Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: NOSEMA CERANAE

Mesajde italianu » 10 Noi 2015, 19:43

daffid mihailov scrie:
italianu scrie:Boala nu o poti vedea decit in momentul depopularii familiei(nu se mnifesta ca si N.apis cu diaree).

Buna observatia. De-aia e bine sa mai dam si pe la laborator.
Nu stiam ca oxalicu e si pentru nosema. De formic ce stii?
Nosesatul e bun pentru prevenire. NU stiu cat trateaza.

Si eu am auzit duminica ptr prima data de oxalic ca e bun ,aici vine utilizat ptr varroa!
Formicul contro nosema,nu am auzit pe nimeni sa vorbeasca!

X barbu radu,tymolul aici il folosesc contro la varroa!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde barbu radu » 10 Noi 2015, 20:18

thymol pudra impreuna cu zahar pudra se foloseste impotiva la varroua,thymol pudra{cristal} 1gr.diluat in 1 ml. alcool la 15 litri de sirop se foloseste pentru nosema ceranae.
barbu radu

Mesajde ben90557 » 11 Noi 2015, 11:26

Tymolul se foloseste 0,5g la litrul de sirop 1/1.http://scientificbeekeeping.com/nosema- ... -trial/.Ce m-a surprins,nosevitul, care are rezultate aproape indentice cu fumagilinul.Sper,ca google-translate sa nu-mi fi jucat feste.Eu am folosit,in toamna aceasta tymol si din considerentul ca este substanta continuta de cimbru,busuioc,plante ce se foloseau inainte impotriva locii.Are un miros foarte puternic,incat cred ca si in sirop dat poate influieta varoa.Atentie ,tymolul se dizolva doar in alcool.
ben90557

Mesajde ben90557 » 11 Noi 2015, 12:50

Stergeti punctul si Ce-ul.
ben90557

Mesajde italianu » 11 Noi 2015, 13:48

E adevarat ca engleza mea e slabuta,dar privind graficul( in speranta ca e real si nu subjugat unor interese comerciale,chiar daca îmi este batator la ochi a 3 lea produs din grafic),tymolul e ca frectia la piciorul de lemn,ca sa a exprim elegant. Unicele care prezinta interes ar fii fumagilinul si HoneyBhelthy!
Albinele au fost examinate dupa 2 saptamini si in urma a4 sapt de tratament! :?
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde ben90557 » 12 Noi 2015, 14:31

Nici nu am zis ca tymolul este cel mai bun,dar l-am folosit si din alte considerente.La nosevit,m-au surprins concluziile lor,poate cine stie engleza bine ne poate spune.
ben90557

Mesajde barbu radu » 12 Noi 2015, 20:32

ben90557 scrie:Tymolul se foloseste 0,5g la litrul de sirop 1/1.http://scientificbeekeeping.com/nosema- ... -trial/.Ce m-a surprins,nosevitul, care are rezultate aproape indentice cu fumagilinul.Sper,ca google-translate sa nu-mi fi jucat feste.Eu am folosit,in toamna aceasta tymol si din considerentul ca este substanta continuta de cimbru,busuioc,plante ce se foloseau inainte impotriva locii.Are un miros foarte puternic,incat cred ca si in sirop dat poate influieta varoa.Atentie ,tymolul se dizolva doar in alcool.
nu e mult totousi 0,5 g la litru de sirop ? si daca nu e, cit sirop dam la o familie ? cum am spus mai sus Grecii folosesc 1 g la 15 litrii de sirop(preventiv)si se da 3 sau 4 litri de sirop la o familie .
barbu radu

Mesajde comi » 12 Noi 2015, 22:23

image.jpeg

Este produs in Croatia.
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde aiudeanu » 09 Mar 2016, 20:54

Am o problema la un stup (din 20), am observat dimineata multa albina tarandu-se in iarba in fata lui, incapabila sa zboare. Mentionez ca un fenoman asemanator am observat la acelasi stup si in anul trecut, dezvoltarea sa a fost mai lenta, a urcat ff tarziu in magazie, pe care totusi a umplut-o in iulie la munte si si-a facut si provizii serioase pt iarna. Sunt ingrijorat pt ca fenomenul se manifesta acum pt al doilea an si ma tem sa nu fie NOSEMA CERANAE! Totusi familia a depasit handicapul in anul trecut, ba chiar a iernat foarte bine, dar ceva nu e in regula. Intr-un fel manifestarile imi amintesc de albinele afectate de varroa, pe care le vedeam in august in 2014.
Semne de diaree nu sunt in stupi, dar am citit ca aceasta nu apare la CERANAE.
Din pacate nu pot face un examen serios de laborator, deci astept sugestii pt un diagnostic si eventual tratament (PROTOFIL ?)
aiudeanu

Mesajde MIHALACHE » 09 Mar 2016, 21:47

Am avut aceleasi sintome anul trecut si protofilul nu a fost de folos ,Nosestat sau Fumidil eu am folosit Nosestat si pana acum nu au mai aparut sintome dar nu mai antarzia cu tratamentul pentru ca se agraveaza cu fiecare zi pierduta ,ancearca sa dai la toti stupi.
MIHALACHE

Mesajde aiudeanu » 11 Mar 2016, 11:53

MIHALACHE scrie:Am avut aceleasi sintome anul trecut si protofilul nu a fost de folos ,Nosestat sau Fumidil eu am folosit Nosestat si pana acum nu au mai aparut sintome dar nu mai antarzia cu tratamentul pentru ca se agraveaza cu fiecare zi pierduta ,ancearca sa dai la toti stupi.

Fumidilul este oricum interzis la noi si ff greu de procurat, de unde procurati Nosestat?
Am mai citit studii serioase facute in SUA si Spania, rezulta ca nu prea exista nici un medicament cu efecte garantate impotriva Nosema Ceranae. Ma surprinde ca la noi se discuta atat de putin, desi e clar ca infestarea e mare. Majoritatea apicultorilor par obsedati de Varroa si nu realizeaza ca N. Ceranae poate fi la fel de periculos!
aiudeanu

Mesajde cucubau » 11 Mar 2016, 12:38

Nosema apis cat si nosema ceranae sunt mici protozoare ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber , fapt ce ingreuneaza diagnosticarea corecta , cat si efectele tratamentelor efectuate impotriva lor.
Majoritatea medicamentelor altele decat fumagilinul au rolul de a intarii rezistenta si imunitatea albinelor si de a crea disconfort pentru protozoare , fapt ce le opreste evolutia .
Nosemoza fie apis cat si ceranae slabeste imunitatea organismelor unde patrund si favorizeaza aparitia altor infectii gen septicemie.Tot odata scade capacitatea albinelor de a creste puiet. De aceea ,acolo unde este prezent protozorul ,se creaza factori favorizanti pentru aparitia septicemiei cat si de L.E.
La familiile afectate simplul tratament doar cu medicamente pentru fortificare nu rezolva problema .
........
cucubau

Mesajde Kingraa » 13 Mar 2016, 16:52

Deranjez si eu la acest subiect cu o filmare scurta. Oare e nosemoza sau doar excremente normale dupa un zbor de curatire? Nu par a fi pete de diaree cum vad in aceasta poza, ci sunt de consistenta tare si lungi ca si cum ar ramane dupa albina care se deplaseaza. Albine moarte nu mai multe decat in mod normal, 1 sau 2, dimineata la urdinis.
https://www.youtube.com/watch?v=MuhCkyPtQjk
Fişiere ataşate
nosemoza.jpg
Kingraa

Mesajde daffid mihailov » 13 Mar 2016, 17:07

E dupa zborul de curățate? Cand ai dat turte proteice? Daca au iesit la zbor intr-o zi mai rece..e normal. Sper ca poza nu iti aparține. Altfel...
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Kingraa » 13 Mar 2016, 17:12

Da, am dat si turte proteice dar, doar dupa mai multe zboruri de curatire. Si de cand am inceput sa dau turta proteica n-a fost saptamana sa nu iasa la zbor. Vremea a permis zbor cam de la jumatatea lui februarie, doar in zilele cand a plouat nu au iesit, in rest le-am admirat aproape zilnic cum ies sa aduca polen.
Multumesc.

PS. Sa ne intelegem. Poza e luata de pe net. NU este de la stupii mei. Doar filmarea este a mea. Poza am luat-o doar ca sa exemplific o posibila situatie, care din fericire nu arata ca la stupii mei.
Kingraa

Mesajde cucubau » 14 Mar 2016, 09:51

Diarea este prezenta si proeminenta in cazurile in care albinele au perioade lungi si foarte lungi intre zborurile de curatire.
La fel in cazul nosemozei prezenta diareei este prezenta in cazurile cu perioade lungi intre zborurile de curatire. Specific nosemozei este faptul ca albinele afectate efectueaza zboruri de curatire foarte dese uneori si pe timp nefavorabil.
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE