Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inversare rame iarna

Mesajde Gicuta » 20 Ian 2016, 22:00

robert georgescu scrie:Eram sigur ... :)
Eu, care nu am decat unul, daca moare e clar ca o iau de la capat: bani pe matca, rame cu albina si puiet. Partea cu "desumflatul" nu vine de la intepaturi :).

Acum, revenind la subiect, stupul are mancare (placa cu Apifonda). Dar una e zaharul si alta ar fi mierea din rame, nu?
Am citit discutii in care, fara aport de mancare din exterior, chiar daca stupul avea miere, a murit pentru ca nu s-a deplasat si in spate. Poate mai rar, dar au fost.

.
\
Daca ai unul e foarte simplu: folosesti ramele pe care le ai si te rogi de un stupar cu experienta sa-ti dea un roi de maI. O sa fgaci o frumusete de familie pana in septembrie. Sunt sigur ca te va ajuta

Un stup cu mancare (si aci vb de Dadant) inseamna rame pe lateral pline si in centru cu miere capacita cel putin pe jumatate de rama. Si asta ca sa intervii cu turte sau alte asemenea deasupra. Ca sa stai linistit pana la 1 martrie rama DB din cuib (centru) trebuie sa fie capacita cel putin la inaltimea unei rame ME.
PS. Zilele trecute am aflat de la un profesor stupar o calitate a apicultorului: "Sa aiba inima larga". Acu fiecare interpreteaza cum vrea. :)
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde Florin Dobre » 20 Ian 2016, 23:02

Gicuta scrie:Un stup cu mancare (si aci vb de Dadant) inseamna rame pe lateral pline si in centru cu miere capacita cel putin pe jumatate de rama. Si asta ca sa intervii cu turte sau alte asemenea deasupra. Ca sa stai linistit pana la 1 martrie rama DB din cuib (centru) trebuie sa fie capacita cel putin la inaltimea unei rame ME.

In ultimii doi ani am bagat coloniile la iernare pe rame 1/1(am Dadant) ocupate 3/4 cu miere de la un capat la altul al cuibului ramas dupa restrangerea finala...spre margini ramele cu miere catre full. Nu am avut probleme pana in aprilie. Sper sa nu mi se infunde acum a treia iarna asa. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 20 Ian 2016, 23:05

Florine, in "etapa" in care te afli... (ce-mi mai place sintagma asta cu "etapa")... cel mai lipsit de riscuri e sa faci exact asa cum faci!

Cand o sa te duci pe la 100 de familii... o sa te cam inmoi. Pe la 300... rividerci...

:lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 20 Ian 2016, 23:12

robert georgescu scrie:Buna ziua. Sunt incepator in stuparit. Am un singur stup inceput in 2015. Pentru iernare l-am restrans la 4 rame.
Cum iarna asta (2015-2016) a avut perioade multe cu zile calde, am observat ca ghemul sta pozitionat pe rame spre urdinis.
Mierea de pe ramele de mijloc din zona ghemului s-a cam terminat. I-am pus de 1 saptamana o placa de Apifonda. Azi (13.01.2016) am scos si ramele si le-am analizat putin. Albinele par ok, matca este si ea prezenta si in miscare pe acolo.
Nu stiu daca ghemul se va deplasa si spre partea din spate a ramelor (in partea opusa urdinisului). Ca sa fiu eu mai sigur ca o sa aibe hrana, ar fi bine daca as rasuci ramele? Cum ghemul are tendinta de a sta spre urdinis, daca le rasucesc, o sa vina pe jumatea cu miere.
Multumesc anticipat pentru sfaturi.

Nu mi-as asuma acest risc. Intre miere si fagur gol, oile noastre aleg... golul. Ca acolo si-au stabilit rostul , si curatit celulele. Nu trag cu una cu doua spre soare, mai sunt cateva bilute in aer pe care tre sa le rezolvi...

Mai bien bagi pe rame calumea la iernat.

Si se schimba socoteala.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde robert georgescu » 21 Ian 2016, 09:40

lucky5strike scrie:
robert georgescu scrie:Buna ziua. Sunt incepator in stuparit. Am un singur stup inceput in 2015. Pentru iernare l-am restrans la
Nu mi-as asuma acest risc. Intre miere si fagur gol, oile noastre aleg... golul. Ca acolo si-au stabilit rostul , si curatit celulele. Nu trag cu una cu doua spre soare, mai sunt cateva bilute in aer pe care tre sa le rezolvi...

Si se schimba socoteala.

Da, asa o sa fac.
Bag la iernat daca am ce :). Oricum, am plecat anul trecut cu gandul ca anul asta sa mai fac 2 stupi. Cum imi place sa mesteresc, mi-am facut 2 stupi de 10 rame cu cat de 1/2 si fund AV. La acest model am ajuns dupa tot ce am citit. Cumpar 1 matca carpatina, mai devreme si in iunie o buckfast. Asta as vrea :)
robert georgescu

Mesajde FlorinPlopsoru » 21 Ian 2016, 18:53

robert georgescu scrie:
lucky5strike scrie:
robert georgescu scrie:Buna ziua. Sunt incepator in stuparit. Am un singur stup inceput in 2015. Pentru iernare l-am restrans la

Si se schimba socoteala.

Da, asa o sa fac.
Bag la iernat daca am ce :). Oricum, am plecat anul trecut cu gandul ca anul asta sa mai fac 2 stupi. Cum imi place sa mesteresc, mi-am facut 2 stupi de 10 rame cu cat de 1/2 si fund AV. La acest model am ajuns dupa tot ce am citit. Cumpar 1 matca carpatina, mai devreme si in iunie o buckfast. Asta as vrea :)

Nu vreau sa fac pe desteptul,dar prima ,, mare ,, investiție pe care ti o recomand este in cateva carti de apicultura,anatomie,boli,înmulțire,iernare etc.unele le gasesti pe net. Si Răsfoiește forumul dar citește tot topicul,nu lua primul răspuns de bun, ca mai gasesti si ,,profesioniști,, ca mine . Spor in toate. Sper sa iasă albinuțele cu bine in primavara, la toata lumea. ( PS in noile carti de slujba au apărut rugăciuni la binecuvântarea stupilor...va voi pomeni pe toti in rugăciune.)
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde Cristi Ciocoiu » 21 Ian 2016, 19:41

Florin Dobre scrie:In ultimii doi ani am bagat coloniile la iernare pe rame 1/1(am Dadant) ocupate 3/4 cu miere de la un capat la altul al cuibului ramas dupa restrangerea finala...spre margini ramele cu miere catre full. Nu am avut probleme pana in aprilie. Sper sa nu mi se infunde acum a treia iarna asa. :D

Cate rame aveti in stup? ( va intreb deoarece eu nu folosesc mai mult de 6 rame indiferent de cat de multa albina am) sau in functie de cata albina este, folositi mai multe sau mai putine rame. Multumesc.
Cristi Ciocoiu

Mesajde Florin Dobre » 21 Ian 2016, 23:11

Majoritatea sunt pe 4-6 rame...3 si 7 rame sunt exceptii.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde mirel » 22 Ian 2016, 00:09

Florin Dobre scrie: Sper sa nu mi se infunde acum a treia iarna asa. :D

Shezi bland Florin,... si ciocane la rame....! ;)

http://www.youtube.com/watch?v=LanCLS_hIo4
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde Avram » 22 Ian 2016, 21:06

robert georgescu scrie:Am un singur stup ....
Ca sa fiu eu mai sigur ca o sa aibe hrana, ar fi bine daca as rasuci ramele?

Robert .... lucrul cel mai bun pentru unicul tau stup ... vreo 4 kg. miere cristalizata portionata in pungi, pusa deasupra ghemului .
Pui una acum iar urmatoarele in functie de cum consuma din precedenta .Din prin martie ( in functie de temperaturi )treci cu sirop pe el cam 300 ml la doua zile.
Stiu ca suna ciudat ca un posesor de stup sa cumpere miere dar .....cu regret iti spun ca nu ti-ai facut bine temele din toamna !

Sanatate
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR