Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tot din apicultura canadiana...

Mesajde State » 03 Ian 2016, 12:35

Angellily scrie:

De ce intotdeauna albina e de vina? Sau apicultorul? De ce nu acceptam realitatea ca nu avem o baza melifera propice si ca ne inghesuim 1000 de stupi pe 10 hectare?
Va spun eu de ce avem nevoie pentru a face productie in tara, materialul genetic il avem, noi, ca apicultori avem nevoie de educatie, de o mai buna intelegere , de eliminarea conceptului de "turma" , este nevoie de o colaborare stransa intre apicultori, este nevoie de stabilirea unor legi nescrise care ar trebuii respectate.
V-ati constituit cu totii in asociatii apicole, cate sunt in total? Fiecare aveti legile voastre dar nici o lege comuna care sa fie respectata . Asa se ajunge ca la pastorale sa va luati la bataie pentru a prinde cate un loc "mai in fata"
Ar trebuii sa sa stabiliti niste reguli fixe; la nivel inalt, in care sa se stabileasca distantele dintre stupine...........samd. (ne e cazul sa enumar tot) . Reguli care sa fie respectate si consecinte pentru cei care nu le respecta. Sa uitam de legea junglei sau a pumnului.
Deci..... rase, incrucisari, performante...... RESPECT.

Ai descris perfect situatia actuala si bineinteles, cam ai dreptate.
Una dintre problemele apicultorilor o reprezinta drumurile impracticabile. Majoritatea se ingramadesc "la sosea" pentru ca NU au cu ce sa intre in noroaie, hartoape, etc. Chiar si pe drum drept de pamant, la prima ploaie mai serioasa ti-e greu sa stai si in picioare, dar sa mai iesi cu camionul. Aici ar fi multe de vorbit, pana la urma cine risca poate castiga.
Pe forumul vechi citeam sfatul unui apicultor de la noi: "Daca vreti sa mai faceti miere, cautati zone unde nu se incumeta nimeni sa intre". Cam asa e.
Din pacate efectul de turma functioneaza din plin. Zice unul ca are cantarul pe +2kg, seara se strang 5-6 in zona lui.
Cred ca va mai curge apa multa pe Dunare pana vom realiza adevaratele cauze. Exista si la noi stupari care fac productie buna dar nu i-am vazut trasi atat de limba. Prima intrebare ar fi fost: "Tu unde faci pastoral?".
La rase nu sunt in masura sa comentez, spun doar ca noi avem deja material genetic bun, adaptat conditiilor noastre. In ultima perioada se pune accentul pe rasa. Sunt curios peste cativa ani care sunt rezultatele celor care platesc bani grei pentru o regina parfumata, rujata, cocheta. Adevarul e ca un Ferrari e mai bun decat un Logan, dar merge Ferrari prin padure ca Loganul? Dar e mai bun, am vazut io la italieni pe autostrada.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde proapi » 03 Ian 2016, 12:49

Densitatea albinei pe hectar e o treaba reala...resursele scad proportional...e valabil pentru toate speciile...
Eu fac primii roi la 1 mai, anul asta nu am hranit deloc 2 roi pana in august, rezultatul a fost ca au ramas asa cum i-am facut si chiar mai slabi, asa ca despre ce vorbim...treaba sta ca nu avem vetre accesibile si sigure.
Noile amendamente pe legea apiculturii spune ca primariile sunt obligate sa puna gratis la dispozitia apicultorilor vetre (temporare si permenente) acum trebuie sa vedem de siguranta lor.....Cred ca doar asa scadem densitatea si crestem accesul la resursele poleno-nectarifere...asta se intampla peste tot, nu trebuie sa cautam, de ce si cum....
proapi

Mesajde daffid mihailov » 03 Ian 2016, 14:12

As întări intri întrebarea lui akmman. Nu s-a răspuns. Cumpărați polen la găleata din SUA? Altfel doar cu sirop creste puietul ăla la data asta?ultumesc

Pt ca iarna nu mai putem da vina pe baza melifera si aglomeratie.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Angellily » 03 Ian 2016, 17:05

daffid mihailov scrie:As întări intri întrebarea lui akmman. Nu s-a răspuns. Cumpărați polen la găleata din SUA? Altfel doar cu sirop creste puietul ăla la data asta?ultumesc

Pt ca iarna nu mai putem da vina pe baza melifera si aglomeratie.

Folosesc beepro, un substitut al polenului, cred ca am mai discutat acest subiect.
Angellily

Mesajde Daniel Popovici » 03 Ian 2016, 17:47

Daniel Popovici scrie:Intrebarea mea este pe ce baza se asigura proteina din care se creste puiet in colonii inca din decembrie (pana in mai sunt inca 5 luni) ? E clar ca este necesara o rezerva de proteine inca din toamna. Este vorba de pastura in faguri sau e vorba de o hrana proeica asigurata de apicultor ? ca de crescut puiet 5 luni numai pe baza corpului gras mi se pare ca nu prea merge.

Hai sa vedem cateva variante de raspuns:
a) nu m-a interesat acest aspect, asa ca n-am observat detalii;
b) albinele intra in iarna cu X (mai multa sau mai putina) pastura in faguri;
c) albinele iau BeePro si o depoziteaza din toamna in faguri sub forma de pastura;
d) albinele devoreaza toate rezervele proteice pe care le au la dispozitie inca inainte de formarea ghemului de iernare (in acest caz, totul e in corpul gras);
e) exista diferente in legatura cu rezervele de pastura la intrarea in iarna intre diferite locatii siii... aceste diferente duc la diferente si in privinta populatiei din stupi regasite in primavara;
f) exista diferente in legatura cu rezervele de pastura la intrarea in iarna intre diferite locatii DAR... aceste diferente NU duc la diferente si in privinta populatiei din stupi regasite in primavara.

Care ar fi varianta ce exprima adevarul / realitatea? Cum stati cu pastura sau cu alte surse proteice in ghemul de iernare?

(scuze pentru insistenta, dar este vorba de o iarna mult mai lunga decat in Ro si deci mai solicitanta si pe deasupra mai cresc si puiet 5 luni fara sa vada polen proaspat - e o curiozitate personala despre capacitatile acestei specii in situatii limita)
Daniel Popovici

Mesajde nae » 03 Ian 2016, 18:03

Probabil raspunsul lui Ion o sa fie simplu .
Al meu , ca n-am urcat de Cluj :lol: , e :
-la 5 luni de iarna multa proteina inseamna mult caca si mult mai mult puiet = si mai mult caca
=> :roll:
Corp gras, neintepata de varroa si puiet putin (comparativ cu galeata de albina ).
La multi ani DP .
nae

Mesajde lucky5strike » 03 Ian 2016, 21:47

Pagina asta a devenit scoala de simplitatate si eficienta apicola. :idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapi » 03 Ian 2016, 22:12

In cateva cuvinte cred ca isi face albina de iernare pe resurse naturale atat cat pot cuprinde 2 corpuri de ME, toarna siropuri si proteina cat poate lua albina si normal ca iese din iarna cu un corp plin de albina. Accentul pe resursele naturale la formarea albinei de iernare...
proapi

Mesajde Daniel Popovici » 04 Ian 2016, 00:27

(Multumiri lui Nae pentru urare si La multi ani tuturor!)

Referitor la rase se stie bine ca in zonele reci (si la munte), cel mai bine adaptate sunt Carnica si Caucaziana.
Buckfast e o rasa sintetica ce contine nu doar "sange" de Ligustica (italiene), ci si gene din zone mult mai calde, desertice.
Se stie ca Ligustica si Buckfast sunt rase specializate pentru climat mai cald, cu ierni blande.
In Elvetia si zonele montane din Europa de Vest se prefera Carnica, desi au acces la Buckfast.

Deci daca testezi Buckfast in Canada, fa-o cu familii putine (fara investitii mari) si fi pregatit sa obti in perioada rece rezultate asemanatoare fata de cele realizate de italiene. Vara toate merg bine, dar iarna e problema. Sau poate ca nu e o problema chiar asa mare - albinele vor spune mai exact.
Daniel Popovici

Mesajde cristi_vidican » 04 Ian 2016, 00:31

De ce Wendell (patronul lui Dan Mărgărit) folosește Buckfast?
:!:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Angellily » 04 Ian 2016, 05:54

cristi_vidican scrie:De ce Wendell (patronul lui Dan Mărgărit) folosește Buckfast?

De ce chinezii mananca orez?
Banuiesc ca de placere, eu de unde sa stiu? Si de unde ai aflat ca foloseste buckfast?
Angellily

Mesajde Angellily » 04 Ian 2016, 05:56

Rog frumos ca unul dintre administratori sa ma contacteze pe privat.
Angellily

Mesajde feederman » 04 Ian 2016, 08:06

Angellily scrie: Incrucisari intre rase? S-au facut si inca se mai fac. Ma indoiesc cum ca ar mai exista pe undeva rase pure. Ultima "bomba" aparuta a fost buckfast-ul daca nu ma insel. A fost adusa si in romania, care au fost rezultatele? Cat timp se va pastra pura? Ce altceva ar trebuii sa mai incrucisam pentru a fi multumiti?
De ce intotdeauna albina e de vina? Sau apicultorul? De ce nu acceptam realitatea ca nu avem o baza melifera propice si ca ne inghesuim 1000 de stupi pe 10 hectare?
Va spun eu de ce avem nevoie pentru a face productie in tara, materialul genetic il avem, noi, ca apicultori avem nevoie de educatie, de o mai buna intelegere , de eliminarea conceptului de "turma" , este nevoie de o colaborare stransa intre apicultori, este nevoie de stabilirea unor legi nescrise care ar trebuii respectate.
V-ati constituit cu totii in asociatii apicole, cate sunt in total? Fiecare aveti legile voastre dar nici o lege comuna care sa fie respectata . Asa se ajunge ca la pastorale sa va luati la bataie pentru a prinde cate un loc "mai in fata"
Ar trebuii sa sa stabiliti niste reguli fixe; la nivel inalt, in care sa se stabileasca distantele dintre stupine...........samd. (ne e cazul sa enumar tot) . Reguli care sa fie respectate si consecinte pentru cei care nu le respecta. Sa uitam de legea junglei sau a pumnului.
Deci..... rase, incrucisari, performante...... RESPECT.

O concluzie cu precizie si cruzime de bisturiu. Orice comentariu este de prisos. Respect si admiratie.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde mircea » 04 Ian 2016, 09:06

OK....am readus pe public subiectul.
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Mesajde cristi_vidican » 04 Ian 2016, 09:56

Angellily scrie:
cristi_vidican scrie:De ce Wendell (patronul lui Dan Mărgărit) folosește Buckfast?

Si de unde ai aflat ca foloseste buckfast?

A spus-o Dan Mărgărit.
Nu mai știu în care film (poate o să caut prin ele - e mult de muncă), dar a spus-o.
Dan Mărgărit folosește acele mătci rusești cu însușiri SMR, de care e cel mai mulțumit.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde patrascu » 04 Ian 2016, 12:09

Angellily scrie: Si de unde ai aflat ca foloseste buckfast?

https://www.youtube.com/watch?v=uve2uWL8qSE

min 1
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII