Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: PNA 2011 - 2013

Mesajde Ahile » 14 Dec 2011, 20:32

Am citit parerile scrise in acest post si fiecare interpreteaza legea dupa ochi. toata lumea e juristi. fara suparare.
Moderatorii ar trebui sa fie mai activi. se incarca posturile cu tot felul de opinii, unele neavand nici o treaba cu ce se discuta.
Este adevarat ca in RO legea este de multe ori interpretabila, insa fiecare o face in felul sau.

Si acum sa revenim la albinele noastre.
Textul cu pricina > să nu solicite finanţare şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

E simplu: apicultorul sa nu achizitioneze familii/roiuri/stupi etc utilizand fondurile nerambursabile, ori banii primiti prin Masura 141 nu sunt destinati acestui scop.
S-a introdus excpetia pentru Masura 112, deoarece 30 % din banii primiti trebuie investiti. Din acest motiv se poate deduce ca de cei 30% se pot achizitiona roiuri/familii etc.
Parerea mea neavizata este ca cei pe 141 pot face acest lucru in continuare.
Daca si acest lucru ar fi interzis, mai exista o solutie. :mrgreen:

S-auzim de bine
Zambeste, maine va fi mai rau!
Ahile

Mesajde leopreda » 14 Dec 2011, 20:38

Asa am fost consultat si eu ca poti cumpara la 112 de cei 30% familii sau roi sau matci. Dar e de preferat lazi complet echipate sau scule apicole.
N-am putut intelege de ce e de preferat.
leopreda

Mesajde Adi Hodis » 14 Dec 2011, 20:46

Ahile scrie:Am citit parerile scrise in acest post si fiecare interpreteaza legea dupa ochi. toata lumea e juristi. fara suparare.
Moderatorii ar trebui sa fie mai activi. se incarca posturile cu tot felul de opinii, unele neavand nici o treaba cu ce se discuta.
Este adevarat ca in RO legea este de multe ori interpretabila, insa fiecare o face in felul sau.
...

Asa ... si mai cum ar trebui sa fie moderatorii ?. :?
Si cum ar mai fi cu ... libertatea de exprimare, a ?.

Incetati cu sfaturi de-astea ... ca moderatorii ar trebui ... !!!.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde proapis13 » 14 Dec 2011, 20:56

Ahile scrie:Este adevarat ca in RO legea este de multe ori interpretabila, insa fiecare o face in felul sau.

Nu crezi ca un om pus sa apere legea nu ar trebui sa faca astfel de afirmatii
Tu esti un om al legii si ai jurat sa respecti legile tarii :idea:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 14 Dec 2011, 21:01

Si revenind la albinele noastre iata ce scrie la http://www.eurofinantare.ro/feadr.php
In mare este vba despre acelasi lucru insa,cine a accesat F.E.A.D.R.nu mai poate accesa P.N.D.R.
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ahile » 14 Dec 2011, 21:17

Asa ... si mai cum ar trebui sa fie moderatorii ?. :?
Si cum ar mai fi cu ... libertatea de exprimare, a ?.

Incetati cu sfaturi de-astea ... ca moderatorii ar trebui ... !!!.[/quote]

Sa mai faca curatenie, din cand in cand pe aici.
Ce treaba are libertatea de exprimare. Atunci sa ne apucam sa crticam guvernul sau stiu eu pe cine. Are treaba cu.....
Nu am dat un sfat, era o opinie. Nu daa sfaturi nimanui.
Ahile

Mesajde Ahile » 14 Dec 2011, 21:18

Nu crezi ca un om pus sa apere legea nu ar trebui sa faca astfel de afirmatii
Tu esti un om al legii si ai jurat sa respecti legile tarii :idea:
salve :D[/quote]

Nu are nici o treaba. Ce fac eu cu ce discutam aici.
Dovada ca legea este astfel, priviste la tv
Ahile

Mesajde Ahile » 14 Dec 2011, 21:19

proapis13 scrie:Si revenind la albinele noastre iata ce scrie la http://www.eurofinantare.ro/feadr.php
In mare este vba despre acelasi lucru insa,cine a accesat F.E.A.D.R.nu mai poate accesa P.N.D.R.

Si ce legatura are cu PNA?
Vezi mai bine aici :http://www.europeanprojects.ro/FEADR.html
Ahile

Mesajde catalin.profiri » 14 Dec 2011, 23:09

oameni buni. eu nu am vrut sa fac mizerie pe topicul asta.
Daca am pus intrebarea, este doar datorita faptului ca am citit textul legii, am vb cu mai multi presedinti/patroni de asociatie, am sunat si la apia, si la cei care se ocupa de PNA, si la consultanta agricola si la APDRP (asta ca sa nu sara nenea janese cu "implicare"), si raspunsurile sunt cam contradictorii.

Acum ... ma gandesc ca cei de la APIA care se ocupa de PNA stiu ei ce stiu cand mi-au spus ca doar daca am 121 accesat nu pot lua banii prin PNA ...
Exemplu: sa spunem ca am 40 de stupi care sunt pt 141 (mai mult decat imi trebuie pentru anul I ), si inca 80 cumparati cu factura. Dupa cei de la APIA as putea solicita decontare prin PNA.
gresesc undeva?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde proapis13 » 14 Dec 2011, 23:13

Ahile scrie:Si ce legatura are cu PNA?
Vezi mai bine aici :http://www.europeanprojects.ro/FEADR.html

Pai are,ca legiuitorul scrie clar ca daca accesezi F.E.A.D.R. nu mai pupi decontare prin P.N.A.
sau mai pe intelesul celor ce nu citesc legislatie cine a accesat 112 sau altele in afara de 141
nu mai poate solicita decontare
salve
proapis13

Mesajde proapis13 » 14 Dec 2011, 23:18

catalin.profiri scrie:Exemplu: sa spunem ca am 40 de stupi care sunt pt 141 (mai mult decat imi trebuie pentru anul I ), si inca 80 cumparati cu factura. Dupa cei de la APIA as putea solicita decontare prin PNA.
gresesc undeva?

Nu si iata de ce,uite ce scrie legiuitorul;
..... stupii trebuie să fie achiziţionaţi de la persoane juridice sau persoane fizice
autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite
potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările
ulterioare, care produc şi/sau comercializează stupi.
Cheltuieli care se pot deconta apicultorilor:
preţul/costul fără TVA pentru achiziţia de maximum 125 de stupi utilaţi
conform tehnologiei apicole, excluzând materialul biologic, pentru fiecare
apicultor.
proapis13

Mesajde adytza » 15 Dec 2011, 23:55

Dragos2006 scrie:Valtere tu acum esti autorizat pe cod CAEN 0149 ceea ce inseamna cresterea altor animale in cazul nostru albine , ai voie sa iti vinzi propriu material biologic si propria miere FARA SA PLATESTI IMPOZIT !
In secunda in care cumperi o singura familie de albine si apoi o vinzi NU mai esti in cod 0149 , intri in cod COMERT CU ANIMALE VII ! ACTIVITATE IMPOZABILA .
Atentie mare ca acest lucru s-a intamplat in judetul Vrancea unde foarte multi stupari platesc impozit deorece au achizitionat familii pe borderou de achizitii , apoi au vandut... si hopa ANAFUL cu impozitul.

Deci ca sa lamurim:
1.Daca cumperi familii de albine si apoi le revinzi sub aceeasi denumire se considera comert si devine impozabil
2.Daca cumperi roi(pe cateva rame) pe care il dezvolti,ii dai faguri la crescut,papica,tratamente,etc. si il transformi in familie de albine(eventual pe 10 rame) pe care o vinzi(ca familie de albine bineinteles), ramai pe CAEN 0149, adica neimpozabil.
E corect?
adytza

Mesajde Dragos2006 » 15 Dec 2011, 23:58

cam asa ceva , este cam pe margine dar merge :idea:
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde proapis13 » 16 Dec 2011, 10:20

Dragos2006 scrie:cam asa ceva , este cam pe margine dar merge :idea:

E pe dunga chiar;vedeti ca timp de un an nu puteti instraina nimic din materialul biologic cumparat
acesta fiind supus controalelor si justificat prin carnetul de stupina trecandul la rubrica respectiva
stiti voi cum,mortii cu mortii vii cu vii si unificarile de rigoare,etc...
proapis13

Mesajde adytza » 16 Dec 2011, 20:45

proapis13 scrie:
Dragos2006 scrie:cam asa ceva , este cam pe margine dar merge :idea:

E pe dunga chiar;vedeti ca timp de un an nu puteti instraina nimic din materialul biologic cumparat
acesta fiind supus controalelor si justificat prin carnetul de stupina trecandul la rubrica respectiva
stiti voi cum,mortii cu mortii vii cu vii si unificarile de rigoare,etc...

Trebuie sa-l tii un an probabil daca l-ai cumparat prin PNA si asta toamna-iarna, insa in sezonul activ nu vad care este problema. Atentie! PFA-ul este autorizat prin lege si are scop principal de a face PROFIT (ca altii fac pierderi asta-i alta poveste) deci nu-mi poate impune nimeni sa raman cu materialul biologic in brate daca eu am capacitatea sa-l dezvolt si transforma astfel incat sa obtin profit din vanzarea lui. Marfa trebuie sa se invarta, nu sa zaca in ograda. Nici statului nu i-ar place asta. Atata timp cat din documentel contabile reiese clar cu ai valorificat achizitiile eu zic ca nu este nici o problema. S-ar putea sa existe o problema totusi: daca iesi pe pierdere :lol:

Ce inseamna "pe margine" si "in dunga"? Sa revenim: Sunt autorizat PFA 0149 in scop de profit(altfel am sta acasa si am taia frunze la caini), cumpar roi(fara PNA) la pachet sau pe 3-4 rame.Asta a fost prima investitie, urmeaza operatiile de achizitionare foite de ceara si rame din lemn, insarmarea si aplicarea foitelor de ceara,introducerea ramelor necladite in stupul cu roi(cumparat sau confectionat in regie proprie) si cresterea acestora (faguri si numar albine) simultan cu stimulare natural(deplasare in pastoral) sau artificial cu papica, tratamente,etc.Apar si trantorii deci acum avem o familie pe 10 rame. Daca facem o comparatie grosiera cu un autoturism, tot ce am enumerat pana acum sunt: subansamble+manopera=produs finit, adica familia de albine. Deci este o activitate de productie material biologic(finit). Daca nu ar fi asa atunci si producatorii auto ar trebui sa se numeasca comercianti si cand vand un autoturism realizat din subansamble(Atentie!pe care le mai si cumpara, nu numai produc) sa scrie pe factura ca vand: una caroserie,doua scaune,1 canapea spate,un volan, circuite electrice,motor, cutie viteze,samd. 8-)
adytza

Mesajde omumen » 04 Mai 2012, 00:48

Buna seara!
Am niste neclaritati.
Daca cumpar roiuri de la cineva care este neplatitor de TVA, este normal ca cei de la ACA sa-mi ceara sa platesc si TVA-ul? TVA-ul nu se plateste la facturare? Si daca cumpar de la cineva care este platitor nu platesc TVA la achizitie? Mie mi-au spus ceide la ACA ca trebuie sa platesc si TVA la ei ca ei sunt platitori. Dar isi recupereaza TVA-ul...
omumen

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA