Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

pregatire iarna

Mesajde sebyman » 30 Sep 2015, 17:01

sunt incepator,asta este prima mea iarna ca si apicultor.as fi interesat cam la ce data faceti dumneavoastra impachetarea finala,,si as dori sa pun preventiv cate o turta de apifonda la fiecare familie dauneaza cu ceva sau se pune numai in primavara? multumesc pentru sfaturi
sebyman

Re: pregatire iarna

Mesajde proapis13 » 30 Sep 2015, 17:28

Pregatirile finale eu le fac cand cade prima bruma ,la mine asta inseamna la sfarsit de noiembrie
Preventiv,trebuia sa le asiguri cules si sa le indopi cu sirop sa-si faca rezervele de iarna
Tot preventiv se pune si turta...in ianuarie-februarie...daca stii ca nu ai rezerve suficiente
Mai multe raspunsuri o sa afli citind topicul despre iernare de la adresa de mai jos
viewtopic.php?f=4&t=624
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde yulian » 01 Oct 2015, 10:57

Poti incepe sa scoti ramele goale de prin stup (daca ai asa ceva), rame neacoperite de albina...sau un pumn..doua, poti recolta niste propolis de pe rame...este de lucru si in aceasta perioada, nu astepta noiembrie 8-)
yulian

Mesajde sebyman » 02 Oct 2015, 08:40

;)
sebyman

Mesajde nae » 03 Oct 2015, 23:04

sebyman scrie:;)

Adica ?
:shock:
nae

Mesajde cristi arad » 04 Oct 2015, 19:59

pregatirile de iernat se fac calendaristic in functie de locul unde te afli; mai depinde treaba si de tipul de stup pe care-l folosesti, accesorii (podisoare, hranitoare, etc); este o poveste a experientei; trebuie sa te dai pe langa un apicultor cu experienta care sa -ti arate niste lucruri - de pe forum doar idei...
cristi arad

Mesajde Kingraa » 27 Oct 2015, 13:40

Sanatate. Vreau sa va arat cam cum am restrans cuiburile pentru iernare. As vrea sa ma indrumati daca ceva nu este corect. Poate mai trebuie restrans, sau mai stiu eu ce. Am incercat sa pun mai multe poze direct pe forum dar nu reusesc mai mult de una, asa ca am ales sa le pun pe sunphoto. Fiecare poza are un titlu si daca se deschide sunt si explicatii la fiecare, am si incercuit cu rosu zona ghemului. Daca s-ar putea sa ziceti punctual, 1. are nevoie de.... 2. are nevoie de.... 3. etc... ar fi minunat. Ingrijorat sunt de stupul 1. Miere au toti dar cu populatia, nr. 1 este deficitar.
Apoi impachetarea dupa cum se vede, ordinea este, paturica, polistiren. Sa mai pun ziare peste paturica (de fapt e sac de iuta) ?
Cei cu corp 1/1 au o fanta in fund de 10 cm. Sa o las neacoperita, sau sa o acopar ?
Multumesc.
http://raaraa.sunphoto.ro/Stupi
Kingraa

Mesajde daffid mihailov » 27 Oct 2015, 18:40

1. ia polistirenul din cap. lasa doar paturi
2. pentru inceput e bine cum ai restrans. daca nu ai lasat suficienta miere, mai bine mai larg, poate mai sunt zile cu soare si o cara langa cuib.
3. daca ai facut ultimul tratament, da-le liniste pana la inceputul lui Feb.
4. aerisirea o poti lasa jos daca nu ai in capac. poate sa ninga si sa astupe urdinisu. insa o poti acoperi la iernarea horn.
5. gratii antisoareci
6. as mai pune o paturica.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde csaa » 27 Oct 2015, 19:12

Din cate am vazut ai aerisire si in fundul stupului. Iarna trecuta, la cei cu ”aerisire la fund”, am pus folie si peste folie am pus polistiren expandat. Au iesit foarte bine din iarna. fara condens, fara mucegai, consum bunicel, etc.
csaa

Mesajde mellis » 28 Oct 2015, 00:15

La mine polistiren direct peste folie a facut condens - am dres cu folie/paturica (pasla) apoi podisor lemn.
As lasa deschisa fanta de jos, si iernat cu folie (clopot) sau horn - paturica direct peste rame + ziar/podisor.
Snatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Kingraa » 28 Oct 2015, 10:21

Din cauza modelului de stup, ma refer la cel cu corp 1/1 si magazie fixa 1/2, nu prea am cum sa pun folie ca sa inchida etans. Eventual prinsa intre magazie si capac dar nu cred ca e corect asa. Nu pot lua magazia de pe corp sa pun folia peste corp si apoi capacul. De aceea o sa pun ziare peste paturica si o sa las si fanta din fund deschisa. Fundul cu partea de plasa e pe directia urdinis-spatele stupului si prinde 2-3 rame cum se vede in poze.
http://raaraa.sunphoto.ro/Stupi/104718819 poza trebuie rotita la stanga
http://raaraa.sunphoto.ro/Stupi/104718820 poza e cu capul in jos.
Kingraa

Mesajde mellis » 28 Oct 2015, 11:14

Imi place folia pentru ca:
- vad asezarea familiei - fara a deranja prea mult - daca folia mai este transparenta.
- daca gheml este sus si trebuie sa intervin - turta - deschid folia partial - nu scot tot podisorul - monobloc in cazul meu.
- perioada aceasta - cum este mai frig - si mai scot rame - fac tratament - propolisul nu mai este elastic sa inchida bine podisorul - este solid / casant - folia mai repara din probema.
- caldura cuibului vara/primavara.
Ar mai fi cateva.

Nu am inteles de ce nu poate fi scos catul 1/2 - ramane iarna peste cuib cu hrana sau doar ca si corp "tampon" - izolator?
Daca doresti - fanta de jos se poate obtura partial (jumatate) cu un carton - neavand corp "beci" sun buib - cuibul sa fie ferit de vantul direct.
Fundul este bun facut cu aerisire partiala pe mijloc- pentru a folosi lisa.
Ati vazut pregatirea de iarna a d-lui Gica Mosu (horn)? Eu nu as micsora urdinisul 1cm/rama (desi la fundul cu sita ar putea fi micsorat la numarul de rame - pentru viespi de exemplu), si nu as pune polistiren pana in marginea lazii - mucegai pe la colturi (in cazul meu cand am folosit).
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=15&t=1718&start=288
Sanatate.
mellis

Mesajde Kingraa » 28 Oct 2015, 13:01

Asa e facut stupul, magazia nu se poate detasa de corp. Motivul pentru care a fost construit asa nu-l stiu. Explicatiile lui @gica.mosu sunt la obiect, le-am citit acum, am inteles.
Multumesc.
Kingraa

Mesajde ignatov andrei » 28 Oct 2015, 14:20

Kingraa scrie:Asa e facut stupul, magazia nu se poate detasa de corp. Motivul pentru care a fost construit asa nu-l stiu. Explicatiile lui @gica.mosu sunt la obiect, le-am citit acum, am inteles.
Multumesc.

Si ramele de jos, pe unde le scoti?!?

Spuneai ca ai redus cuiburile, deci se poate pune si folie!
ignatov andrei

Mesajde Kingraa » 28 Oct 2015, 14:44

Pe sus prin magazie. Rama de magazie, chiar daca nu am nici una, este mai lunga decat rama de corp. Rama din corp are lungimea de 47cm iar cea din magazie e mai lunga cu 2cm, deci 49cm.
Sunt niste stupi tare ciudati, pe langa faptul ca m-am "pricopsit" cu ei, nici nu-s standard, fix ce lipsea unui incepator :?
Kingraa

Mesajde mellis » 28 Oct 2015, 16:02

Am o solutie buna - firizul/circularul - se rezolva oarecum repede.
Este mare bataie de cap sa scoti rama de cuib prin cat ;)
Propun pentru usurinta lucrarilor separarea fiecarui obiect: fund / corp / cat (pref3erqabil egal cu corp) si podisor/capac.
Se poate face la un tamplar - sau chiar acasa cu un circular manual si cu grija/pricepere.
Altfel - bataie mare de cap - si control deloc/dificil la cuib.
Anul acesta am facut la 5 stupi vechi - fundul rabatabil - cu grija si strategie se poate fara pierderi - se slabeste cu dalta la colturi si apoi se scot cuiele cu cleste - daca este surub - este mai simplu.
Mi te imaginez bagat in cuib prin magazie - si un coleg ce te tine de picioare - exagerez ;)..
Sanatate.
mellis

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE