Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tot din apicultura canadiana...

Mesajde tuturicius » 11 Dec 2015, 18:07

Da! Receptionat! Numai sa inceapa sezonul urmator :)
tuturicius

Mesajde Angellily » 11 Dec 2015, 18:56

Prietenului meu drag Burtbista.
Nu vreau sa ma intelegi gresit, sunt pro' cercetarii. Este un lucru foarte bun, in special in domeniul tehnologiei si dezvoltarii familiilor de albine.
Am citit foarte multe tratate de apicultura, multe sunt informatiile care se bat cap in cap. Poate ca o sa ti se para putin deplasat dar cel mai bun tratat de apicultura citit de mine a fost o carte americana scrisa in 1903. Carte cumparata de pe e-bay. Din punctul meu de vedere, apicultura se invata cu dalta in mana, noi vrem sa facem productie, daca iti spun cum se face secretia la nivel de glanda hipofaringiana la albina, nu te ajuta cu nimic. Apicultura se face pas cu pas, invatam din mers, in timp ce lucram la stupi, informatiile le luam pe parcurs ca altfel nu le intelegem. Cunosc apicultori incepatori care stiu mai multa teorie decat stiu eu practica.
Eu ma straduiesc sa va fac sa intelegeti ca apicultura se poate face si la modul simplu si eficient. Sa nu ii inebunim pe cei care sunt la inceput de drum, asa nu ii ajutam cu nimic. Pe acest forum am "mirosit " multi apicultori cu experienta care sunt convins ca stiu la ce ma refer. Cu totii vrem sa aflam cate ceva nou dar trebuie sa intelegem si sa ne rezumam numai la ceia ce putem pune in practica. Nu poate nimeni sa spuna ca stie totul despre apicultura, iar parerile sunt intotdeauna contradictorii, de asta spun, cu dalta in mana, cu munca si ceva informatii de la cei care au mai multa experienta, pana reusim sa ne facem propriul punc de vedere.
Sa va spun o mica intamplare:
Am fost trimis in america intr-un schimb de experienta, in domeniul apicol. Un an si jumatate am muncit si am invatat cum se face apicultura acolo. Eram apicultori din toate colturile lumii. Cand am revenit in tara, mi sa spus ca diploma si experienta acumulata acolo nu au nici o valoare. Am incercat sa ii explic unui "domn" (nu dau nume pentru ca multi dintre voi il cunosc) felul de cum se face apicultura " peste balta" raspunsul a fost: lasa ba dorene ca eu am scris o carte despre felul de cum se face apicultura in america, acum peste 20 de ani. Ii citisem cartea. Deci. Acel "domn" care nu a pus niciodata piciorul pe pamant american, a scris o carte despre felul de cum se face apicultura in america. Marea tampenie e ca la viata lui a scris mai multe carti nu numai una.
De asta va zic. Aveti grija din ce carti invatati apicultura. Daca vreti sa invatati apicultura, intr-o mana e musai sa aveti dalta iar in cealalta.... ce vreti voi, cartea sau un apicultor cu experienta.
Respectele mele.
Angellily

Mesajde tuturicius » 11 Dec 2015, 19:04

'tzeles! :)
tuturicius

Mesajde tuturicius » 11 Dec 2015, 19:05

E si iarna, na ... nu prea e de lucru pe afara ... si rotile in cap mai incep sa ia turatie :lol:
tuturicius

Mesajde Molluc » 11 Dec 2015, 19:22

Va multumesc pt. sfat mi-a mers direct la inima. Putini scriu pe forum asa, se vede ca sunteti umblat prin lume. Poate scrieti o carte, asta fara gluma, ati avea ce scrie din cata experienta aveti. Sunt primul pe lista dvs. pt. carte.
Cu stima.
Molluc

Mesajde Adi Hodis » 11 Dec 2015, 20:36

Nah Dorine ! ... tre' sa scrii o carte !. :)
Degeaba ai scris ce-i trebuie omului ... ca tot nu-i precum o carte.

Acuma ca tot e cartea pe masa, zic si eu ceva ... am avut si ocazia sa cumpar o carte apicola, cu niste "minuni" in ea, de te lasa cu ochii cam cat cepele :shock: .
Peste aprox. un an, am auzit ca autorul a fost asteptat cu mare ardoare, de carte unii cumparatori ... pe la targuri apicole, ca sa-i rasplateasca ... vartos. :lol:

Eu m-am resemnat cu regretul ca, banii dati pe carte erau mai utili unui copil, sa-si cumpere o jucarie. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde andrei_calinescu » 11 Dec 2015, 20:56

"tratat de apicultura citit de mine a fost o carte americana scrisa in 1903"

Angel drag,

Am si eu o astfel de carte, draga, fetis, cum vreau sa-i spun, e pur si simplu o carte pe care o re-citesc in fiecare iarna, cand am timp.
Pur si simplu e magistral scrisa, cu material valoros inside. Ma intorc la ea ca la un colind superb.
Acum intrebare, despre ce carte e vorba in cazul tau, poate o iau si eu.

Multumesc mult.
andrei_calinescu

Mesajde tuturicius » 11 Dec 2015, 21:29

Nelule da-mi o carte buna sa citesc si ai scapat de mine.
pana cand termin cartea :-))))
tuturicius

Mesajde petru MD » 11 Dec 2015, 21:52

Angellily scrie:Bai fratilor, daca m-ati fi intrebat acum o ora care e dimensiunea unei celule, nu as fi stiut, nici macar acum, dupa ce am citit atatia milimetri, pot sa spun ca nu stiu si nici nu ma intereseaza. Albine mari si mici, celule, faguri mai negri sau mai albi, samd. Eu vreau sa fac productie nu cercetare. Ramele si fagurii ii cumpar din magazin si niciodata nu am fost intrebat daca vreau ca celula sa aiba o anumita masura. Totul e standard,
Am lucrat intr-un institut de cercetari, am cercetat si despre efectele razelor de luna asupra ciclului menstrual la gandacul de bucatarie, (glumesc) si tot nu stiu atatea cate stiti voi. Am mai spus. Nu mai despicati firul in 4, nu o mai complicati atat. Multi dintre voi "cerceteaza" in speranta ca odata or sa ajunga sa afle misterul productiilor mari de aici. Misterul vi l-am spus: baza melifera, conditii de mediu si sanatatea albinei, nu incercati sa gasiti alte motivatii. Toata cercetarea voastra este egala cu zero daca nu se indeplinesc aceste trei conditii, degeaba scoateti voi o matca cu 3 cururi sa faca 100000 de oua pe zi.
Poate ca nu ma ridic la standardele la care va asteptati voi sa fiu, nu cunosc atatea amanunte si atat de detaliate, eu nu sunt altceva decat un apicultor simplu care incearca din rasputeri sa isi faca meseria cat mai bine.
Imi pare rau ca nu pot intra sambata ca asa v-as spune vreo doua , ca sa va mearga fulgii. ( sper ca stiti de gluma)
Tot respectul, ne mai auzim.

aici sunt deacord cu acest apicultor.... noi daca facem apicultura o facem ( am invedere productie ) sau ne apuca
sa cercetam sa scrim carti... pina la urma mam convins inca odata ca multi care fac productie nusi bag nasu in cercetari,si,multa teorie ( nu spun ca teoriea nui bine venita avem si de ea mare nevoe)))
petru MD

Mesajde proapis13 » 11 Dec 2015, 22:01

Adi Hodis scrie:Eu m-am resemnat cu regretul ca, banii dati pe carte erau mai utili unui copil, sa-si cumpere o jucarie. :)

Cat am umblat si eu in perioada aia dupa cartulie... ;)
Acuma pe bune,cica si-a dat seama de ce prostii a scris abia dupa ce....
...a publicat-o pe a doua..... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde lucky5strike » 11 Dec 2015, 22:50

In perioada aia scriau Doolittle, Root, Miller... practicieni desavarsiti.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde tuturicius » 12 Dec 2015, 13:55

Pana una alta eu m-am apucat sa o citesc pe cea a lui Miller. E foaaarte faina. Si cum e scrisa imi place tare.
tuturicius

Mesajde Donbazil » 12 Dec 2015, 21:25

Sal'tare!

:idea:

..."Aveti grija din ce carti invatati apicultura. Daca vreti sa invatati apicultura, intr-o mana e musai sa aveti dalta iar in cealalta.... ce vreti voi, cartea sau un apicultor cu experienta.
Respectele mele"...
Angellily
Fişiere ataşate
My respect.jpg
My respect.jpg (9.2 KiB) Vizualizat de 6608 ori
Donbazil

Mesajde lucky5strike » 13 Dec 2015, 14:07

Angellily scrie:
lucky5strike scrie:Nelu,
1. Presupunand ca apar bolile de puiet (loca, varos) pe o vatra, cum indreptati voi pe acolo familiile?

Loca nu am avut niciodata, daca as avea, as izola locatia respectiva si in functie de stadiul in care s-ar afla boala, as lua decizii.
La varos e mai simplu, am avut cateva cazuri chiar primavara asta, am cumparat 120 roi la pachet din N. Zeeland si la marea majoritate am avut varos, stiam ca o sa se intample asta. Strans cuibul la maxim, sirop subtire, infasurati in izolatie pentru a conserva caldura.

Sa zic ceva de roii pachet.

Folosesc metoda 1,2-1,3 kg albina (cam 3 pounds ale voastre). Ii instalez in lada pe 10 faguri, goi sau artificiali, din care unul central cu miere/polen. Ponta va incepe intai pe fagurul de miere, apoi pe artificialii. Din 6 in 6 zile scutur rama de oua si larve predominanta, o insemnez si o mut intr-o familie normala, venind in schimb cu un fagur de puiet capacit. A treia oara doar aduci rama insemnata inapoi in roi. Se dezvolta foarte bine si niciodata nu face puiet varos, ca boala asta nu apare decat daca ai dezechilibru intre albina doica si larve in principal... in secundar cred eu ca si calitatea si dispunerea rezervelor conteaza.

Deci, pentru ca roiul pachet sa nu faca PV, obligatoriu trebuie luata macar prima rama de oua-larve si dusa intr-un stup tare, in schimb aducand una de capacit. Si logic, cu cat mai multe schimburi faci, cu atat mai tare se dezvolta.

Asta ar impune sa ai pe vatra roilor si familii care ajuta, ma gandesc.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 13 Dec 2015, 14:16

Daca o sa am vreodata stupina pe ME... modul cum sterpeliti voi albina pentru roi, m-a convins. :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 13 Dec 2015, 15:59

lucky5strike scrie:Daca o sa am vreodata stupina pe ME... modul cum sterpeliti voi albina pentru roi, m-a convins. :lol:

Ce problema ai vedea la Dadant?
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII