul din cele 4 compartimente ale unui orizontal , avand sita descoperita pe tot fundul iar capacul inchis etans. s-a scris mult si pe celalalt forum despre aceasta boala dar poate aici se vor expune cateva lucruri simple si concentrate despre cum sa eliminam boala din stupina cu pagube cat mai mici . din ce am inteles pana acum schimbarea matcii ar fi primul pas in eradicarea bolii urmata de eliminarea fagurilor afectati, schimbarea sau dezinfectarea lazii , etc . colegul maximus a scris dincolo ca a folosit cu succes o solutie de 20ml hipoclorit la un litru de apa , pulverizand cu ea fagurii afectati si probabil si cutia . intreb , a mai folosit cineva si daca da fagurii au fost cu tot cu albine sau fara , ca banuiesc ca nu ar rezista albinele la clor ? :P

micocidin nu mai este, dar se trateaza usor cu nistatin, inclusiv matca
cristi arad

Mesajde proapis13 » 22 Noi 2011, 23:28

cristi arad scrie:micocidin nu mai este, dar se trateaza usor cu nistatin, inclusiv matca

Din cate stiam produsul este un antibiotic puternic http://www.mymed.ro/stamicin-nistatin-prospect.html
Antibioticele folosite in apicultura au remanentza in ceara si rame pana la 2 ani
Putin ma intereseaza ce faci tu cu mierea insa sunt curios cum administrezi tratamentul
Au facut albinele tale candidoza vaginala sau bucala :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi arad » 11 Dec 2011, 00:13

proapis13 scrie:
cristi arad scrie:micocidin nu mai este, dar se trateaza usor cu nistatin, inclusiv matca

Din cate stiam produsul este un antibiotic puternic http://www.mymed.ro/stamicin-nistatin-prospect.html
Antibioticele folosite in apicultura au remanentza in ceara si rame pana la 2 ani
Putin ma intereseaza ce faci tu cu mierea insa sunt curios cum administrezi tratamentul
Au facut albinele tale candidoza vaginala sau bucala :lol:

dumneata esti dintre cei vechi, ar trebui sa stii cum se administreaza, cat despre cum le administrez eu medicamentul este o alta problema si numai cunoscutii apropiati au acces la ea; nu de alta dar cei asazisi isteti sa nu cumva sa o ia ca pe o simpla vorba ("nu aruncati margaritarele voastre in fata porcilor ca sa nu le calce in picioare si sa se intoarca sa va rupa")
cristi arad

Mesajde gica » 11 Dec 2011, 00:42

cristi arad scrie:dumneata esti dintre cei vechi, ar trebui sa stii cum se administreaza, cat despre cum le administrez eu medicamentul este o alta problema si numai cunoscutii apropiati au acces la ea; nu de alta dar cei asazisi isteti sa nu cumva sa o ia ca pe o simpla vorba ("nu aruncati margaritarele voastre in fata porcilor ca sa nu le calce in picioare si sa se intoarca sa va rupa")

Mai secretosule mai.Nu ti-e clar ca dracia aia este antibiotic.Nu ti-e clar ca nu ai ce cauta cu antibiotice in stupi.
Tine-o te rog la secret si nu o mai spune nici macar la cunoscutii apropriati ca dau de dracu.
Vezi ca esti contra tuturor cu avioneta asta.Renunta ca e mai bine.
gica

Mesajde cristi arad » 21 Dec 2011, 00:32

gica scrie:
cristi arad scrie:dumneata esti dintre cei vechi, ar trebui sa stii cum se administreaza, cat despre cum le administrez eu medicamentul este o alta problema si numai cunoscutii apropiati au acces la ea; nu de alta dar cei asazisi isteti sa nu cumva sa o ia ca pe o simpla vorba ("nu aruncati margaritarele voastre in fata porcilor ca sa nu le calce in picioare si sa se intoarca sa va rupa")

Mai secretosule mai.Nu ti-e clar ca dracia aia este antibiotic.Nu ti-e clar ca nu ai ce cauta cu antibiotice in stupi.
Tine-o te rog la secret si nu o mai spune nici macar la cunoscutii apropriati ca dau de dracu.
Vezi ca esti contra tuturor cu avioneta asta.Renunta ca e mai bine.

de ce ti se pare ca insist, omul cerea un sfat, eu daca pot si vreau il dau daca nu nu , nu vad care-i problema, repet daca doreste sa ia in seama sfatul bine, daca nu nu. eu nu sunt impotriva antibioticelor pt ca am salvat multi stupi in felul asta, stupi care de altfel se degradau si poate mureau. Nu fi acru :lol: , Toate bune si sarbatori fericite tie si familiei
cristi arad

Mesajde Geangu Cristian » 21 Mar 2012, 10:43

Ieri am redus urdinsul la minim ptr a evita furtsagul..... ,la o familie cu antecedente in ale puietului varos am observat doua larve de puiet varos ,familia aceea in vara trecuta a avut asa ceva si si-a revenit singura intr-un cules puternic inainte de cules unisem cu alta care a avut p v si nu prea mai avea ,matcile erau tinere am aleso pe cea mai buna dintre ele ...acum are puiet capacit larve ou pe 3 rame si 7 intervale ful de albina.in concluzie am decis sa-l orfanizez il trnsvazez pe rame curate il infometez ii dau si varachet si il unesc cu o alta famie sau cate o rama la fiecare , am mai eliminat 2 orfani si nu am nici o familie sub 6 ame . Inainte de anul trecut nu mai vazusem de cca 5 ani pe la mine asa ceva,am un vecin in varsta cu o stupina prea mare pentru puterile lui nu renunta desi ii este greu sa-i intretina mi-e si "frate si dusman" ne mai sfatuim il iau la targuri ....dar :stupina lui are de trei ori mai mule familii decat mine ,a avut puiet varos puiet in sac mortalitate anul trecut in primavara cca 20 bucati rame vechi negre negre,el spunea ca puietul varos poate sa apara si la o famili foarte buna cu un trecut impresionant de la imperecherea matcilor al 3-lea ,4-trulea ...trantor care a fecundato daca a fost contaminat, cand vine randul pontei lui apare asa ceva si nu scapi de el definitiv decat transvazat si schimbarea matci aceeasi parere o am si eu acum e posibil sa-mi strice matcile cu trantori de la el in general nu ma refer numai la p v are familii roitoare totul au imbatranit odata cu el ,trebue sa schimb vatra ptr impercherea matcilor ce ma sfatuiti care ati mai tras asa cocluzii ? multumesc ptr orice postare
Geangu Cristian

Mesajde un OM » 21 Mar 2012, 22:27

Cand ai asemenea vecini este greu sa dai sfaturi. La fel cum ai putea sa-l sensibilezi ca boala trebuie tratata ca si o boala, la fel de bine ai putea sa-l reclami la DSV. Ambele variante au ca remanenta pierderea prietenieie.
un OM

Mesajde BUNKA » 21 Mar 2012, 23:46

Cand am inceput cu albinele acum 7 ani aveam ca tot omul niste orizontali, apoi am avut dadant pe 10 rame cu fund de lemn, atunci imi aduc aminte ca nu exista an sa nu am 1-2 sau chiar 3 colonii care aveau puiet varos, era o adevarata problema pt mine pt ca nu stiam cum sa o rezolv, nu mergea nici cu micocidin, nimic parea sa nu functioneze si se pierdea mult puiet iar familia parca stagna...problemele au incetat definitiv prin anul 3 cand am pus funduri cu plasa la toti stupii, am inceput sa am stupi din ce in ce mai puternici si vara le tineam cu sita sus si jos, fara folie fara nimic, doar primavara tineam folia si toamna cand noptile erau reci...nu am mai avut nici un singur stup cu puiet varos, si nici gaselnita...asta era iarasi o mare problema...am uitat cum arata astea doua probleme in stupi.
Am mai avut o problema odata, vedeam peste tot albine prin iarba care nu puteau sa zboare, faceau salturi si misunau prin iarba, iar unele aveau aripile nedezvoltate, ciuciulitite practic...la momentul ala nu stiam ce este, dar mai apoi am aflat ca se trage de la Varoa si Virusul aripilor deformate transmis de varroa.
Cu timpul le inveti incet incet ...dar mereu ai ceva de invatat nou, sau nedescoperit inca,e un domeniu foarte complex...de aceea si dezvolta atat de multa pasiune din partea noastra.
Eu unul sunt fascinat de albina si apicultura si nu ma mai satur de studiu si experiment :lol: ...sunt putin maniac , recunosc! :lol:
BUNKA

Mesajde peterneamt » 22 Mar 2012, 09:38

Geangu Cristian scrie:Ieri am redus urdinsul la minim ptr a evita furtsagul..... ,la o familie cu antecedente in ale puietului varos am observat doua larve de puiet varos ,familia aceea in vara trecuta a avut asa ceva si si-a revenit singura intr-un cules puternic inainte de cules unisem cu alta care a avut p v si nu prea mai avea ,matcile erau tinere am aleso pe cea mai buna dintre ele ...acum are puiet capacit larve ou pe 3 rame si 7 intervale ful de albina.in concluzie am decis sa-l orfanizez il trnsvazez pe rame curate il infometez ii dau si varachet si il unesc cu o alta famie sau cate o rama la fiecare , am mai eliminat 2 orfani si nu am nici o familie sub 6 ame . Inainte de anul trecut nu mai vazusem de cca 5 ani pe la mine asa ceva,am un vecin in varsta cu o stupina prea mare pentru puterile lui nu renunta desi ii este greu sa-i intretina mi-e si "frate si dusman" ne mai sfatuim il iau la targuri ....dar :stupina lui are de trei ori mai mule familii decat mine ,a avut puiet varos puiet in sac mortalitate anul trecut in primavara cca 20 bucati rame vechi negre negre,el spunea ca puietul varos poate sa apara si la o famili foarte buna cu un trecut impresionant de la imperecherea matcilor al 3-lea ,4-trulea ...trantor care a fecundato daca a fost contaminat, cand vine randul pontei lui apare asa ceva si nu scapi de el definitiv decat transvazat si schimbarea matci aceeasi parere o am si eu acum e posibil sa-mi strice matcile cu trantori de la el in general nu ma refer numai la p v are familii roitoare totul au imbatranit odata cu el ,trebue sa schimb vatra ptr impercherea matcilor ce ma sfatuiti care ati mai tras asa cocluzii ? multumesc ptr orice postare

Cestia cu tintorul contaminat este chiar comica . Boala este factoriala, deci elimina factorii favorizanti si scapi de probleme. Puietul varos are nevoie de aceleasi conditii ca si loca europeana si ar trebui sa te bucuri ca ai puiet varos ce consuma larvele si nu loca . DECI LA MUNCA = UNIFICARI +RESTRINGERI DE CUIBURI + INTARIREA CU RAME CU PUIET CAPACIT + STIMULARI + MAI TIRZIU SCHIMBAREA MATCILOR. ;)
peterneamt

Mesajde cristi_vidican » 22 Mar 2012, 10:12

S-a mai spus, s-a ma scris, o metoda 100% de inlaturare a PV din stup este schimbarea matcii. Cuibul strans, stimulare si PV dispare.
Am cumparat matci si una avea PV. Am tot sperat, mi-era mila sa-i rup gatul ca dadusem bani pe ea, dar decat sa pierd si o familie de albine, mai bine i-am sucit gatul si am bagat una de la mine.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Geangu Cristian » 22 Mar 2012, 13:52

Asta am facut am omorat matca lam trnsvazat topesc tot desinfectez lada si tot ce tine de ia si distribui albina celor lalti stupi cate una ,doua rame ii aduc la un nivel nu a fost decat la un stup care a avut problema asta si anul trecut deci e mai bine sa-i duc dorul decat sai mai port grija , anul trecut lam tot bibilit stimulat restrans ajutat cu piuet ...desinfecteaz bine inventarul dupa fiecare interventie mai rau ma tinut din treaba , dupa toate astea trag concluzia ca ramane vulnerabil si oricand cnditiile vor fi mai dure iarna ... poate apare din nou multumesc la toti care dau sfaturi Respect
Geangu Cristian

Mesajde peterneamt » 22 Mar 2012, 23:52

Sporii se gasesc peste tot indiferent cit ai dezinfecta nu poti decit sa reduci din ei. Trebuie eliminati factorii favorizanti si principalul factor e o matca care oua imprastiat cite putin pe mai multe rame decit poate familia sa acopere. Deacea se recomanda stringerea cuiburilor pentru ca matcile sa fie obligate sa oua pe mai putine rame dar sa le umple din leat in leat si in cazul scaderii temperaturii albina sa poata mentine temperatura optima in cuib.
peterneamt

Mesajde balasbebe » 23 Mar 2012, 07:09

Sa nu confundam puietul racit cu puietul varos. Cuibul se strange din alte motive. Sunt multi care nu au diafragme sa stranga, sau sa limiteze spatiul din cuib.

Principala cauza a puietului varos este doar matca. Poti sa pui o rama cu puiet varos la o alta familie si nu se va transmite mai departe.
balasbebe

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE