Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

se poate baga rama oarba ?

Mesajde gabi bee » 01 Mai 2011, 23:07

in primul rand salut pe toata lumea si a-si avea nevoie de un sfat :pot introduce acum rama oarba tinand cont ca florile la pomi au cam trecut iar stupii au cam 7 rame cu albine ? :P :?:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Re: se poate baga rama oarba ?

Mesajde Adi Hodis » 01 Mai 2011, 23:50

Da se poate insa la marginea puietului linga rama cu pastura.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 02 Mai 2011, 16:51

multumesc adi ! :P
gabi bee

Mesajde alt stupar » 03 Mai 2011, 08:59

"stilul" meu:
cand sunt min. 5 rame complete puiet, intra si rama claditoare.
o pun prima la peretele din dreapta (eu zic "la urdinis"), dupa ea urmeaza direct puietul.
fosta rama cu pastura o mut in partea cealalta, dupa puiet+foaia de crescut.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gabi bee » 03 Mai 2011, 21:21

eu am pus rama claditoare acum trei zile , dupa ultima rama cu puiet, apoi o rama cu ceva miere si diafragma . asi vrea sa pun si o rama cu fagure artificial dar nu stiu ce sa fac pt ca la mine albinele nu prea au facut crescaturi de ceara si nu sunt sigur daca vor cladi !
atasez o poza cu pozitia ramei oarbe la un stup !
Fişiere ataşate
DSCF1032 (Small).JPG
gabi bee

Mesajde genutzu » 04 Mai 2011, 08:54

Cred ca e cel mai bine a se incepe in troducerea ramei oarbe dupa ce populatia de albine ocupa bine spatiul intregului corp de jos. In caest caz introducerea ramei oarbe este benefica . Personal o introduc la toti stupii in partea dreapta a doa rama. A doua pentru ca daca ar fi prima albinele ar mai prinde cera a de peretii stupului si ar fi ma greu de scos de acolo. La stupul din imaginea de sus as pune-o in partea stanga , a doua doar numai dupa suficienta populare a corpului de jos. Spun asta deoarece introducerea in cazul pozei de mai sus a unei rame bune de ouat , chiar si a unei foite ar insemna ca aceasta sa fie imediat ouata si acele albine sa eclozeze exact inaintea infloririi salcamuluisi sa folosesc aceste albine pt cules.
genutzu

Mesajde gabi bee » 04 Mai 2011, 15:03

sa inteleg ca in loc de rama claditoare mai bine bagam una la ouat ca sa iasa puietul pt salcam ? dar eu am bagat rama claditoare acum 5-6 zile si nu era timp suficient pt o generatie de puiet . a-si fi vrut sa o introduc cand era stupul plin dar o sa mai dureze si vreau in functie de cum cladesc pe rama oarba sa introduc un FA la construit . le mai las pana vineri , apoi le verific si sper sa fie bine . :)
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 04 Mai 2011, 17:02

Rama oarba de 1/1 e cam mare, se pierde mult puiet de albina.
E mai preferabil rama claditoare care are jumatatea de sus CU F. A. ( foitza ) iar jumatatea de jos este goala/oarba si acolo vor cladi celule de trantori iar sus cu preponderentza celule de albine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 04 Mai 2011, 20:44

mersi din nou adi, asa o sa fac. sunt curios ce voi gasi peste 3 zile zi o sa scriu rezultatul ! ;)
gabi bee

Mesajde gabi bee » 07 Mai 2011, 22:55

am verificat azi cei patru stupi ai mei si la doi dintre ei am gasit rama asa cum am bagat-o , la unul a crescul cam o palma iar ultimul a crescut jumatate de rama 1/1. la acestia doi care au cladit le-am bagat cate o rama cu FA . ceilalti doi, nu stiu , ii mai las o saptamana . e normal ca la inceputul lui mai unii stupi sa nu cladeasca nimic ? unul din astia este slab dar celalalt este de puterea celor care au cladit !ce ziceti ? :roll: :P
poza cu rama crescuta mai putin !
Fişiere ataşate
DSCF1097 (Small).JPG
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 07 Mai 2011, 23:53

gabi bee scrie:... e normal ca la inceputul lui mai unii stupi sa nu cladeasca nimic ? ...

Pai principala conditzie ca sa cladeasca este ... sa fie cules ... stupii sa fie populatzi mai bine decat ce ai tu, ala-i roi si va cladi dupa puterea lui.

Uite stup bine populat la inceputul lui APRILIE iar acum este pe 3 caturi
Fişiere ataşate
ok_101045.jpg
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 08 Mai 2011, 09:22

nu stiu ce sa zic pt ca este o luna de cand am luat albinele si nu s-au dezvoltat prea mult de atunci . cules este cat de cat pt ca le-am urmarit si vin mereu cu polen . puiet au unii pe 4 altii pe 5 rame , si au si de o zi , deci au matca . care ar fi explicatia ? ce ar trebui sa fac ? :roll: :roll: :roll:
gabi bee

Mesajde un OM » 08 Mai 2011, 21:58

Dumneata ai nevoie de rama cu FA si nu de rama oarba. In lipsa nectarului, daca poti sa-ti dai seama de treaba asta, iti trebuie stimulare cu sirop pentru a-ti completa stupul cu rame si intr-un oarecare viitor rame pentru magazie. Rama oarba pastreaz-o pentru la anul.
un OM

Mesajde gabi bee » 09 Mai 2011, 21:57

mersi de sfat . rama oarba am bagat-o mai mult sa vad daca construiesc ceva pe ea si daca da sa pot baga FA la cladit , ceea ce am si facut , doar ca dupa ce am bagat FA a mai durat o zi si au inceput ploile si totul stagneaza. asteptam vremea buna dar se pare ca pana pe 15 MAI o sa mai suferim !toate cele bune !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 16 Mai 2011, 20:50

ramele claditoare pe care le-am bagat acum doua saptamani sunt construite cu celule de trantori aproape pana jos si am verificat atent sa vad oua sau larve de trantori insa nu am gasit nimic . in schimb , in jumatate din celule au bagat miere , in conditiile in care pe ultima rama, cu hrana ,mai era loc destul pt a depozita miere .care sa fie explicatia ? :roll: :P
gabi bee

Mesajde Nicolaus » 16 Mai 2011, 22:41

Cand ai cumparat familiile trebuia sa le stimulezi periodic pt a creste in populatie pana la salcam Acum este tardiv, dezvoltarea se va face cu culesul principal si este valabila pt urmatoarele tipuri de cules natural.La salcam trebuia sa ai cuibul plin de albina. In starea asta nu ai nevioe de rame oarbe, ai nevoie de puiet nu de ceara. Daca vioai sa le dai de lucru puteai sa pui rame 1/2 pt cladit pentru magazii!
Nicolaus

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR