zahcat scrie:In primul rand va multumesc pentru sugestii si sfaturi si astept in continuare cu interes si alte pareri.
Acum,in legatura cu acea fanta din podisor la care faceti referire mai sus,regretatul nea Gica scria la un moment dat"Ce face stuparul nostru :
-micsoreaza urdinisul pana la niste dimensiuni la care circulatia naturala a aerului devine foarte greoaie.O colonie de putere medie are nevoie de cca 80 litri de aer/ora (volumul a doua corpuri Dadant pe 10 rame).Circulatie greoaie,aer stationar, condens si mucegai.
-pentru eliminarea vaporilor de apa lasa fante in podisor.Asa apar curenti de aer rece,creste consumul,apare uzura si apar alte belele.Este ca si cand ai gaurii iarna tavanul unei camere din locuinta .
-micsoreaza din toamna spatiul interior al stupului cu diverse materiale.(Blinov a zis - impachteaza stupii primavara.Ce a zis el si unde s-a ajuns )
Acum in loc de ce ar trebui facut voi spune ce fac eu si voi pune si ceva foto.
La ultima vizita in luna noiembrie peste podisor pun un ziar.si ridic clapeta de la colectorul de polen sa nu intre soarecii.Familia ierneaza fara curenti de aer ca intr-un clopot.Aerul cu bioxid de carbon si vapori de apa mai greu decat aerul rece si uscat coboara printre rame,cedeaza din caldura aerului rece care ajunge la ghem incalzit si iese afara.Umiditatea din aerul cald transporta cu ea o mare cantitate de caldura pe care o pierde la contactul cu aerul rece si condenseaza dar pe o suprafata mare.Apa are caldura specifica de aproape 4 ori mai mare decat aerul iar evaporarea sau condensarea unui gram de apa modifica temperatura unui metru cub de aer cu 2 grade.De condensul aparut pe rame are grija mama natura sa-l elimine din stup prin variatiile de temperatura zi/noapte.Dar urdinisul este larg deschis iar in stupi nu apar zone cu aer stationar"
Vreau sa intreb pe cei care l-au cunoscut pe nea Gica, daca au cunostinta cu ce modele de stupi lucra dansul.mai exact daca fundurile acestora erau prevazute cu aerisiri.
Am aproape toti stupii ca ai tai. In decursul anilor am incercat diferite tipuri de impachetare pana am ajuns la actuala forma.Impachetez astfel:
-restrang numarul de rame fara a exagera
- dupa ultima rama pun o bucata de polistiren impachetat in sac de rafie
-deasupra ramelor pun un material care sa permita trecerea aerului si a umezelii-am niste mocheta care nu este cauciucata
-peste mocheta pun ziare, ziare care la nevoie pot fi inlocuite
-reduc urdinisurile, lasand liber cam 6 cm(nu chiar liber, am gratii antisoareci)
-daca constat ca in stupi este umezeala, maresc urdinisurile
Am observat ca umezeala din stupi aproape a disparut de când las urdinisurile mai largi.
Am si vreo 20 de orizontali care au aerisire pe fund, cca15/15cm. Întotdeauna umezeala a fost putina spre deloc.
Iernare usoara!