balu scrie:azi gasii o BSL intr-un stup, matca salvare '15, colonia-valoare sentimentala. La ultimul control 0 puiet, azi pe o rama, albinele au facut loc pt puiet
tuturicius scrie:Anul acesta le-am tratat cu amitraz pe fasii de lemn. Foarte incantat de rezultat. Au cazut non-stop 3 saptamani pana nu a mai avut ce sa cada.
Adi Hodis scrie:In aceste 3 saptamani, ai schimbat fasiile cu altele proaspat impregnate in solutie ?. ....
"Dar nu este asa , pe langa tratamente impotriva varroua mai trebuiesc tratamente si impotriva nosema cand este cazul sau LE, sau septicemie, etc."
Varroua e cea care deschide larg portile catre degradarea coloniei, ceea ce influenteaza aparitia celor enumerate de tine.
Personal cred ca daca gasesti lada goala in debut de noiembrie, fara urme de moertalitate vizibila, acea familie a fost "roasa" de Varroua si datorita zilelor calde inca, si-a parasit lada in urma infestarii peste limita de suportabilitate.
Daca noiembrie debuta cu frig, acea familie ar fi fost gasita in ianuarie pe fundul lazii, evident moarta.
Nosema, septicemie, LE, de ce nu, dar lucrurile trebuiesc intarite cu examene - analize, in primul rand.
In al doilea rand ce septicemie, LE in perioada asta cu 0 puiet de orice fel?
PS S-ar putea ca generatia "pufaricilor" sa regrete tipul asta de tratament.
Pana la urma "pufariciul" nu e elocvent , fiind dublat de tratamente de contact.
teinegru64 scrie:Dupa 30 de ani de APICULTURA fara antibiotic...sunt in picioare...ma doare putin spatele.
cucubau scrie:Apicultor = persoana ce se ocupa cu apicultura ,
Stupicultor = proprietar de stupi , habarnist in apicultura,
![]()
![]()
![]()
![]()
tuturicius scrie:Adi Hodis scrie:In aceste 3 saptamani, ai schimbat fasiile cu altele proaspat impregnate in solutie ?. ....
Le-am schimbat.
Am probat si am vazut ca o fasie absoarbe 0,75 ml.
...
LE
La 10 zile am schimbat fasiile cu cele noi. 10 + 10 = 20 ... adica nu chiar 21... Chiar in ziua a zecea nu sunt convins ca au mai picat chiar cati trebuie din ce am tot verificat pe hasrtia de control ... e un pic tras de par dar eu am optat sa bag doar doua ture de fasii, la 10 zile distanta, ca sa bag cat mai putina chimicala in stup, si sa le mai fac acum un fum cand nu mai au puiet.
Anul viitor o sa ma dumiresc si mai exact.
Adi Hodis scrie:Bun, anul viitor schimba-le la saptamana. Dupa 5 zile nu prea mai au efect. Efectul se diminueaza incontinuu, asa ca nici in zilele 6 - 7 nu mai au mare efect dar tot au ceva. Dupa ziua a 7-a ... e gata.
De chimicala ... nu-ti fa griji. Nu o muta albinele in miere.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 79 vizitatori