Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: mutare stupi

Mesajde nae » 10 Noi 2012, 19:51

M-ai dezamagit ,pe ... e ziua mea ... si am o foame !!! 8-)
Multa sanatate .
nae

Mesajde Ciprian Leancă » 11 Noi 2012, 12:46

deci felul cum mi-ati explicat ma determina sa incerc. poate ca e stupid ca intreb chestiile astea, dar sunt la inceput, nu am decat cateva albinute , in carti nu-mi aduc aminte sa se fi dezbatut problema asta prea in amanunt si mi-e frica sa nu fac greseli. de asta intreb. va multumesc pentru sfaturi si am sa incerc o manevra pana la urma. Ma ajuta Doamne Doamne sa nu le pierd :)
Ciprian Leancă

Mesajde bostina constantin » 19 Noi 2012, 13:15

Am citit tot topicul lui Ciprian, pt ca si eu doream sa-i asez intr-o ordine, si-mi trebuiau niste sfaturi si incurajari.
Le-am primit aici pe amandoua si am purces la treaba. Am ascutit tarusii, am debitat sipcile pt sprijin. M-am chinuit sa imfig tarusii, tocmai aproape de sfarsit mi-a venit ideia sa ud locul :P . Am aliniat suportii cu o ata, cat am putut eu [ca pisatul boului :lol: ]. Sambata fiind mai frig, cred ca erau in ghem, ca am ridicat cateva capace si nu am vazut albine, i-am mutat cu fiul meu. Siupii chiar am reusit sa-i pun la linie ;)
A doua zi [dumineca], zi insorita 12 grade la soare, eu cu ochii pe ei ca pe butelie. Incet incet au iesit multe abine afara, chiar erau multe in aer dezorientate, dar pana la urma au intrat toate pe unde au nimerit. De remarcat doua lucruri;
1 unele albine carau polen.
2 la unu am observat ca a iesit puietul la zbor de recunoastere.
Neavand experienta, nu stiu sigur daca a fost zbor de recunoastere, banuiala vine si de la faptul ca la el am gasit ultimul puiet capacit.
Am pus si cateva poze, ca sa-i dau curaj lui Ciprian, in una am prins si o victima, si va asigur ca autorii sunt albinele.
Sanatate la toti!!
Fişiere ataşate
DSC02605 (Small).JPG
pe suporti noi
DSC02617 (Small).JPG
a doua zi
DSC02623 (Small).JPG
victima
bostina constantin

Mesajde Ciprian Leancă » 19 Noi 2012, 22:17

samabata am fost la tara si am plantat catina. a ramas discutia cam in dubii si mi-a fost frica sa fac pasul asta. dar daca spui ca i-ai mutat am sa incerc sambata asta. cred ca la tine a fost mai cald. la mine abia m-am incalzit cu niste tuica ca imi inghetau mainile de la scos apa. multumesc Constantine, mi-ai dat curaj.
Ciprian Leancă

Mesajde Ciprian Leancă » 29 Noi 2012, 15:28

astazi am reusit sa ajung la tara la albinute si am realizat noul suport pentru stupi. i-am mutat incet, au inceput sa bazaie, cateva au iesit afara curioase dar au nimerit noua locatie. multumesc tuturor pentru sfaturi si incurajari mai ales domnul Daniel si domnul Bostina. Va multumesc si va urez iernare usoara.
Ciprian Leancă

Mesajde marcsupertare » 03 Iun 2013, 22:36

trebui sa-mi mut stupii la200 m de actoala locatie dupa ce se treiera mazarea, nu prea vad cum sa fac s-i mut in max 2 mutari fara ai muta la 5km distanta
marcsupertare

Mesajde vslsilviu » 03 Iun 2013, 22:59

Seara buna,

am avut problema asta si uite ce am invatat:

- ca sa fii linistit sa le multi la o distanta > 8km si lasate 1 luna, apoi aduse pe noua locatie;
- din citite, mutate cate putin (50 cm), depinde si de rotatie, la 2-3 zile (nu cred ca este acceptabil);
- sigur daca le muti dintr-o parte in alta la o distanta mica (200m), se vor intoarce la vechea locatie - sa vezi distractie (se poate face fum pe vechea locatie, dar in fiecare zi ???)
- eu am mutat iarna (sfarsit de noiembrie) si au mai avut zbor pe la inceput de ianuarie si tot au vizitat vechea locatie (doar cu fum le-am facut sa plece);
- daca as avea problema ta, nu m-as gandi de 2 ori... le mut la distanta mare;
- este o problema serioasa alegerea locatiei - atentie!

Spor!
vslsilviu

Mesajde un OM » 04 Iun 2013, 23:26

Daca ai avea un singur stup, te asigur ca ti-l mut intr-o zi de 20 de ori, iara maine tot asa.
Ce te faci cand ai 2, 3 ...70. Te gandesti ca cel de-al doilea va fi in dreptul primului, iar cel de-al saizecelea pe directia de orientare al celui de-al treispelea?
Muta stupii si dupa o saptamana jumate, doua le pui pe locul dorit.
Sau faci munca de chinez. Iei stupul din directia cea mai apropiata catre locul definitiv si il muti cate 50 cm la fiecare 4-5 ore, iar seara 2m.
Ce alegi?
un OM

Mesajde marcsupertare » 05 Iun 2013, 22:34

varianta cu mutataul putin cate putin nu merge e pe un lan de mazare, iara distanta exacta este de 110 m, trebuie sa-i iau de pe o margine si sa-i pun pe latura apropiata, sunt 20 momentan, daca mut in prima zi 10 unul da unul nu, a doua zi 5, a treia zi 3, a 4 a zi 1 sai a5a zi 1 lasand la urma roii mai slabuti ?
marcsupertare

Mesajde Mircea_63 » 05 Iun 2013, 23:44

SupertareMarcu...din experieta iti spun:

Daca nu ai alti stupi prin apropiere, muta-i cum vrei! Albinele vor ramane tot in stupina ta.

Daca ii muti pe bucati, cei ramasi pe loc se vor suprapopula. Daca ii muti pe toti deodata...e ceva de munca, dar dupa ce vor cauta vechiul loc, vor face cercuri tot mai largi si vor intra in stupii intaniti in cale. Ca sunt ai tai sau ai altcuiva...stup sa fie. Nu le place sa ramana afara!

Distributia va fi inegala. Unii stupi vor avea multa lucratoare, altii putina sau deloc. Esti la cules? Nicio problema! Pune magazine (caturi) in functie de populatie. Preferabil sa ai unul suprapopulat si ii pui caturi in cap ca in clipurile de pe net, decat sa fie echilibrati. Atunci sa vezi cules!!!

Nu-i pune lipiti unul de altul. Daca tii neaparat, la nevoie muti unul si pui doi in locul lui.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde SummerCat » 05 Iun 2013, 23:48

Incearca si ce zice baiatul: Beekeeping: How To Move A Hive Any Distance (More Than 3 Feet and Less Than 3 Miles) http://www.youtube.com/watch?v=bxZ4uEgRRZg&noredirect=1
Am aplicat ceva de la el, dar oricum de frica i-am mutat preventiv cu maxim 2-3 m.
Doar dupa prima mutare am mai zarit (a doua zi) vreo 10 albine (banui ca erau si din cele batrane) care bazaiau la vechiul loc. In rest le-a fost bine :)
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde dandy » 07 Iul 2013, 22:20

Salut
Vreau si eu sa mut stupii la 1,5 km ,crezi ca functioneaza chestia cu blocarea iesiri cu crengute ? s-au mai trebuie facut si altceva
A mai folosit cineva metoda asta ? sau alta metoda . :?:
dandy

Mesajde SummerCat » 12 Iul 2013, 00:39

Daca poti sa ii tii 3 zile inchisi (cu umbra + apa + ventilatie, ca sa nu dea coltul) in mod sigur intra in ele reflexul de reorientare pe noua locatie. Totul este sa stea 3 zile inchisi pe noua locatie.
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde proapis13 » 06 Ian 2016, 10:54

Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Dila Daniel » 06 Ian 2016, 14:03

nu stiu daca este mutare...obisnuita.
La inceput,se vad langa masina(camioneta)in stanga,ceva lazi goale ,sparte.(distruse)
Cred ca a fost un accident ceva,si albina aia este din stupii distrusi.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde cristi arad » 07 Ian 2016, 00:03

poti sa-i muti desigur - orice se poate dar cu pierderile de rigoare... :P
cristi arad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR