de oltenasu » 13 Mai 2011, 11:28
In sfarsit, diseara ma duc sa mai achizitionez inca 4 familii de albine cu pretul de 40 RON pe rama - 400 RON familia.
Componenta lor este urmatoarea: albine pe toate cele 10 rame (ramele sunt bine acoperite) iar oua, larve si puiet capacit pe sase rame din totalul de 10 rame. Matca este tanara, puietul capacit este prezent pe toata suprafata ramei, fara spatii libere si cu coronita formata in partea superioara a ramei.
Problema de abia acum incepe: un cunoscut, dupa ce a vazut si el familiile, m-a sfatuit sa le dau in doua diseara, in curtea batranului de unde le cumpar, si sa le duc imediat la rapita (unde sunt si restul stupilor). Alt cunoscut, m-a sfatuit sa le dau in doua doar dupa salcam. Voi ce ma sfatuiti sa fac.
Alta problema este urmatoarea: aseara am fost la restul stupilor care cum am spus mai sus, sunt la rapita. O familie, o am intr-un stup vertical, dar din cauza vremii, nu i-am pus inca magazia. L-am deschis aseara, si am vazut cele 10 rame pline de puiet, inclusiv ultima rama, care era plina de miere si cu ceva larve in partea de mijloc a ramei. Am scos ultima rama, am scuturat-o de albina, si am pus-o in alt stup. Am adaugat apoi alta rama, deja crescuta, nu aveam la indemana una cu fagure artificial. Pana diseara, cred ca o umple si pe asta cu miere sau e posibil sa depuna oua matca. In acest caz, ce ma sfatuiti? Sa pun magazia, sau sa il dau si pe asta in doua diseara?
Mentionez ca am doar doua familii puternice, si mai cumpar diseara inca 4 familii la fel de puternice. Deci, mai tentant suna sa fac din cele 6 familii, inca 4 roiuri cel putin, decat sa le tin pentru recolta si sa ajung astfel la 10 familii. Ce parere aveti, sa fac lucrul acesta diseara sau sa astept dupa salcam? Imie frica ca daca nu ma grabesc, intra ele in frigurile roitului