Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tot din apicultura canadiana...

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2015, 18:02

eduard.rotaru scrie:Faza cu schimbatul fagurilor la perioade mult mai mari incepe sa faca sens si incep sa cred cu tarie ca albina mai mica traieste mai mult (nu intru in detalii legate de celula naturala si albina mica si rezistenta la varroa).
Un alt aspect care se poate observa dincolo de lac este faptul ca si la foitele de plastic (Pierco) marimea celulelor este mai mica (5.2 mm fata de 5.4 mm la fagurii de la noi):

http://www.pierco.com/collections/genui ... 4803220995

In concluzie, este clar ca se face stuparit pe albina mai mica....

Salut Angel, sau Ion...cum iti place mai mult, sunt in faza de citit...tu scrie acolo ca eu citesc!!
Sa fii sanatos si multumesc ca faci putina lumina acolo unde bezna e deasa !

Eduard...unele lucruri incep sa aiba sens , nu ???
Ai vazut vre-un video cu Dee Lusby, ai vazut culoarea ramelor de cuib ??
Raman si eu la parerea ca prin carti se mai bat si campii si inca grav si il cred 100% pe Angel ca a indoit multe dalti si nu ia de buna orice scrie pe undeva...
Scuze pt intrerupere, sunt aici ca sa citesc.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2015, 18:08

pustu scrie:
eduard.rotaru scrie:Faza cu schimbatul fagurilor la perioade mult mai mari ....
.... este clar ca se face stuparit pe albina mai mica....

Dupa 20 de ani ce marime or avea ?

Daca nu ma insel Activ m-a intrebat ceva de genul, daca celulele noi ajung in 4,9 mm cat au dupa 2-3 ani ?...uite raspunsul vine de la un profesor...nu-l intereseaza (dar sigur sunt mai mici). :) ;)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2015, 18:13

nae scrie:
pustu scrie:
nae scrie:sper sa reusesc sa schimb anual 1/2 din cuib /DB, sper
Probabil ca mai conteaza si antibioticul

Conteaza unde e ''voie'', la noi nu e ;)
Toate antibioticele scurteaza viata albinei adulte , mai putin eritromicina- nu-mi cereti sursa !
Nu am indoit multe dalti dar sa traiasca mai mult pt ca e mai mica ma ..doare bila .
Din oul fecundat iese albina prin castrare de hrana ...
Corpul gras la una mica e mai mic ... ;)

Nae, nu gandi simplu...daca trebuie sa numeri fire de par nu-ti pui manusi de box...cu timpul vei intelege multe lucruri, garantez !!
Da...ai dreptate cu amtibioticele dar nu pt ca o zic eu...eu sunt excentricul, oaia neagra...bla bla, nu ma luati in seamadecat daca intra un meserias sa confirme, si nici atunci...imi place statutul meu!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2015, 18:19

pustu scrie:
eduard.rotaru scrie:Clar ca au atins limita minima de 4.8-4.9

Nu stiu daca e topicul potrivit dar daca au ajuns la 4.8-4.9 in 10 ani albina incepe si scoate din camasuiala urmatorii 10 sa pastreze dimensiunea ?

Ai vazut vreodata cum albinele rod fagurii vechi...de tot ma refer? ..odata cu venirea toamnei..si restrangerea sub miere, d c crezi ca fac asta ? ;)
BUNKA

Mesajde eduard.rotaru » 13 Dec 2015, 20:14

BUNKA scrie:
eduard.rotaru scrie:Faza cu schimbatul fagurilor la perioade mult mai mari incepe sa faca sens si incep sa cred cu tarie ca albina mai mica traieste mai mult (nu intru in detalii legate de celula naturala si albina mica si rezistenta la varroa).
Un alt aspect care se poate observa dincolo de lac este faptul ca si la foitele de plastic (Pierco) marimea celulelor este mai mica (5.2 mm fata de 5.4 mm la fagurii de la noi):

http://www.pierco.com/collections/genui ... 4803220995

In concluzie, este clar ca se face stuparit pe albina mai mica....

Salut Angel, sau Ion...cum iti place mai mult, sunt in faza de citit...tu scrie acolo ca eu citesc!!
Sa fii sanatos si multumesc ca faci putina lumina acolo unde bezna e deasa !

Eduard...unele lucruri incep sa aiba sens , nu ???
Ai vazut vre-un video cu Dee Lusby, ai vazut culoarea ramelor de cuib ??
Raman si eu la parerea ca prin carti se mai bat si campii si inca grav si il cred 100% pe Angel ca a indoit multe dalti si nu ia de buna orice scrie pe undeva...
Scuze pt intrerupere, sunt aici ca sa citesc.

Adi, sa stii ca am citit si vazut destule filme legat de celula naturala...si cum spuneam mai sus, se vede clar ca cei de dincolo, in exploatarea albinelor in "sistem industrial" folosesc foarte mult elemente "din origini"...
eduard.rotaru

Mesajde nae » 13 Dec 2015, 20:36

Baieti , peste Balta si unde n-a fost colectiv se gandeste DOAR simplu= ca reper au profitul .
NOI mai primim un ajutor de la bunicul ,de la tata, de la ...
Cati in Ro incep de la ZERO ?, NIMENI .
Acest topic ma destinde , in mod normal nu e pt mine ci pt INDUSTRIAL ;) ; mie imi place OMUL si oamenii care participa .
E putin periculos :shock: ; o vatra de 40 unitati se poate arde LEJER ;) , ce faci cu ''o vatra '' de 2000 fam !?,e multa informatie pe net DAR putini au grebla sa cearna ce merge si ce nu .
+ la noi presiunea foamei de bani e MAXIMA , BMW/capra vecinului ne bantuie .
NU poti face in apicultura din ca..at BICI , trecerea chineza e PERICULOASA (de la ''triburi'' direct la comunism )
:D
nae

Mesajde lucky5strike » 13 Dec 2015, 20:42

andrei_calinescu scrie:
lucky5strike scrie:Daca o sa am vreodata stupina pe ME... modul cum sterpeliti voi albina pentru roi, m-a convins. :lol:

Ce problema ai vedea la Dadant?

Problema Dadant 6. :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Angellily » 13 Dec 2015, 20:57

lucky5strike scrie:
Angellily scrie:
lucky5strike scrie:Nelu,
1. Presupunand ca apar bolile de puiet (loca, varos) pe o vatra, cum indreptati voi pe acolo familiile?

Loca nu am avut niciodata, daca as avea, as izola locatia respectiva si in functie de stadiul in care s-ar afla boala, as lua decizii.
La varos e mai simplu, am avut cateva cazuri chiar primavara asta, am cumparat 120 roi la pachet din N. Zeeland si la marea majoritate am avut varos, stiam ca o sa se intample asta. Strans cuibul la maxim, sirop subtire, infasurati in izolatie pentru a conserva caldura.

Sa zic ceva de roii pachet.

Folosesc metoda 1,2-1,3 kg albina (cam 3 pounds ale voastre). Ii instalez in lada pe 10 faguri, goi sau artificiali, din care unul central cu miere/polen. Ponta va incepe intai pe fagurul de miere, apoi pe artificialii. Din 6 in 6 zile scutur rama de oua si larve predominanta, o insemnez si o mut intr-o familie normala, venind in schimb cu un fagur de puiet capacit. A treia oara doar aduci rama insemnata inapoi in roi. Se dezvolta foarte bine si niciodata nu face puiet varos, ca boala asta nu apare decat daca ai dezechilibru intre albina doica si larve in principal... in secundar cred eu ca si calitatea si dispunerea rezervelor conteaza.

Deci, pentru ca roiul pachet sa nu faca PV, obligatoriu trebuie luata macar prima rama de oua-larve si dusa intr-un stup tare, in schimb aducand una de capacit. Si logic, cu cat mai multe schimburi faci, cu atat mai tare se dezvolta.

Asta ar impune sa ai pe vatra roilor si familii care ajuta, ma gandesc.

Da. Varianta asta e foarte buna, anul asta a fost un an de exceptie, e prima data cand mi s-a intamplat. Motivul a fost timpul capricios, in aprilie, putem avea si -10 gr noaptea dupa cateva zile de +15 de exemplu. Roii ii pun in cutii de 6 rame (rame negre) si de obicei daca temperaturile nu ne fac surprize totul e ok.
Sa fac acel joc de rame de care spui tu, e prea multa pierdere de timp, calculand timpul care mi-ar lua sa fac aceasta operatie, as ajunge sa platesc acel roi la pret dublu. Scopul acestoi roi la pachet a fost pentru a face roi, ii las sa se dezvolte in voie pana in iunie, iar atunci omor toate matcile si daca scot aproximativ 4 roi din fiecare sunt super multumit. Scopul e sa ajung la numarul de roi propus pe acel an, fara a-mi afecta prea mult familiile de productie, deci...... castig si miere si roi.
Sa ne intelegem. Timpul costa bani.
Angellily

Mesajde lucky5strike » 13 Dec 2015, 21:40

Noi inca suntem relaxati la capitolul manopera si timp. :lol: Am scris-o ca idee visavis de cum sta treaba cu puietul varos... fac doar o rotire, de obicei.

Deci, la voi merge schema asta cu luat roi pachet din Noua Zeelanda (aprilie?) si dat in patru, mai tarziu in sezon...

Dupa cate saptamani obtii patru roi din el?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Cristi Ciocoiu » 13 Dec 2015, 21:49

..."Aveti grija din ce carti invatati apicultura. Daca vreti sa invatati apicultura, intr-o mana e musai sa aveti dalta iar in cealalta.... ce vreti voi, cartea sau un apicultor cu experienta.
Respectele mele"...
Angellily

Respect - adevar graiesti.
Cristi Ciocoiu

Mesajde lucky5strike » 13 Dec 2015, 22:40

Angellily scrie:Cred ca mierea de floarea soarelui cristalizata, uzeaza albina cu mult mai mult decat siropul pe care il administrez eu. Uzura exista intr-o mai mica sau mai mare masura, indiferent de hrana pe care o administrezi. Personal, consider ca siropul e mult mai usor de asimilat si automat si uzura e mai mica.

Siropel si iar siropel...

Nelu, intre siropul administrat de voi primavara si cel administrat toamna exista diferente de umiditate?

Te rugam spune-ne mai multe de siropul pe care-l folosesti? Daca se poate, un link sau o sursa, sa comparam cu ce gasim pe la noi... etc.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 13 Dec 2015, 23:14

lucky5strike scrie:Te rugam spune-ne mai multe de siropul pe care-l folosesti? Daca se poate, un link sau o sursa, sa comparam cu ce gasim pe la noi... etc.

Cu ce va ajuta ?
Zeama -apimera pe hartie are 26%, adica merge asa ,fara dilutie .
Eu , nae de la brazavil ,nu-l dau asa si nu pt ca-s mot dar sunt Toma Necredinciosul = nu cred hartia Ro si nici pe mierosul procesator =prea jidani sa-L cunoasca /respecte :(
Il diluez pt ca pot= am 3 stupi si pt a ajuta albina sa-l CORECTEZE (invertaza/catalaza/putin polen cazut/aciditate ... stie ea mai bine decat ''cisterna florala '')
Sigur la ei e STAS . :D
Salut Ioane .
nae

Mesajde andrei_calinescu » 14 Dec 2015, 01:42

lucky5strike scrie:
andrei_calinescu scrie:
lucky5strike scrie:Daca o sa am vreodata stupina pe ME... modul cum sterpeliti voi albina pentru roi, m-a convins. :lol:

Ce problema ai vedea la Dadant?

Problema Dadant 6. :roll:

Pai nu e, la mine.
andrei_calinescu

Mesajde valigorj » 14 Dec 2015, 07:14

in iunie cind se da in 4 ce a rezultat din roiul la pachet cum se procedeaza la voi pt a avea eficienta maxima[timp si cost]?
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Angellily » 14 Dec 2015, 08:17

lucky5strike scrie:
Angellily scrie:
Nelu, intre siropul administrat de voi primavara si cel administrat toamna exista diferente de umiditate?

Te rugam spune-ne mai multe de siropul pe care-l folosesti? Daca se poate, un link sau o sursa, sa comparam cu ce gasim pe la noi... etc.

O sa ma uit pe acte sa vad procentajul de apa la siropul cumparat, ca sa iti pot da date concrete. Ma rog, la o incarcatura de 20 tone, adaug 5 tone apa. Primavara, le fac un sirop mai subtire, asa ca mai adaug apa, cata apa..... nu stiu, nu am cantitati fixe, decizia o iau in acel moment si este in functie de mai multi factori de care intotdeauna tin cont. Ex:. temperatura din acea perioada, greutate, aspectul si vigurozitatea albinei.......etc. (e cam greu de explicat) . Spun ca nu am cantitati fixe pentru ca in general fac totul la ochi.
E foarte important ca primavara sa fie administrat un sirop subtire, albina nu e asa viguroasa si are nevoie de ceva usor de asimilat, (faceti comparatie cu procentul de apa din nectar).
Angellily

Mesajde BUNKA » 14 Dec 2015, 08:43

Intrebare...
Din ce sunt confectionate husele pt iernare, ce material au in interior?
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII