Galofornia scrie:Am intrat intr-o noua dilema! Am 8 familii pe orizontal. Vreau sa ma extind. Ce imi consiliati? Orizontali sau verticali?
Astazi mi-o spus un prieten ca el imi sugereaza sa merg pe partea de verticali deoarece produce mai multa miere si pentru ca jos stau ramele cu puiet si sus cele cu miere, insa nu i-am atins niciodata pe astia si nu stiu nimic despre ei. Care sunt diferentele? Nu ma refer de dimensiuni? Ma refer de a lucra cu ei! Are cineva niste filmate cu astfel de stupi? Multumesc
Alex B.
nu atat lada face diferenta cantitativa a productiei cat tipul de rama, ca sa fiu pe inteles le-as descrie pe fiecare:
rama dadant - avantaje : mierea ramasa pe coroane, deasupra puietului asigura o mare parte din rezerva de iernat (pt cei ce nu stiu sa dozeze proviziile
de iarna);
este o rama ideala pt stupii orizontali - dezavantaje: retine cca 1 kg de miere deasupra puietului pe coroane, care nu se poate stoarce (in special la salcam), scazand astfel
productia rezulta un minus la productie de cca 7 kg / familie/ cules; este o rama grea, greu de scuturat albinele de pe ea cand
este plina de miere
in pavilion (stupi orizontali dar si verticali)
asadar nu este pe placul meu (....si acuma sa vezi ecouri
)rama 3/4 (ma refer in special la ME) - avantaje: elimina deficientele enuntata de mine a ramei dadant
- dezavantaje: pentru cei ce ierneaza albinele pe un corp (corpul de jos) exista riscul de a nu doza suficient de bine
cantitatea de rezerve pt iarna, trebuind a se interveni pentru hraniri suplimentare(nici stupii cu rame
dadant nu sunt scutiti de atfel de interventii)
rama modificata 35/30: folosesc in 15 stupi etajati pe 2 caturi, rame modificate de 35/30 cm, un compromis intre cele 2 de pe piata, dar au
dezavantajul ca nu prea poti vinde roii, nefiind rame conventionale, insa in stupii etajati pe 2 corpuri cu astfel de rame dau
rezultate superioare ramei dadant
este insa o rama apreciata de mine la fel ca si rama 3/4 concluzie : tu alegi ce sa folosesti si cum.