Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Perioada cea mai dificila in anotimpul de iarna

Mesajde Bambucha » 09 Dec 2011, 22:51

Incepand cu sfarsitul lui ianuarie in colonie incepe cresterea de puiet, fapt care creste extraordinar consumul de miere, uzura albinelor este la maxim in februarie-martie. Astfel incat daca in luna decembrie avem un consum de circa 1-2Kg per familie, ei bine in februarie-martie este triplu. Daca in lunile decembrie si ianuarie se poate zice ca poti uita de stupi, incepand cu luna februarie incep sa apara problemele (daca nu s-a lasat suficienta hrana si daca tratamentele nu s-au efectuat corespunzator).

S-a mai scris, daca in general se lasa circa 3 kg hrana pe interval bine ocupat cu albina, nu aveti de ce sa va faceti emotii, chiar daca vremea este proasta pana in aprilie. Personal merg intodeauna cu raul in fata si las in colonie hrana suficienta pana la inceput de mai.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gabi bee » 09 Dec 2011, 23:11

pe de-o parte unora le mor familiile in aprilie iar altii, tot in aprilie, au stupii full de albina si deja culeg la rapita si au si caturi pline cu miere ! pai asta mai e viata ? :lol:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Bambucha » 09 Dec 2011, 23:32

Gabi, asta este si frumos la natura ca este imprevizibila... si implicit la albine e la fel, cateodata avem 20 de grade in februarie zile-n sir, alteori zborul de curatire vine undeva prin martie.
Mie mi-a murit un stup fix pe data de 8 mai in padurea de salcam, am avut in acel an zbor de curatire dupa 20 martie, si o primavara rece si umeda pana la 1 mai fara mai deloc timp de zbor, apoi dupa cateva zile calde a urmat o ploaie de 2 saptamani...La inceput de drum e cea mai buna invatatura! :mrgreen:
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Adrian Galofteanu » 10 Dec 2011, 08:13

teinegru64 scrie:
paul scrie:Cand infloresc ciresii ... mor albinele ! Asa spunea un stupar ...batran.

Cele mai valoroase familii se pierd la...cires.Cele care au dat ortu popii pana atunci.....nu se pun....fac parte din selectia naturala.Ori din prostia sau neștiința stuparului.

Ca sa facem putina lumina.....sa nu dam vina numai pe cires :lol: In perioada asta(de inflorire a ciresului) curentii reci de primavara sunt foarte frecventi si uneori insotiti de rafale da vant, averse de ploaie. Tentatia de a iesi din stup este foarte mare pentru albina culegatoare care trezita de razele soarelui ce ii bate in urdinis pleaca de cele mai multe ori fara sa ii pese de ce o asteapta in afara stupului.

Chiar daca suntem putin off topic eu zic ca este interesant de stiut ce facem in primavara pentru a evita depopularile masive.

1. Aleg pentru stupina mea o vatra buna, adica:
- caut o padure(unde este si cires) si plasez stupii pe marginea padurii dinspre Sud, eventual cu ceva protectie dinspe est.(vanturile cele mai reci sunt dinspre NE),

va las sa continuati.........
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde bogotamarius » 10 Dec 2011, 12:42

eh, iata ca anotimpul asta sosit, succes tuturor apicultorilor :D
bogotamarius

Mesajde pescaru » 10 Dec 2011, 19:04

la cires mor albinele ,dar cele batrane :) ,in alta ordine de idei la cires stupii au o dezvoltare rapida excelenta ,cu continuarea prun ,mar ...rapita .
pescaru

Mesajde valentin » 10 Dec 2011, 21:32

domnu pescaru inaintea ciresului mai sunt corcodusu si zarzaru(caisele alea mici cu simbure amara)eu zic ca a venit martie am scapat de toate grijile ;)
valentin

Mesajde pescaru » 11 Dec 2011, 16:05

Valentin ,era vorba despre ce spunea Paul ca,, mor albinele la cires cum ii spusese un batran stupar '' nu despre ce tipuri de pomi infloresc primavara si ordinea lor .Asta iti spun ca poate nu ai citit tot subiectul .
pescaru

Mesajde paul » 11 Dec 2011, 16:43

pescaru scrie:Valentin ,era vorba despre ce spunea Paul ca,, mor albinele la cires cum ii spusese un batran stupar '' nu despre ce tipuri de pomi infloresc primavara si ordinea lor .Asta iti spun ca poate nu ai citit tot subiectul .

D-le Pescaru ... batranul de la care am cumparat 3 fam . de albine , pe langa unele sfaturi pe care a considerat de cuviinta sa mi le dea ... mi-a spus asa ... "ai grija la primavara ,cand e ciresul in floare ca ... atunci mor stupii "... Eu neintelegand ce vrea sa spuna mi-a zis ..." las ca ai sa vezi ... nu-ti doresc dar ... se va intampla . Eu in fiecare an pe timpul florii de cires pierd 1-2 stupi " Insistand cu intrebarea ... de ce ... a zis ca "asa se intampla" Acum ,citind cele postate de colegi , inteleg ca ar fi ... ceva cauze ... Apropos ,d-l Teinegru 64 a spus ca in acea perioada mor ... fam. puternice , din cauze neimputabile stuparului ...Daca s-ar putea ... mai detaliat si eventual solutii de prevenire !!!...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde -tedy- » 11 Dec 2011, 17:09

daca familia a iesit din iarna(15 martie +/-) depinde de zona si de temperaturi este considerata iesita din iarna.
Deci daca iti mor in aprilie frate e rau tare :
1-nu este luna de iarna
2-nu ai verificat stupii=neglijenta
3-in aprilie se cladesc rame nu se moare de foame
Pe Horia il inteleg este o zona mult mai rece,dar in sud?
0742844185
-tedy-

Mesajde paul » 11 Dec 2011, 17:17

-tedy- scrie:daca familia a iesit din iarna(15 martie +/-) depinde de zona si de temperaturi este considerata iesita din iarna.
Deci daca iti mor in aprilie frate e rau tare :
1-nu este luna de iarna
2-nu ai verificat stupii=neglijenta
3-in aprilie se cladesc rame nu se moare de foame
Pe Horia il inteleg este o zona mult mai rece,dar in sud?

Eu sunt din Falticeni - Suceava ... tot la nord ... Daca si d-l Teinegru 64 confirma ,inseamna ca ... e un schepsis ... Uite asa ,cam cu aceleasi argumente ... nu inteleg nici eu ... Sper sa nu o patesc ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde alt stupar » 11 Dec 2011, 17:33

sigur ca este un schepsis...
pai cade omul intr-o forma de visare, cu ochii pe floarea de cires, de uita sa mai faca sirop.
cum dezvoltarea solicita la max, doua zile de ploaie plus una de halit propiul puiet si a patra zi Somalia
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Peter Janos » 11 Dec 2011, 17:44

la polul frigului in aprilie 2011 http://www.youtube.com/user/peterjanos1?feature=mhee sirop si lapte praf pentru viteii (9lei/kg) Siropul in stup lapte praf in vase in fata stupuluila 3 metri. Incercati si ascultati a doua parte pe romaneste.
Peter Janos

Mesajde paul » 11 Dec 2011, 17:47

alt stupar scrie:sigur ca este un schepsis...
pai cade omul intr-o forma de visare, cu ochii pe floarea de cires, de uita sa mai faca sirop.
cum dezvoltarea solicita la max, doua zile de ploaie plus una de halit propiul puiet si a patra zi Somalia

Cred ca ... reveria ...ar fi o cauza , coroborata cu aprecierea gresita a apicultorului ca-i gata ... au inflorit ciresii si ... ploua cu nectar ...coroborata cu schimbul de generatii ... curba descendenta ... daca mai adaugam si capriciile vremii ... tabloul ar fi complet !!!
paul

Mesajde paul » 11 Dec 2011, 17:55

Peter Janos scrie:la polul frigului in aprilie 2011 http://www.youtube.com/user/peterjanos1?feature=mhee sirop si lapte praf pentru viteii (9lei/kg) Siropul in stup lapte praf in vase in fata stupuluila 3 metri. Incercati si ascultati a doua parte pe romaneste.

D-le Peter Janos ... tot respectul ... va rog , chiar daca suntem off topic ... pe cate rame iernati familiile ? Ce hraniri faceti si incepand cu ce perioada (iarna-primavara)? Multumesc !!!
paul

Mesajde -tedy- » 11 Dec 2011, 17:58

foarte corect sfarsitul lui feb inceputul lui martie.
cu ramele pline pe mijloc se preteaza la 2 corpuri de iernat,la ger mare le treb si celule goale unde sunt mai aproape una de alta,altfel e iernare "la rece".
0742844185
-tedy-

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR