Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Deplasarea ghemului pe rama

Mesajde alt stupar » 09 Dec 2011, 23:53

cunciuri (rama mica), pat cald
din ce mi-amintesc din primii ani, cand insoteam un apicultor in varsta de la care am "furat" destule:
ghemul se formeaza fara exceptie pe ramele dinspre peretele frontal. Aici sunt obligatorii 2 rame pline complet.
in cazul unei iernari cu rezerve oarecum deficitare, cand mierea este pe sfarsite in ramele acoperite, de obicei ghemul vine inspre in spate si la un control de rutina se vad albinele prin gemuletul specific acestui sistem.Migrare favorizata poate si de tipul de lazi lipite una-intralta, cu pierderi mai mici de caldura prin peretii laterali
Posesorii de cunciuri folosesc des expresia "ii bai, o ajuns ghemul la geam !"

!
cele scrise aici sunt valabile exclusiv in cazul sistemelor de stupi pe rame mici, unde ghemul atinge obligatoriu unul din peretii lazii, chiar si in cazul unor familii de putere sub medie.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde DaniRadu » 11 Dec 2011, 15:16

Pe lângă lăzi DB cu 10 rame mai păstrez 8 lăzi orizontale cu 16 rame în pat cald. Albinele depozitează rezervele pe ramele din spate, golind primele doua rame de lângă urdiniș(probabil și pentru a evita furtișagul) și formând în general cuibul pe ramele de la peretele frontal. Ca sa evit ca pe timpul iernii sa rămână fără hrană, la ultima intervenție în cuib mut 1-2 rame plină cu miere lângă peretele frontal. Procedez asa de când am avut pierderi pe timpul iernii, albinele formând ghemul pe peretele frontal. De asemenea la revizia sumară după zborul de curățire din martie, scot prima și chiar a doua ramă care în general sunt goale și le înlocuiesc cu rame pline. Sunt nevoit să fac aceste lucrări pentru că la noi la Brașov iarna este destul de grea și lungă.
DaniRadu

Mesajde gabi bee » 11 Dec 2011, 19:18

mie unul nu imi este prea clar cum se manifesta si cum se deplaseaza ghemul pe rame la asezarea in pat cald !eu am posibilitatea sa asez ramele si in pat cald si la anul vreau sa incerc si ar fi binevenite mai multe detalii de la cei care ierneaza in pat cald . teoretic , daca iernam o familie mai mica , sa zicem pe 5 rame , ghemul ar trebui sa se formeze pe ramele 2,3 si 4 si migratia albinelor fata spate nu mai e posibila iar miscarea de stanga - dreapta pe intervale le permite sa aiba acces la toata mierea , nemaifiind atrase doar spre unul din capetele ramei . daca primele 2 rame de la urdinis sunt ochi cu miere iar celelalte au macar 2kg de miere , poate fi un aranjament bun ? :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde proapis13 » 11 Dec 2011, 19:49

gabi bee scrie:..... daca primele 2 rame de la urdinis sunt ochi cu miere iar celelalte au macar 2kg de miere , poate fi un aranjament bun ? :P

Am inteles ca nu si iata de ce;
se v-a evita ca primele 2 rame de la urdinis sa aiba miere la aranjarea cuibului
in vederea iernarii in pat cald deoarece acestea pot favoriza furtisagul
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ion marian » 11 Dec 2011, 20:52

Buna seara.
Am sa va spun din ce am oservat eu .
Eu am convingerea ca ghemul de iernare se formeaza intodeauna,INCEPAND cu ultima rama de pe care a eclozionat puiet.De regula aceasta rama este si cea mai redusa ca si rezerve de hrana si este eliminata de stupari la pregatirile de restragere a cuibului,fiind trecuta dupa diafragma si descapacita .
Si nu odata s..a descoperit cu "uimire " ca ghemul s..a format dupa diafragma.
Rezervele de hrana sunt depuse pe aceste rame (din care eclozeza treptat puietul) de catre albine, concentric ,incepand cu borura de miere capacita ,centrul cercului fiind intodeauna in jumatatea RAMEI {DADANT BLAT}dinspre peretele frontal, in treimea inferioara a inaltimii RAMEI.
De regula aceste rezerve raman NECAPACITE.
Ghemul de iernare se formeaza in alveolele ramase neocupate dinspre partea frontala a stupui ,de o parte si de alta a ultimei rame{DADAND BLAT} din care a eclozat albina ,de regula in partea inferioara a ramelor,ocupand 2 (doua) , 4( patru) sau 6(sase) intervale de rame cu diminuarea treptata ca numar de populatie.
Asa cum au aratat aici, sau in alte" parti", unii distinsi forumisti , ghemul se deplaseaza ,de..a lungul perioadei de iernare, mai intai in sus , apoi inspre in spate ,pe aceleas rame pe catre s..a format initial ,cunsumand rezervele existente , care se completeaza de catre albine ,IN PERIOADELE DE TEMERATURA MAI RIDICATA A MEDIULUI , prin dscapacire ramelor marginase si aducere si pozarea mierii in centrul cuibului, in zona unde matca va incepe depunerea de oua pentru noile generatii de lucratoare .
Spre sfarsitul acestei perioade ,(de plimbare a ghemului pe ramele initiale ) cind o parte din ghem se regaseste desupra ramelor ,ARE LOC INTERVENTIA STUPARULUI CU TURTE , MIERE ZAHARISITA, ZAHAR CANDI, API ..API.. SI IAR API.. prin care familiile cu rezeve reduse ,sunt intradevar ajutate , dar pentru cea mai mare parte ,daca este vorba de albina sanatoasa , inseamna deranj si debusolare .
Norocul nostru este ca albina isi da repede seama despre ce este vorba si repara .
ion marian

Mesajde ion marian » 11 Dec 2011, 21:08

astazi antaiu dechembrii 020.jpg
astazi antaiu dechembrii 019.jpg
Fac o mica exemplificare pe un stup deschis recent , conform cu data afisata , din cauza de soricel.
Fişiere ataşate
astazi antaiu dechembrii 028.jpg
ion marian

Mesajde ion marian » 11 Dec 2011, 21:13

astazi antaiu dechembrii 029.jpg
Se pare ca nu iese in ordinea pe care o doresc...
Fişiere ataşate
astazi antaiu dechembrii 032.jpg
astazi antaiu dechembrii 030.jpg
ion marian

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Dec 2011, 21:19

cu scuzele de rigoare , ma bag si eu !!!
parca imi vad stupii mei !!! lipsesc doar semnele colorate !!!
permite-mi un comentariu !!! si eu am pus la fel ca tine folia !!! dar mie mi s-a parut ca la colturi datorita leaturilor care impiedica culisarea fata-spate folia se " increteste " prea tare si acolo aveam condens !!!
pana una alta m-am gandit si am taiat folia pe lungime exact cat cuibul , pe latime fiind mai lunga si trece prin falturi in jos pe lateral !!!
fi sanatos cu toata familia ta !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde peterneamt » 11 Dec 2011, 21:26

Dragilor, pentru ca o familie de albine sa ierneze bine si sa poata incepe schimbarea albinelor din ianuarie ii trebuie albine si miere.Albinele trebuie sa fie in greutate de 1,7-2 kg minim, deci minim 7 intervale la temperatura exterioara de aproximativ 6-7 grade C,iar mierea trebuie sa fie peste 20 kg si dispusa deasupra si pe lateralele ghemului;ea ne avind doar rol de hrana ci si de soba pentru familia de albine (o data incalzita degaje caldura treptat ferind ghemul de iernare de schimbari bruste de temperatura ).O astfel de familie,daca are ghemul bine format (adica de ele ) nu necesita strimtorarea cuibului, poate ierna foarte bine si pe 20 de rame dadant. Apicultorului ii revine insa sarcina de a asigura o ventilatie corespunzatoare si tratamentele necesare .
In cazul in care iernam famili mai slabe este musai sa intervenim inca din septembrie si sa strimtoram cuibul si sa il coplectam cu mire din rame descapacite dupa diafragma. In luna octombrie mai verificam o data intervalele ocupate de albine si mai facem strimtorari daca este cazul si gasim intervale fara albine sau un cuib pozitionat gresit. Daca nu facem strimtorarile vor ramine putine albine pe intervalele laterale din stinga si dreapta cuibului si cind vin temperaturi scazute acestea mor de frig,stupul slabeste si cind da gerul avem iar mortalitati in coaja ghemului, deoarece stupul slab nu produce suficienta caldura care sa radieze si pe marginile ghemului.
Deasemenea,stupul slab trebuie bine inpachetat pentru a fi ferit de schimbarile bruste de temperatura ce apar frecvent pe tinpul iernii dar si primavara.
Si ar mai fi de spus dar sunt sigur ca ce am spus stiati deja.
Va urez "Doamne ajuta,miere multa" cu respect PD.
peterneamt

Mesajde ion marian » 11 Dec 2011, 21:37

Domnule .lucian. ...,
Izoleza bine folia de mediu prin pozarea desupra ei a unui strat care sa o fereasaca de atingerea punctului de roua (ideala este PASLA autentica de cel putin 2 cm grosime) , deschide sabarul de fund (la mine este cam ce o treime din suprafata utila ) si nu vei mai avea probleme, vaporii se vor elimina prin fundul stupului.
Pactica ,insa comporta defectiuni si de aceea eu am mai adugat asta...
Fişiere ataşate
astazi antaiu dechembrii 011.jpg
astazi antaiu dechembrii 003.jpg
astazi antaiu dechembrii 004.jpg
ion marian

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Dec 2011, 22:07

daca te uiti pe pagina mea si eu am pus peste folie burete din acela care se pune sub parchet taiat exact cat cuibul !!! asta am avut , asta am pus !!! este metalizat pe o parte !!! l-am primit de la cineva !!! fie sanatos cine mi l-a dat !!!
in podisoare am mai pus ziare ( eu am podisoarele modificate ) si peste ziare polistiren !!!
frumoase rame , frumoase albine !!!
jos palaria !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ion marian » 11 Dec 2011, 22:25

La acest capitol, "Deplasarea ghemului pe rama " eu mai adaug ,ca si convingere personala , doua lucruri:
.. 1." INCALZIREA " peretelui din spate a stupului pentru a ajuta ghemul sa descapaceasca mai usor rezerva de hrana existenta in aceasta parte a ramei ,PRIN PLACAREA ACESTUIA LA EXTERIOR CU POLISTIREN EXPANDAT.
.. 2.Eliminarea sau reducerea atat cat este posibil , a SOCULUI TERMIC, adica a consecintelor rezultate din SCADEREA BRUSCA A TEMPERATURII MEDIULUI ,dupa o perioada de relativa incalzire , perioada in care ghemul se afaneaza si o patre din albine se deplaseaza catre ramele marginase pentru a aproviziona mijlocul ghemului cu miere proaspata.
In opinia mea sunt mai multe masurile pentru a diminua socul termic.
Enumar cateva... poate si dumnevoastra altele ... sau alte opinii.
..Prima ,varianta pe care am ales..o eu :placarea peretilor cu polistiren expandat, ....presupune BIBILIREA STUPILOR pentru cei predispusi sa o faca.
..A doua (dar nu ca importanta) gaurirea ramelor pentru a ajuta la expansiunea si restrangerea rapida a ghemului.
..A treia(nu neaparat in ordine) restragerea drastica si delimitarea cuibului cu diafragme .
ion marian

Mesajde ion marian » 11 Dec 2011, 22:31

Desi am mai expus asfel de poze ,cer indurare sa o mai fac...
Fişiere ataşate
astazi antaiu dechembrii 010.jpg
astazi antaiu dechembrii 008.jpg
astazi antaiu dechembrii 015.jpg
ion marian

Mesajde Bambucha » 11 Dec 2011, 23:01

Salutare,
Rama saiba unde a fost introdus polistirenul mai are si alte scopuri in decursul anului?
Cum de a intrat soricelul prin gratie?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gabi bee » 11 Dec 2011, 23:08

domnule marian , intai vreau sa va laud stupii si familiile pt ca arata bine in pozele puse de dv ! despre izolarea peretilor stupilor cu polistiren , nu stiu daca are vreun efect pozitiv , avand in vedere ca fundul stupilor este partial descoperit . oricat ar fi de izolati stupii , daca subarul este un pic tras iar afara gradele sunt pe minus , e tot una . poate gresesc , nu o spun din practica ! va salut ! :P
Ultima oară modificat de gabi bee pe 12 Dec 2011, 10:46, modificat 1 dată în total.
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde lucky5strike » 12 Dec 2011, 00:27

ion marian scrie:[attachment=1]astazi antaiu dechembrii .... fac o mica exemplificare pe un stup deschis recent , conform cu data afisata , din cauza de soricel.

Mai, incepatorilor, ciuliti bine ochii, asa arata o iernare ca la carte.

Rama e centrala - cantitatea de miere e buna, ghemul frumusel(familie buna) condens nu se vede. Cam asa iernez eu.

Lazile nu-mi plac, cam complicate... folia e mai riscanta, tot as inlocui-o cu pasla sau ziar.

Sau nimic!

:lol: :lol: :
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR