Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ce putem aplica de la canadieni?

Mesajde Gicuta » 07 Ian 2016, 15:53

Gemelu scrie:
proapi scrie:...ei au o albina cu o longevitate mai mare, pe care eu o pun pe baza hranirii naturale din perioada formarii albinei de iernare...
Eu am inteles ca albina lor mananca DOAR hrana artificiala, adica sirop. Dupa marele si unicul cules de 3 saptamani se pune in cap galeata cu sirop. Iar inainte de acest cules, se pune de asemenea galeata cu sirop, aproape pana la blocarea cuibului pentru a fi sigur ca albina va duce mierea in caturile de stransura. Asta a povestit Dorian intr-un live la Pustu.
Despre o longevitate diferita la albine nu am auzit sau citit nimic.

Ce nu ne-a aratat DM este faptul ca albina lor, in cele trei luni de munca are urmatorul algoritm: trei saptamani cu galeata in cap (sirop invertit, usor de inghitit) si o saptamana de maturare a mierii (capacit). In felul acesta au trei culesuri, asa cum ati vazut in filme. Acum unde valorifica aceasta miere, nu se vede in filme.
Sa aveti un an excelent!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde Gicuta » 07 Ian 2016, 16:04

italianu scrie:Daca nu ma insel in urma cu citiva ani ,2 sau 3 ,in Canada s-a facut un studiu in legatura cu stimularea/completarea necesarului de mincare , intre zahar si siropul derivat din amidon de porumb.
Studiul s-a desfasurat din primavara ,pina in primavara anului urmator ,cu concluzia ca : zaharul e mai bun decit siropul din porumb ,constatindu-se cistigul unei rame de puiet in plus lamsfirsitul studiului.
)

Ai un link?
Multumesc!!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde Gicuta » 07 Ian 2016, 16:07

BUNKA scrie:
lucky5strike scrie:Eu o iau incet. Intai sa inteleg bine, apoi si experimentez. :P

Bunka, pe tine ce te-a marcat la canadieni?

Eu is cu okii nu doar pe Canada..ci si pe USA pana in Arizona..de mult!
As aplica multe, stiu ca ar merge spre deosebire de nen-miu Janese...
1...as paletiza (voi face asta)..chiar daca avem pante exista paleti cu picioruse reglabile,
2...as simplifica capacele..fac deja asta, fara tabla etc..neaparat gauri
3....as stimula cu galeata..nu de 15 l dar de 2,5-5 l merge...hidrolizatele nu fermenteaza..siropul de zahar da deci trebuie ratii mici
4....as hrani proteic...fac si voi face in continuare asta in perioada de primavara, toamna si la roi...tot sezonul
5...as face roii ca Michael Bush si Dee Lusby...simplu
6...as folosi mai multe vetre de iernare desprimavarare, nu as merge pe stuparit stationar la noi
7...as/voi folosi fagurii naturali...simplific munca la maxim
8...as face o centrifuga cu ax orizontal capacitate 100 rame incarcare/descarcare pe laterale...as folosi izgonitoare, as extrage la locul faptei cu "laborator mobil" gen container....as pune imediat caturile pe stupi la loc
9....as incerca sa iernez unitati biologice mici cum fac cei de la "frenchbeefarm"...deja testez asta..din considerente de nevoie de matci, inlocuire pierderi...intarire familii etc
10....as aplica tehnici "neloiale" de atacare a unui cules care promite...adica m-as duce cu cel putin dublul fortei fatza de ce duc altii.
11....as creste numarul la peste ceea ce suntem noi obisnuiti

SPER SA MA APUC SI EU DE TREABA CA...AM MULTE DE FACUT

Succes!!! :)
Gicuta

Mesajde Gicuta » 07 Ian 2016, 16:13

BUNKA scrie:E bine ca acum...e bine cu anveloparea...acu un an, doi, trei..cinci...era rău.
Se pare ca ușor ușor dam înainte.
La mine în zilele cu -15 sau -16 erau 1 -2 grade...cu cât e mai ger cu atat diferența între ce e afară și ce e înăuntru creste...înainte citeai doar ..."dom-le da ce I-ai înfofolit așa? "

Numa' ca vedeți ca exista și reversul medaliei...odată cu venirea primăverii izolația șigruparea e buna..se va creste mai mult puiet timpuriu...da ddacă nu eștipe faza cu ceva mancare..nu se Știe!
Trebuie încercat...noi suntem obișnuiți sa fim conservatori...trebuie renunțat la modul ăsta de gândire...conservatorismul ne tine pe loc.

Daca esti zgarcit toamna, o dai in bara primavara. Daca nu, faci miere marfa la pomii fructiferi 8-)
Gicuta

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 17:26

Asa e...multi pun intrebarea ce facem in martie-aprilie cu porcoiu de albina..simplu ori miere ori roi..oricum dai inainte, iar cu roitul...cred ca mai mult e vina apicultorilor decat calitatea indoielnica a matcii...lipsa de spatiu ...eu in 2011 am facut inversare de corpuri la dadant1/1 pe 10 rame..tehnica de ME aplicata cu succes pe rama mare, da aveam popor.
Deci se pot tine dar exista diferente de dezvoltare destul de mari intre nordest si sudvest...tehnicile ar trebui sa fie diferite, cred ca foarte multe discutii au fost in contradictoriu pe forum fix din cauza asta...noi ne raportam fix la cum decurge totul in zona noastra...clar unul de la Arad daca ma aude pe mine cu anveloparea...zice ca bat campii cu elegantza. :)
BUNKA

Mesajde paul » 07 Ian 2016, 20:04

State scrie:Ca exemplu, a pus L5S de curand niste poze din stupina. Ati observat ca sunt pe 10rame,nu? Cat inseamna echivalentul la ramele lui Dorian?

Vorbim de mobila sau de intervale full de albina ? :shock:
Intreaba-l pe L5S cate intervale full cu albina (ramele acoperite din leat in leat) are in stupii cu 10 rame ?
Observa un lucru simplu ... cand Dorian a deschis stupul respectiv,albina pur si simplu se revarsa, cand L5S a pozat stupii lui zicea-i ca-s ... nepopulati ! ;) Ca fapt divers, cred ca lui Dorian i-a murit albina atunci la deschiderea stupului cam cata iernam noi considerand-o familie slaba si nici macar nu s-a cunoscut !
Mai e mult pana ... departe !
LE ... L5S, no ofense ! Nu-ti pun la indoiala profesionalismul in materie, dar ... sa dam Cezarului ce-i al Cezarului ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde State » 07 Ian 2016, 20:35

Paulica, la ce temperatura "se revarsa" albina ca parul despletit in vant? Daca in lada sunt 0-1-2 grade, cum vrei sa stea amaratele?
Ideea era alta. In timp ce multi(nu zic majoritatea) ierneaza pe 5-6-7rame(cate intervale?), altii au cuibul full, pentru ca n-au ce sa restranga, sau cum. Deci? Se poate sau nu?
Apreciez orice om harnic/destept. Imi repugna ideea "Ce-i al nostru nu e bun".
Am mai scris(tot pe forumul asta) despre un OM care a scos peste 12 tone de miere cu 70 de familii. N-a crezut nimeni. E viu, traieste langa Oltenita. La salcam avea 2 corpuri Dadant pline cu albina. Doar asa se poate face miere, spunea el.
Noi....nu mai zic nimic.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde italianu » 07 Ian 2016, 20:41

Gicuta scrie:
italianu scrie:Daca nu ma insel in urma cu citiva ani ,2 sau 3 ,in Canada s-a facut un studiu in legatura cu stimularea/completarea necesarului de mincare , intre zahar si siropul derivat din amidon de porumb.
Studiul s-a desfasurat din primavara ,pina in primavara anului urmator ,cu concluzia ca : zaharul e mai bun decit siropul din porumb ,constatindu-se cistigul unei rame de puiet in plus lamsfirsitul studiului.
)

Ai un link?
Multumesc!!

din pacate nu-mi amintesc in ce numar di revista l'apis l-am citit,si nici mcar anul. imi pare rau ca nu te pot ajuta!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde lucky5strike » 07 Ian 2016, 20:42

Intreaba-l pe L5S cate intervale full cu albina (ramele acoperite din leat in leat) are in stupii cu 10 rame ?

Sunt 6-8 rame bune in lazile mele. O lada cantareste cu tot ce e in ea, cam 38 de kg. Da ce ai vazut tu era pozat la minus 5 grade, de voie, poate - 8C.

Facem si la 8-9 grade plus. Sa vina primavara...

PS: tu ce ai invatat de la prietenii nostri?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde MIHAI BALS » 07 Ian 2016, 20:44

State scrie:Paulica, la ce temperatura "se revarsa" albina ca parul despletit in vant? Daca in lada sunt 0-1-2 grade, cum vrei sa stea amaratele?
Ideea era alta. In timp ce multi(nu zic majoritatea) ierneaza pe 5-6-7rame(cate intervale?), altii au cuibul full, pentru ca n-au ce sa restranga, sau cum. Deci? Se poate sau nu?
Am mai scris(tot pe forumul asta) despre un OM care a scos peste 12 tone de miere cu 70 de familii. N-a crezut nimeni. E viu, traieste langa Oltenita. La salcam avea 2 corpuri Dadant pline cu albina. Doar asa se poate face miere, spunea el.
Noi....nu mai zic nimic.

sii...nu a accesat guiness book?
MIHAI BALS

Mesajde Florin Dobre » 07 Ian 2016, 20:51

BUNKA scrie:E bine ca acum...e bine cu anveloparea...acu un an, doi, trei..cinci...era rău.
Se pare ca ușor ușor dam înainte.
La mine în zilele cu -15 sau -16 erau 1 -2 grade...cu cât e mai ger cu atat diferența între ce e afară și ce e înăuntru creste...înainte citeai doar ..."dom-le da ce I-ai înfofolit așa? "

Poi daca le infofolesti ca acolo fara sa fii atent si la alte detalii, s-ar putea sa fie rau. Urdinisul superior impiedica asta. :!:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 07 Ian 2016, 21:08

lucky5strike scrie:

Sunt 6-8 rame bune in lazile mele. O lada cantareste cu tot ce e in ea, cam 38 de kg. Da ce ai vazut tu era pozat la minus 5 grade, de voie, poate - 8C.

Facem si la 8-9 grade plus. Sa vina primavara...

PS: tu ce ai invatat de la prietenii nostri?

Eram convins ca ai s-o iei ... personal . ;)
Cristi, la Dorian erau tot minus grade si pur si simplu albinele se revarsau ca lava unui vulcan. Nu stiu, cred ca-i vorba de rasa, de alt mod de intretinere, habar n-am . Nu mi-am batut capul, pentru simplul fapt ca nu ma mai intereseaza subiectul albine ( am ajuns si eu ca mosnegii care se uita dupa dame, in dorul a ce-a fost odata ) ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde lucky5strike » 07 Ian 2016, 21:09

Ale lor sunt decompresate... ;)

PS: carcotasule, daca vrei suplimentare, muta-te aici - viewtopic.php?f=4&t=3293&start=1472
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde paul » 07 Ian 2016, 21:12

State scrie:Paulica, la ce temperatura "se revarsa" albina ca parul despletit in vant? Daca in lada sunt 0-1-2 grade, cum vrei sa stea amaratele?

Vezi c-o dat Bunkanu niste temperaturi . Exterior si interior. Intreaba-l daca la +4*C in cuib erau despletite !
paul

Mesajde lucky5strike » 07 Ian 2016, 21:15

Uita-te mai in video lui Dorian. Are puiet, ghemul automat se infoaie un pic. Ala nu e ghem compresat. Ca daca era, chiar explodam!

Asa... ne mai invioram si noi oleaca... suntem la 2-3 rame in urma... e iarna!

Avem timp sa recuperam... :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde danmirea » 07 Ian 2016, 23:29

Noi....nu mai zic nimic.

Nu mai pot de bucurie.

Uite cineva pe forumul asta care il cunoaste pe cel ce ii zic eu "mentor". (imi e si var, dar nu asta conteaza :p ). Zi nenea State ce stupi are omul asta ca astia de pe forum nu ma cred deloc.

Anul trecut in 2015 a avut cei mai tari stupi de pana acum, a ajuns la salcam sa aibe vreo 7-8 caturi pe ei. (total.)

Sa vedem cine mai minte acum :))
danmirea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR