Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Salcâm și rapita

Mesajde sebyman » 03 Noi 2015, 20:51

Am fost în recunoaștere de plictiseală la locul unde plănuiam sa duc albinele la anul ce vine la salcâm și am observat ca la aproximativ 800. ,1000 de metri a fost cultivată o parcelă destul de mărișoara de răpită.am o dilemă și anume să pun stupii la salcâm ,să i pun la mijloc sau să i pun la răpită și să i duc la altă plantație de salcâm pentru a avea o miere pură.dumneavoastră cei cu experiență mai îndelungată cum ăți proceda
sebyman

Re: Salcâm și rapita

Mesajde cristi_vidican » 04 Noi 2015, 00:53

Când salcâmul începe, albina nu mai bagă în seamă rapița.
De obicei când salcâmul începe să dea rapița e terminată.
Ca să nu amesteci mierea de rapiță cu cea de salcâm faci așa:
- lași miere de rapiță până când salcâmul începe să dea.
- în prima zi de cules la salcâm scoți repede rapița. Scoți tot (să nu rămână urme de miere de rapiță) din etaje. Dacă ai cuibul blocat cu rapiță scoți și de acolo. De obicei la data aceea e multe puiet și nu prea blochează cuibul dacă ai familii bune
- La salcâm nu te mai bagi în cuiburi sau pe unde ar fi urme de rapiță.

Anul acesta am avut un cules bun de rapiță, urmat de unul cât de cât la salcâm.
Salcâmul nu mi s-a amestecat cu rapiță deloc. E curat și lichid și acum.
Am aplicat metoda asta în mai mulți ani și n-am avut probleme
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde TDI » 04 Noi 2015, 01:25

Depinde de zonă.
Daca vrei salcam pur si ai oportunitatea sa duci stupii intr-o zona fara răpită, fa miscarea asta. Spre exemplu anul trecut in mare parte salcamul s-a suprapus cu răpită, in Moldova, nu intr-o proportie foarte mare... dar suficient ca la 8 luni de la extractie mierea sa înceapă sa cristalizeze.
TDI

Mesajde B.K » 04 Noi 2015, 10:39

Anul trecut am avut stupi la salcam unde era si un lan de rapita. Initial stupii i-am dus la salcam , dar s-a suprapus cu rapita. Am facut exact cum a zis Cristi Vidican : cand a inceput salcamul am extras totata mierea din stup. Ca nu a dat salcamul asta e alta poveste.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde sebyman » 04 Noi 2015, 11:09

Mulțumesc pentru sfaturi
sebyman

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI