Angellily scrie:
Aici singura explicatie este fumidilul pe care voi refuzati sa il administrati. E adevarat, la voi e posibil sa aveti cateva zboruri de curatire pe perioada iernii dar asta nu e o motivatie sa renuntati la administrarea acestuia.
Si albina iese la zborul de curatire in functie de temperatura din exterior si de cea din interiorul stupului. Daca temperatura din exterior este putin peste limita acceptata de albine, familiile mai slabe, neavand populatie, simt asta mai greu iar sansa de a iesi la un zbor de curatire este foarte mica. De ce sa nu eliminati acest risc?
Cu 2 ani in urma, un prieten apicultor din apropiere care manuieste peste 5000 de familii si ierneaza totul in interior, foarte agitat, ma chemat la el sa ii vad stupii, 90% dintre ei aveau diaree in prima faza. I-am spus de la prima strigare care e problema, insista pe faptul ca el a facut tratamentul si ca alta e motivatia, nici cand i-am facut analiza la albina nu ma crezut, am avut o cearta groaznica cu el, cu injuraturi ca doar eram prieteni, si pe romaneste l-am injurat si tot nu a anteles, si stiu sa injur bine. Dupa cateva zile m-a sunat sa imi spuna ca tot fumidilul ce il cumparase in toamna pentru albine, la gasit in depozit. Muncitorii lui nu l-au administrat. Le-am facut un drench cu fumidil de 5 zile si o hranire cu sirop si fumidil la urdinis si asa i -am pus pe picioare, sansele erau mici, am avut norocul ca i-am luat din fasa, a pierdut aproape 700 de familii dar era atat de fericit de parca ar fi castigat 700.
Deci, in apicultura treaba nu functioneaza nu deviza: LAS-O BA CA MERGE ASA.
Nelu, cred ca ai prins niste ani de dupa revolutie in Romania. In primii ani de dupa, vreo 10, nu s-a pus problema antibioticelor dar de prin 2 000 ne-au faultat autoritatile cu interdictia de a mai folosi. Multi sau trezit cu mierea refuzata de procesatori, ca deh, matzul neamtului nu mai suporta orice fel de miere.
Sa mai zic de zeci de tone de "miere" cumparata de STATUL nostru din afara ? ... si distribuita pe la camine de batrani, de copii, pe la scoli, samd ... cand noi aveam miere adevarata in tzara !.
Sa mai zic de ,,valul BIO" ? ... unde nu se mai admite nici amitrazul la tratamente. Multi au pierdut efective importante de albine ... pe acelasi principiu. Uniunea Europeana impune ... reguli !.
Si asa se face ca multi apicultori au renuntat definitiv la administrarea antibioticelor. Ba chiar si la BIO, unii.
Acum avem necazuri cu neonicotinoidele, eu fiind unul patzit rau cu ele, ca la noi au permis utilizarea lor.
Si uite asa, dupa revolutie, inventarea legilor a fost dupa ureche ... iar noi ne scarpinam dupa cealalta ureche si ziceam ce stii tu sa zici ... bine !.
Asa se face ca autoritatile noastre, au dovedit interes inspre ... faceti asa, ca merge !.