Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupina langa stana ciobanului

Mesajde lucky5strike » 04 Ian 2016, 11:15

Merita sa ne instalam stupina in preajma unei stane de oi?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Re: Stupina langa stana ciobanului

Mesajde cristi_vidican » 04 Ian 2016, 11:25

Am avut stupii la rapiță la vreo 50 de m de o fermă de capre.
Cine a intermediat locul a zis că venim cu 20 de stupi.
Eu n-am știut ce a zis el și ... am venit cu toți - erau vreo 70 de stupi.
Când a văzut femeia a cui era ferma ne-a bătut obrazul.
I-am zis că dacă vor fi probleme, în secunda 2 plecăm.
Spre surprinderea mea, albinele au fost foarte cuminți.
Dacă în alți ani, cei cu caprele au avut probleme cu stupii în zonă, că veneau să bea apă la adăpătoarea caprelor, acum nicio albină n-a mers acolo.

Mausică era la 300 m de mine și caprele treceau la pășunat pe lângă stupii lui.
Aici era altă mâncare de pește. Albinele lui erau mai ospitaliere și-l făceau pe căprar să-și scoată din dotare arsenalul de înjurături.
În concluzie, eu n-am avut probleme, chiar dacă a fost la rapiță.

Un alt prieten, la floarea soarelui, în plin câmp, o stână de oi, stupii lui la ceva distanță bună de stână...
Problema a fost că albinele au dat la apa oilor și ciobanul a făcut presiuni să rezolve situația.

Situația s-a rezolvat ducând stupii de acolo.

Am observat că foarte mult contează unde merg albinele la apă.

Asta e experiența mea,

Din experiență, fug de locurile populate cu oameni și animale, pt că întotdeauna apar probleme și sunt sătul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde proapis13 » 04 Ian 2016, 11:40

Acum ceva timp in urma m-am trezit cu o stana de ciobani ca si-au amplasat rulota si tarla la 15 m in linie dreapta de primul stup...Capre si oi nu am vazut intepate dar magarita nu voia sa se adape nici in ruptul capului din lacul aflat in fata stupilor...la fel si cainii....s-au impacat cu cainii si pisicul meu...cand treceau sa bea apa se zbarlea blana pe ei...singura problema pe care nu am putut sa o inlatur a fost...dansul iezilor pe stupi...o luau dintr-un capat in altul al stupinei tropaind pe capace..
Ciobanii au servit cateva intepaturi ...pana cand s-au obisnuit... :lol:
A fost o colaborare fructuoasa de ambele parti pana la urma...ei plecand toamna cu miere si eu cu branza... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde viorel08 » 04 Ian 2016, 13:03

Din punctul meu de vedere se merita, eu tin stupii la Dunare langa-o stana la 300 de metri de doi ani, de doua ori pe an la amorpha si dupa floare pana da bruma si nu am nici o problema, mai de-graba beneficii,plec ca-te doua zile a-casa sii las singuri si nu se apropie nimeni de ei din cauza cainilor, tot de doi ani nu am mai dat bani pe branza facem numai schimb de produse,si nu mai spun ca anul acesta la un coleg stupar de la 1km de noi iau mancat sacalii gainile si vreo 7 catei.
viorel08

Mesajde lucky5strike » 04 Ian 2016, 20:54

Adevarul e ca pe unde trec ei cu turmele, este parjol pe pajisti.

Dar amplasamanetul este ales bine, langa o padurice, un iaz sau un rau.

Daca te intelegi cu respectivul, cred ca iesi in avantaj.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi arad » 04 Ian 2016, 22:47

eu zic ca nu merita combinatia de nici un fel , si zic din experienta; mai mult de jumatate din ciobani sunt asa si la propriu si la figurat; nu oile sunt problema, ciobanii sunt ciobani; imi cer iertare daca supar pe cineva, oricum persoanele de pe forum, daca exista se exclud, fiind si ei stupari.
cristi arad

Mesajde lucky5strike » 04 Ian 2016, 23:30

Au o munca grea, o viata de privatiuni nu poti avea pretentia sa aiba maniere de salon. Dar te poti intelege lejer cu ei.

Astia pe care ii stiu, lasa impresia ca asteapta sa vada oameni in vizita cat mai des.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde State » 05 Ian 2016, 00:12

De multe ori sunt mai omenosi si mai civilizati decat unii de la oras. Toata treaba e sa-i iei usor, cu calm si fara aere de "orasean". O tigarusca, un pahar de bere rece si aiaie. De la un cioban poti afla lucruri legate de zona respectiva, iti poate asigura paza daca vrei sa pleci, te ajuta in caz ca ai nevoie, etc. Tot el te scoate din mocirla pentru ca il stie pe X din sat care are tractor s.a.m.d. In cazuri mai nasoale, sa fi praduit, e un ajutor de nadejde,
Pentru ca toate sa se intample, trebuie sa ai obraz subtire, cum am zis. Un fagure cu miere, un pachet de tigari, etc. La randul sau iti va da rasplata, un cas, o branza proaspata, un bulz, un umar cand ai varsati.
Asta ar trebui sa se intample cu orice om, indiferent ca-i cioban, frizer, inginer sau profesor. Uniunea se numeste omenie.
Partea mai delicata acum.
Daca e stana de oi, inseamna ca trebuie sa te orientezi la flori ce cresc peste 1m(copaci/arbusti). Oile sunt masini de tuns iarba.
Daca e stana de capre, e bine, ca alea nu mananca orice si oricum.

PS: Prin Noiembrie am ajuns la manastirea Bran. Frig de-mi tremurau planetarele. Doi ciobani pe langa stana, se sprijineau in bate. Nevasta-mea alapta in masina. Cobor sa fumez o tigara si sa fac niste poze. Usor usor ajung langa ciobani. Intram in vorba, aprind si ei cate o tigara, chestii-trestii.
Unul mai in varsta, la vreo 55 de ani(aproximatia mea) vorbea perfect gramatical. Deja imi dadea cu virgula. :shock: Avea o vorba blajina asa, de ziceai ca-i calugar. La un moment dat zice: "Eu m-am saturat de oras, nu vedeti ce viata frumoasa e aici in munte? Ce aer, ce privelisti, in natura...Sa stiti ca eu am fost profesor universitar. Am abandonat absolut tot si m-am facut cioban. Mai am un apartament dar sta un nepot in el, cred ca il las lui. Aici am intinerit cu 20 de ani si nu mai plec, aici vreau sa mor."
Morala e simpla, o stiti si voi. ;)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde lucky5strike » 05 Ian 2016, 00:59

Daps, e misto sentimentul libertatii la ciobani. Stiu ei saracii pentru ce lupta sa isi apere meseria....
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 05 Ian 2016, 00:59

State scrie: Oile sunt masini de tuns iarba.

Cum? Valeu! Nu m-am gandit... este DUMA zilei! :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Aurel1959 » 05 Ian 2016, 01:33

State, schimba-ti avatarul! Nu se potriveste nicicum modului de gandire. :) Ma bucur ca ai rabdarea de a explica lucruri din lumea reala si pentru cei crescuti cu cheia la gat.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde dorindafi » 05 Ian 2016, 21:11

ei state , state, el folosea vorbele dulci ca poate nu era de multa vreme la areapa oilor
dar eu nu am aceleasi cuvinte fiind flacau de ciobani
dorindafi

Mesajde lucky5strike » 05 Ian 2016, 21:51

Daca oile sunt masina de tuns iarba, inseamna ca fetele noastre raman fara o parte din nutret. :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Shrek » 05 Ian 2016, 22:03

Abia acum ti-ai dat seama? Uite de-aia imi place forumul! Dupa ce termin de citit toate postarile cu"sfaturi", luat notite, conspectari dupa cuvantarea lui A.I., DM, alt D si nu stiu cum ii mai zice, constat ca daca vreau sa le pun in practia sunt de fapt trimiteri la joaca. Un fel de tepe! Atunci fac apel la logica si bibliografia care o am si o scot la capat! Dar partea frumoasa este ca ma face sa ma simt tanar, ca atunci cand ma trimeteau colegii sa cer o galeata de curent imprumut de la sefi!
Shrek

Mesajde lucky5strike » 05 Ian 2016, 22:11

Pai cine vrea sa imbatraneasca... degeaba?

Srekane, ai nevoie de ajutor pe o tema apicola anume, gaseste un topic cu tema similara... au fa-ti pagina proprie si intreaba.

Mira-m-as sa ramai nelamurit. ;)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Shrek » 05 Ian 2016, 22:15

O sa-mi fac si pagina de-aia! Eu si stiu si pot dar nu inteleg de ce atata graba? Am toata viata inainte! Dar asta-i cusurul meu! Citesc printre randuri!
Shrek

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE