Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde mircea_tm » 13 Noi 2015, 22:58

eu in aceasta toamna, adica din luna august,septembrie, octombrie...am tratat doar cu BEEVITAL. La mine a dat, din nou, rezultate foarte bune. il voi folosi si la anul! :D
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde csaa » 07 Dec 2015, 19:09

Am profitat de soare si lipsa vantului si am facut astazi o verificare rapida la familiile de albine. Mi s-a parut ciudat ca la una din cele mai puternce familii am gasit condens pe folia de deasupra cuibului. Stupii au aerisire pe fund, folie peste cuib si polistiren peste.
Oare acea familie sa fi reinceput ponta?
csaa

Mesajde proapis13 » 07 Dec 2015, 20:35

csaa scrie:...Oare acea familie sa fi reinceput ponta?

Mai mult ca sigur iar varianta a doua este o stare de neliniste in stup cauzata de varii motive,pasari,soareci,etc...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde csaa » 07 Dec 2015, 21:19

Pasari...nu cred. Stupul nu are urme de ciocanitori sau gainat prin preajma. Soareci.....poate, dar nu miroase. Adica miroase frumos, a miere si ceara, adica a stup curat. Tin familia sub observatie si .....e prima abonata la turte.
csaa

Mesajde vali.anghel » 11 Dec 2015, 19:42

Azi, dupa un scurt control, pun 2 familii pe lista cu pierderi. La ambele am o depopulare foarte mare, am mai gasit doar cateva albine stranse in jurul matcii. Pe fund, tot la fel....cateva albine cazute si atat. Nu m-am mai confruntat pana acum cu asa ceva...insa, din parerile dvs citite aici pe forum cred ca o cauza ar fi varroua....mai poate fi altceva? Am facut 2 tratamente cu varachet la inceput de septembrie, insa nu am mai reusit sa mai fac si in octombrie dupa ce a eclozat tot puietul. Imi e teama ca nu cumva sa fie si celelalte familii puternic infestate. Mai pot sa fac ceva acum? Le mai pot trata in perioada asta, in caz ca se mai incalzeste?
vali.anghel

Mesajde nae » 11 Dec 2015, 20:19

NU .
Vinovat nu e varroa ci d-ta , e important sa ACCEPTI.
(nu ma injura ca am ''piua''= sunt imun )
nae

Mesajde cucubau » 11 Dec 2015, 20:30

vali.anghel scrie:insa, din parerile dvs citite aici pe forum cred ca o cauza ar fi varroua.

Un diagnostic clar trebuie sa fie bazat pe probe , mai putin pe pareri.
Desigur si parerile conteaza , insa o decizie corecta se ia in cunostinta de cauza.
Intodeauna paduchii raman ultimii supravietuitori , asta nu inseamna ca sunt si vinonvati .
........
cucubau

Mesajde vulpea » 11 Dec 2015, 20:51

vali.anghel:lucreaza cu fiecare stup in parte in felul urmator:ia stup 1 si baga-l intr-o camera incalzita/20-25 grade si vezi pe indelete daca e varooa sau nu,oricum trateaza-l de varooa.dupa ce ai facut tot ce trebuie facut,racesti incet camera apoi inchizi stupul complect dupa ce a intrat si ultima albina.il duci afara pe pozitie si ii deschizi urdinisul.iei apoi stupul 2 si repeti operatiunile scrise deja.cei 2 stupi cu probleme e bine sa-i tii in curtea casei sau la indemana ca sa-i mai verifici dupa un timp.in felul asta poti sa verifici stupii oricand si chiar in timpul iernii.daca sunt slabiti f.rau poti sa-i tii in loc semiincalzit(adapostit) si mai ales linistit.iti vrea binele tot un MH ca tine !
vulpea

Mesajde nae » 11 Dec 2015, 20:57

Sau faci oxalic , pica ce e intepata(oricum pica) si VEZI dezastrul maine ,rapid.
Loc incalzit varroa asteapta .
Vulpe, cred ca esti bine intentionat .
Vulpe, de imperecherea in ''con''/balon /captiv ce parere ai? , tot un fel de camera .
:shock:
nae

Mesajde vulpea » 11 Dec 2015, 21:01

nae,din punctul meu de vedere esti un "dezastru",asa ca nu te mai osteni sa-ti "racesti" stiinta cu mine,ti-e clar ?
vulpea

Mesajde nae » 11 Dec 2015, 21:10

vulpea scrie:nae,din punctul meu de vedere esti un "dezastru",asa ca nu te mai osteni sa-ti "racesti" stiinta cu mine,ti-e clar ?

CRISTAL
Vezi ce inseamna sa urmaresti pe sarite ?, nu fac oxalic , nu ma pricep .
Puteai sa ma intrebi cum fac oxalicul si ma ''rapuneai'', pt asta trebuie atentie distributiva si memorie .
Daca omul are vila sau sta la bloc !?
(sa nu ma intrebi ca-l sun pe Gogu! )
nae

Mesajde andrei_calinescu » 11 Dec 2015, 21:19

"Am facut 2 tratamente cu varachet la inceput de septembrie"

Vali, nu ai facut tratamentele de august?
Da, asa cum descrii tu situatia, se poate banui o infestare majora cu Varroua.
Dupa ce raspunzi la intrebare, va fi mai simplu in caz de rapuns afirmativ, mai complex in caz negativ.
In septembie ai observat albine cu aripi roase?
andrei_calinescu

Mesajde nae » 11 Dec 2015, 21:28

Fiind caldura au murit afara , in stup albine putine= CCD
Daca era frig le gaseai pe fund = alta scuza
AIAIE .(am fost astazi la ''apicola'' si cautau baietii sirop si drojdie , se uitau superior la tipul in salopeta-nae, cu ochii mari si umezi :shock: )
nae

Mesajde vali.anghel » 11 Dec 2015, 21:37

in mod sigur vina imi apartine, tocmai de aceea v-am cerut un sfat ca sa nu le fac mai mult rau. nu m-am facut inteles...de la cele 2 familii nu mai am ce salva...au murit si albinele si macile. tratamentele au fost facute la sfarsit de august inceput de septembrie. nu am observat albine cu aripi roase.
vali.anghel

Mesajde nae » 11 Dec 2015, 21:45

Daca nu e prezent virusul aripilor arse varroa nu se ''vede'' dar e prezent si responsabil .
Nu ai ce sa faci , sunt intepate + deranjul creste temperatura si ponteaza mai repede :
-varroa prospera
-albina se uzeaza
Nu pot sa te sfatuiesc :( , sper s-o faca stupari SERIOSI .
nae

Mesajde andrei_calinescu » 11 Dec 2015, 22:30

"tratamentele au fost facute la sfarsit de august inceput de septembrie"

Nasol, ma asteptam.
Cati stupi ai inafara celor doi? Te-ai uitat sa vezi daca au probleme ?
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR