Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Augustin78 Viitor Apicultor........sper

Mesajde andrei_calinescu » 02 Noi 2015, 22:56

Eu am luat de la o tesatorie care avea pe stoc.
andrei_calinescu

Mesajde Augustin78 » 02 Noi 2015, 23:03

Am sa caut si eu prin zona,poate gasesc ceva.
Numai bine si noapte frumoasa....eu plec la serviciu,sunt de noapte. :roll:
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde mellis » 03 Noi 2015, 01:17

Augustin78 scrie:Salut.
..\cred ca voi lua o cutie pe 6 rame roinita ca e deja facuta pt 2 roi pe 3 cu diafragma din pfl...insa trebuie sa modific urdinisul sa fie ambele pe fata dar la capete.
Maine ma voi duce la tara sa iau la bloc o roinita sau 2 sa modific pentru a ierna 2 roi pe 3 rame.
O intrebare,ar fi bine sa fac o gaura in jumate cu plasa sau nu? Diafragma este din pfl de 2mm cred.
Intre urdinise mai adaug ceva sau ?

Daca ai roinita din polistiren este usor de modificat - doar un cater ;).
Intra 6 rame + diafragma? Sa ai grija sa inchida bine sa nu treaca dintr-o parte in alta.
Ai sant facut in polistien?.
Fiind cu fund plin (banuiesc) - poti pune deasupra peste fiecare cate o patura/material bumbac mai gros sa le tina cald - si fiecare roi la locul lui. Nu trebuie plasa - se unifica mirosul prin lada.
Eu am folosit doua lazi de 12 rame cu urdinis comun - separat bineinteles - intre ele -pe scandura de zbor - am pus o bucata de scandura verticala sa fie separate - a folosit mai mult la punerea in lada - dar si pe urma..
Ce are lada daca are urdinisele opuse ? Eu nu vad de ce mai trebuie sa le modifici urdinisul.
Iernarea acestor roiuri face parte din antrenamentul stuparului - eu le-am scos din iarna in primii ani de apicultura - o sa le scoti si tu - nu strica o matca in plus primavara - am ajutat un prieten caruia i-a picat matca peste iarna - este o treaba buna. Trebuie sa-ti doresti si o sa iasa bine..
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Augustin78 » 03 Noi 2015, 19:26

mellis scrie:
..\cred ca voi lua o cutie pe 6 rame roinita ca e deja facuta pt 2 roi pe 3 cu diafragma din pfl...insa trebuie sa modific urdinisul sa fie ambele pe fata dar la capete.
Maine ma voi duce la tara sa iau la bloc o roinita sau 2 sa modific pentru a ierna 2 roi pe 3 rame.
O intrebare,ar fi bine sa fac o gaura in jumate cu plasa sau nu? Diafragma este din pfl de 2mm cred.
Intre urdinise mai adaug ceva sau ?

Daca ai roinita din polistiren este usor de modificat - doar un cater ;).
Intra 6 rame + diafragma? Sa ai grija sa inchida bine sa nu treaca dintr-o parte in alta.
Ai sant facut in polistien?.
Fiind cu fund plin (banuiesc) - poti pune deasupra peste fiecare cate o patura/material bumbac mai gros sa le tina cald - si fiecare roi la locul lui. Nu trebuie plasa - se unifica mirosul prin lada.
Eu am folosit doua lazi de 12 rame cu urdinis comun - separat bineinteles - intre ele -pe scandura de zbor - am pus o bucata de scandura verticala sa fie separate - a folosit mai mult la punerea in lada - dar si pe urma..
Ce are lada daca are urdinisele opuse ? Eu nu vad de ce mai trebuie sa le modifici urdinisul.
Iernarea acestor roiuri face parte din antrenamentul stuparului - eu le-am scos din iarna in primii ani de apicultura - o sa le scoti si tu - nu strica o matca in plus primavara - am ajutat un prieten caruia i-a picat matca peste iarna - este o treaba buna. Trebuie sa-ti doresti si o sa iasa bine..
Sanatate..

Salut.
Astazi am luat roinita d ela tara sa o pot modifica in balcon.
urdinisele sunt pe fata-spate daca le las asa un roi va foi orientat catre nord si nu cred ca va avea cum sa faca zbor de curatire.am zis sa modific un urdinis in fata catre coltul lateral opus....si cred ca va trebui cumva sa si vopsesc diferit jumatatea....sau sa o las asa?
am canal facut deja in laterale,asa le-am comandat :) voi incerca sa atasez ceva poze poate va puteti orienta mai bine.
Multumesc tuturor pentru sfaturi...sunt utile,si constructive.
Numai bine....voi reveni cu poze.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde Augustin78 » 03 Noi 2015, 19:48

rsz_2015-11-03_183101.jpg
vedere de sus fara plasa

rsz_2015-11-03_183116.jpg
vedere de sus
Augustin78

Mesajde Augustin78 » 03 Noi 2015, 19:52

rsz_2015-11-03_182943.jpg

rsz_2015-11-03_182953.jpg
canal diafragma

Cam asa arata roinita mea,insa maine o voi modifica.Voi modifica in partea din fata un al doilea urdinis.
Intrebarea este: E mai bine sa vopsesc cumva cu o alta culoare diferita ?
Multumesc.

si mai vroiam sa va spun ca am luat un rebut de la parchet partea care vine si se imbina...as vrea sa-l pun in partea de jos unde vine diafragma,pentru o mai buna ermetizare.Voi ce ziceti,sa o las asa cum e sau?
Numai bine.
Augustin78

Mesajde mausica » 03 Noi 2015, 21:26

Da de ce vrei tu neaparat sa schimbi urdinisul?Nu te mai complica degeaba ;) Lasa-l asa si concentreazate pe alte lucruri mai importante.
Stupi paletizati nu tot asa stau pe palet(spate in spate)...si nu au nici o treaba.....tot ies la curatire cand e momentul.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde andrei_calinescu » 03 Noi 2015, 21:45

Augustin, doar o remarca am, nu vad marimea urdiniselor in pozele tale.
Ma explic.
Intr-un an am iernat destui roi in roinita de 6 rame , in roinita pe care o folosesc ca nucleu de imperechere si pentru a face roii.
Cu diafragma la mijloc, etansi,urdinis back-front, etc.
M-a nemultumit iernarea din cauza urdiniselor care fiind prea mici,au fost blocate in mod repetat cu cadavre.
Dupa o perioada lunga fara zbor de curatire si cu frig, o parte din urdinise au fost blocate. Monoxidul de carbon a dus la unii roiuti la depopulari mari.
Nu asa s-a intamplat la alte roiuri care erau iernati cu urdinise mai mari.
De aceea nu mai iernez in roinitele de 6 enumerate mai sus.
Prefer lada de 10 customizata dupoa cum am descris, deoarece urdinisul e mult mai mare.
DEci atentie la detaliul asta.
andrei_calinescu

Mesajde Augustin78 » 03 Noi 2015, 22:44

Salut.
Dimnesiune urdiniselor este de 40mm/15mm si mai au si in fund 2 gauri de aproximativ fi 26 eu zic ca la capitolol asta er fi ok.

De ce vreau sa-i fac cu urdinisele in fata?
Pai aici ar fi mai multe motive si anume:
-repozitionarea albinei care si-a facut zborul de orientare si se va duce in alta parte..pierderea culegatoarei
-faptul ca va fi cu urdinisul catre nord....va fi cu iesirea catre spatele cutiilor"stupi fiiind asezati pe un singur rand in linie"
Dupa ce ca nu am asa multe albina sa o mai piarda si pe asta la schimbarea locatiei,nu stiu asa zic eu,poate gresesc.
Oricum cei doi roi sunt unul langa celalalt.
Nu am posibilitatea asezarii lor altfel{deocamdata}..asta necesita schimbarea vetrei.. :x
Deci acum astept sugestii,daca e ok sa-i las asa fata-spate sau fata-fata..nu e nici vara sa-i pot muta la cineva pe alta vatra :?:
Augustin78

Mesajde andrei_calinescu » 03 Noi 2015, 22:54

Mai bine fata-spate.
De ce?
In cazul in care vei fi nevoit sa transvazezi roii in cutii mari, dupa iarna, va fi mai usor , altfel daca cele 2 urdinise sunt pe acelasi perete, albina are tendionta sa migreze la matca mai parfumata.

Da, ai dreptate cu gaurile, nu mi s-au afisat pozele initial, vedeam doar textul.
Chiar si cu gauri, Augustin mai am o remarca.

Peretii roinitei din ce vad sunt subtiri.
Daca familiiile astea slabute stau direct pe peretele de lemn, nu le face bine. Indicat e sa-i flanchezi cu polistiren.
Asta e un alt motiv pentru care folosesc cutii de 10 rame.
Pereti mai grosi, spatiu mai mult pentru manipularea ramelor, plus ca spatiul locativ permite dezvoltarea lor pe 5 rame primavara.
Mai e o chestiune.
Impachetarea fiecarui roi in ziare e foarte benefica pentru astfel de unitati mici. Daca ai loc, ar fi bine sa pui ziare peste rame.
Sunt doar niste sugestii verificate.
andrei_calinescu

Mesajde Augustin78 » 03 Noi 2015, 23:02

Multumesc Andrei,voi reflecta la cele expuse de tine.
Pereti roinitelor este de 20mm...mai gros nu am gasit..cel putin la persoana de la care i-am luat.
Ma gandeam sa fac un artificiu...bagti 3+3 si pe exterior sa prin in suruburi niste bucati de polistiren sa mai ajute la pastrarea temperaturi..insa citeam o data pe forum ca nu ar fi bine pentru ca albina nu ar mai avea contralul corect al temperaturii exterioare si e posibil sa creada ca afara e mai cald..decat este si e risc sa moara inghetata...ce zici?
Multumesc pt. timpul tau de a ma ajuta in luarea unei decizi potrivite.
Numai bine.
ps: ma pregatesc sa plec la serviciu...saptamana asta sunt pasare de noapte :lol:
Augustin78

Mesajde andrei_calinescu » 03 Noi 2015, 23:17

Nu te teme vis-a-vis de temperaturi, cum resimte, etc.
Vorbim de unitati mici care se uzeaza mai repede, caci sunt nevoite sa consume mai mult pentru a pastra comfortul termic.
Inca odata, scopul primordial de a-i trece iarna e pentru MATCA ce-o detin.
Deci trebuie alocata mai multa atentie ca unei colonii cu 5-6 intervale.
Tocmai asta e schepsisul la buna iernare a astora, imbracarea lor intr-o "cusca" complet izolata.
Deci flancati cu polistiren si petrecuti cu ziare.
Eu asa procedez si merge perfect.
andrei_calinescu

Mesajde mellis » 04 Noi 2015, 01:25

Astazi am luat roinita d ela tara sa o pot modifica in balcon.
urdinisele sunt pe fata-spate daca le las asa un roi va foi orientat catre nord si nu cred ca va avea cum sa faca zbor de curatire.

De unde ai preluat ideea aceasta? Ai avut urdinis spre nord si nu au iesit sau doar din auzite?
Jumatate din stupi i-am tinut spre nord anul acesta fara a avea probleme.
Ma bucur ca te-ai mobilizat.
Sanatate si bafta.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Augustin78 » 04 Noi 2015, 08:21

mellis scrie:
De unde ai preluat ideea aceasta? Ai avut urdinis spre nord si nu au iesit sau doar din auzite?
Jumatate din stupi i-am tinut spre nord anul acesta fara a avea probleme.
Ma bucur ca te-ai mobilizat.
Sanatate si bafta.

Salut.
Asa am auzit si eu,ca cei orientati catre nord ies mai greu la zborul de curatire.

andrei_calinescu scrie:Nu te teme vis-a-vis de temperaturi, cum resimte, etc.
Vorbim de unitati mici care se uzeaza mai repede, caci sunt nevoite sa consume mai mult pentru a pastra comfortul termic.
Inca odata, scopul primordial de a-i trece iarna e pentru MATCA ce-o detin.
Deci trebuie alocata mai multa atentie ca unei colonii cu 5-6 intervale.
Tocmai asta e schepsisul la buna iernare a astora, imbracarea lor intr-o "cusca" complet izolata.
Deci flancati cu polistiren si petrecuti cu ziare.
Eu asa procedez si merge perfect.

Salut.
Asa voi incerca sa fac si eu,chestia cu ziarul.

Multumesc amandurora.
Numai bine.
Augustin78

Mesajde Augustin78 » 04 Noi 2015, 18:57

Salut.
Vreau sa va prezint "tigania" realizata astazi :)

rsz_2015-11-04_171602.jpg

rsz_2015-11-04_171618.jpg

In capac am pus polistiren extrudat,insa trebuie tinut cont ca mai este inca o bucata de polistiren extrudat sub tabla.Intre cele doua bucati de polistiren se afla o bucata de pfl de 2mm sau cat o avea.
Iar la podisorul cu plasa am atasat o folie care se pune sub parchet de 5mm
Ultima oară modificat de Augustin78 pe 04 Noi 2015, 19:00, modificat 1 dată în total.
Augustin78

Mesajde Augustin78 » 04 Noi 2015, 18:58

si...

rsz_2015-11-04_171655.jpg

Maine daca este frumos as vrea sa-i transvazez in noua cutiuta.
Numai bine.
Augustin78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?