Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apifoda

Mesajde cristi arad » 25 Noi 2011, 00:48

gica scrie:
cristi arad scrie:este scumpa - parerea mea; scumpa dar buna; exista si alte retete de turte, zahar invertit etc

Zi o reteta.In 13 postari cat ai pana acum nu ai scris nimic concret.

stii cum se zice : cere si ti se va da. reteta zahar invertit : 1 kg zahar 2 lamai cca 150g apa; se pun la foc potrivit apa, zaharul si lamaia. de cand incep sa clocoteasca se fierbe cca 10 min, timp in care amestecul se spumeaza (adica se inlatura spuma) . atata tot. se trage apoi in borcane cu capac gaurit si tifon (hranitorul meu) si se intoarce peste podisorul stupului; ei iaca am zis si cum il dau, ce este f important sa nu curga in stup
cristi arad

Mesajde neluc » 13 Dec 2011, 18:33

Salut.Sunt si eu incepator si am cateva familii de albine si roi intrati in iarna.Am citit intr-o carte, Manualul apicultorului din 1979 ca se poate da turta albinelor si la sfarsitul lunii decembrie pentru stimularea pontei matcii, in conditiile iernii blande de acum, ce paree aveti ?
Apele linistite sunt cele mai inselatoare !
neluc

Mesajde Adi Hodis » 13 Dec 2011, 18:47

neluc scrie:Salut.Sunt si eu incepator si am cateva familii de albine si roi intrati in iarna.Am citit intr-o carte, Manualul apicultorului din 1979 ca se poate da turta albinelor si la sfarsitul lunii decembrie pentru stimularea pontei matcii, in conditiile iernii blande de acum, ce paree aveti ?

Pentru stimularea pontei ? :shock: ... In nici un caz, NU PT. ASA CEVA !!!

Turta NU ar avea ce cauta in stupi ... dar daca rezervele sint putine pe ramele unde-i format ghemul, in perioada cat el este compact, atunci nu o sa le lasi sa moara de foame.
Asta chiar daca are miere pe ramele din margini, nu se duce la ea ... conteaza ce are pe ramele pe care s-a stabilit ghemul. :idea:

La mierea din marginile stupului va ajunge dupa ce se afaneaza ghemul.

Ponta matcilor este mai benefic sa fie sistata in iarna si sa inceapa aproximativ in apropierea aparitiei polenului din natura.
In zonele cu un climat mai caldutz, din RO, durata de pauza a pontei este mai mica, din sf. lui oct.-inceput de noe. pina in a 2-a decada a lunii ian - prima decada a lui feb. ... fatza de zonele cu climat mai rece.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde neluc » 14 Dec 2011, 16:09

Ok.Sunt de acord cu tine, dar zona de unde sunt nu este cea mai propice, nici din punct de vedere al climei si nici al culesului asa ca singurul lucru pana la culesurile mari este,,papa,, de acasa.Totodata roi au intrat cam slabuti in iarna.
neluc

Mesajde Adi Hodis » 14 Dec 2011, 18:59

Am mai zis ca poti sa le dai ( doar n-o sa le lasi ... ) dar asta nu inseamna ca este pentru stimularea pontei in aceasta perioada, mai ales daca zona este cu un climat mai rece.
Te salut.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde catalin_viezure_6 » 14 Dec 2011, 20:00

Adi Hodis scrie:Am mai zis ca poti sa le dai ( doar n-o sa le lasi ... ) dar asta nu inseamna ca este pentru stimularea pontei in aceasta perioada, mai ales daca zona este cu un climat mai rece.
Te salut.

cam cat de des se da apifonda ?
catalin_viezure_6

Mesajde popik50 » 14 Dec 2011, 23:44

La noi in sud clima este mai blanda si ma intrebam cand ar fi perioada optima pentru a le da turta de apifonda (si in ce gramaj) si cam de cate ori se poate interveni cu turte?
popik50

Mesajde gica » 15 Dec 2011, 00:20

catalin_viezure_6 scrie:cam cat de des se da apifonda ?

popik50 scrie: in ce gramaj si cam de cate ori se poate interveni cu turte?

Pana ramaneti fara albine.
gica

Mesajde popik50 » 15 Dec 2011, 00:26

Nea Gica ai glume in program :roll:
popik50

Mesajde gica » 15 Dec 2011, 00:32

Nu am popik50,din contra sunt amarat.Si ma mai amarati si voi doi.Ca voua nu va e mila de bietele albine.
gica

Mesajde catalin_viezure_6 » 15 Dec 2011, 00:43

gica scrie:Nu am popik50,din contra sunt amarat.Si ma mai amarati si voi doi.Ca voua nu va e mila de bietele albine.
ar
ok intelegem dar explica-ne ca pe net 999999999999/100 folosesc apifonda din ianuarie si ma jur pe par de capra de nu le merge bine
catalin_viezure_6

Mesajde Adi Hodis » 15 Dec 2011, 15:35

catalin_viezure_6 scrie:ok intelegem dar explica-ne ca pe net 999999999999/100 folosesc apifonda din ianuarie si ma jur pe par de capra de nu le merge bine

Adica, eu sint ala 1 care nu dau apifonda la albine ?. :shock:
Adi Hodis

Mesajde popik50 » 15 Dec 2011, 17:22

Adi Hodis scrie:
catalin_viezure_6 scrie:ok intelegem dar explica-ne ca pe net 999999999999/100 folosesc apifonda din ianuarie si ma jur pe par de capra de nu le merge bine

Adica, eu sint ala 1 care nu dau apifonda la albine ?. :shock:

Dar tu Adi ce le dai la albine? :shock:
popik50

Mesajde neluc » 15 Dec 2011, 20:58

K.Eu anul trecut am avut niste pricajiti de roi(din 15 am facut 8 care au intrat in iarna), iar in ianuarie la inceput (6-7)am dat apifonda si tot asa pana la salcam de unde de la 11, am mai cumparat 3 fam.am recoltat aproximativ 300 kg miere, asa ca mi se pare in regula aceasta hranire pe timp de iarna chiar cu riscul de stimualare a pontei matcii (ca doar albinele nu hiberneaza).
neluc

Mesajde popik50 » 15 Dec 2011, 21:53

Deci din cate vad este buna si apifonda. Asa ca am sa o folosesc si eu dar cred ca de la sfarsitul lui ianuarie sau inceputul lui februarie. ;)
popik50

Mesajde Adi Hodis » 15 Dec 2011, 22:57

popik50 scrie: Dar tu Adi ce le dai la albine? :shock:

Acum le dau ... pace, liniste adica.
Le-am "dat" un cules de intretinere dupa floarea soarelui ( stupina de productie ) ... si pe la sfarsitul lui sept. am complectat rezervele la stupii de acasa.

Ca sa dau totusi, un raspuns ... cand e strans "shurubul" ... le dau miere cristalizata, dupa 15 ian. dar asta, numai la care chiar are nevoie.
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA