Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cati stupi sunt in tara?

Mesajde thomas » 26 Iun 2015, 16:14

Sincer nu credeam ca apucam ziua cand baza melifera a Romaniei sa nu poata sustine numarul de stupi. Vedeti aici o discutie pe aceeasi tema:
Ministerul agriinculturii din Romania ar trebui sa ne prezinte niste statistici actualizate, care cel putin eu nu le-am gasit. Am gasit doar ceva din 2013.. http://www.madr.ro/programul-national-apicol/situatie-sector.html
Deocamdata consider ca baza melifera accepta stupi mai multi, dar problema e la apicultorii incepatori si la cei calici: se duc toti in zonele recunoscute si cred ca fac miere acolo cu mii de stupi/km patrat.
Foarte rau! Cunosc persoane care au renuntat la salcam in zona x si la tei in zona y (care dealtfel e recunoscuta ca buna si productiva), pe motivul supraaglomerarii. Au mizat pe alte zone mai putin cunoscute si au facut miere triplu fata de cat ar fi facut daca mergeau in zonele x si y.
Din ce am mai observat, stupi nu cred ca sunt mai multi ca anul trecut, e decat supraaglomerare, lipsa mentalitatii de recunoastere si familii pe metru patrat, si multa tendinta de turma, dar in sensul .. mai ingaduitor al cuvantului.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde lucky5strike » 10 Ian 2016, 00:17

Si totusi, cate familii sa fie realmente in tara? :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mellis » 10 Ian 2016, 00:25

Nu acum se numara familiile de albine...
Declarate sau la negru ;)?
Sanatete..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde lucky5strike » 10 Ian 2016, 00:37

Declarate? Fereasca Sfantu'... :lol:

Sunt destui la care poti sa tai linistit un zero din coada cand vine vorba de nr. de familii pe real .

A umfla cifrele este meteahna veche in tara asta.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 10 Ian 2016, 08:24

lucky5strike scrie:Si totusi, cate familii sa fie realmente in tara? :lol:

Multe, tot mai multe (inclusiv ale mele).
Cine face pastoral și cine nu face, simte pe pielea lui.
La noi în zonă circulă deja o vorbă: au venit beiușenii.
Am crezut că în sat la mine sunt doar vreo 2-3 beiușeni la FS.
Am aflat recent că sunt mult mai mulți. Că se aduc unul pe altul.
Nu-i bai! Fiecare tre să trăiască!

Doar că ... i-aș ruga frumos ca atunci când culesul (de FS) s-a terminat, să părăsească zona.
Dacă în urmă cu câțiva ani, abia dacă dădeam câtorva familii completare pentru iernare, acum, seamăn tot mai mult cu Dorian și Mărgărit. Toamna acesta am dat aproape 8 kg media pe stup.
P.S. Tre să văd care firmă are cisterna mai mare.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde italianu » 10 Ian 2016, 09:17

lucky5strike scrie:Declarate? Fereasca Sfantu'... :lol:

Sunt destui la care poti sa tai linistit un zero din coada cand vine vorba de nr. de familii pe real .

A umfla cifrele este meteahna veche in tara asta.

In Italia au dat o lege prin care nu numai ca trebuia sa spui nr de stupi si unde sint(localitatea) ,ci sa dai si coordonatele geografice(grade .min.sec). Asta la nivel nazional ,idiferent daca ai un stup sau 500.
Chestia ,,buna" e ca poti fii controlat si tu sa nu stii !
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde feederman » 10 Ian 2016, 09:36

cristi_vidican scrie:
lucky5strike scrie:Si totusi, cate familii sa fie realmente in tara? :lol:

Multe, tot mai multe (inclusiv ale mele).
Dacă în urmă cu câțiva ani, abia dacă dădeam câtorva familii completare pentru iernare, acum, seamăn tot mai mult cu Dorian și Mărgărit. Toamna acesta am dat aproape 8 kg media pe stup.

In urma cu 10- 15 ani se vorbea de cca 1 000 000 familii de albine. Probabil ca se apropia de realitate. Acum, in locatii in care nu gaseai un stup, au aparut o multime de stupine, unele dintre ele gard in gard.
Una din ultimele postari ale lui Angellily arata ca stia bine care este situatia. Cred ca milionul acela nu mai este de mult actual.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde cucubau » 10 Ian 2016, 11:16

Stupii bata-i vina ... Sunt multi, tot mai multi.Din an in an creste numarul de stupi , apoi problema se pune la numarul de familii de albine , ca de cutii goale sunt pline stupinele patriei.
........
cucubau

Mesajde vevidadra » 10 Ian 2016, 12:43

Salutare !

Toți vor să afle numărul exact a coloniilor de albine din țară. În acelaș timp nimeni nu are încredere în cifrele statistice. De ce ? Pentru că noi singuri sîntem vinovați de aceasta. Unii colegi au recunoscut că nu au declarat nr. familiilor și nici producția obținută. Dar mai sînt și din cei care nu declară niciodată pierderile, înafară
de situațiile de otrăviri în masă la stropiri ( cazuri cîștigate în instanțele de judecată ).
Dacă calculăm nr. de familii după cantitatea mierii exportată avem o cifră incompletă. Nu vom putea ști exact cantitatea mierii vîndută pe piața internă, înafară de cea vîndută de agenții economici la care sînt înregistrate producțiile și vînzările. Deci, cifrele statistice vor include date incomplete, exluzînd ce au persoanele fizice care nu vînd mierea la procesator. Datele precise vor fi numai în cazul declarațiilor corecte și cinstite de către apicultori. Acest lucru nu se va întîmpla în curînd.
Oricum cifra pe care o avem este orientativă.

Sănătate !
vevidadra

Mesajde cristi_vidican » 10 Ian 2016, 15:02

cornelioandanciu scrie:Adica... dumneata sa ai tot mai multi stupi, si beiusenii sa crape ? NU SE POATE ! Sa fiu sincer, am facut o recunoastere sumara in Hidiselul de Sus, dar nu am vazut pe acolo culturi de Floarea Soarelui... Doar ceva tei. Salcam, nu prea. Inseamna ca si dumneata duci stupii in alta parte. Deci nu este in zona dumitale. Q.e.d.

Hai să te lămuresc.
Beiușenii trebuie să trăiască și ei, ca și tine și mine, de altfel.
Doar că trebuie să existe respect și respectarea unor reguli de bun simț.
Despre locație... Eu locuiesc în Hidișelu de Sus, dar am domiciliul în altă localitate, tot în Bihor, mai exact pe lângă Salonta.
Eu despre acea zonă am vorbit. Îmi pare rău că nu m-am făcut înțeles.
Dacă spui că în Hidisel n-ai văzut FS, înseamnă că ai mers doar pe șoseaua principală. Hidișelu de foarte mare și lung.
Are FS, dar care nu dă deloc nectar. Verificat de mine 3 ani la rând.
Se seamănă FS, cât să-mi ajungă mie, dar dacă las stupii aici, mor de foame, așa că plec acasă.
cristi_vidican

Mesajde MIHALACHE » 10 Ian 2016, 16:03

Cat cei care vor conduce aceasta tara vor si ei o bucatica din friptura ta de pe masa,mare sau mica la care nu au contribuit cu nimic nu vor stii niciodata cu exactitate ce numar de familii cu albine avem an curtea noastra.
MIHALACHE

Mesajde Gicuta » 10 Ian 2016, 23:26

De ce ar declara cineva toate familiile de albine?? Sa platesca impozit si sa aiba alesii nostri bani de leafa?? Niciodata nu se va sti cu exactitate, pentru ca stupii nu sunt calculatoare si din motivul expus la inceput.
Toate cele bune!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde cristi_vidican » 11 Ian 2016, 17:45

cornelioandanciu scrie:mi-au placut, in special ce de-a doua.

Uite cum e să tragi concluzia doar văzând lăzile.
Din câte știu, acei stupi s-au cam prăpădit în anul acela.
Nu știu ce a mai dus de acolo. E cineva din zona Oradea, care i-a iernat acolo - Dezastru. I-a și pus într-o zonă unde sunt toată iarna curenți reci și umezi.

Adevărații stupi în Hidișel nu-s la vedere.
În Hidișel e bine primăvara, apoi e jale.
cristi_vidican

Mesajde Donbazil » 11 Ian 2016, 21:48

La multi ani!

Daca stupii din Hidisel nu-s la vedere, apai musai ca ne-om opri sa vorovim cu vreo doua nane ca sa ne zica uni seghe stuparu Vidican.... :lol:

Dar sa revenim.....Eu cred ca in tara sunt mult mai multe familii de albine decat cele declarate "oficial", doar ca:
Sunt stupari mari care n-au interesul sa li se contabilizeze exact numarul de familii - si in lipsa unei legi corecte si severe pe aceasta linie, "se descurca" ;
Sunt stupari care au putini stupi si nu-i declara nicaieri ca n-au interes si nici nu-i obliga nimeni ;
Sunt stupari care au putini stupi dar "umfla" numarul ca sa dea bine la "proiecte".... :roll:
Sunt asociatii care "umfla" numarul de familii din portofoliu, ca sa ....Stiu ei ce... ;)
Fiecare structura asociativa ( inclusiv ACA) are un sistem greoi de operare a intrarilor si iesirilor - Unii nici nu au interes sa opereze corect ca stiu ei cum e mai bine.... :idea:

Si atunci !....Pe cine sa credem?....Cand suntem cinstiti? Cand mintim ca nu mintim ?....

"Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul"...

Sanatate!

P.S. Am uitat de porcaria cu declararea in 5 zile la OARZ.....O tampenie....Pai nu era mai bine sa se declare de 2 ori pe an, la inceputul sezonului si la sfarsitul sezonului. Atunci omul isi facea socotelile si declara pe bune, dar asa, cu 5 zile .....Te obliga sa minti.... :idea:
Donbazil

Mesajde cristi_vidican » 12 Ian 2016, 09:50

Donbazil scrie:La multi ani!
apai musai ca ne-om opri sa vorovim cu vreo doua nane

Te credeam om serios și cu pretenții. Te pui cu nanele :lol:

Odată ce se termină cu fondurile, apicultura va rămâne pe picioarele ei și va rezista cine merită și poate.
Așa că în 2-3 ani apicultura se va cerne. Probabil și prețurile care vor fi vor mai cerne.
Vor mai cerne și impozitele ... și bolile ... și prostia ...
cristi_vidican

Mesajde Florin Dobre » 13 Ian 2016, 01:44

Sunt de acord sa cearna...numa sa fiu si eu printre cei ramasi. Beleaua e ca fiecare ne simtim ca fiind cei alesi. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE