Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

iarna atipica,iernare atipica...

Mesajde worbee » 15 Dec 2015, 15:51

Cum se modifica iernarea albinelor tinand cont de vremea calda .E bine sau rau ca avem temperaturi asa mari la aceasta data? Se poate incepe stimularea pontei avand zboruri de curatenie sau e prea din timp?
Eu am aruncat o privire in cateva cutii si se simtea caldura iesind din cuib , cred ca ponta a debutat deja, nu am vrut sa ddranjez prea mult asa ca nu am umblat in cujb.
worbee

Re: iarna atipica,iernare atipica...

Mesajde nae » 15 Dec 2015, 18:46

Putem taia via acum ?, nu .

Ai deschis = l-ai deranjat si nu ai vazut NIMIC = pt ce ai deschis ?
Sa zicem ca pacalesti fam sa reinceapa ponta , ai peste 21-22 zile polen ?, ai zbor de curatire ?, ai temperatura pt tratament antivarroa ?
Sa zicem ca ai , de dragul soricului din farfurie , ce faci cu o galeata de albina in martie ?
Planta nu infloreste inainte de suma de ore-insolate ;) ; caldura poate are dar ziua TOT mica e :shock:
Fara puiet baga lemne in soba pt 14-25* (cred) , pt puiet baga de 34-36*(sigur) = multa cenusa + fara proteina albina eclozata ''moare putin''.
CALDURA stimuleaza = o ai !?
nae

Mesajde vevidadra » 15 Dec 2015, 20:24

worbee scrie:Cum se modifica iernarea albinelor tinand cont de vremea calda .E bine sau rau ca avem temperaturi asa mari la aceasta data? Se poate incepe stimularea pontei avand zboruri de curatenie sau e prea din timp?
Eu am aruncat o privire in cateva cutii si se simtea caldura iesind din cuib , cred ca ponta a debutat deja, nu am vrut sa ddranjez prea mult asa ca nu am umblat in cujb.

Salut ! Pentru a înțelege bine ce se întîmplă cu albinele iarna, în diferite condiții, te sfătui să citești :
1. Lucrările în prisacă iarna .
http://www.stuparitul.com/lucrari_iarna_apicultura.html
2. Iernarea albinelor.
https://www.dropbox.com/s/oozhd0hrsv5l0 ... Miloiu.pdf
Să aveți puțină răbdare la încărcarea cărții.

Succese și sper să vă fie de folos !
vevidadra

Mesajde worbee » 15 Dec 2015, 21:27

Au mai fost ierni asa blande ,si daca da cum au iesit albinelek? Stie cineva?
worbee

Mesajde nae » 15 Dec 2015, 21:37

worbee scrie:Au mai fost ierni asa blande ,si daca da cum au iesit albinelek? Stie cineva?

Iarna nu este blanda = nu inca , nu s-a terminat .
In '09 aveam puiet la sfarsit de ianuarie mai mult ca in martie '15 , am iesit din foame in acel an :D
AM o FOAME - de bani :( , teribila .
Nu conteaza apa din ''foaia de ceapa'' ci butoaiele cu miere . :)
nae

Mesajde stefanmadalin » 15 Dec 2015, 23:03

Vine gerul in ianuarie, februarie, stati linistiti!
stefanmadalin

Mesajde FlorinPlopsoru » 15 Dec 2015, 23:25

Buna seara! Am albine de vreo trei ani,dar studiez din greu sa recuperez lipsa de experienta. Am inceput cu un roi,apoi trei stupi apoi cinci,din care unul l am pierdut(din motive neelucidate nici de vecinul meu,apicultor cu experienta) iarna trecuta. In primavara aceasta s a gandit soacra mea si nevasta sa imi faca o surpriza si m am trezit acasa cu 20 de stupi,cadou! e prima iarna cu asa multi si mai e si cu temperaturile acestea//// :cry: .eu le am pregatit cat se poate de bine pt iarna,cu rezerve ca la carte.aceeasi intrebare o am si eu...cum influenteaza consumul si comportamentul albinelor aceasta vreme? e necesar sa pun o turta? va multumesc anticipat si salut cu respect!!
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde vevidadra » 16 Dec 2015, 01:20

FlorinPlopsoru scrie:Buna seara! Am albine de vreo trei ani,dar studiez din greu sa recuperez lipsa de experienta. Am inceput cu un roi,apoi trei stupi apoi cinci,din care unul l am pierdut(din motive neelucidate nici de vecinul meu,apicultor cu experienta) iarna trecuta. In primavara aceasta s a gandit soacra mea si nevasta sa imi faca o surpriza si m am trezit acasa cu 20 de stupi,cadou! e prima iarna cu asa multi si mai e si cu temperaturile acestea//// :cry: .eu le am pregatit cat se poate de bine pt iarna,cu rezerve ca la carte.aceeasi intrebare o am si eu...cum influenteaza consumul si comportamentul albinelor aceasta vreme? e necesar sa pun o turta? va multumesc anticipat si salut cu respect!!

Noroc !
Am postat anterior materialul de lectură irnarea albinelor. Dacă o să citiți cred că o să vă fie mai clar. Sînt 2 tabele :
1. Scăderi ale cîntarului de control de la 1 octombrie pînă la 31 martie în funcție de atitudine și zile de zbor la o medie pe 12 ani.
2. Consumul lunar de la 1 noiembrie la 31 martie în grame, în funcție de atitudine și luni ( total 5) la o medie pe 12 ani.
Sîntem la începutul iernii !
vevidadra

Mesajde mircea_tm » 16 Dec 2015, 11:36

vevidadra scrie:
FlorinPlopsoru scrie:Buna seara! Am albine de vreo trei ani,dar studiez din greu sa recuperez lipsa de experienta. Am inceput cu un roi,apoi trei stupi apoi cinci,din care unul l am pierdut(din motive neelucidate nici de vecinul meu,apicultor cu experienta) iarna trecuta. In primavara aceasta s a gandit soacra mea si nevasta sa imi faca o surpriza si m am trezit acasa cu 20 de stupi,cadou! e prima iarna cu asa multi si mai e si cu temperaturile acestea//// :cry: .eu le am pregatit cat se poate de bine pt iarna,cu rezerve ca la carte.aceeasi intrebare o am si eu...cum influenteaza consumul si comportamentul albinelor aceasta vreme? e necesar sa pun o turta? va multumesc anticipat si salut cu respect!!

Noroc !
Am postat anterior materialul de lectură irnarea albinelor. Dacă o să citiți cred că o să vă fie mai clar. Sînt 2 tabele :
1. Scăderi ale cîntarului de control de la 1 octombrie pînă la 31 martie în funcție de atitudine și zile de zbor la o medie pe 12 ani.
2. Consumul lunar de la 1 noiembrie la 31 martie în grame, în funcție de atitudine și luni ( total 5) la o medie pe 12 ani.

nenea, cum vine aia : "in functie de atitudine" ? a cui atitudine? iertati-mi interventia !

http://www.dex.ro/atitudine
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde gica.mosu » 16 Dec 2015, 11:55

Fl plopsoru scrie:...cadou 20 stupi...CUUUUM :?: ...Florine,pupale,incurajeazale(sa mai faca).....meritaaa :shock: Dar,vini mos craciun-8 martie...ai grija.... :idea: Da,inca n-a vinit iarna...asa o fost si in 2012 in dec erau16-20* iar in 6-14 martie 2013 au fost(in moldova) temp cu minus+ninsori,in 2 saptamani au canibalizat tot puietul larvar :mrgreen: Asadar ,iarna inca n-a sosit(doar o sperietoari in noembrie) avem si vor mai fi temp cu plus,v-om vedea ce si cum-D-ZEU stie...Fl pt ceva informatii citeste topic"pozitionare ghem la ac data"...vei gasi si poze si multi pareri ff interesante :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde vevidadra » 16 Dec 2015, 14:39

mircea_tm scrie:
vevidadra scrie:

Noroc !

nenea, cum vine aia : "in functie de atitudine" ? a cui atitudine? iertati-mi interventia !
http://www.dex.ro/atitudine

Salutare ! Mulțumesc de corectare ! Am scris noaptea tîrziu și am scăpat litera l - CORECT ESTE ALTITUDINE. A fost o greșală mecanică. Mă voi strădui să nu se mai repete.
vevidadra

Mesajde gica.mosu » 22 Dec 2015, 08:41

Da, cum era de asteptat....ieri au fost 14* ( au facut zbor de curatire)si azi-maine vor mai fii la fel :idea: ...am vazut albina cu polen(probabil di la alun) :mrgreen: ...am ajutat un vecin din alt sat sa aranjeze stupii,in 2 fam aveau puiet capacit +larvar si oua iar hrana putina....P.S-cei care stiti ca stati prost cu mancarea,puteti sa intervaniti cu ce aveti=r cu miere ,apifonda...unificari....Spor-G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde thomas » 22 Dec 2015, 22:54

15 grade, zbor intens curatire, albine cu polen 'artificial', pus de mine. nu e de bine. deschis 3 care stateau oarecum prost la rezerve, m.am linistit, n.au mancat mult. Le.am pus turte cu miere.
Trebuie sa vina iarna, altfel vom avea stupi cu albina slaba de iarna, seceta si probleme cu salcamul si rapita/fructiferii.
Dar nu depinde de noi..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde gica.mosu » 23 Dec 2015, 08:53

Thomas scrie:le-am pus turte cu miere.....Atentie mare,in 2014 un"apicultor" din jud BC a pus pungi cu miere(in ianuarie) la 40 stupi si i-a trimis pi lumea ailalta (s-au inecleeat toati albinili) :mrgreen: ...mai cautati si alti solutii=varianteee...egalari intre cei "bogati" si cei" saraci",rame de la rezerva,punga'ncap la timp (aug- sept):idea: :!:P.S-citesc=aud peste tot..am pus punga cu....sa fiu sigur,di control...Cum :?: di control...in decembrie ...Nu stiu ce sa zic,iar i-mi da cuuu minus ;) p.s2-MAI SUNT TEMP CU PLUS cateva zile ,deci actionati cei cu morcovul in...!?!!!
gica.mosu

Mesajde Florin Dobre » 23 Dec 2015, 10:10

Ce-i ala morcov mosule? :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde mirel » 23 Dec 2015, 10:38

Sazi chitit, Florin,...petrece si boboteaza, calm.....la buza stufului....si fii pe faza in gerar....functie de vreme!!! ;)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE