Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Daniel Popovici » 29 Noi 2015, 08:57

cucubau scrie:Trebuie facuta o delimitare clara intre ce avem in curte si ce inseamna o rasa pura.Faptul ca se depun serioase eforturi spre inbunatatirea performantelor unor hibrizi , metsi sau corcituri nu inseamna ca se depun eforturi spre ameliorarea anumitei rase. Atata timp cat nu avem un laborator care sa certifice clar, fara posibilitate de interpretare apartenenta de rasa, suntem total in ceata si ori ce discutie ce are ca fond apartenenta de rasa este nefondata.

Am mai scris pe undeva prin forum ideea:
Orice hibrid da produsi care nu prea seamana intre ei (fratii sau surorile) adica segrega in descendenta. Dupa multe generatii de incrucisari a produsilor dezirabili cu eliminarea celor nedoriti de la reproductie (si/sau eventual si incrucisari cu un material stabil), populatia incepe sa se stabilizeze genetic.
Definitia rasei este stabilitatea genetica, adica parintii seamana intre ei (ca-s din aceeasi rasa), iar produsii seamana intre ei (nu segrega). Binainteles ca in cardul rasei exista si linii care au caractere aparte de restul rase, dar incrucisand liniile unei rase intre ele nu vei obtine segregari spectaculoase sau diferente intre indivizii rezultati.
Deci din hibrizi de un fel, prin incrucisari de stabilizare, dupa un timp se obtine o rasa (omologata oficial sau neomologata).

Situatia noastra e ca albina locala este instabila genetic in proportia cea mai mare (si este asa neintrerupt, de la inceputuri).
Deci nu se poate numi rasa, ci "populatie locala".

Acum daca ne apucam de treaba, nu e nevoie de nici un laborator:
- materialul strain vine cu pedigree si cu acte (+ cine il reproduce, testeaza intai daca e bun sau nu de reprodus, ca nu e normal sa se reproduca "la gramada") si in perioada de testare se vede daca da produsi asemanatori intre ei sau segrega;

- materialul autohton (hibrid in cea mai mare parte, sau poate stabilizat in mici proportii de cate un pasionat anonim) va trebui sa treaca prin faza de inceput al unui pedigree (+ TESTARE A FECAREI GENERATII) si de stabilizare pe parcurs ce acest pedigree se invcheste si prinde contur.
Dar totul e nevoie sa se faca in grupe de cateva sute sau mii de matci din care se aleg in fiecare generatie doar elite pentru reproductie si daca se poate cat mai neinrudite intre ele. (si incet se vor contura linii, care e bine sa fie cateva zeci/o grupa cat de cat inchisa)

Deci nu de laborator e nevoie, ci de evidenta clara, de evidenta rezultatelor din testare (o testare serioasa, pe mai multe caractere de care sa se stie - care-s plusurile si care minusurile), de locuri de imperechere sau IA (DOAR) cu trantorii doriti.
Daniel Popovici

Mesajde Stefan_D » 30 Noi 2015, 20:53

modul de obtinere al hibrizilor, comentariul este riguros dpdv stiintific :

https://www.youtube.com/watch?v=xtJQnOkiyqE

exemplul este pentru plante dar principiul se aplica si la animale, insecte.
Stefan_D

Mesajde Daniel Popovici » 01 Dec 2015, 09:39

E interesant sa obtii hibrizi, dar din ce?

Ca sa obtii hibrizi de productie buni ai nevoie de rase bune si stabile. Si de mai multe linii din care sa poti alege... si ... si...

Hibrizii sunt un al 2-lea pas la care treci dupa ce l-ai facut bine pe primul.
Daniel Popovici

Mesajde Stefan_D » 01 Dec 2015, 23:55

Carpatina e cat se poate de stabila si productiva.

Pt cei interesati de genetica, ameliorarea albinelor primul pas este un curs la Facultatea de Zootehnii in cadrul Institutului de Stiinte Agronomice.
Este singurul loc unde poti invata ceva util, exclus cursuri la facultati de biologie, medicina veterinara, formare profesionala aca...
Cursurile sunt publice (adica poti merge fara sa fii student).
Succes!
Stefan_D

Mesajde alin75 » 02 Dec 2015, 00:09

Stefan_D scrie:Carpatina e cat se poate de stabila si productiva.

Pt cei interesati de genetica, ameliorarea albinelor primul pas este un curs la Facultatea de Zootehnii in cadrul Institutului de Stiinte Agronomice.
Este singurul loc unde poti invata ceva util, exclus cursuri la facultati de biologie, medicina veterinara, formare profesionala aca...
Cursurile sunt publice (adica poti merge fara sa fii student).
Succes!

Invitatia era pentru domn'profesor? :lol: :lol: :lol:
L.E. mai parcurgeti si forumul vechi http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/5 ... t_de_la_0/
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde giovanni » 10 Ian 2016, 12:27

cucubau scrie:
Daniel Popovici scrie:Ideile mele nu sunt pentru eliminarea sau desfiintarea nimanui, nici pentru a renunta cumva la ceea ce facem si ne retrage / reprofila,
ci pentru resetarea ORGANIZATORICA a fiecaruia in parte:

Sa nu mai facem din inertie lucruri "la numar" (fara a ne face un inventar al resurselor) in asa fel incat ceea ce facem sa facem pe viitor BINE - DE CALITATE.
Iar daca nu putem sa ne descurcam singuri (e valabil pentru majoritatea celor care fac ameliorare in rasa pura, nu doar in Roamania, ci peste tot in lume) - sa ne impartim sarcinile intre noi si sa nu ne mai concentram pe inchistare si pe lipsa de respect.

- cine a importat ceva bun sau are ceva bun autohton - sa TESTEZE cu adevarat, sa se asocieze si sa imperecheze controlat ("CU CAP")
- cine vrea sa faca apicultura de hoby, sa faca, dar sa se si informeze (ar fi frumos ca prin aceasta sa se pastreze rasele locale) si sa constientizeze ca genetica cu efective mici e foarte instabila. Pentru stabilitate genetica - tot colaborarile sunt solutia.

- cine nu e in stare sa faca genetica va ajunge mai repede sau mai tarziu (daca nu renunta la apicultura) sa cumpere genetica in dorinta de a face performanta. Si daca nu gaseste in tara, normal ca va cumpara ce i se pare mai bun din exterior.

In nici un caz nu ne putem minti ca daca interzicem importurile, problemele se rezolva si noi ne putem linisti. (in "linistea" noastra, rasa se salbaticeste si degenereaza si discrepanta intre ce e in tara si ce au altii va fi si mai mare)

Cu alte cuvinte:
- LA MUNCA!
- seriozitate;
- sa renuntam la minciuna (ca are efecte de bumerang si ne facem doar de rusine);
- sa incepem sa ne deschidem spre colaborare si respect intre noi (efectivele mici si inchise rareori aduc ceva bun in genetica, la fel si cele lasate sa se imperecheze liber la nesfarsit).

Sper ca vom intra si noi in randul lumii o data si o data prin aparitia unei evidente transparente (si fara minciuni "din pix") a pedigree-urilor si a performantelor! (nu doar la rasa Buckfast, ci si la locale sau la alte rase din import)

Sa nu comfundam albina cu vaca , prima trebuie sa fie harnica cealata sa secrete mai mult.
Daca ne raportam "strict"la albine putem constata ca fiecare rasa cconsacrata are si reprezentanti de frunte cat si codasi. Trebuie sa facem o delimitare clara intre ce inseamna rasa pura si corcituri. Faptul ca X apicultor isi desfasoara activitatea in localitatea Z si detine albine indigene mostenite de la stra-strabunicii nu iseamna ca rasa detinuta de familia X este rasa Z.
Trebuie facuta o delimitare clara intre ce avem in curte si ce inseamna o rasa pura.Faptul ca se depun serioase eforturi spre inbunatatirea performantelor unor hibrizi , metsi sau corcituri nu inseamna ca se depun eforturi spre ameliorarea anumitei rase. Atata timp cat nu avem un laborator care sa certifice clar, fara posibilitate de interpretare apartenenta de rasa, suntem total in ceata si ori ce discutie ce are ca fond apartenenta de rasa este nefondata.

La multi ani!
EXIXTA LABORATOR la Constanta ptr verificarea genelor la albine!
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde giovanni » 10 Ian 2016, 13:04

Cu toate ca nu prea ma mai intereseaza parerile unora despre CARPATINA si interesul lor ptr corcituri,interes din faptul ca nu au incredere in capacitatea lor de INSI sa zic asa ,capacitate de a dezvolta si imbunatatii ce au lasat stamosii nostrii, luand de a gata de la altii, fara sa mai discut aici despre productile si istoria apicola de la TRACII din trecut la DRACII din viitor,va asigur ca legea si mai ales VIITORUL va fii de partea carpatinei in acest areal.De asemenea la CONSTANTA sa deschis un laborator care poate verifica rasa albinelor.

POT afirma cu tarie ca selectia care am facut o pe albinele mele autohtone ma multumeste 100% si sunt mai bune ca procentaj decat BUKFASTUL german s au cel din danemarca pe care le am testat si le mai testez inca /un lot complect de stupi in stationar.

Nu mai iau in discutie consum de hrana si altele,doar rezistenta la boli daca este urmarita si va ve ti debarasa de ele fara sa va mai uitati inapoi,niciodata LA ALBINE hibrizii nu vor fii net superiori unei rase autohtone intr un areal mostenit de rasa respectiva!

Afirm ca fac selectie de peste 25 de ani si de abia am inceput sa fiu multumit,deci inceput !

Daca va e de folos s au de gandit asa au fost fam recordiste anul trecut la mine ,c am 40% din efectiv,recunosc ca nu am fost pregatit sa intimpin un cules de aceasta avengura,nu am avut magazii si rame sa stapanesc aceasta explozie,a fost un cules asa cum aveam in umacu 35-40 ani! Cautati si schimbati atmosfera nu matcile si rasa,nu divortati de mamele copiilor vostrii sa le schimbati cu altele,asiguratiile confort si conditii de exixtenta,bineinteles mai si alegeti fata cand va insurati dupa calitatile bunicilor ,parintilor !

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

https://www.facebook.com/jon.giovanni1/ ... =2&theater

De retinut ca totul este /stationar.
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde janese » 10 Ian 2016, 14:45

salut giovani!!!chiar daca nu am vorbit niciodata,eu te stiu prietenul meu si nu iti scriu cu rautate!!!!darrrr..
am deschis trimiterile tale....prima deschide o poza...mi-a placut!...a doua adresa....deschid mi-a placut....a treia adresa....deschid......si ce crezi?...mi-a cazut pe chicere panoul mare cu publicitate..mai mai sa ma lase fara unghii la deshtele de la chicere ....!!!!luati de la mine...asta e nr meu de telefon,contactati-ma.......ca eu nu as da carpatina pe ,,corcituri"....ca dupa 25 de ani......rilu rilu!!!si mi-am zis in barba: du-te dracu!...d-aia m-ai trimis la adresa asta??? :lol: bineinteles nu vreau sa te superi!!!asta mi-e vorba ,asta am simtit!!! :lol:
janese

Mesajde tiih » 11 Ian 2016, 23:16

janese scrie:s.......ca eu nu as da carpatina pe ,,corcituri"....ca dupa 25 de ani......rilu rilu!!!si mi-am zis in barba: du-te dracu!...d-aia m-ai trimis la adresa asta??? :lol: bineinteles nu vreau sa te superi!!!asta mi-e vorba ,asta am simtit!!! :lol:

Specific romanesc,invidia pe ''capra vecinului''
asta mi-e vorba ,asta am simtit :lol:

Extraordinare poze,ESENTA APICULTURII,pastura si puiet(BAZA MELIFERA+MATCA de calitate,
si SANATOASA)Daca ati fi folosit dl Giovani o metoda mai veche de lipit fagurii,pinten manual+acoperirea cu ceara a sarmelor folosind o pana,ati fi avut celule capacite cu puiet inclusiv in dreptul sarmelor......expozitie!!!!!
PS.Ce bine ar fi ca in discutiile contradictorii pe care la avem pe forum sa folosim drept argumente finale fotografii cu rame cu puiet,rame cu miere....bidoane umplute cu miere, realizate in propia stupina!...(fara trucaje gen ghemul meu din decembrie era de fapt fotografiat in..octombrie!!!)
PS2.Un adept al "corciturilor" ingrijite.....cu meserie :!:
tiih

Mesajde lucky5strike » 11 Ian 2016, 23:38

Postarea asta de mai sus este duma saptamanii, postarea asta bate orice imaginatie! :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde janese » 11 Ian 2016, 23:40

iti inteleg reactia! te salut!!!

1. sa nu vorbesti de o rasa decat dupa ce ai lucrat cativa ani cu ea si in paralel cu alte rase !!!si apoi poti face comparatii!concluzii...excese de patriotism.
2. daca o rasa iti creste productia cu 15% inseamna f mult! bineinteles aceeasi rezistenta la boli..etc...etc!
3.parera mea: 70% din calitatea unei stupine o obtii cu orice matca tanara,crescuta fie si din salvare roire etc!!!
4. 80% din calitate o obtii fara prea multe stiinte,genetica...superselectii,discutii despre cromozomi,gene ,alele,lalele :) doar dintr-oo ingrijire atenta,ordonata.
5. 90 %...obtii din selectia matcilor ,,maidaneze"...super carpatine, supercarnice...super insamantate ,imperecheate pe insule romanesti...super ,, selectie" intr-un cuvant!!!

problema este de la 90% la93%...95%...cu cat te apropii de 100% cu atat este mai delicata problema...,ecotyp ,linie in cadrul ecotypului...etc..etc......intervine rasa...etc...etc!!!

asa ca o concluzie pe care o da unu care stie ce zice din practica....totdeauna o stupina pe carnica este mai productiva decat una pe carpatina cu 10-15% ,bineinteles comparative calitativ,populatie,aceleasi conditii de dezvoltare..de iernare...intretinere... in acelasi cules...etc...etc

p-a dreapta ,si mie imi place carpatina.....este o rasa mai ,,simpla"...mai putin ,,mofturoasa" ,mai putin ,,sofisticata"...adaptata la romanul sarac si modest si fara mari pretentii( pentru fiecare apicultor, stacheta de 100% reprezinta inaltimi diferite!)..plus un pic de nationalism,patriotism.... ies discutii si contre fara sens de genul celora pe care le purtam noi amandoi aici.

rame cu puiet de expozitie poate sa puna si are tot apicultorul! problema este daca toate ramele,familiile sunt ca in poza oricand ...si anul asta si la anul si este probabiliatea maxima ca acea ,,carpatina" ce o lauzi sa-i dea cumparatorului ceea ce arati tu in poza!! !!!eu unul am trecut demult de invidia de ce vad in poze!!!

referitor la giovani....m-a deranjat publicitatea agresiva cu litere mari,si cu toate informatiile spre a ma atrage si de a ma trimite la el!!!daca-i gaseam eu filmul intamplator...nu era nici un bai,nu ziceam nimic!

de ma trimitea la un film pe care-l denumea simplu ,,carpatina mea" iarasi nu era nici un bai!
janese

Mesajde janese » 12 Ian 2016, 00:14

@ tih...
te rog rupe-mi gura cu ceva ,,netypic romanesc" din stupina ta!!! ca am eu grija de capra mea sa nu moara!!!
janese

Mesajde Florin Dobre » 12 Ian 2016, 00:17

janese scrie:asa ca o concluzie pe care o da unu care stie ce zice din practica....totdeauna o stupina pe carnica este mai productiva decat una pe carpatina cu 10-15% ,bineinteles comparative calitativ,populatie,aceleasi conditii de dezvoltare..de iernare...intretinere... in acelasi cules...etc...etc

Nea Eugen, poti sa dai mai multe detalii despre coana Carnica? Multumesc!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 12 Ian 2016, 00:23

tiih scrie:
janese scrie:s.......ca eu nu as da carpatina pe ,,corcituri"....ca dupa 25 de ani......rilu rilu!!!si mi-am zis in barba: du-te dracu!...d-aia m-ai trimis la adresa asta??? :lol: bineinteles nu vreau sa te superi!!!asta mi-e vorba ,asta am simtit!!! :lol:

Specific romanesc,invidia pe ''capra vecinului''
asta mi-e vorba ,asta am simtit :lol:
Extraordinare poze,ESENTA APICULTURII,pastura si puiet(BAZA MELIFERA+MATCA de calitate,
si SANATOASA)Daca ati fi folosit dl Giovani o metoda mai veche de lipit fagurii,pinten manual+acoperirea cu ceara a sarmelor folosind o pana,ati fi avut celule capacite cu puiet inclusiv in dreptul sarmelor......expozitie!!!!!
PS.Ce bine ar fi ca in discutiile contradictorii pe care la avem pe forum sa folosim drept argumente finale fotografii cu rame cu puiet,rame cu miere....bidoane umplute cu miere, realizate in propia stupina!...(fara trucaje gen ghemul meu din decembrie era de fapt fotografiat in..octombrie!!!)
PS2.Un adept al "corciturilor" ingrijite.....cu meserie :!:

Tiih, vad ca... aveti o varsta.

Sper sa va luminez oleaca, daca tot am ajuns in anul de gratie 2016...

1. rame cu puiet integral ocupate se obtin in orice unitate biologica restransa exagerat, pe aproape orice vatra.
2. intre o rama plina de puiet si o rama cu farama de miere pe interval... se alege ultima.
3. rezerva de miere a unei familii nu trebuie sa scada niciodata sub 8 kg miere.
4. apicultorii performanti lucreaza cu butoaie, nu bidoane.
5. oglinda stuparului este uniformitatea familiilor pe o vatra...

:P
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde janese » 12 Ian 2016, 00:26

@ f d
eu nu am carnica...., intr-o stupina de multiplicare autorizata, este interzis alta rasa decat carpatina!!!eu nu am decat carpatina!!!!despre carnica am vorbit asa sa ma aflu in treaba si sa cresc postarile proprii!!

@ l5s,. rame cu puiet integral ocupate se obtin in orice unitate biologica restransa exagerat, pe aproape orice vatra.

curva mai esti!!!!! :lol: :lol:
Ultima oară modificat de janese pe 12 Ian 2016, 00:34, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde lucky5strike » 12 Ian 2016, 00:33

janese scrie:eu nu am carnica...., intr-o stupina de multiplicare autorizata, este interzis alta rasa decat carpatina!!!

Sunt posesori de autorizatie prin tara care nu se impiedica de principii d-astea.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE