talex scrie:Am răspuns referitor la șanse. o matca de salvare prin schimbare liniștită da de cele mai multe ori o matca de calitate.
Asta rastoarna baza selectiei matcilor.
E prima data cand citesc asa ceva. Nu te supara pe mine. Poate sunt eu asa, mai ... necitit.
Si matca ce provine din schimbare linistita, in aceasta colonie, oare este chiar o matca foarte buna ?. Pai sa vedem.
Iarasi intervine subiectul selectie. Aceasta matca, ce istoric are ?... dpdvd. al selectiei. Botca de salvare, asta e originea matcii "de calitate".
Stiu apicultor care, pe o matca din schimbare linistita, o freca de peretii stupului, in exterior. Matca care avea in istoric rezultatele matcii mama. Totusi, el prefera sa-i dea matca care vroiaa el, nu care o vroia colonia. De ce ? ... pai din motiv simplu. Selectia.

@sammy, intrebarea ta este ,, de ce are botca colonia ? ".
Pentru ca sa schimbe matca, deoarece nu este buna, de aceea si-au facut botca.
Este prea tarziu pentru a avea sanse de fecundare matca aceea. Nici nu mai exista trantori in stupine, pentru a participa la zborul de amperechere. Unde exista trantori, acolo-s probleme de-ale matcii ... de aceea colonia a pastrat trantorii. Santem in prag de iarna. Prioritatile sant finalizarea lucrarilor de pregatire pentru iernat. Se mai pot face unificari.
Asadar, si eu zic sa unesti colonia cu alta care este mai slabuta. Asa obtii sanse mai mari sa treaca iarna, sa obtii ceva recolta sezonul viitor si ai o lada disponibila pentru roi.
Daca dai o matca coloniei cu probleme, pastrezi doua colonii slabe. Riscul este sa le pierzi pe ambele si totodata recolta din sezonul viitor.