taipan scrie:Am observat doi trantori care au iesit la zbor si apoi au intrat.
Am probleme?
Taipan, teoretic nu ar trebui sa fie probleme, acei trantori au fost tolerati de albine. Acum nu fa nimic, nu deschide stupul, cel mult seara ia un furtunas cam de 1 m lungime si asculta-le, dupa zumzet constata daca au matca, fara a deranja familia. In primavara, vezi cum oua matca, daca oua bine, lasa-l in pace, daca matca e trantorita, unifica rapid. Mi s-a intamplat si mie sa intru cu trantori pe iarna la un stup si a fost ok, primavara a ouat bine si am iernat si in iarna urmatoare cu aceeasi matca fara probleme. In alt caz am avut o trantorita care oua trantori in primavara, acolo am unificat si iar a fost ok. Totusi stupul trebuie urmarit, s-ar putea (asa am patit eu cu trantorita, numai ca eu am stiut de SL) sa fi avut o schimbare linistita de matca toamna tarziu, tanara nu s-a imperecheat iar tu ai acum doua matci: babaciunea si tanara. Ai grija, in primavara e posibil ca intai sa oua babaciunea, apoi ramane trantorita, iar daca nu esti pe faza sa le unifici..... Oricum, daca (doar daca!!!) ai asa ceva, sigur ramane doar trantorita!!!
Insa dupa parerea mea (de incepator si rog frumos colegii sa completeze sau sa ma corecteze) cred in proportie de 90 la suta ca nu ai nicio problema acolo. Toate cele bune!!!