Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tot din apicultura canadiana...

Mesajde Angellily » 15 Dec 2015, 09:48

tuturicius scrie:Aline, vezi ca olteanul a spus din capul locului ca tine la tavaleala? Tu tii? :mrgreen: Tu te-ai pus asa finut sa-l tragi un pic de urechi - "pai io ce fac cu gratiile ?". In apicultura si eu sunt un nimeni, aici vorbeste marimea si succesul afacerii pe care o ai, dar asta nu face sa-mi scada cu ceva respectul fata de mine. Fii senin, ne aflam aici ca sa aflam lucruri folositoare, ori astea mai greu le afli daca atmosefera nu e destinsa. Iti spun doar tie, in secret: daca Nelu are 1500 de stupi, noa io o sa am 3000 8-) Asa ca hai sa stam relaxati sa vedem cum se lucreaza cu nicaraguanii ... una alta ... O zi buna sa ai! Ma duc sa mai inchei niste rame.

Eii. Gata, sa lasam omul in pace, aici e treaba mea si a lui. Lasa mai Aline, cand oi venii in tara bem amandoi o palinca buna de la burebista si sa vezi ce bine o sa ne mai intelegem. . Pana atunci.... e musai sa ne mai certam ca dupa cum spune vorba romaneasca.... si matele se mai cearta-n burta.
Sal'tare, vorba Donului.
Angellily

Mesajde Mircea_63 » 15 Dec 2015, 09:55

Angellily scrie: Chiar daca o sa mai primest cate o injuratura, nu-i bai. Dupa ce s-or epuiza intrebarile, o sa parasesc acest forum cu acelas respect fata de voi.

Ioane, pana acum am citit si n-am suflat o vorba. Vreau doar sa te salut, sa te felicit pentru tot si sa-ti spun ca ma bucur ca venit printre compatrioti.
Doar cu un aspect nu sunt impacat... desi intrebarile nu se vor termina niciodata -mereu apar altele noi- tot ne-am bucura daca dupa aceea ai mai intra din cand in cand macar sa ne salutam si sa ne uram de bine. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde BUNKA » 15 Dec 2015, 10:00

Angellily scrie:Esti cam aprig la manie si te si aprinzi repede prietene.
Daca tot o dai cu scoala si profesorul care trebuie sa explice, am si eu o intrebare. Daca nu mergeai o zi la scoala, era de datoria profesorului sa vina sa iti predea lectia in particular?
Iar dupa cum chiar tu ai spus"nu te mai frec" apai draga prietene, nu ma mai freca daca asta iti este dorinta si sa ii lasam pe ceilalt sa ma "frece" cu intrebari mai serioase.
Iar pentru cei care se intreaba cam cat o sa mai poposesc pe acest forum, am sa spun ca, am intrat pe acest forum din respect pentru voi si apicultura romaneasca, atata timp cat o sa aveti intrebari si o sa va pot ajuta cu ceva o sa raman cu drag. Sa nu imi cereti imposibilul, ca nici eu nu le stiu pe toate; in fond sunt si eu un biet apicultor, nu un savant. . Chiar daca o sa mai primest cate o injuratura, nu-i bai. Dupa ce s-or epuiza intrebarile, o sa parasesc acest forum cu acelas respect fata de voi.

Stai asa...nu pleca, eu chiar vreau sa aplic cate ceva de acolo...nu o sa pun intrebari gen..cum cauti matca sau cum faci roiu...astea sunt puse poate din curiozitate...eu zic ca sunt de grupa mica, ne uitam la padure dar nu vedem barna din ochi...eu zic sa vedem ce anume putem prelua pt a face lucrurile mai simplu pt a creste nivelul de profesionalizare a meseriei.
Eu zic ca paletizarea e buna, mecanizarea e buna, gruparea stupilor si izolarea exterioara grupat e buna, hranirea la galeata e buna, podisorul/capac cu gaura e bun, hranirile proteice sunt bune, tratamentele cu oxalic sublimat sunt bune...mai putin nocive pt faguri si albina, nocive rau pt varoa...formarea unor roi echilibrati ca dimensiune cat sa treaca iarna...cat mai multi posibil e bun...si multe altele, astea au aplicabilitate la noi..daca ne luam de amanunte gen " ce costum apicol ai" "cum tii dalta in mana".."in care mana"....ne pierdem pe drum si faptul ca Dorian e aici cu noi nu va avea efectul cuvenit.
Trebuie plecat de la o imagine simpla...cea cu stupii bolborosind de albina la primul moment in primavara...de ce??? Acolo da aici...nu...pt ca....si acum urmeaza motivele, sunt multe si noi nu tinem cont de ele.
Am mai spus..acolo este un sistem de lucru aplicat de toti, merge nimeni nu se abate de la regulile de baza...sunt studiate si verificate la universitati

Eu am niste date concrete ..azi dimineatza la ora 8:40 aveam -2 grade afara, 3 grade intre lazile din palet, cred ca undeva la 5 grade in lazi..cu o izolatie mult mai slaba decat ce se practica acolo...deci o diferenta de 7 grade fatza de afara...eu zic ca treaba asta e buna, se traduce in consum si uzura mica...a se retine acolo am 8 roi echivalentul a 4 r dadant
Ultima oară modificat de BUNKA pe 15 Dec 2015, 10:10, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 10:09

Angellily scrie: bem amandoi o palinca buna de la burebista si sa vezi ce bine o sa ne mai intelegem.

Adevaru-i ca cu palinca stau muuult mai bine decat cu albinele. Veniti la mine, jucam o ruleta ruseasca pe shnapsuri de palinca de struguri si apoi mergem calare pe caii pe care nu-i am inca sa va arat farmurile mele :mrgreen: Daca nu si mai repede, cand ajung la prima mie de stupi imi iau cai, ca poti sa-i conduci si gradat.
PS
Palinca e din must, nu din tescovina ;)
tuturicius

Mesajde cristi_vidican » 15 Dec 2015, 11:14

@Angellily
cu ursul ce-ați făcut până la urmă?
http://dorianiond.sunphoto.ro/urs_prins ... 2/71284626
Pac, pac?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mellis » 15 Dec 2015, 11:42

Stima @Angellily,
Am o intrebare - desi am citit topicul este posibil sa imi fi scapat. Hranire proteica faceti primavara - toamna.
Daca da - cu ce / cumparata sau preparata in camara?
Sanatate si numai de bine...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde lucky5strike » 15 Dec 2015, 11:46

Aci suntem pe o pagina personala si daca din tastatura nu ne sare "binele", inseamna ca nu am ales ziua potrivita! Pt. care aveti nedumeriri, exista functia "raportati"!
-----
Mellix, prietenul nostru zicea ceva de Beepro, dat in natura, din ce-mi amintesc??
Tuturice, sa nu te sperie 1500 de familii.... ci 1500 de familii, pe 40-50 de vetre, cu 100 de kg/familie... aci e de rumegat din greu.
:idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Closcutz » 15 Dec 2015, 12:07

Dle Nelu care considerati ca sunt utilajele sau tehnologiile de la dvs care pot fi aplicate in Romania si care sa ajute stuparii (ex foitele de plastic, bobcat, hala de extras cu ...)? Cum ati reusit sa va dezvoltati in Canada dc din ce am inteles statul nu se implica? In ce ne recomandati sa investim cu prioritate? Va multumesc anticipat!
Closcutz

Mesajde Bambucha » 15 Dec 2015, 15:58

Salut Dorian,
ma tot intrebam de mult timp de ce formatul de locatie standard este de 40 de stupi, nu exista si locatii mai potente din punct de vedere al culesului. Nu se justifica oare economic si un pastoral partial al stupiilor de pe locatii unde baza melifera este slaba catre locatiile cu baza foarte buna? Din ce am retinut numarul de stupi de pe o vatra nu este reglementat in vreun fel.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Angellily » 15 Dec 2015, 18:38

Bambucha scrie:Salut Dorian,
ma tot intrebam de mult timp de ce formatul de locatie standard este de 40 de stupi, nu exista si locatii mai potente din punct de vedere al culesului. Nu se justifica oare economic si un pastoral partial al stupiilor de pe locatii unde baza melifera este slaba catre locatiile cu baza foarte buna? Din ce am retinut numarul de stupi de pe o vatra nu este reglementat in vreun fel.

10 paleti pe locatie e prea mult, in mod normal mergeam cu 8 pal/locatie dar cum si locatiile nu sunt asa usor de gasit, crescand numarul de familii am fost nevoit sa pun cate 10.
Motivul,? Cu cat avem mai putini stupi/ha; cu atat este mai bine (stim de ce) . La 10 paleti/ locatie Volumul de munca este foarte mare in perioada extractiei, uzura oamenilor este foarte mare, 10 minute in plus intr-o locatie conteaza foarte mult. Cu cat ne petrecem mai putin timp intr-o locatie cu atat este mai bine, si pentru albine si pentru noi.
Un pastoral sumar al stupilor de pe vetre mai slabe nu se justifica, cand spun asta, pun in balanta totul, timp, oameni, uzura oamenilor, utilaje........ etc pentru ce? Pentru o diferenta de 20kg/fam?
Angellily

Mesajde BUNKA » 15 Dec 2015, 19:18

Closcutz scrie:Dle Nelu care considerati ca sunt utilajele sau tehnologiile de la dvs care pot fi aplicate in Romania si care sa ajute stuparii (ex foitele de plastic, bobcat, hala de extras cu ...)? Cum ati reusit sa va dezvoltati in Canada dc din ce am inteles statul nu se implica? In ce ne recomandati sa investim cu prioritate? Va multumesc anticipat!

Parerea mea e ca in albine...rame...stupii pot sa fie incropiti, nu conteaza...o lada frumoasa sau rezistenta in timp nu iti aduce bani...albina da, mancare, albina si rame...si cand ajungi la 500-1000 te lauzi ca esti fermier si poate faci si ceva bani gramada.

Stiu ca intrebarea nu era pt mine...da...
BUNKA

Mesajde nae » 15 Dec 2015, 19:35

BUNKA scrie:... eu am simtit ca ceea ce caut eu nu mai gasesc pe Stuparitul.
Mult prea multe contre, multa agresivitate...pt ce?
Imi fac treaba si pa...daca vreau sa prezint ceva, prezint daca nu,mai bine fac 100 de lazi sau 30000 de rame...sunt mai castigat.

E bun doar pt reclama , corect ; in rest !?, Ungurul Bulan .
nae

Mesajde Angellily » 15 Dec 2015, 20:41

Closcutz scrie:Dle Nelu care considerati ca sunt utilajele sau tehnologiile de la dvs care pot fi aplicate in Romania si care sa ajute stuparii (ex foitele de plastic, bobcat, hala de extras cu ...)? Cum ati reusit sa va dezvoltati in Canada dc din ce am inteles statul nu se implica? In ce ne recomandati sa investim cu prioritate? Va multumesc anticipat!

Ce o sa spun te rog sa o iei ca pe o teorie, sa pui in practica.... depinde de tine
Hala pentru extractie si depozitare a corpurilor
In interiorul halei, o camera incalzita unde sa fie depozitate corpurile cu miere.
Izgonitor pentru albina atunci cand mierea se ia din teren.
Caturi de schimb, cand folosesti izgonitorul iei catul cu totul, nu mai stai sa iei toate ramele la perie. Se ia catul plin; se pune cel cu rame goale si pa.
La 100 de familii, in maxim 2 ore un om nu are ce sa faca daca are de luat cate un cat de pe fiecare familie. De ce sa omor 3-4 oameni pentru o zi de extractie, pe care trebuie sa ii si platesc, plus mancare, bautura...transport.... etc, cand pos sa fac singur.
In hala de extractie , daca ai un descapacitor decent, nu performant, si o centrifuga electrica de capacitate medie, 100 de corpuri nu ar trebuii sa dureze mai mult de 4 ore la extras.
In primul rand trebuie sa ne gandim la munca si timpul acordat fiecarei operatii, trebuie sa ne gandim la cheltuielile pe care le facem, in acele cheltuieli trebuie inclus si salariul tau pentru munca prestata, chiar daca muncesti pe mosia ta, trebuie sa te si platesti. In acel moment salariul pe care ti-l dai, nu mai e profit, devine cheltuiala.
Degeaba imi spune cineva ca a scos 1000 dolari pe mierea produsa, daca nu sa platit munca pentru a face acea mie de dolari. Timpul si munca alocata nu costa bani? Nu credeti ca ne mintim singuri procedand asa?
Angellily

Mesajde nae » 15 Dec 2015, 20:54

Angellily scrie: Eu personal, in stupina mea, imi platesc singur salariu, ma platesc la ora, si pe sotie la fel, cu acte nu la vrajala ca daca nu, ies in pierdere la taxe.
Canadienii astia au un sistem foarte bun, cu cat castigi mai mult, cu atat platesti taxe mai mari, ....Daca vand un kg de miere, eu trebuie sa dau bon cumparatorului, pentru ca, acel cumparator poate sa isi declare acei bani ca,cheltuieli, poate ca doctorul ia recomandat sa manance miere si automat, contabilul, baga acea cheltuiala la cheltuiel medicale care se scad din taxe.
Ceia ce vreau sa spun e ca daca vrem sa avem randament trebuie sa tinem cont de absolut tot. Pana si cel mai mic amanunt conteaza.

Fara legatura cu topicul . :)
Nu se poate sa COPIEM legea tarilor cu CAP si s-o aplicam ?(vreau si eu asa )
De ce sa-l suport pe marinar ca a condus o duda sau pedantul bombonel cu Tamara milostiva ?
3 caini la munte pt o turma de mioare :( , pardon ,pt pusca PARVENITULUI .
nae

Mesajde Angellily » 15 Dec 2015, 20:56

Dar unde e Alin? Sper ca administratorii forumului sa nu il fi dat afara ca nu am mai vazut nici o replica de la el.
Daca da, o sa insist sa fie adus inapoi printre noi,
E un forum liber banuiesc si fiecare are dreptul sa isi exprime punctul de vedere.
Daca ma insel, Aline, no hard feelings, te salut si cand o fi, ne gasim la o palinca de-a lui burebista sa ne incheiem socotelile .
Angellily

Mesajde BUNKA » 15 Dec 2015, 21:03

nae scrie:
BUNKA scrie:... eu am simtit ca ceea ce caut eu nu mai gasesc pe Stuparitul.
Mult prea multe contre, multa agresivitate...pt ce?
Imi fac treaba si pa...daca vreau sa prezint ceva, prezint daca nu,mai bine fac 100 de lazi sau 30000 de rame...sunt mai castigat.

E bun doar pt reclama , corect ; in rest !?, Ungurul Bulan .

Ce tot o arzi așa...crezi ca am nevoie de reclama...vezi de treaba, sa dea Dumnezeu sa fiu sănătos sa pot munci ca cine are nevoie cumpăra dacă are ce și de unde vrea...eu am câteva mii de llike uri pe pagina mea fărăsa fi dat sshare uri sau sa fi plătit un leu pt reclama...nici măcar nu am Webaadress ..nu am nevoie, deci las-o-n fasole.
Răspunde-ți la o întrebare, dacă tu ai ceva de care altcineva are nevoie...tu ce faci?
N-o mai arde cu comertzu' și reclama...ca eu nu am intrat de juma de an pe forum, și intru cam la 5-6 luni...deci ...ce vrei tu de fapt ??
Ține-ti injecțiile pt altcineva...înțeles ???
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII