Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tot din apicultura canadiana...

Mesajde pustu » 23 Noi 2015, 23:35

Ultima oară modificat de pustu pe 23 Noi 2015, 23:39, modificat de 3 ori în total.
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde lucky5strike » 23 Noi 2015, 23:38

Buna treaba. Le adaug si la start!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Angellily » 24 Noi 2015, 01:01

lucky5strike scrie:O prima intrebare as avea despre tot ce tine de culesul la rapita din zona voastra (Alberta, cred?): perioada inflorire, temperatura, umiditatate, spor mediu zilnic, daca se fac tratamente cu pesticide, etc.

Da, prima intrebare necesita un raspuns destul de lung, o ma rezum la un, niste, raspunsuri scurte si la obiect. Deci: rapita incepe sa infloreasca in a 2-a jumatate a lunii iunie, perioada de inflorire as spune ca este de aprox. 2 saptamani, Tinand cont de faptul ca aici avem fermieri cu mii de hectare de pamant, trebuie sa avem in vedere ca nu pot insamanta totul intr-o zi; asa ca, insamantarea esalonata ne prelungeste si perioada de inflorire. Si perioada asta de inflorire depinde de mai multi factori, daca avem o vara uscata si floarea se trece mai repede. De exemplu, anul asta, am avut aprox. 3 saptamani de cules.
Temperatura si umiditatea variaza de la an la an, de obicei, pe timpul verii umiditatea este destul de ridicata iar temperaturile........ nu avem mai mult de 3-4 zile pe an cu temperaturi de peste 30 gr.
Spor mediu zilnic.......... nu stiu, niciodata nu am pus un stup pe cantar. Am cate 40 familii pe locatie pe o raza de aprox. 50 km. Unele locatii produc mai mult iar altele mai putin, totul depinde de cata rapita au binevoit fermierii sa insamanteze si bineanteles de perioada in care isi fac stropirile. Se intampla destul de des sa raman fara albina in unele locatii. Nu putem sa ne certam cu nimeni, la randul lor si fermierii trebuie sa faca productie,
Tin sa precizez ca dan margarint, fiind la aprox. 400 km mai la sud de mine. Face productie mai mare decat fac eu; e intr-o zona cu baza melifera mult mai buna decat aici. Acum 2 ani am mutat si noi 4 locatii in acea zona si rezultatul a fost uimitor, Primavara asta am readus locatiile acasa. Distanta e prea mare. Anul asta am scos 107 kg/familie, a fost ok dar se putea si mai bine.
Repet, baza melifera, baza melifera, baza melifera........samd. sper ca intelegeti ce vreau sa spun.
Pentru cei care au mai pus intrebari: locatia mea e in Ridgedale Sk. Sunt venit aici din 2003, inainte am facut apicultura in america pentru 1,5 ani, wisconsin si florida, wisconsin, productie de miere, florida productie de matci si roi la pachet, iar inainte de america, am lucrat la institutul apicol din baneasa bucuresti. Cel care mi-a pus dalta in mana a fost domnul Manea Stefan, fost director economic la institut. Un apicultor desavarsit pentru care am tot respectul. Sunt oltean din valcea si cu asta cred ca v-am spus totul.
Cineva a sugerat sa imi fac o pagina, nu vreau sa ma considerati "rigid" dar nu cred ca este necesar, la fel de bine am putea discuta si aici.
Acum am si eu o rugaminte, in ultima perioada am primit foarte multe cereri de prietenie pe fb. Deja am foarte multe persoane pe fb. Cu care nu am schimbat nici 2 vorbe. Fb-cul il am in general pentru familie , rude, colegi, sau prieteni cu care ma cunosc. Nu am nimic impotriva sa mai adaug si alte persoane dar ar fi mai indicat daca am face si cunostinta inainte de a face acel pas.
Cu respect si ne mai auzim.
Angellily

Mesajde lucky5strike » 24 Noi 2015, 01:05

Cool!

Aceasta pagina iti va fi dedicata, ne vom ingriji de asta noi, cei din tara... Si daca reusesti o sinteza a intrebarilor, si rapunsuri de genul acestuia, noi vom fi super incantati!

---

Acuma, incarcatura la hectar? 40 de familii pe cate ha, ca idee? Minima, adica... 8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Angellily » 24 Noi 2015, 01:32

De obicei 3-4 km intre locatii, depinde si unde gasim cate un colt de padure sa fie mai protejati, am cateva locatii si la distante de 1km. Dar nu mai aproape de atat.
Angellily

Mesajde lucky5strike » 24 Noi 2015, 01:38

Vroiam sa intreb, efectiv cate hectare/cati acri de rapita revin unei familii de albine, in medie... :roll:

Alte intrebari:

1.Dupa mintea romaneasca, voi puneti mai multe caturi decat necesar. Adica, atunci cand le manevrati, nu par foarte full de miere cand le luati, ci cumva la 70-80% din capacitate. De ce se procedeaza asa?
2. Cu cat la suta e mai puternica primavara o familie la voi, decat ce aveati... la Valcea. Familiile mele cumuleaza 6-8 rame bune de albina primavara. Din ce se vede, voi aveti cam 9-10 rame Dadant, calculat pe sistemul nostru. Unde ne impotmolim noi, in Romania, care nu reusim sa avem familii de asemenea putere? In conditiile in care voi aveti o iarna mult mai grea? Tipul de lada? Gestionarea nosemei? Siropul?
4. Schema de tratament pe un sezon. Substante utilizate.
5. Schema de hranire pe un sezon (daca este...)? Folositi HFCS sau sirop de zahar sau alta sursa de glucide??
5. Tare as vrea sa auzim relatarea unui sezon apicol de acum 15 ani, cand erai in tara.. ca desigur il privesti acum cu alti ochi. Accepam orice critica!
6. Organizarea halei pentru iernat
7. Organizare halei apicole
....

xx. Noi, stuparii din tara, ce am putea face pentru voi?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 24 Noi 2015, 02:18

Salut Angel, am cateva intrebari, as fi incantat daca ai raspunde.

1. Ce hranitoare folositi?
2. Ce schema de hraniri utilizati in general?
3. Pe ce miere iernati?
4. Cat sirop primeste o fam la completarea rezervelor si conform carei scheme de hranire?
5. Ce rase folositi?
6. Ce rasa preferi personal?

Multumesc anticipat
andrei_calinescu

Mesajde Angellily » 24 Noi 2015, 03:11

Mesaj necititde lucky5strike » Astăzi, , 01:38

Vroiam sa intreb, efectiv cate hectare/cati acri de rapita revin unei familii de albine, in medie...

Da. Si eu am raspuns 3-4 km intre locatii, e simplu de facut un calcul.

Cu scuzele de rigoare, la celelalte intrebari o sa raspund mai tarziu.
Angellily

Mesajde ves.lucian.zabrani » 24 Noi 2015, 03:14

Bine ai venit pe Stuparitul , Angellily !!! Sanatate maxima tie si familiei tale !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Angellily » 24 Noi 2015, 06:56

lucky5strike scrie:Vroiam sa intreb, efectiv cate hectare/cati acri de rapita revin unei familii de albine, in medie... :roll:

Alte intrebari:

1.Dupa mintea romaneasca, voi puneti mai multe caturi decat necesar. Adica, atunci cand le manevrati, nu par foarte full de miere cand le luati, ci cumva la 70-80% din capacitate. De ce se procedeaza asa?
2. Cu cat la suta e mai puternica primavara o familie la voi, decat ce aveati... la Valcea. Familiile mele cumuleaza 6-8 rame bune de albina primavara. Din ce se vede, voi aveti cam 9-10 rame Dadant, calculat pe sistemul nostru. Unde ne impotmolim noi, in Romania, care nu reusim sa avem familii de asemenea putere? In conditiile in care voi aveti o iarna mult mai grea? Tipul de lada? Gestionarea nosemei? Siropul?
4. Schema de tratament pe un sezon. Substante utilizate.
5. Schema de hranire pe un sezon (daca este...)? Folositi HFCS sau sirop de zahar sau alta sursa de glucide??
5. Tare as vrea sa auzim relatarea unui sezon apicol de acum 15 ani, cand erai in tara.. ca desigur il privesti acum cu alti ochi. Accepam orice critica!
6. Organizarea halei pentru iernat
7. Organizare halei apicole
....

10. Noi, stuparii din tara, ce am putea face pentru voi? :)

1 multe caturi???? Sa presupunem ca ai 50 locatii cu cate 40 stupi fiecare si o echipa de 5 oameni in teren la extractie. Crezi ca ar putea acoperii 50 de locatii intr-o zi? O echipa poate face 4-5 locatii pe zi . Incepi din punctul A si ai 50 de locatii pana la punctul B. De cate zile este nevoie pentru a parcurge primul rond? Sa zicem ca suntem la primul rond; echipa echipa ia toate corpurile cu miere pana la corpul 3 si pun 2 corpuri goale.(in primul rond nu ma ating de corpul 3 pentru ca de obicei are foarte mult puiet) deci; toate familiile imi raman pe 5 corpuri, uneori 6 daca se gaseste puiet mult si in corpul 4. Sa parcurgi locatiile din punctul A in punctul B, dureaza 2 saptamai. Deci. Dupa 3-4 zile u credeti ca e normal ca cineva sa mearga inapoi la primele locatii sa verifice si sa mai puna caturi? Trebuie sa fim intotdeauna cu un pas inaintea albinelor. Decat sa blocheze si sa diminueze spatiul de ouat al reginei nu credeti ca ar fi mai bine sa ii oferim spatiu mai mult pentru depozitarea mierii? Da. Unele caturi sunt 80-90%. Nu ma deranjaza cu nimic. In momentul in care vad ca e capacit % la %, si blocat, inseamna ca am pierdut controlul . Pana incep rondul 2, in punctul A, daca totul merge ok; e posibil sa se ajunga si la 7-10 caturi, au fost situatii , mai rare bineanteles; cand am ajuns si pe 12.
Sper ca m-am exprimat pe intelesul tuturor si am fost suficient de explicit.
O sa revin in ordine cronologica asupra celorlalte intrebari, cand o sa am mai mult timp la dispozitie.
Imi cer scuze pentru eventualele greseli. Cloamba mare de taran, telefonul mic........
O zi buna va doresc.
Angellily

Mesajde Ioan Guist » 24 Noi 2015, 07:59

Multumim frumos de efort.
Va rog luati in evidenta si urmatoarea intrebare:

Cu neonicotinoidul cum va descurcati ? Aveti rapita astfel tratata?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde alin75 » 24 Noi 2015, 08:22

Ioan Guist scrie:Multumim frumos de efort.
Va rog luati in evidenta si urmatoarea intrebare:
Cu neonicotinoidul cum va descurcati ? Aveti rapita astfel tratata?

Angellily scrie:........ Se intampla destul de des sa raman fara albina in unele locatii. Nu putem sa ne certam cu nimeni, la randul lor si fermierii trebuie sa faca productie, .....

Cred ca spune tot....
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde cristi_vidican » 24 Noi 2015, 08:38

alin75 scrie:Cred ca spune tot....

Eu cred că s-a referit la stropirile din perioada de înflorire.
Problema neonicotinoidului e în special la tratarea seminței (rapiță, FS, porumb). Substanța are remanență și afectează pe termen lung.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Dila Daniel » 24 Noi 2015, 11:05

Colegule Angellily bun venit in primul rand!
apoi,am sa te rog frumos sa ai rabdare cu noi,fiindca avizi de informatie din alte meleaguri,vom "casuna" pe tine! :)
Te rog deasemenea,in limita timpului tau liber si disponibilitate(bineinteles),sa raspunzi si la intrebarile referitoare la rasa,si hraniri(Andrei Calinescu a pus unele)
si mai completez si eu lista cu intrebarile ce ti se vor adresa...
Ce daunatori principali aveti si ce medicamentatie folositi in combaterea lor?
Multumesc frumos.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde geangu » 24 Noi 2015, 11:26

cristi_vidican scrie:
alin75 scrie:Cred ca spune tot....

Eu cred că s-a referit la stropirile din perioada de înflorire.
Problema neonicotinoidului e în special la tratarea seminței (rapiță, FS, porumb). Substanța are remanență și afectează pe termen lung.

Ideea este ca oamenii nu se plang de chimicale ci incearca sa faca productii in conditiile date. Ce importanta are daca sunt neonicotinoide sau pesticide in timpul infloriri, efectul este acelasi ba eu cred ca stropirile in timpul infloririi sunt mai periculoase decat neonicotinoidele. Cat despre remanenta iar nu intereseaza decat cele doua saptamani de inflorire ceea ce si la pesticidele clasice este valabil.
geangu

Mesajde Angellily » 24 Noi 2015, 15:01

As da cateva like-uri la unele persoane daca as putea.
Nu stiu si nici nu ma intereseaza ce fel de stropiri si cu ce isi trateaza fermierii semintele. Tac si inghit galusca, daca deschid ciocul, fermierul ma invita sa-mi iau stupii de pe pamantul lui si sa plec. Asa ca mai bine ne vedem la o bere si facem haz de necaz.
Promit ca o sa raspund si la celelalte intrebari .
Angellily

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII