Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Zer sau praf de zer????

Mesajde oroles » 02 Ian 2016, 17:42

1000 de ml de zer are 8 grame de PB, intre 5 si 10 grame grasime si cca 45 mg de calciu. Deci, 1 L de zer are doar 0.8% proteina bruta, adica nici nu ii simte albina gustul. Din punctul de vedere al PB e frectie la picior de lemn. :D Cu alte cuvinte, se poate folosi zer in proportie de 1/1 la producerea siropului, fara nicio grija si de aceea am zis ca poate fi dat "grupa mare". Multumesc totusi colegului Nae pentru grija fata de albinele mele! :) De aceea imi manifestam scepticismul fata de urcarea pe creanga. Zerul se da albinelor in loc de complex de vitamine B. E un fel de Apicomplex ieftin si la indemana.

Legat de zer, cei care aveti cunostinte alimentare ar trebui sa stiti ca multe dintre cheagurile obtinute in laborator (deci artificiale) au aceeasi compozitie chimica ca si cel natural. Am putea spune ca sunt "identice" cu cele naturale. Dimpotriva, sunt mai bune deoarece le lipsesc si ceva levuri. Atentie totusi la cei care incheaga cu cheaguri pe baza de acizi sau cu calciu. Am o ruda care incheaga doar cu calciu si iese o branza foarte buna. Nu cred totusi ca albinele ar avea de suferit deoarece cantitatea de calciu e foarte mica.

Ce imi mai plac miturile apicole!
oroles

Mesajde nae » 02 Ian 2016, 19:27

oroles scrie: Multumesc totusi colegului Nae pentru grija fata de albinele mele! :) De aceea imi manifestam scepticismul fata de urcarea pe creanga. Zerul se da albinelor in loc de complex de vitamine B. E un fel de Apicomplex ieftin si la indemana.

Ce imi mai plac miturile apicole!

Daca nu aveam ''grija'' mai postai ?, asa am mai invatat ceva ;)
La multi ani .
nae

Mesajde oroles » 02 Ian 2016, 20:26

La multi ani si tie!
Sper ca sa am si eu de invatat mai multe de la voi!
oroles

Mesajde lucky5strike » 02 Ian 2016, 20:44

Zer sau praf de zer?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 02 Ian 2016, 21:37

lucky5strike scrie:Zer sau praf de zer?

Castravetele si zerul au 90% apa => nu avea cum sa fie 80%PB ,Oroles are dreptate=m-a prins :D
nae

Mesajde oroles » 02 Ian 2016, 22:21

Zerul praf, ca si laptele praf se face prin pulverizarea fina a zerului lichid intr-un tunel cu aer cald. Instantaneu, zerul lichid se deshidrateaza si ramane zerul praf. Producatorii il vand ca atare sau uneori mai adauga un antiaglomerant pentru a nu face cocolase. Asa ca nu mai fugiti de alimente pe care le considerati artificiale. Si in iaurt gasiti lapte praf si e normal. Altfel calitatea iaurtului vara ar diferi mult de cel de iarna. Stiu ca pare ciudat, dar e adevarat.

Cat despre zerul praf la albine parerea mea e ca are prea putina proteina (undeva pana in 13%). Deci, din 100 de grame de zer praf ai 13 grame de PB. Ti se pare mult? Gandeste-te ca la soia si drojdie ai in jur de 40 de gr.PB din 100. Incercati cu praf de frunze de lucerna, ca aia are 20% proteina. Daca gasiti zer cu proteina mai multa (cel putin 40%), desi ma indoiesc, atunci le puteti da albinelor. Eventual am vazut ca mai sunt ceva suplimente pentru culuturisti cu proteina din zer.

Am vazut ca s-a vehiculat administrarea de faina de hering / de peste. Prin carti am gasit ca se poate administra si faina de sange la albine. Ambele au un continut ridicat de PB, insa atrag atentia ca proteina de origine animala se degradeaza repede. Deci, daca faceti turta cu astfel de proteina faceti-o inainte de a o da si dati-o in cantitati mici sa aiba timp albinele sa o traga repede.

Din umilele mele cunostinte...
oroles

Mesajde nae » 02 Ian 2016, 23:10

Eu de ce am in cap ca are .80% pb !?, trebuie sa caut . :)
nae

Mesajde State » 03 Ian 2016, 01:30

oroles scrie: Mai e unul pe aici care zicea ca daca dai sirop cu Protofil si clorura de Cobalt si vitamine complex se urca direct in pom.

Dupa S2 citesc un anunt: lichidez stupina, tra-la-la. Fiindca era ceasul 1, trimit mesaj ca sunt interesat si vreau sa vorbim.In 2min primesc raspuns. Dimineata la 6 eram la Giurgiu.
Incarc stupii, magazii, rame, etc.
Cand sa-mi iau la revedere de la om, imi zice: "stai ca mai am ceva, am uitat". Se duce si vine cu o punga. Printre alte maruntisuri scoate o cutie galbena pe care scria Startovit si zice: "Da-le din asta in sirop, mai ales primăvara, oua de rupe, dar nu exagera ca patesti sa te cateri dupa ele".
N-am dat importanta, obosit, drum lung la intoarcere...abia asteptam sa plec spre casa...
La 2-3 zile zic sa incerc "minunea". Vrei nu vrei, bea Grigore aghiasma. Da-le sirop, startodraci din ala, si asteapta...
Nu se intampla nimic spectaculos. Ma asteptam sa vad ramele full de oua.S-a terminat cutia, rog un prieten sa-mi ia alta. O iau si eu de la capat, sirop, benoclat prin rame, etc.
Ce observasem eu atunci, cladeau rame intregi 1/1 foarte repede. Intr-o zi,caram rame din casa sa bag in stupi.
Vad multe albine pe primul rand, zburau prin fata stupilor. Eu ce gandesc...ia-uite Grigore, a iesit puietul la zbor, he-he ce frumos. Ba chiar m-am asezat in iarba si filmam cu telefonul. Fumez si o tigara, mi se falfaia.
Nu trec 5min si vad o falfaiala de albina intr-un mar. Deja mi se sculase parul pe picioare. M-am apropiat si am constatat ca era exact ce nu-mi doream: un roisor.
Adu repede roinita, apa, baga-le, cauta Regina, etc.
In fine, am gasit si stupul de unde plecase. Ramasesera cateva albine in el dar fara botci.
La alte cateva zile, mai observ o chestie. Nu mai aveam reginele marcate, pe care le stiam eu prin stupi. La altii au aparut botci. In conditiile in care spatiu aveau destul, magazii puse, etc.
Acum stiu ce am de facut pe viitor.
Din ce tin minte, pe cutia de startovit scria 0,1% clorura de Cobalt/5gr. Alea 5gr se dizolvau in 10L sirop.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde oroles » 03 Ian 2016, 09:09

Asa o fi, insa eu in primavara trecuta am dat mai mult de 2 L sirop la fiecare stup, administrat in portii saptamanale. Siropul continea Startovit, Apicomplex si Protofil. Nu mi-a roit niciunul. Am stat cu ochii pe ei ca pe butelie. Mi-as fi dorit sa roiasca deoarece mai faceam rost de regine. A avut efect bun, nu pot sa spun ca nu e bun. Puiet mult si sanatos. Toate au fost administrate ca in prospect. Spre deosebire, acum doi ani cand nu am dat nimic au roit 2 si acum 3 ani au roit 3... Basca anul trecut in primavars le-am dat si turte proteice cu polen. Botci de SL am vazut aproape de toamna la multi. Ca sa nu mai spun ca la cativa stupi nu am cat si spatiu au avut putin, deci conditii de roire. Cam asta e ce am constatat eu!
oroles

Mesajde State » 03 Ian 2016, 12:05

Eu le-am administrat sirop din 2 in 2 zile, aproximativ 300-500ml.Doar sirop(diluat la rece) si startovit.
Anul asta vreau sa incerc in primăvara, inainte de rapita dar in doze mai mici. Sau folosesc metoda cu galetusa si cateva găuri.
State

Mesajde gica.mosu » 03 Ian 2016, 13:22

State,te rog.... ceva detalii=cum si cand vei folosi galetusa...Iata cu am procedat in 2014..Si-SI-SI=proteica+sirop cu lapti(zer) in uluc si in punga...Din acel stup am facut 8 stupi dupa salcam :P ...P.S era pi 30 martie...Dai la "vaca " tain si ci tb apoi mergi si i-ti da si......ia :shock: :!:
Fişiere ataşate
stupi 10 010.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde State » 03 Ian 2016, 15:45

Nu e niciun secret. Imediat cum temperatura permite, voi incepe stimularile cu sirop. Metoda cu galetusa e detaliata pe forum. Pun magaziile, folie intre magazie si cuib, galetusa in magazie si o gaura in folie sa ajunga albinele la sirop.In galetusa voi da doar cateva gauri, 3-4, sa traga siropul intr-un timp mai indelungat si sa nu aiba timp sa-l depoziteze in rame.In acest sirop voi pune doar startovit.
La roiuri voi folosi reteta de lapte(crud de vaca) amestecat cu ou(crud). Am descris-o mai demult pe un topic si am fost luat in balon de D2006. Apoi am fotografiat cartea si am postat-o tot acolo. Pare sa aiba acelasi efect si anume: stimularea pontei.
Nu stiu care o fi diferenta intre administrarea zerului si a laptelui, insa cea a doua am aflat-o de la un nene care o folosea cu succes. El administra si la familiile de productie.
State

Mesajde State » 03 Ian 2016, 15:49

Pe mine ma intereseaza un singur lucru si anume: sa dezvolt familiile inainte de rapita. Ca folosesc lapte,zer, cafea, drojdie, bomboane de pom, nu conteaza, atat timp cat familiile se dezvolta si pot culege rapita.
2015 am ratat-o, abia dupa rapita s-au dezmortit si am prins salcamul cat de cat.
Omul din greseli invata, important e sa invete.
State

Mesajde cristian bh » 03 Ian 2016, 18:26

State scrie:Pe mine ma intereseaza un singur lucru si anume: sa dezvolt familiile inainte de rapita. Ca folosesc lapte,zer, cafea, drojdie, bomboane de pom, nu conteaza,

Ai omis tocmai mierea ;) ,....printre care si cea de rapita! :)
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde State » 03 Ian 2016, 18:53

Mierea(salcam) e in galeti deocamdata. Este mai scumpa decat zaharul si inca nu m-am decis. Tocmai de aceea exista inlocuitori mai ieftini, altfel ramanem la hobby.
State

Mesajde Florin Dobre » 03 Ian 2016, 19:00

Am auzit ca o punguta cu miere de salcam dupa ultimul zbor de curatire ar face minuni. Sa-mi permit sa le dau?!...sa nu-mi permit?! :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA