Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Extractia mierii: cand si cum se face?

Mesajde Alexu » 29 Dec 2015, 09:28

CATALIN scrie:A-ule...pui niste intrebari....si lui Rmk...mierea o matureaza albina...daca nu e maturata complet se mai matureaza si in butoi la soare...stiai??

Stiai ca mierea tinuta in soare ajunge sa fie ,, tratata termic " ? . Chiar daca UV nu intra in contact cu mierea, caldura ii modifica textura, gustul si proprietatile, ajungem din nou la aceeasi intreabare. Va ma fi miere in butoi ? Sau o posirca care imita mierea ? Noi cu 3,14 stupi vrem sa facem tone de miere si de calitate.. 8-)
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde oroles » 29 Dec 2015, 09:41

Din pacate am vazut ca multi stupari vand ceea ce ei numesc miere de salcam, cand de fapt e un fel de sirop cu o umiditate destul de mare. Asa educa si consumatorul. Mierea de salcam trebuie, pe langa culoarea specifica ( de la alb, la galben pai) sa aiba si umiditatea corespunzatoare (sub 21%). Ori, ce se vinde prin piete e ceva foarte subtire care nu a fost capacita niciodata.

Acum, omul are dreptate in cees ce spune. La 21% mierea nu rancezeste. Partea proasta este ca pune semnul egal intre o miere cu 16.8 % si una cu 21%, ceea ce nu este corect. E o diferenta de calitate. Nu face niciun maturator ce face albina. Puteti face o analiza simpla intre o miere maturata natural si una in maturator (prin incalzire). Se numeste indice diestazic. Poate sa aiba si 5000 de stupi ca nu ma convinge.

Partea proasta e ca ne educa micii consumatori care asteapta de la noi acel siropel. Am vazut stupar care dilua mierea de salcam cu ceai deoarece lumea nu il credea ca e de salcam. Spuneau ca e prea groasa.
oroles

Mesajde lucky5strike » 29 Dec 2015, 10:23

Cand magazinul este capacit la 1/3 vei obtine cel mai probabil o miere de calitate intermediara(19%)... dar pe care procii o primesc cu brate deschise.
Cand magazinul este necapacit, risti sa scoti supa la 22%. Si asta primita cu bratele deschise, in ani mai slabi de productie. Cu scazamantul de rigoare, la calculul caruia achizitorii pot fi baieti foarte nevinovati daca inchizi ochii.

Extractia unei mieri de calitate(17-18%) se face atunci cand magazinul e predominant capacit. Asta nu se duce usor la procesator.

Ca sa consumi ceva sanatos sau sa ai clienti an de an.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Jean Valjean » 29 Dec 2015, 10:54

romikele scrie:
Chiar așa e... dar vezi că ai scos fraza din context!

"Nenea" se adresa apicultorilor care îi aduc LUI mierea, procesator fiind, miere care predată imediat după extracție intră în proces de omogenizare și maturare în dispozitiv special, așa că nu are timp să fermenteze, chiar dacă ar exista pericolul.
La cele peste 50 de tone cât livrează la export, și la pretențiile de calitate ale italienilor, dacă ar fi fost cea mai mică problemă, afacerea ar fi fost demult închisă!

Domnule Romikele, nimeni nu contesta faptul ca domnul Aghiana este un profesionist, ca are sute de familii sau ca stie ce vorbeste. Bineinteles ca stie ce vorbeste cand da asemenea sfaturi tocmai clientilor LUI. Ar fi culmea sa se saboteze singur sau sa-si induca clientii in eroare.
Eu doar am pus in dezbatere afirmatia dumnealui cum ca a extrage mierea cand e putin capacita, pentru a da spatiu familiei in vederea cresterii productiei de miere, este un SECRET pe care nu multi il stiu. Daca ati fi lasat in continuare inregistrarea sa fie publica am fi putut sa o reluam si sa vedem daca intradevar am scos fraza din context sau nu. De fapt, din ce context sa o scot cand, in finalul partii a doua, recapituland, face din nou aceasta afirmatie?

Deci, discutia nu este despre integritatea morala sau profesionala a vorbitorului, ci despre procedura de lucru pe care o propovaduieste, spui dumneata, clientilor lui. Despre extractia mierii in conditia in care rama este foarte putin capacita, ba chiar si curge din ea. Chiar facuta precizarea ca se adreseaza doar clinetilor lui, ce sa intelegem noi de aici?

O precizare: cand am postat filmul pe forum,nu stiam ca domnul Aghiana e procesator, credeam ca e doar un profesionist. Am aflat ulterior, vizionand alte filme pe youtube, pentru postarea carora chiar va felicit (imi pare rau ca nu le-am vazut mai demult). In concluzie, nu pot fi invinuit de rea intentie.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde romikele » 29 Dec 2015, 21:17

@ oroles, matematica ta nu te ajuta deloc in acest caz. Semnul egal se pune DUPA omogenizare, nu inainte.
Pe tine omul nu are de ce si cu ce sa te convinga, deoarece "respira" apicultura din scoala elementara, a urmat cursurile liceului apicol din platforma Baneasa si a lucrat in Italia cu mii de familii de albine. Nu e profesor de geografie, istorie sau religie, ci de apicultura.
Greseala voastra e ca va legati de cateva cuvinte dintr-o discutie mai ampla, din care am spicuit foarte putin, de aceea poate sensul lor e confundat.
Ce carora li s-a adresat sunt colegi si clienti cu care colaboreaza de ani buni, sfatul consta in ideea ca cine nu are suficient spatiu de lucru, trebuie sa-l creeze, chiar cu scoaterea catorva rame, chiar si partial capacite. Procentul acestora este infim raportat la cantitatea totala de miere extrasa din stupina. Si aici vorbim de stupine cu peste 100... 200 de familii, nu 3,14...

@ Radutule, nu ai consumat in viata ta miere de la Eremia, si asta pentru ca aproape toata pleaca in Italia... asa ca in concluzie, teoria fara practica, e ca nunta fara mireasa...
Nu e greu sa vii in vizita, sa vezi "pe viu" cum se face mierea ramniceana :D

@ Jeane, nu am acuzat pe nimeni de nimic, doar am incercat sa lamuresc cum stau lucrurile... ca unii nu vor sa priceapa, e treaba lor.
Filmele sunt proprietatea AAPAR, iar daca asociatia hotaraste sa le faca iarasi publice, nu imi va lua decat cateva secunde sa fac setarile...

Ca sa nu degenereze discutia , ma opresc aici. Daca mai sunt nelamuriri, continuam pe privat.

Sarbatori cu bine tuturor!!!
romikele

Mesajde oroles » 29 Dec 2015, 22:19

romikele scrie:@ oroles, matematica ta nu te ajuta deloc in acest caz. Semnul egal se pune DUPA omogenizare, nu inainte.
Pe tine omul nu are de ce si cu ce sa te convinga, deoarece "respira" apicultura din scoala elementara, a urmat cursurile liceului apicol din platforma Baneasa si a lucrat in Italia cu mii de familii de albine. Nu e profesor de geografie, istorie sau religie, ci de apicultura.
Greseala voastra e ca va legati de cateva cuvinte dintr-o discutie mai ampla, din care am spicuit foarte putin, de aceea poate sensul lor e confundat.
Ce carora li s-a adresat sunt colegi si clienti cu care colaboreaza de ani buni, sfatul consta in ideea ca cine nu are suficient spatiu de lucru, trebuie sa-l creeze, chiar cu scoaterea catorva rame, chiar si partial capacite. Procentul acestora este infim raportat la cantitatea totala de miere extrasa din stupina. Si aici vorbim de stupine cu peste 100... 200 de familii, nu 3,14...

Romikele. Uite, eu promit ca dupa revelion voi merge in piata si voi lua 2-3 borcane de miere de salcam si le voi analiza umiditatea. Apoi voi compara cu standardele de calitate. As avea curajul sa pun pariu ca are umiditate mult prea mare. Ii dau dreptate in ceea ce priveste necesitatea de a asigura spatiu suficient la albina la salcam, insa nu cred asta cu dublarea productiei.
oroles

Mesajde nae » 29 Dec 2015, 22:21

romikele scrie:Ca sa nu degenereze discutia , ma opresc aici. Daca mai sunt nelamuriri, continuam pe privat.
Sarbatori cu bine tuturor!!!

Nea romika, matale esti avocat ?
Daca da, roaga clientul sa taca daca nu stie sa comunice ca o face PROST .
Mierea e HIGROSCOPICA !? :oops:
Daca face asa un ''baiet'' care nu stie treaba si ''expandeaza'' proba ?, cine plateste TU :shock:
Ca o faci in spatiu ventilat , pe deschidere mare ... , e cu RISC .
Nu mai usor ;) maresti spatiul + urdinisul/ventilatia!?, daca o recoltezi prematur oricum pierzi la cantar ...
Pot sa ''ma rad ''de pregatirea mareata a lu' nenea cu sute de stupi !? :(

JV , pot sa contest eu !?, NU e profesionist = se da mare , e ''ciumec'' , are sute si exporta ...
nae

Mesajde nicus » 29 Dec 2015, 22:35

Romika, apicultorul roman s a cam desteptat, asta in cazul in care nu v ati dat seama.Tu si cu AAA..ul se pare ca inca nu ati aflat.
Pai e frumos sa invitati pe toata lumea, sa puneti videoclipul pentru toata lumea si in urma unei intrebari atat de inocente.. sa va ascundeti cele spuse..?
Va place doar atunci cand va lauda, laudatorii ? Uite, de asta o sa ramaneti mici, chiar avand mii de stuchi..

Sarbatori fericite si minte mult mai multa!
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde romikele » 29 Dec 2015, 22:58

Vai ce de deștepți pe metru patrat pe aici!
Ignoranța nu vă va ajuta să progresați.

Hai, PA!!!
romikele

Mesajde nicus » 29 Dec 2015, 23:24

Sa inteleg ca de ieri pana azi s a intrunit asociatia pentru a declara videoclipul.. nul? :)

Cum credeti ca e mai bine, pentru noi toti, asa sa faceti. Insa la suparari prea mari in aste zile sigur nu o sa ajungem.
Eu, daca te am supara prin cele scrise , imi cer scuze. Sa aveti miere multa si la umiditatea cea .. mult dorita. ;)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde CATALIN » 29 Dec 2015, 23:25

romikele scrie:Vai ce de deștepți pe metru patrat pe aici!

Hai, PA!!!

Doar atat ai rezistat?...crrezi ca poti cu japca sa faci pe cineva sa te inteleaga??ai o interventie e normal sa vina si pareri pro si contra..dar sa-ti sara mustarul asa de repede...fara rautate aici se discuta...se cer explicatii pe toate partile pe tema unui subiect...acum ti-am urat bun venit dar daca civilizatia nu-ti place fugi pe apiardeal...acolo e mai LIBER
P.S..AM aflat multe lucruri despre apicultura de la DRAGOS2006-CRISTI MANOLACHE-DILA si unele lucruri le-am inteles pentru ca mi-au fost servite fara perdea....pe tava...in tot ce explici tu exista o smecherie....si oricum ai incerca s-o explici daca n-o dai pe fata n-ai sa fii inteles....te salut
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 30 Dec 2015, 02:26

romikele scrie:Vai ce de deștepți pe metru patrat pe aici!

Hai, PA!!!

Ai Romyca ceai luato ! :lol:
Cu domnu Aghiazma ai luato !
Tu mai sti ca ma banai ca ieu vb prosti deacuma vezi cum ie cand toti spun ca tu vb tot prosti mai mari ca mine ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde kiloz » 30 Dec 2015, 06:13

Nu trebuie sa se supere nimeni, dar cind te afisez si faci public un lucru, trebuie sa suporti consecintele,si daca iti convine si daca nu. Ca nai voie sa faci comentarii ,este o alta chestiune.
Lucrurile trebuie uitata si vazuta prim prizma aparatului , exact cum verifici si umiditatea. Propaganda dintotdeauna este directionata,si dirijata. Acum a fost domnul respectiv la rind sa fie promovat. Au fost si altii in cauza. Aduceti-va numai aminte de filmuletul urmator https://www.youtube.com/watch?v=r9t9zuDmXks. Si altele!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 30 Dec 2015, 20:19

romikele scrie:Dl. Aghiană făcea recomandările strict clienților săi, cu care colaborează de ani de zile.

La modul general, e clar că nu se aplică metoda, deoarece în câteva zeci de ore dulcele se poate transforma în acru! ;)

Deacuma si vezi dumeata cum trasformi aghiasna in bors acru cand inveti pe oameni in video sa bage apa in miere ca asa se face si asa e bine sa fie mai subtire :geek: :| :cry:
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde nae » 30 Dec 2015, 20:30

romikele scrie:omul ..."respira" apicultura ... Nu e profesor de geografie, istorie sau religie, ci de apicultura.

Ca sa nu degenereze discutia , ma opresc aici.

D-le Romikele,ma disociez de colegii care te gratuleaza cu diverse = nu am stiut la momentul postarii cine esti .
Acum imi pare rau ca am fost bland cu d-ta ;ma opresc , las cateii sau clonele sa-ti savureze curul=nu sunt in gasca mea ;)
Doar o curiozitate , cum de nu vomiti !?
nae

Mesajde geangu » 30 Dec 2015, 20:45

Una peste alta, daca vreti sa dati mierea la procesator in momentul in care a început să o capaceasca este bună de predat. Daca o consumati
voi extrageri o miere cat mai 'bătrâna'.
geangu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE