Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Totul despre pastoral

Mesajde Adi Hodis » 18 Ian 2016, 00:14

Ioan Guist scrie:
State scrie:. La mine oboseala si frigul reprezinta moarte psihica. Aici chiar am o problemă

Din punctul meu de vedere ai o problema mare.Pastorala inseamna in primul rand oboseala si umezeala , calduri, stres, lipsuri.Dup amulte de astea vin serile frumoase si diminetile feerice.Numai dupa astea de dinainte.

Din alea multe fac parte si noroaiele ... State, cum te ampaci cu ele ?.
Zice-se ca mierea "se face prin noroaie". :)

Pe vremea Daciei ... l-am "tencuit" pe cumnatu' din cap pina-n picioare (adidasi). Dar numa' pe parte din fatza ... spatele a scapat. :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde State » 18 Ian 2016, 01:16

N-am o problema cu noroaiele, dimpotriva.
Eu am inceput cu dosul de fapt. Anul trecut m-am impartit intre serviciu si albine. Toata saptamana hamaleala de dimineata pana seara, in weekend pe coclauri. Lunea o luam de la capat. Am capatat astfel oboseala cat pentru 5 ani.
Oboseala asta crunta acumulata cu o zi de frig, ma pune in c*r la propriu. Ziua la serviciu, condus 1,5h pana la albine, noaptea am mutat de la rapita la salcam. A doua zi iar la serviciu. N-a fost nici greu, nici usor, a fost exact cat sa-mi testez rezistenta.
As mai face-o daca ar fi cazul dar din fericire n-o sa mai fie. Am ales sa partea mai frumoasa, zic eu.
Fix in momentul asta imi doresc minimum de confort. In fiecare zi ma gandec la lucrurile astea. Sunt ca niste planuri sa zic asa. Nu vreau sa ma mai chinui pentru nimic in lume. Am nevoie de un spatiu unde sa dorm bine(asta e cel mai important). Deocamdata acest spatiu este in duba, asta e. E bine si asa cred. Daca tot fac niste sacrificii, de ce sa nu ma simt cat de cat bine? Cred ca nimanui nu-i place sa se chinuie, nu?
Stiu ca niciodata nu e ca acasa dar macar odihna sa fie una placuta. Apoi e vorba si de psihicul individului. Una e sa te simti confortabil, alta e sa te simti ca un calugar trimis la ascultare. Aici ma refer la intreg fenomenul pastoral, de la 1 Martie pana la 1 August.

Putem dezvolta subiectul. Sunt curios si cum va planificati voi pastoralul. Ce prioritati aveti, ce ar trebui in mod obligatoriu sa avem la noi, cum va gestionati o zi de munca, etc. Topicul este deschis tocmai pentru asta. Scrieti ce doriti si ce credeti ca ar fi bine de stiut.
Ca si curiozitate, mai sunt interesat de gastronomie. Eu sunt fan mancare proaspat preparata. Mai degraba infulec o tocanita de cartofi decât o conserva de carne. Aici am un atuu, sunt bucatarul casei si responsabil cu meniul zilnic. Nu imi este deloc greu sa fac asta si chiar imi place.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde viorel08 » 18 Ian 2016, 10:39

In privinta mancarii, sunt fanul mincarii facute la foc de lemne ori-cat de obosit as fi, si cata treaba as avea, nu as da o mancare facuta la ceaun la foc, pe nici ci-a mai buna conserva din lume, asa ca in timpul pastoralului nu exista sa nu gatim, ori eu ori sotia. Ca si dotari, aragaz in rulota pe care nu-l folosim din cauza mirosurilor pe care lear face in interior,aragaz micut 2 ochiuri in cort la rulota, pentru cafea dimineata si diverse urgente minore si disc si pirostie afara pentru gatit.
viorel08

Mesajde viorel08 » 18 Ian 2016, 10:48

Adi Hodis scrie:
viorel08 scrie:Rulota,incalzire, aragaz, frigider, daca nu faceam investitia de mai sus, ma lasa sotia, dupa ce in primul an de pastoral am tinuto in cort :lol:

D'apai cum a zis la altar ... la bine si la rau, da ?. :)
De-o fi sa mai fie oarece greutati ... sa faca bine si sa se tina de cuvant.
Asa este, dar la 47 de kg care le are cand esti intrun cort de doua persoane fara caini si singuri in toata padurea de salcam (apropo am o padure de salcam nu foarte mare dar departe de civilizatie si de trei ani nu calca nimeni pe acolo spre norocul meu) si cand auzi porcii mistreti la 50 de metri de tine noaptea, ma cam indoiesc ca se mai gandeste la ce a zis la altar :lol:
viorel08

Mesajde Mishu05 » 18 Ian 2016, 22:04

Sac de dormit cat mai bun posibil. Eu folosesc de ani de zile unul de puf ( cost acum 14-15 ani ~100e) care si-a scos banii cel putin 20 nopti/an de cand il am. De asemenea sub sacul de dormit o saltea/izolir mai lat si cat mai gros daca se poate sa fie moale sub tine. Cat despre umezeala/oboseala solutia ar fi spalat bine pe tot corpul chiar si la 8-10 grade afara ( aprilie, rapita) apoi te imbraci cu haine curate si mai ales uscate. Mancarica calda ( un aragaz mic sau o butelie ruseasca) un intaritor si te bagi la somn imbracat lejer . Dormi neintors.
In pastoralele de pana acum m-am impacat foarte bine cu cortul , mediu cu rulota si foarte prost cu patul din camion ( mi s-a parut subtirel la 60-65cm latime) si foarte prost in Aro ( era de asteptat). Pentru mine un somn bun = minim 1.2m latime pat pentru a putea sa ma intorc pe toate partile.
Cel mai nasol in pastoral mi se pare cand e umed gen la salcam 1 sau 2 dupa ploaie. Mult mai rau decat iarna in stana la -15 grade cand e ger uscat.
Mishu05

Mesajde patrascu » 18 Ian 2016, 22:39

Din modesta mea experienta hrana este difersificata dar la baza stau conservele. Dupa realimentare mananc indiferent de pofta mancarea in ordinea in care s-ar putea altera. Apa +orice de baut in pamant. lucrurile de regula cat mai putine si din cele care se rabateaza in 5 min sa fie stranse. Orice aplecare dupa un lucru inutil o consider pierduta ea fiind facuta cu folos deasupra unei unitati cu albine.
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde lucky5strike » 20 Ian 2016, 23:51

A reusi sa ai un somn corect la temperatura si umiditate variabila (natura) nu se impaca cu iernatul in cusca de iepuri (gaz/AC)

Daca ai stat toata iarna la bloc... sau in conditii confortabile, nu-ti obisnuiesti usor corpul cu rigorile pastoralului... macar in faza rapita-salcam...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea_63 » 21 Ian 2016, 00:40

Temperaturile scazute nu sunt o problema. Dormi foarte bine la rece daca patul sau sacul de dormit sunt bune. Insa problema cea mai mare este ploaia in conditiile in care ai un adapost bun doar de dormit. Daca ploua, ce faci? stai pe burta in cort sau in cabina masinii toata ziua sau poate doua trei zile? Foarte posibil ca pe vremea aceea de ploaie sa fii si blocat unde te aflii, din cauza noroaielor.

Titlul topicului este prea vast. Una e viata in pastoral, alta e munca, alta e alegerea locului, tovarasii.

Chestiile neplacute sunt mai discutate. Normal! Cand e bine, n-am nevoie nici de sfaturi si nici de incurajari. Las` pe mine! Cand e rau... o buna incurajare e si gandul ca poate fi si mai rau.

O alta treaba importanta e ocupatia in momentele in care n-ai nimic de facut. Ca e ploaie sau timp frumos, se poate intampla ca n-ai treaba cateva ceasuri si fie esti singur cuc, fie ai totusi un tovaras. N-as vrea sa aibe cineva impresia ca stuparul e un bautor, dar sunt seri lungi in care o gura de ceva devine balsam, iar daca ai si tovaras, povestile curg mai usor. Un radio macar...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Donbazil » 21 Ian 2016, 16:58

La multi ani!

Mircea, pentru perioadele cand "n-ai ce face"este bun pavilionul "cu usi si in fata si in spate" ! (Cine stie povestea s-o spuna si la cine nu o stie)... :lol: :lol: :lol:
Pastoralu-i fain, mai ales ca dupa primii 25 de ani deja te obisnuiesti.... :lol:
Si eu am inceput cu dormitul in batrana Dacie, apoi in cort, apoi in pavilion, apoi in dubitza, dar parca la batranete tot mai comod e in rulota.... :idea:

Sanatate!

P.S. Sculele de pescuit nu trebuie sa lipseasca din inventar, ca o balta sau un parau ori chear un canal de irigatii ne pot oferi clipe minunate de relaxare si ne si hranesc....(Observati ca de pusca, n-am scris nimic - ca nu-i voieeee! )...
Donbazil

Mesajde Mircea_63 » 21 Ian 2016, 21:42

Donbazil scrie:...(Observati ca de pusca, n-am scris nimic - ca nu-i voieeee! )...

Am trecut chiar azi pe langa unul dintre locurile de pastoral ale Donbazilului. Ce credeti ca era la fata locului, la o distanta de vreo 100-200 de metri? :? Grupul de vanatoare! :lol:
N-am oprit sa intreb de d-l Magu, ca era prea frig. Era ceva sa ii urez mult succes si bafta la puscat. :roll:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Adi Hodis » 21 Ian 2016, 21:48

Mircea_63 scrie:
Donbazil scrie:...(Observati ca de pusca, n-am scris nimic - ca nu-i voieeee! )...

Am trecut chiar azi pe langa unul dintre locurile de pastoral ale Donbazilului. Ce credeti ca era la fata locului, la o distanta de vreo 100-200 de metri? :? Grupul de vanatoare! :lol:
N-am oprit sa intreb de d-l Magu, ca era prea frig. Era ceva sa ii urez mult succes si bafta la puscat. :roll:

Au vanatorii o urare ... nu stiu, buna, rea dar zice asa ... kkt pe tzeava !. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Donbazil » 21 Ian 2016, 21:52

La multi ani!

Mircea, acolo se aduna cei din grupa Faget, eu sunt la grupa Manastiur, 10 Km in aval....(Cam peste deal de Tela si Bata)....Noi, n-am avut azi vanatoare ca stam bine cu planul...
Oricum, ai vazut cum mi-au distrus domnii de la exploatari forestiere vatra....Praf....Niste urme de taf de juma de metru, nu stiu cum ma descurc la vara....

Sanatate!
Donbazil

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE