Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

botca la20 octombrie

Mesajde sammy » 21 Oct 2015, 20:33

Vă salut!
Care este explicaţia pentru faptul că într-un stup înfiinţat anul acesta, cu matca tânără (de salvare) care continuă ponta şi la vremea asta, există şi o botcă?
sammy

Re: botca la20 octombrie

Mesajde lucky5strike » 21 Oct 2015, 20:48

Simt probleme cu matca. Daca nu e prea tare roiul, ar fi bine sa-l unifici.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stuparulvesel » 21 Oct 2015, 21:04

Daca vrei sa pastrezi roiul rupe botca (risti ca in primavara sa ai matca trantorita)
stuparulvesel

Mesajde csaa » 21 Oct 2015, 21:58

Matca are probleme si (nu cred ca) o mai duce pana in primavara. Asa am patit anul trecut, n-am unificat, iar in primavara am pierdut familia.
csaa

Mesajde sammy » 21 Oct 2015, 23:29

Mulţumesc pentru răspunsuri. Roiul e bun, dar se pare că nu am de ales şi trebuie să l unific.
sammy

Mesajde ignatov andrei » 21 Oct 2015, 23:40

sammy scrie:Mulţumesc pentru răspunsuri. Roiul e bun, dar se pare că nu am de ales şi trebuie să l unific.

Asa sa faci!
ignatov andrei

Mesajde cucubau » 24 Oct 2015, 22:07

Inainte de al unifica , identifica care este problema.
........
cucubau

Mesajde sammy » 24 Oct 2015, 22:39

Nu imi dau seama ce problema are, cand am verificat, erau oua si puiet de toate varstele.
sammy

Mesajde PAGANEL » 25 Oct 2015, 09:09

Tu ai o problema, nu roiu. Dale naibii de regine de salvare.De ce crezi ca le zice de salvare ? Anu asta am vazut la un cunoscut metoda clasica de inmultire. Dupa salcam, din fiecare lada a luat jumatate din rame si lea bagat in alte lazi. Si-au tras botci din care au iesit regine si dupa asta era tare fericit ca isi trageau botci de schimb linistit. Ce sanse sunt ca dintr-o mama handicapata, pe care albinele au folosito de nevoie, sa iasa o frumusete de fiica?
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde talex » 25 Oct 2015, 09:15

Destul de mari
talex

Mesajde PAGANEL » 25 Oct 2015, 09:29

talex scrie:Destul de mari

Dupa ce au terminat liceul, doi fosti colegi se intalnesc dupa.. ani. Vorbesc despre multe si ajung la femei. Unu spune-Am fost la stabilimentu x si am f..t o tipa beton. Subtirica, mladie si cu o pasarica cat ochiu de curca si nu ma costat decat 100 de euro. Celalat sare si zice-pai la banii astea f....m doua p...e cat farfuria. Tu crezi ca mare=bun, obligatoriu? Am in stupina o regina obtinuta prin tranzvazare, de dimensiuni mai mici decat normalul, dar oua ca masina de cusut. Nu o dau nici pentru 1000 de regine de salvare.
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde talex » 25 Oct 2015, 11:36

Am răspuns referitor la șanse. o matca de salvare prin schimbare liniștită da de cele mai multe ori o matca de calitate.
talex

Mesajde csaa » 25 Oct 2015, 11:51

Colegule te inteleg. Vrei sa-ti inmultesti familiile, iar unificarea este echivalenta, pentru tine, cu pierderea unei familii. Cam la fel am fost si eu.
Crede-ma ca familia aia o sa o pierzi in primavara. Unificand acum intaresti o familie pe care, la salcam, o poti diviza.
Daca nu ma rezi citeste ce am postat in prmavara asta la ”iernarea albinelor”.
Bafta!
csaa

Mesajde Adi Hodis » 25 Oct 2015, 12:28

talex scrie:Am răspuns referitor la șanse. o matca de salvare prin schimbare liniștită da de cele mai multe ori o matca de calitate.

Asta rastoarna baza selectiei matcilor. :shock:
E prima data cand citesc asa ceva. Nu te supara pe mine. Poate sunt eu asa, mai ... necitit. :)

Si matca ce provine din schimbare linistita, in aceasta colonie, oare este chiar o matca foarte buna ?. Pai sa vedem.
Iarasi intervine subiectul selectie. Aceasta matca, ce istoric are ?... dpdvd. al selectiei. Botca de salvare, asta e originea matcii "de calitate".

Stiu apicultor care, pe o matca din schimbare linistita, o freca de peretii stupului, in exterior. Matca care avea in istoric rezultatele matcii mama. Totusi, el prefera sa-i dea matca care vroiaa el, nu care o vroia colonia. De ce ? ... pai din motiv simplu. Selectia. :)

@sammy, intrebarea ta este ,, de ce are botca colonia ? ".
Pentru ca sa schimbe matca, deoarece nu este buna, de aceea si-au facut botca.

Este prea tarziu pentru a avea sanse de fecundare matca aceea. Nici nu mai exista trantori in stupine, pentru a participa la zborul de amperechere. Unde exista trantori, acolo-s probleme de-ale matcii ... de aceea colonia a pastrat trantorii. Santem in prag de iarna. Prioritatile sant finalizarea lucrarilor de pregatire pentru iernat. Se mai pot face unificari.

Asadar, si eu zic sa unesti colonia cu alta care este mai slabuta. Asa obtii sanse mai mari sa treaca iarna, sa obtii ceva recolta sezonul viitor si ai o lada disponibila pentru roi.

Daca dai o matca coloniei cu probleme, pastrezi doua colonii slabe. Riscul este sa le pierzi pe ambele si totodata recolta din sezonul viitor.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde sammy » 25 Oct 2015, 18:26

Mulţumesc pentru explicaţii!
1.M-a surprins faptul că această colonie a luat decizia de a schimba matca abia acum când practic nu se mai poate.
2.Unificarea presupune în prealabil prinderea şi "executarea" mătcii cu probleme, ceea ce nu mă încântă foarte tare. E destul de frig să stai să cauţi matca, sunt rame cu larve...
sammy

Mesajde Dragos2006 » 25 Oct 2015, 18:49

Daca tot unifici colonia respectiva rupe botca si vezi daca in ea exista o larva viabila . Ma gandesc ca este o botca din care oricum nu va iesi nimic.

PS. De multe ori am vazut regine din botci de salvare care bat la c*r reginele obtinute prin transvazare . In fapt ce este metoda de obtinere a reginelor prin transvazare ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR