Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde balasbebe » 11 Dec 2015, 22:47

vali.anghel scrie:Azi, dupa un scurt control, pun 2 familii pe lista cu pierderi. La ambele am o depopulare foarte mare, am mai gasit doar cateva albine stranse in jurul matcii. Pe fund, tot la fel....cateva albine cazute si atat. Nu m-am mai confruntat pana acum cu asa ceva...insa, din parerile dvs citite aici pe forum cred ca o cauza ar fi varroua....mai poate fi altceva? Am facut 2 tratamente cu varachet la inceput de septembrie, insa nu am mai reusit sa mai fac si in octombrie dupa ce a eclozat tot puietul. Imi e teama ca nu cumva sa fie si celelalte familii puternic infestate. Mai pot sa fac ceva acum? Le mai pot trata in perioada asta, in caz ca se mai incalzeste?

Pana la minus 10 grade poti sa faci tratament cu Mavrik 2 F. Pui 1 ml la 500 ml de apa si cu seringa dai cate 1 ml de amestec la fiecare interval. Il gasesti pe la fitofarmacie.
balasbebe

Mesajde gica.mosu » 12 Dec 2015, 08:54

vali.anghel scrie:in mod sigur vina imi apartine, tocmai de aceea v-am cerut un sfat ca sa nu le fac mai mult rau. nu m-am facut inteles...de la cele 2 familii nu mai am ce salva...au murit si albinele si macile. tratamentele au fost facute la sfarsit de august inceput de septembrie. nu am observat albine cu aripi roase.

Da,vina e a ta 100%...Eu cred ca acici esti vb de o boala ff molipsitoare=la incepatori :idea: ..CND..adica cunostine teorie+practica,N-nepasare(lasa bre ca mergi asa) si D-dezastru :mrgreen: mai incearca ce spune Balasabebe,oxalic...(lumanari am eu =ofer gratis)...P.S-am un vecin cari vinde iepuri si capre...un sfat de la un"agramat" 8-) ....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cucubau » 12 Dec 2015, 11:02

Probleme au fost si vor mai fi. De vina este stuparul , vecinii, diferite imprejurari , niciodata apicultorul .
O parere corecta care sa tina cont de situatie o poate da un apicultor pus in fata probelor . Pana atunci doar pareri.
........
cucubau

Mesajde vali.anghel » 12 Dec 2015, 16:51

mai am 13 familii. nu am putut sa le verific azi, sper ca reusesc maine. multumesc pt sfaturi...sau pareri, cum vreti sa le ziceti. dl gica...o sa zic pas la oferta cu caprele si iepurii...multumesc oricum!
vali.anghel

Mesajde nae » 12 Dec 2015, 17:29

Ce cred eu :roll:
Acum doar oxalic .
Ce este intepat cade acum sau ''maine'' .
Acum incepe beleaua :
-albina moare de frig ,nu este un animal solitar , traieste in grup ...
-trebuie sa VEZI ce grup poate supravietui si in ce conditii :
*poti sa treci peste iarna intr-un adapost sau liber:
**in adapost LINISTE si fara lumina, urdinis deschismaxim, fara soareci (cand e cald ii scoti pt defecare/turte)
*nu poate decat unificat :
** dupa unificare (24h)''desfaci'' ghemele , intr-o camera incalzita, sa se uneasca (urdinis inchis)
**unificarea cu doua matci sau cu una (prefer sa aleaga ele )
** rezerva de hrana dupa unire poate sa nu fie distribuita ''bine'' ; turta in caz de nevoie
*afara il scoti tot ''desfacut'' ca altfel il scuturi (urdinis inchis)
* dupa o noapte , cand se linisteste, deschizi urdinisul .
-la prima iesire vezi ce ai facut .
Situatii ''neprevazute'':
- puiet in una sau ambele , tinand cont de fam slabe si timp ''bun'':
*verificare (la temperatura MICA)imediat ce este posibil si inlaturarea ramelor(la amiaza/T mare) cu puiet parasite ,topire .
Daca recitesc nici eu nu inteleg = NOROC iti doresc . :)
Nu am facut asa , sfat TEORETIC . :(
nae

Mesajde gica.mosu » 12 Dec 2015, 19:51

vali.anghel scrie:mai am 13 familii. nu am putut sa le verific azi, sper ca reusesc maine. multumesc pt sfaturi...sau pareri, cum vreti sa le ziceti. dl gica...o sa zic pas la oferta cu caprele si iepurii...multumesc oricum!

D-le Vali,scade din 7(tratam ali meli)2 tratamenti facute de d-ta...5=rezultatul,.... este situatia din ac moment la" fam de albini"....Respecta indicatiile scrise de Nae,s-au astepti un timpcu 8-10* si actionezi cum crezi de cuviinta(unifici-pui cati doi in lada=stup)...MS anterior a fost o atentionare pt majoritatea incepatorilor si....nu numai,au patit-o si altii cu experienta ;) Pt Cucubau....Dupa 31 di ani de cand am descoperit pt prima oara in zona mea Varroa ...i-mi permit sa dau un sfat-parere la cati am vazut=auzit (ff rar m-am inselat):idea: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde vali.anghel » 15 Dec 2015, 00:46

azi am verificat si restul stupilor...din cei 13 mai am 3 care imi dau emotii, in sensul cs s-au depopulat foarte tare...restul sunt ok. oxalic nu am avut asa ca am dat varachet (temperatura intre 11-12 grade). au picat paduchi in draci...sa nu mai zic ca 2 matci (din cei 3 stupi) erau saracele calarite de paduchi. sper sa fi picat de pe ele. cam asta a fost la mine...am facut o tampenie cat casa si acu trag ponoasele...sau mai degraba trag saracele albine.
acu nush ce sa fac cu cei 3...ma gandeam sa stramtorez pe 3 rame cu diafragme etanse din polistiren extrudat pe ambele parti. unificare...nu prea stiu cum si nush daca o sa imi permita si vremea. cand ti-o faci cu mana ta....
vali.anghel

Mesajde gica.mosu » 15 Dec 2015, 09:33

....Cand ti-o .....O indrepti tot cu mana ta...adica :ei pe cei slabi si-i pui 2 in stup(citeste topic-iernarea a doua fam in stup orizontal=alegi ce si cum i-ti cadi bini) sau unul mai populat cu unul mai slab,.....unul cu matca tanara langa unul cu matca an 2-3 siiii...doamne ajuta :idea: P.S- ce a fost intepat de Varoza oricum cade=se vor mai depopula :mrgreen: daca vini iarna grea e bini de bagat in adapost....Bafta-G.M :!:
gica.mosu

Mesajde vulpea » 15 Dec 2015, 16:36

v.a :lucreaza azi cand inca e 'bine temp.'(repede).strange la max.la 3 R si incearca sa bagi cele 9 R intr-un Dadant de 12R cu diafragme etanse,iar restul de spatiu umple-l cu carpe sau foi de ziare.pentru asta ai nevoie de 2 diafragme intre familii si 2 diafragme la capete(intre ultimele rame marginase si peretii laterali).deasupra podisorului pui iara carpe sau ziare.si apoi Doamne ajuta.verifica sa ai NEAPARAT rame cu miere indestulatoare.daca ai Dadant pe 10 R pui 2 fam. intr-un stup,iar a 3-ea fam. intr-o roinita sau cutie de transport infofolita bine ca mai sus(cu 2 diafragme si intre diafragme-pereti umplere serioasa cu carpe/ziare). bafta si scrie ce ai reusit sa faci in final.
vulpea

Mesajde vali.anghel » 16 Dec 2015, 11:33

Revin....ieri, pentru ca am avut vreme mai buna (9-10 grade), neavand orizontal liber, am luat o lada pe 10 r, am pus diafragma etansa pe mijloc iar pe laterale diafragma etansa de polistiren extrudat. am luat cele mai slabe 2 familii...roi...sau nu stiu cum sa le zic....si le-am pus in lada, pe cate 3 r. Sunt mai optimist pt ca la o verificare mai rapida nu am mai vazut paduchi...cel putin picasera cei de pe matci. Am vazut prognoza pe week-end si arata ca se incalzeste iar. As mai da o tura de varachet.....ce ziceti? Multumesc!
vali.anghel

Mesajde sovian » 16 Dec 2015, 12:25

inca un tratament nu cred ca strica , nu cred ca mai prinzi timp peste 12 grade.......
La Bucuresti ninge.
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde vulpea » 16 Dec 2015, 20:47

v.a,revin cu ideia de a le 'innebuni' cu varachet,pana esti f.sigur ca nu mai au paduchi(constatat la precis).si apuca-te sa nu tii cont de temperatura de afara si lucreaza la camera incalzita pana rezolvi cu problema.merita sa le ajuti si astfel inveti si tu 'meserie',OK ? precis nu mai apuci temperaturi favorabile.
vulpea

Mesajde gica.mosu » 17 Dec 2015, 09:24

Cuuuum :?: ...Eu nepanimaiu=nu'nteleg...paiiii la o"baba "si aia moarta di slaba ....ii mai dai iar fum in nas :mrgreen: ..Daca ai respectat prospectul si nu ai avut puiet in ei=lasa-i in pace....hrana=turte'ncap si doamne ajuta...Bafta -G.M :!:
gica.mosu

Mesajde vulpea » 17 Dec 2015, 12:05

oceni haraso=las-o dracului de rusa ca-mi vine greata !mai umbla pe 'racelile' astea dupa turta ?am scris,sa aiba musai rame suficiente cu miere.
vulpea

Mesajde csaa » 19 Dec 2015, 11:19

Am verificat ieri rapid, ochiometric prin folie, familiile (si roiurile). Se mentine condensul la una din cele mai bune familii, dar are destula miere ca sa treaca peste iarna chiar daca are inca puiet. Nu cred ca are soricel in stup pentru ca am pus gratiile inca dela sfarsitul lui octombrie cand vremea era calda. Tratamentul contra varozei l-am facut corect (imediat dupa FS si inca trei tratamente spre sfarsitul lunii octombrie, ba am pus si o stinghie impregnata cu mavrik). Alte surse de stres.....cred ca ar fi influentat si celelalte familii.
Care ar putea fi cauza condensului, in afara prezentei puietului?
csaa

Mesajde Florin Dobre » 19 Dec 2015, 11:26

csaa scrie:Care ar putea fi cauza condensului, in afara prezentei puietului?

Aerisire deficitara? :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR