Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pozitionare ghem la aceasta data

Mesajde lucky5strike » 10 Ian 2016, 00:39

hive scrie:Daca este cineva bun sa ma lamureasca si pe mine ce se intampla in urmatoarea situatie:
Ghemul a ajuns sus la leatul superior al ramei, hrana mai este catre partea din spate cam 60% din ce a fost la intrare in iarna, in aceasta situatie ghemul se va deplasa catre spate pe zona cu miere stiind ca ele au tendinta de miscare pe verticala?Iernez in stup cu fund plin pe rama stas,Multumesc,

Nu poti fi sigur de asta ! Daca vine un val greu de ger prin februarie... hm...

Fa cumva si pozeaza, daca vrei sfaturi pe problema . ;)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mellis » 10 Ian 2016, 00:51

Cei ce iernau cu cantitati la limita de hrana - aplicau rotirea cuibului cu 180 grade - daca fundul este mobil. Este cam devreme ianuarie pentru acest procedeu...
S-a facut hranire de complectare in toamna?
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde hive » 11 Ian 2016, 17:07

Va multumesc pentru sfaturi. am revenit cu ceva poze. Ce ziceti?
Fişiere ataşate
P_20160111_110837_p.jpg
1
P_20160111_105532_1_p.jpg
2
hive

Mesajde lucky5strike » 11 Ian 2016, 19:51

Pe la 1-10 februarie s-ar putea sa ceara turta.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde paul » 11 Ian 2016, 20:06

lucky5strike scrie:Pe la 1-10 februarie s-ar putea sa ceara turta.

De ce ??? :shock: :shock: :shock: :shock:
Cristi, daca bine observi, ghemul este format in partea din fata !
Dinamica ghemului este ... din fata catre spate ! ;)
Hive, stai linistit ! Daca macar jumatate de rama este plina poti sta linistit pana-n aprilie cand treci pe sirop !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mircea_tm » 11 Ian 2016, 20:30

azi, am efectuat un control la stupi si la cativa am gasit puiet larvar...o medie de 30-40 celule. cu mancarea se sta foarte bine!
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde Florin Dobre » 11 Ian 2016, 20:50

Inseamna ca ati avut vreme buna in Timis. S-a incalzit si la mine dar nu atat de bine incat sa-mi bag un pic gheara. :)

hive, coloniile din foto par sa aiba rezerve bune. Pozitionarea ghemului este buna la aceasta data. Un pic cam micute ghemurile dar nah...nu toti avem zmei in cutii. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde gaboreugen » 11 Ian 2016, 21:04

hive scrie:Va multumesc pentru sfaturi. am revenit cu ceva poze. Ce ziceti?

Din ce vad eu in poza, dupa parerea mea, cuibul ala de 6 rame este cam mare pentru albinele care se vad.Eu as fi restrans la 4 rame, si atunci contactul ghemului de albine cu ramele cu miere ar fi fost mai mare.
gaboreugen

Mesajde hive » 11 Ian 2016, 22:39

Va multumesc pt. lamuriri.Am pus aceasta problema pt. ca de cand am albine in fiecare iarna cand le-am vazut ajunse la leatul de sus puneam cate o turta de miere sau una facuta de mine din zahar si miere. Acuma as vrea sa incerc fara turta pana ma tine hrana, dar parca am o retinere ca poate nu se vor misca in spate.Mentionez ca nu am puiet.
hive

Mesajde lucky5strike » 11 Ian 2016, 22:52

paul scrie:Dinamica ghemului este ... din fata catre spate ! ;)
Hive, stai linistit ! Daca macar jumatate de rama este plina poti sta linistit pana-n aprilie cand treci pe sirop !

Bai falticene... te crezi la Florenta? :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde yulian » 12 Ian 2016, 08:13

hive scrie:Mentionez ca nu am puiet.

Da' familiile?? :lol: :lol:
yulian

Mesajde gica.mosu » 12 Ian 2016, 11:01

gaboreugen scrie:

Din ce vad eu in poza, dupa parerea mea, cuibul ala de 6 rame este cam mare pentru albinele care se vad.Eu as fi restrans la 4 rame, si atunci contactul ghemului de albine cu ramele cu miere ar fi fost mai mare.

...F corect ,Eugeneee,valabil si pt altii inclusiv pt Augustin....Vor mai fi ceva temp cu+ in unele zone din tara...deci,actionati ca atari cum credeti in functie de situatie....La asa vreme se poate scutura o rama goala-inlocuita cu alta de la rezerva,si de ce nu facut o reorganizare a cuibului :idea: dar mare grija la cei care au puiet :shock: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 12 Ian 2016, 19:07

hive scrie:Va multumesc pt. lamuriri.Am pus aceasta problema pt. ca de cand am albine in fiecare iarna cand le-am vazut ajunse la leatul de sus puneam cate o turta de miere sau una facuta de mine din zahar si miere. Acuma as vrea sa incerc fara turta pana ma tine hrana, dar parca am o retinere ca poate nu se vor misca in spate.Mentionez ca nu am puiet.

Lasa-le asa cum sunt !
Nu pune nici o turta !
Iti garantez eu ca dinamica ghemului iarna este din fata catre spate !
Nu te apuca de mestecat prin cuiburi (scos-bagat rame), riscurile sunt mult mai mari decat beneficiile ! ;) Din ce se vede in photo, hrana au, ghemurile s-au format bine ... N-ai nici un motiv de ingrijorare.
Un Gica (profesor in apicultura) spunea ca vara se stupareste, iarna se fac alte ... diverse lucruri ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde hive » 12 Ian 2016, 19:56

Va multumesc pt. sfaturi.Cred ca mai aman interventia cu turte cu toate ca m-am gandit la miere cristalizata fara alte amestecuri ca sa nu uzeze albina.
hive

Mesajde gaboreugen » 12 Ian 2016, 20:03

Pentu hive;

Eu am prezentat o parere personala cum as proceda eu in situatia expusa de tine. Tu hotarasti ce decizie iei,nu te lua dupa mine, nu dau sfaturi si nu pretind ca detin secretul apiculturii sau le stiu pe toate!
Dar...iti recomand sa citesti in literatura de specialitate ce inseamna cuib de iernare, rama cu miere pt iernare,rama acoperita cu albina, impachetare, aerisire, si nu in ultimul rand liniste. Atunci poate vei intelege decizia mea, cum as proceda la situatia expusa de tine. Sa sti ca apicultura nu va avea secrete pt tine daca vei citi foarte multa literatura apicola....restul e gargara
gaboreugen

Mesajde Marius Adrian » 12 Ian 2016, 20:55

gica.mosu scrie:
gaboreugen scrie:

...F corect ,Eugeneee,valabil si pt altii inclusiv pt Augustin....Vor mai fi ceva temp cu+ in unele zone din tara...deci,actionati ca atari cum credeti in functie de situatie....La asa vreme se poate scutura o rama goala-inlocuita cu alta de la rezerva,si de ce nu facut o reorganizare a cuibului :idea: dar mare grija la cei care au puiet :shock: :!:

Eu am gasit unu (din 53) care era asemanator cu al tau. L-am ridicat de la sol si am vazut ca e cam usor.(insemna ca nu prea mai are miere). L-am controlat si asa era,deoarece avea puiet capacit. Am adus 2 rame cu miere capacita de la rezerva si am scos 2 rame din centru aproape goale. Am pus si o turta si il verific peste o luna.
Marius Adrian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE