Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stimularea cu turte .

Mesajde dorindafi » 17 Dec 2011, 15:58

csabio scrie:Va salut domnilor,

eu parcurg cu albinele mele a 2 iarna, deci multe nu am de spus despre iernare si nici nu am curajul sa fac experiente cu ele, dar vad filmuletele astea de pe youtube, cred ca sunt filmate in state, stau mirat si incerc sa gasesc logica in ceeace vad si ceeace citesc pe forum despre rezervele de iarna si calitatea acestora. Americanii dau zahar la greu in iarna plina si albinele sunt bine merci si numeroase , deci care-i adevarul?

http://www.youtube.com/watch?v=trM317hR ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=jZYtGNa6 ... re=related

cu stima

daca prima iarna ai trecuto cu bine a doua nu trebuie sa te mai sperie
dorindafi

Mesajde sdanut » 17 Dec 2011, 18:51

astazi am fost si eu la tara unde am stupii si am pus la unul care nu prea mai avea mancare, greseala mea, de incepator (prima iarna),doua pungi cu cate 1 kg turta. turta am facut-o dintr-un kg de zahar pudra facut in casa si un kg de miere. am mestecat pana s-a omogenizat am pus in pungi. peste vre-o doua saptamani am sa vad daca au mancat sau nu.
sdanut

Mesajde csabio » 17 Dec 2011, 19:20

Multumesc pentru incurajare ,
prima iernare a fost una cu peripetii.Pe un roi am experimentat toate prostiile incepatorului incepand de la zahar candi pana la turta cu zahar pudra si miere, sfarsind cu apifonda. Si pana la urma mi-am dat seama ca nici nu era nevoie sa le administrez orice fel de completare.Parerea mea pana la urma a fost ca Apifonda este cel mai practic pentru un incepator, fiindca zaharul candi nu a iesit cum trebuia fiindca nu l-am invertit si a cristalizat frumos inapoi in forma initiala pe care frumos albinele le-au carat afara pe urdinis.Apoi a urmat turta de z. pudra si miere care a fost ok pana ce nu a curs din punga de lapte (asa m-a sfatuit un apicultor in varsta ) peste ghemul de iernare si a curs afara pe urdinis, speriat sa nu produc un furtisag le-am schimbat lada in ianuarie la 11 grade.Ultima incercare a fost Apifonda care a fost ok ca si consistenta si nu a curs sau alte chestii. Deci roiul de pe 4 rame a ajuns la un pumn de albine si matca, care prin minune dumnezeasca a supravietuit cu 2 rame de albine de la o alta familie.
Astea fiind spuse, ma uit la aceste filmulete si incerc sa-mi dau seama daca e ok sau nu ce fac cei din filmulet, fiindca eu am fost total derutat si vad ca aproape toti incepatorii trec prin aceeasi situatie cu aprecierea rezervelor de iarna. Si dupa intrebarea pusa pe forum toti raspund cu aceeasi raspuns adica ,nu sunt sanse mari de iesire din iarna cu familii fara provizii de miere facute din toamna. Si vad in filmulet ca dansii rezolva situatia cu zahar cristal in hranitorul capac. Eu personal cred ca puteam sa rezolv si eu situatia roiului cu asa ceva din prima si nu deranjam saptamanal cu vizitele astea prostesti, care au uzat mai multa albina decat zaharul neinvertit.

cu stima
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde dorindafi » 17 Dec 2011, 19:33

:mrgreen: le-am schimbat lada in ianuarie la 11 grade
roiul respectiv te-a citit pe tine shi a vazut ce intentzii ai asha ca sa rugat la sfantu shi a platit pomelnice sa aibe zile :lol:
dorindafi

Mesajde victor s » 17 Dec 2011, 19:49

sdanut scrie:a am facut-o dintr-un kg de zahar pudra facut in casa si un kg de miere.

nu cumva a iesit prea moale, nu exista riscul sa ''curga'' pe albine?
sper sa nu...!
nu spun asta sa te descurajez ci spun pentru ca eu am pus 2 kg de miere la 5 kg de zahar farin si tot m-i s-a parut moale amestecul ! consistenta turtei trebuie sa fie apropiata de cea a apifondei din comert, iar reteta spune clar 5 kg de zahar si 1 kg de miere . dar asa suntem noi incepatorii, din dorinta de a face bine, facem mai mult rau .
sper sa ai albine harnice si infometate ce reusesc sa care in celule amestecul pe care l-ai dat tu .
toate cele bune !
victor s

Mesajde sdanut » 17 Dec 2011, 19:56

sa speram ca nu o sa curga...
sdanut

Mesajde stroe » 17 Dec 2011, 21:26

Sa speram ca de data asta speranta nu moare ultima si nici albinele. :)
stroe

Mesajde gica » 17 Dec 2011, 21:31

Mai colegi,amestecul asta se face cu miere care cristalizeaza usor si se tine in camara 2-4 saptamani sa cristalizeze totul.Apoi se da.Ca de nu sunt sanse mari de jale
gica

Mesajde sdanut » 17 Dec 2011, 22:01

atunci e cam de belea treaba... nu am stiut ca se lasa la cristalizat. :( :(
sdanut

Mesajde gica » 17 Dec 2011, 22:17

Poate ai noroc sa nu ajunga la ele.Normal acum stau in ghem si inca nu au inceput cu puietul.Temperatura in ghem e mica si poate mai ai noroc si de o mica greseala - sa nu etanseze podisorul.Roaga-te sa ai norocul asta.
gica

Mesajde sdanut » 17 Dec 2011, 22:26

de etansat nu etanseaza chiar perfect. podisorul este din scandura de 2.5 , fara folie , doar 2,3 ziare peste el , dupa care capacul.
sdanut

Mesajde gica » 17 Dec 2011, 22:49

Colegule,in viata sunt leme,dileme,trileme s.a.m.d.
- daca nu au inca puiet sub podisor e rece si sunt sanse sa nu curga
- daca se incalzeste timpul cu toate ca podisorul nu etanseaza va curge
- daca e frig si podisorul nu etanseaza ghemul sta strans si nu ajunge la turta
In general lucrurile cu ''daca'' nu sunt adevarate.
Poate ai norocul sa fi pus amestecul in punga alimentara la rola si ai inmtepat-o cu un ac in doua-trei locuri.
gica

Mesajde csabio » 17 Dec 2011, 23:31

Domnule Dorindafi, sa fi vazut cand a x-a oara, pe la sfarsitul lui februarie cred ,am desfacut tot stupul si am umblat ca in butoiul cu varza, pumnul de albine ramas dupa completarile de hrana a luato la zbor cu matca cu tot, am scos fiecare rama sa vad undei matca si nu a ramas nici o albina in stup,nici matca nimic ,gol golut, zburau cu totii deasupra stupului ca si un roi , ca dupa vreo zece minute sau linistit la loc.
Deci usor cu completarile rezervelor pe timp de iarna :)
P.S. roiul respectiv si matca acum ierneaza bine fata de iarna 2010.

Noroc si rabdare incepatorilor.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde csabio » 18 Dec 2011, 13:14

Iata , saracele.
Fişiere ataşate
poza redusa.jpg
csabio

Mesajde doruuu » 18 Dec 2011, 13:53

Si eu am facut turta din 10 kg. zahar praf , 2 kg miere de salcam si vreo 350 ml. Protofil . Dar la mine a iesit de o consistenta mare si le-am administrat in punga la rola intepata ( destul de des ) cu furculita de descapacit. Am facut turta cam de 8-10 mm si le-am postat pe rame in partea din spate. Turta a acoperit cam jumatate din lungimea ramelor ( turta avea aprox. 1 kg.) . Am stupi pe 10 rame - ramase 5-6 rame - peste care am folie si capac izolat cu polistiren de 2 cm.
Cand le-am pregatit cuibul , am lasat ramele full cu miere pe lateral si celelalte cu 2/3 miere pe mijloc. Am gaurit ramele din cuib , sub leatul superior la 10-12 cm ( gaura de 2-2,5 cm diametru ) pentru a putea sa treaca mai usor de pe o rama pe alta. De asemenea , am invelit peretii exteriori ( pe 3 laturi - fara fata cu urdinisul ) in carton bituminat. Sper sa nu aiba nevoie de turta ( le-am pus preventiv ) fiind prima iernare... :D
doruuu

Mesajde sdanut » 18 Dec 2011, 14:16

acum am venit de la tara de la stupina (am profitat de soarele de afara, cred ca sunt in jur de 15 grade), m-am uitat la stupul caruia i-am dat aseara pungile ... nu au curs (din fericire), iar sub ele, intre punga si rame, era full de albine ceea ce este bine, inseamna ca mancau. speram sa o scot la capat iarna asta si sa imi fie invatatura de minte.
sdanut

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA