Angellily scrie:
De ce intotdeauna albina e de vina? Sau apicultorul? De ce nu acceptam realitatea ca nu avem o baza melifera propice si ca ne inghesuim 1000 de stupi pe 10 hectare?
Va spun eu de ce avem nevoie pentru a face productie in tara, materialul genetic il avem, noi, ca apicultori avem nevoie de educatie, de o mai buna intelegere , de eliminarea conceptului de "turma" , este nevoie de o colaborare stransa intre apicultori, este nevoie de stabilirea unor legi nescrise care ar trebuii respectate.
V-ati constituit cu totii in asociatii apicole, cate sunt in total? Fiecare aveti legile voastre dar nici o lege comuna care sa fie respectata . Asa se ajunge ca la pastorale sa va luati la bataie pentru a prinde cate un loc "mai in fata"
Ar trebuii sa sa stabiliti niste reguli fixe; la nivel inalt, in care sa se stabileasca distantele dintre stupine...........samd. (ne e cazul sa enumar tot) . Reguli care sa fie respectate si consecinte pentru cei care nu le respecta. Sa uitam de legea junglei sau a pumnului.
Deci..... rase, incrucisari, performante...... RESPECT.
Ai descris perfect situatia actuala si bineinteles, cam ai dreptate.
Una dintre problemele apicultorilor o reprezinta drumurile impracticabile. Majoritatea se ingramadesc "la sosea" pentru ca NU au cu ce sa intre in noroaie, hartoape, etc. Chiar si pe drum drept de pamant, la prima ploaie mai serioasa ti-e greu sa stai si in picioare, dar sa mai iesi cu camionul. Aici ar fi multe de vorbit, pana la urma cine risca poate castiga.
Pe forumul vechi citeam sfatul unui apicultor de la noi: "Daca vreti sa mai faceti miere, cautati zone unde nu se incumeta nimeni sa intre". Cam asa e.
Din pacate efectul de turma functioneaza din plin. Zice unul ca are cantarul pe +2kg, seara se strang 5-6 in zona lui.
Cred ca va mai curge apa multa pe Dunare pana vom realiza adevaratele cauze. Exista si la noi stupari care fac productie buna dar nu i-am vazut trasi atat de limba. Prima intrebare ar fi fost: "Tu unde faci pastoral?".
La rase nu sunt in masura sa comentez, spun doar ca noi avem deja material genetic bun, adaptat conditiilor noastre. In ultima perioada se pune accentul pe rasa. Sunt curios peste cativa ani care sunt rezultatele celor care platesc bani grei pentru o regina parfumata, rujata, cocheta. Adevarul e ca un Ferrari e mai bun decat un Logan, dar merge Ferrari prin padure ca Loganul? Dar e mai bun, am vazut io la italieni pe autostrada.