de ion marian » 11 Dec 2011, 20:52
Buna seara.
Am sa va spun din ce am oservat eu .
Eu am convingerea ca ghemul de iernare se formeaza intodeauna,INCEPAND cu ultima rama de pe care a eclozionat puiet.De regula aceasta rama este si cea mai redusa ca si rezerve de hrana si este eliminata de stupari la pregatirile de restragere a cuibului,fiind trecuta dupa diafragma si descapacita .
Si nu odata s..a descoperit cu "uimire " ca ghemul s..a format dupa diafragma.
Rezervele de hrana sunt depuse pe aceste rame (din care eclozeza treptat puietul) de catre albine, concentric ,incepand cu borura de miere capacita ,centrul cercului fiind intodeauna in jumatatea RAMEI {DADANT BLAT}dinspre peretele frontal, in treimea inferioara a inaltimii RAMEI.
De regula aceste rezerve raman NECAPACITE.
Ghemul de iernare se formeaza in alveolele ramase neocupate dinspre partea frontala a stupui ,de o parte si de alta a ultimei rame{DADAND BLAT} din care a eclozat albina ,de regula in partea inferioara a ramelor,ocupand 2 (doua) , 4( patru) sau 6(sase) intervale de rame cu diminuarea treptata ca numar de populatie.
Asa cum au aratat aici, sau in alte" parti", unii distinsi forumisti , ghemul se deplaseaza ,de..a lungul perioadei de iernare, mai intai in sus , apoi inspre in spate ,pe aceleas rame pe catre s..a format initial ,cunsumand rezervele existente , care se completeaza de catre albine ,IN PERIOADELE DE TEMERATURA MAI RIDICATA A MEDIULUI , prin dscapacire ramelor marginase si aducere si pozarea mierii in centrul cuibului, in zona unde matca va incepe depunerea de oua pentru noile generatii de lucratoare .
Spre sfarsitul acestei perioade ,(de plimbare a ghemului pe ramele initiale ) cind o parte din ghem se regaseste desupra ramelor ,ARE LOC INTERVENTIA STUPARULUI CU TURTE , MIERE ZAHARISITA, ZAHAR CANDI, API ..API.. SI IAR API.. prin care familiile cu rezeve reduse ,sunt intradevar ajutate , dar pentru cea mai mare parte ,daca este vorba de albina sanatoasa , inseamna deranj si debusolare .
Norocul nostru este ca albina isi da repede seama despre ce este vorba si repara .