Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

am facut bine siropul ?

Mesajde gabi bee » 05 Mai 2011, 10:16

inca de cand am cumparat albinele a fost o familie mai slaba si ca sa o ajut am pregatit un sirop de zahar 1:1 dupa reteta luata de pe forum . am facut asa : am pus un litru de apa la fiert iar cand a inceput sa fiarba putin [ fara sa clocoteasca ] am pus 1 kg de zahar pe care l-am mestecat cu o lingura de lemn pana s-a dizolvat . zaharul nu l-am put tot odata ci in 3-4 reprize . dupa ce am termina de mestecat a mai durat 2-3 minute si a inceput sa clocoteasca . acum am pus 1 gram de sare de lamaie si am mai lasat sa clocoteasca 5-6 minute dupa care am oprit focul . am pus sirop trei zile consecutiv la familia mai slaba , cate un uluc , apoi inca un uluc la o saptamana . am gustat siropul pana sa il pun si era ok , nu era afumat sau cu gust de caramel . am facut bine ? s-a invertit siropul ? :roll: :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Re: am facut bine siropul ?

Mesajde victor s » 05 Mai 2011, 17:00

sincer, ai cam gresit cu fabricarea siropului...in nici un caz nu trebuia fiert atat, sau cel putin, nu prin fierbere se inverteste zaharul.
uite aici o reteta de sirop invertit...!

http://stuparitul.3xforum.ro/post/8243/ ... hranitor_/
victor s

Mesajde gabi bee » 05 Mai 2011, 20:13

victor , am verificat reteta indicata de tine precum si altele de pe forum si se pare ca am cam respectat indicatiile . ce am gresit mai exact ? cum se inverteste siropul ? :roll: :P
gabi bee

Mesajde victor s » 05 Mai 2011, 20:19

metoda de invertire...
fa o comparatie si ai sa vezi felul in care se inverteste zaharul si cum l-ai facut tu...!
tocmai din aceasta cauza (ca nu stiu sa invertesc zaharul) am preferat alte siropuri in hranirile de completare si stimulare .
te salut si ...numai bine !
victor s

Mesajde gabi bee » 05 Mai 2011, 20:52

si eu te salut victor . sper ca nu am gresit reteta . toate cele bune . poate mai intra cineva care utilizeaza siropul invertit ! :roll: :P
gabi bee

Mesajde Bee Happy » 05 Mai 2011, 23:08

Poti sa observi cel mai bine invertirea zaharului, facand reteta d-lui Gica. Reteta e facuta pentru 5 kg. de zahar. Eu am facut si cu mai multe si cu mai putine kg. Dar intotdeauna am pastrat proportia. Mie mi-a reusit invertirea totdeauna. Am observat ca invertirea se face mai bine, cu cat e solutia mai saturata. Nu stiu sa explic de ce.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde MyBees » 06 Mai 2011, 02:04

Invertirea siropului are loc in momentul spumarii abundente cu bule mari, cand tinde sa dea in foc, daca nu esti atent. Asemanator cu fenomenul de la fierberea laptelui(eu stiu, ca am fier hectolitri de lapte... :lol: si o fac in continuare )
Cand spuma respectiva nu mai prezinta bule mari si tinde sa se retraga, invertirea este incheiata si focul trebuie stins pentru a evita caramelizarea(observi ca siropul incepe sa prinda culoare) Invertirea ar trebui sa dureze 3-4 minute.
Apoi, daca se doreste diluarea siropului, o faci imediat cu apa rece in proportia necesara, astfel ajuti la scaderea mai rapida a temperaturii.

Cam asta am priceput eu. Iar daca gresim, se pare ca suntem mai multi incepatori sfatosi. Il luam si pe Nea Gica si il "invatam" pana zice ca noi :D
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde gabi bee » 06 Mai 2011, 16:55

eu am facut siropul intr-o oala mare si nu prea avea cum sa dea in foc insa nici nu s-a umflat ca laptele . a facut un pic de spuma, a facut si bule mai mari , nu s-a caramelizat, nu stiu , pare sa fie ok .
bee happy , la ce te referi cand spui ca solutia e mai saturata. adica mai concentrata sau fiarta mai mult ? :roll: :P
gabi bee

Mesajde victor s » 06 Mai 2011, 19:59

gabi, cu cat fierbi mai mult zaharul, cu atat creste si H.M.F. toxic atat pentru oameni cat si pentru albine.
nestapanind bine tehnica de invertire a zaharului (nu am vazut pana acum dar cu siguranta anul asta voi vedea, chit ca-l aduc pe nea gica legat in ploiesti) am preferat asa cum ti-am scris mai sus alte siropuri.
cand o sa vina nea gica in ploiesti, te contactez sa sarim gramada pe om...sa nu scape asa usor... :lol:
printre altele, o sa-l pun la treaba, sa vedem si cum se face zaharul candi...dar sa nu ne auda ca te pomeni ca n-o mai vrea sa vina... :lol:
sanatate maxima !
victor s

Mesajde proapis13 » 06 Mai 2011, 23:31

Eu unul in urma unor discutzii purtate atat pe forum dincolo cat shi la telefon
am ajuns la concluzia ca zaharul se inverteshte mai repede cu cat este flacara
mai puternica temperatura urcand rapid la 115 grade am cumparat un arzator :D
Fişiere ataşate
DSC09538.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 06 Mai 2011, 23:37

In momentul in care incepe sa se umfle precum laptele se pune
sarea de lamaie simpla sau diluata dupa metoda Hodis iar la
acea temperatura invertirea dureaza 10-15 secunde dupa care
spuma incepe sa dea inapoi.
In momentul in care clocoteshte cu bule mici se ia de pe flacara shi se adauga apa rece
Pentru a face o transha din 5 kg de zahar imi ia 12-13 minute de cand pun primul litru de apa
spor la treaba
salve :D
Fişiere ataşate
DSC09541.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 07 Mai 2011, 10:37

victor s scrie:...
printre altele, o sa-l pun la treaba, sa vedem si cum se face zaharul candi...dar sa nu ne auda ca te pomeni ca n-o mai vrea sa vina... :lol:
sanatate maxima !

Nea Gicaaaa !!!
Asa-i ca te faci ca ... nu vezi aici ?. :lol:
Aici ... nici macar oleaca sa nu te uitzi ;) :P
victor s scrie: cand o sa vina nea gica in ploiesti, te contactez sa sarim gramada pe om...sa nu scape asa usor... :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 07 Mai 2011, 21:43

asa este , nea gica a fost cu reteta , tot nea gica sa ne mai ajute, macar cu un sfat . se poate deduce cumva daca a devenit toxic siropul ?
intrebarea initiala cu siropul am pus-o pt ca am dat siropul unei singure familii care era mai slaba si la cateva zile dupa ce am dat ultimul sirop au aparut pe fata stupului cateva pete ca de diaree. am facut o poza atunci [acum o saptamana] iar azi am verificat din nou si se pare ca au ramas aceleasi pete , deci , dupa mine, nu ar fi vorba de nosemoza .ramele sunt si ele curate . atasez poza de acum o saptamana ! :)
Fişiere ataşate
DSCF1030 (Small).JPG
DSCF1022 (Small).JPG
gabi bee

Mesajde gabi bee » 07 Mai 2011, 21:57

si poza de azi !
:roll: :P
Fişiere ataşate
Fotografie-0188 (Small).jpg
gabi bee

Mesajde victor s » 08 Mai 2011, 10:43

nu gabi...nu se pune problema de a fi toxic si a face un rau CAPITAL albinei...
singura problema este ca uzura albinei este mare, atunci cand siropul nu este invertit. pe vremuri se dadea zahar diiect in stup si se umecta bine...dar vremurile s-au schimbat!
te salut !
victor s

Mesajde gabi bee » 08 Mai 2011, 11:43

da victor asa este , problema este uzura mai mare a albinei . batranul de la care am luat eu albinele nu a facut niciodata siropul invertit ci doar incalzea apa , dilua zaharul in apa prim mestecare dupa care punea si o cantitate de ceai de plante peste sirop , fara sa fiarba siropul . de fapt si in cartile de apicultura pe care le am eu tot asa se da reteta , fara fierbere. totusi invertirea este mai avantajoasa , numai sa o facem cum trebuie !
poate ne mai sfatuieste vreun veteran . dl gica si dl valer bodea au retetele cele mai de incredere ! :)
gabi bee

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR