Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Acid oxalic

Mesajde IGI » 24 Aug 2011, 21:42

gica scrie:Bun,m-ati convins.Sunteti cei mai tari in tastatura.
Dar a folosit vreunul?
Dar cand a fost discutia cu pisvasserul ala promovat de doi domni cu interese de ce ati tacut ?
Dar Dombazil de ce nu zice nimic?
Dar voi de ce ziceti cand nu stiti nimic ?
Reteta pusa de sovietic este o porcarie daca se aplica la noi.Asta o spune Gica Patitul
Intreb si eu asa,numai :roll:

Eu am facut anul trecut tratamentul cu AO si a fost foarte bine. Anul acesta iar fac.
Precizez ca anul acesta, am facut un tratament cu Varachet de vreo 3 saptamani.
IGI

Mesajde proapis13 » 11 Oct 2011, 16:45

Tratament cu acid oxalic
Ce mi-a placut e faptul ca elimina 96% din acarieni
bineintzeles ca in lipsa puietului
Scula e cam prohibita pt romanica noastra 370euro
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2011, 11:36

livas scrie:Da AO prin picurare este foarte bun dar nu la momentul asta, cand este puiet capacit.Eficacitate 60%.
Logic nu, daca nu are efect asupra dusmanului din celula capacita!!
dar ce vreau eu sa aduc la cunostinta domniilor voastre,e altceva!
pe data de 1aug. am dat caturile jos si am facut un tratament cu AO prin picurare .reteta: 35g AO, 200g miere, restu apa.
la ora 2 trat., a doua zi la ora 2 verificare si era sa cad jos :shock: enorm de multi!!
...si hai la numarat sa vad unde ma aflu. Pe la 700 m-am plictisit :evil:
am pus tabla undeva la loc sigur ,si nu am mai ajuns la ei decat dupa 4 zile!!
cand am inceput sa numar am constatat cu stupoare ca un sfert sa zic au inceput sa miste vesel.Acuma, ma intreb, nu se poate ca in 4 zile sa dispara efectul AO din stup si cei care inca mai erau veseli sa o ia din nou calare?
se prea poate tovarasi!!
Asa ca, dupa umila mea parere, nu ai ce cauta cu AO la timpul asta stiind ca nu poti face mai multe trat.,consecutiv si nu e bun fudul plin pt. ca nu poti rade dusmanul dupa trat.!!
Apropo, parca nenea Janese a spus ca fundul antivarooa va disparea in 10 ani, dar eu ma tem ca va mai sta mult pe la noi datorita trat. cu acizi organici!! ;)

La tratamentul cu acid oxalic caderile continua timp de cateva saptamani dupa tratament, cei pe care i-ai vazut ca inca miscau erau proaspat cazuti, de reinviat nu maio reinvie pt ca odata afectati de AO daca nu se hranesc in 4 ore mor de inanitie oricum, nu au cum sa reziste mai mult de 4 ore fara hrana, nu stiu daca ati observat, cand dati cu solutie de AO cu zahar albina linge siropelul asta inseamna ca substanta ajunge pina in hemolinfa ei si implicit ca hrana pt parazit care in momentulin care suge din victima...se otraveste. E doar o observatie a mea! Am aflat un detaliu pe care recunosc ca nu-l stiam...la rece solutia incepe sa lase sediment, asta inseamna ca se refac cristalele, daca se duce la cald se face limpede...ideal ar fi ca solutia sa fie translucida, nu tulbure cand se da pe albine...efect are asta am observat si eu!
BUNKA

Mesajde Cipri S » 20 Oct 2011, 19:36

Stie cineva de unde pot lua si eu vreo 50-100 grame de acid oxalic? Sunt din jud.Iasi.Multumesc!
Cipri S

Mesajde livas » 20 Oct 2011, 20:09

salut prietene BUNKA!!!
... alea 4 ore de care stii tu cred ca sunt ore de pe timpul mayasilor :lol: ca aia aveau un altfel mod, de masurare a timpului, pt ca eu te asigur ca indivizii erau dushi de trei zile in camera de extractie in speranta ca voi avea timp sa-i numar si o parte inca mai mishcau!! :twisted:
livas

Mesajde BUNKA » 23 Oct 2011, 11:30

Asta-i o chestie dubioasa, ne cam pune pe ganduri treaba asta ce ti sa intamplat..nu??
Tu ce zici Livas, care-i explicatia, de ce mai miscau dupa 3 zile? Eu am dat cu AO cand inca era vreme buna si albinele au zburat, puiet nu prea mai era decat in cativa stupi, restul nu mai aveau deloc. Au picat varroa la greu, apoi pe 20 acum in octombrie am facut un varachet si la majoritatea stupilor nu a mai cazut nici macar un singur varoa, la cei la care am avut puiet cand am dat cu AO au picat la tratamentul 2 cu varachet, si au picat multi de tot.
Concluzia mea este ca in lipsa puietului AO e foarte eficient, daca ai puiet in stupi...n-ai facut nimic.
BUNKA

Mesajde Dila Daniel » 23 Oct 2011, 13:08

BUNKA scrie:... Concluzia mea este ca in lipsa puietului AO e foarte eficient, daca ai puiet in stupi...n-ai facut nimic.

Acest concept este gresit total.
Cei care citesc...pot intelege gresit,ca daca ai puiet in stupi,strici tratamentul aiurea.Ceea ce nu este bine!
AO,ca si varachetul(si alte substante),au eficacitatea maxima,in lipsa puietului.Perfect adevarat.Dar...
a lasa stupii netratati pana la disparitia puietului,pe considerentul ca ...n-ai facut nimic,poate dauna grav sanatatii familiei.
Anul acesta,am avut sansa sa urmaresc personal,eficacitatea tratamentelor cu AO,varachet,mavrirol,pe un lot de 100 de fam.(in viitor pe toti) cu fund cu sita.
Concluzie personala
locul 1 varachet ca efect,dar ca timp,maxim 48 de ora eficienta
locul 2 mavrirol cu cel mult 10-14 zile eficienta
locul 3 AO cu 5-7 zile eficienta

Acum 2 zile am facut tratament cu Varachet.Asta dupa alte 2 varachete,un AO,si benzile de mavrirol...bineinteles incepand din a doua decada a luni august.
Nu mi-a venit sa cred cati au cazut...Specific ca nu a existat tratament anterior sa nu cada.Si nu putini.
Ce faceam eu daca asteptam lipsa puietului?...
Deci saptamana viitoare,sigur mai trebuie unul...
Repet...situatia este la mine in stupina si nu generala...
Si cica au fund antivaroua...:))
Am zis eu bine ca denumirea nu este prea corecta.Mai bine ii ziceau fund cu aerisire.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde livas » 23 Oct 2011, 18:18

salut nene Dila!!
..daca ne gandim ca orice trat. facut in prezentza puietului are eficacitate 50-55% nu cred ca, acest concept este..... total gresit pt. ca daca ai 600 de dusmani cazutzi, sigur peste 5-7 zile mai ai 600 sau mai multzi si nupotzi sa spui ca ai facut mare branza, daca vorbim strict de AO, dar oricum, este mai mult decat nimic, nu :?:
Din cate stiu eu cu AO prin picurare nu potzi sa dai asa... de 2-3-4 ori ca cu varachet, pt ca se stie ca alb. si mai ales matca nu poate sa se intalneasca cu AO de mai multe ori in viatza.
..cel putzin eu, am avut un control de la BIO si un domn de la apicola Bacau, care ma intrebat daca stiu despre acel studiu in care se arata ca AO prin picurare produce aceleasi leziuni intestinului mijlociu ca si sporii de nosema!!
...nu stiam si nici acum nu stiu de unde sa-l iau pt ca dl. sa pensionat :D
..........cat despre fundul anti. eu am mai scris si acum m-am convins ca la baza inventia lui a avut aceasta idee, varooa fiind orb se ghideaza dupa miros, dupa ce a cazut in cap prin plasa :lol: ramane pe tabla si plange dupa batonul lui de salam pana la ultima bashina :lol: ceea ce la un fund plin nu cred ca se intampla asa!!
..acolo, dupa ce cade jos ia o gura de aer curat, trece batonul de salam, tzop pe el si iata ineficientza de care vorbeam!!
asta in cazul trat. care nu omoara direct, vorbim deAO , DE AF, de timol, pishvaser :lol: ..si altele!!
livas

Mesajde Dila Daniel » 23 Oct 2011, 19:00

salutari si tie nene Livas!
legat de AO,eu (ca zona geografica)nu pot sa astept "ultimul puiet",fiindca se intampla atat de tarziu,incat evit un "dus" pe albine in nov. sau dec.Poate daca il dadeam sub forma de fum,dar recunosc ca nu am folosit metoda.Atunci vin cu forte-le...
Deci prefer sa-l dau(AO),chiar daca eficacitatea nu este maxima.
Si prefer,asa cum zici 600 de dusmani cazuti la un tratament,si peste 7 zile alti 600,si alti 400 peste alte 7 zile,si alti 200 mai dupa un timp,si inca 200 pe final,decat sa astept lipsa totala a puietului sa ii omor pe toti 2 000 :)
Fundul cu sita il ador...dar chiar si cu catva "basinosi" care isi dau ultima suflare cu gandul la salamul pierdut(mi-a placut asta...)...tot nu isi merita numele de ANTI-varooua :))
...parerea mea...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde livas » 23 Oct 2011, 19:38

...ai perfecta dreptate nene Dila, mai ales cu dushul pe fete in nov. :mrgreen:
...da daca ai sti cat de usor se face trat. prin sublimare asa cum fac eu dupa cum am aratat aici.....
http://stuparitul.3xforum.ro/post/1074/1/acid_oxalic/
....sunt rudimentare shtiu, da fac treaba ca si ale alora din.... iuniune frate!!
cu fundu mai putem discuta...macar fund anticontact putem sa-i spunem, ca el asta face pana la urma, nu lasa dushmanii sa mai vina in contact cu saleamu, ( ....ca asha-i spunea bunica mea sireaca :mrgreen: )
... shi parerea mea!!
livas

Mesajde gica » 13 Dec 2011, 11:31

akmm scrie:Formula mai corecta este cea pe care am postat-o mai sus. 1kg zahar + 1l apa +75 gr acid oxalic brut=1,67 l solutie.Pe undeva o concentratie de 3,2% acid oxalic substanta activa.

Akmm,ai folosit vreodata aceasta solutie?
Cum a fost ?
Ca eu am ramas fara cativa stupi din cauza ei.Crezi ca atunci cand scriu dau cu presupusul?
gica

Mesajde akmm » 13 Dec 2011, 13:58

gica scrie:
akmm scrie:Formula mai corecta este cea pe care am postat-o mai sus. 1kg zahar + 1l apa +75 gr acid oxalic brut=1,67 l solutie.Pe undeva o concentratie de 3,2% acid oxalic substanta activa.

Akmm,ai folosit vreodata aceasta solutie?
Cum a fost ?
Ca eu am ramas fara cativa stupi din cauza ei.Crezi ca atunci cand scriu dau cu presupusul?

Am trecut pe la farmacia din oras si am rugat sa-mi faca rost.Mai trec sa vad joi.Sunt hotarat sa dau.M-ar interesa sa stiu care a fost efectul negativ al tratamentului.Si Bee Vitalul tot acid oxalic contine.Pe langa altele.
De fapt eu am presupus ca nu si-a facut efectul, nicidecum ca s-a lasat cu mortaciuni.De dorit ar fi sa dau experimental la o parte din stupi si nu la toata stupina.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Avram Sorin » 15 Dec 2011, 15:23

Cateva detalii .

Acid oxalic

Denumire chimică
acid etandioic
Formulă chimică
C2H2O4
Masă moleculară
90,03 g/mol

Număr CAS
[144-62-7]
Densitate
1,77 g/cm3
Punct de fierbere
157°C subl.
pKa
1,27
4,27
Scriere simplificată OC(=O)C(O)=O
Acidul oxalic (denumire IUPAC: acid etandioic, formula H2C2O4) este un acid dicarboxilic cu structura (HOOC)-(COOH). Datorită unirii celor două grupe carboxil, acesta este unul dintre cei mai tari acizi organici. Este, de asemenea, un agent reducător. Anionii acidului oxalic, ca şi sărurile şi esterii, sunt cunoscuţi sub numele de oxalaţi.
Dezastre biologice
Acidul oxalic şi oxalaţii sunt acizi slab nefrotoxici care sunt prezenţi din abundenţă în multe plante, cele mai notabile fiind spanacul sălbatic (Chenopodium album), revent şi măcriş (Rumex acetosa). Acidul oxalic irită membrana intestinelor când este consumat şi poate fi fatal în doze mari. Doza semiletală pentru acidul oxalic pur este de aproximativ 375 mg/kg de greutate corporală, sau circa 25 g pentru o persoană de 65 kg. Acidul oxalic poate fi prezent în organism şi prin consumul unei alte toxine, etilen glicol (în general cunoscută sub numele de antigel), deoarece, de-a lungul timpului, organismul transformă etilen glicolul în acid oxalic. Acidul oxalic din organism poate fi sintetizat şi prin metabolismul fie a acidului glicoxilic fie a acidului ascorbic (vitamina C) nefolosit, care este o boală gravă pentru persoanele care iau supradoze de suplimente de vitamina C.
Rol de organometalic
Acidul oxalic reacţionează cu metalele precum calciul din organism şi formează cristale de oxalaţi care irită intestinele şi rinichii. Cea mai comună piatră de rinichi este alcătuită din oxalat de calciu.
Chemical structure of Oxalic acid.
Deoarece se leagă de nutrienţi vitali precum calciul, consumul pe termen lung de produse bogate în acid oxalic poate duce la deficienţe nutritive. Indivizii sănătoşi pot consuma aceste mâncăruri cu moderaţie, dar cei care suferă de tulburări ale rinichilor, gută sau artrită reumatoidă sunt în general sfătuiţi să evite mâncărurile bogate în acid oxalic sau oxalaţi.
Mâncare
Mâncărurile care conţin concentraţii mari de acid oxalic în ele sunt (în ordine descrescătoare): hrişca, carambola, piperul negru, pătrunjelul, seminţele de mac, reventul, spanacul, gulia, banana, cacaoa, ciocolata, majoritatea nucilor, majoritatea fructelor de pădure şi fasolele. În cazul reventului, singura parte comestibilă este tulpina, deoarece rădăcina şi frunzele conţin cantităţi periculoase de acid oxalic. Senzaţia de nisip care apare în gură atunci când se mănâncă deserturi de lapte cu revent este cauzată de precipitarea oxalatului de calciu. Deci şi cantităţi infime de acid oxalic pot distruge caseina din produsele lactate.
Frunzele de ceai (Camellia sinensis) sunt cunoscute pentru una dintre cele mai mari concentraţii de acid oxalic conţinut în ele în comparaţie cu alte plante. În orice caz, infuziile care se prepară din acestea conţin doar cantităţi mici de acid oxalic pe porţie, şi asta datorită numărului mic de frunze folosit pentru preparare.

Proprietăţi chimice
Acidul oxalic are caracter reducător, după cum se vede din reacţia cu oxigenul atomic.
, în prezenţă de KMnO4 în H2SO4;
, în prezenţă de H2SO4.
Utilizări industriale şi casnice
În afară de apariţiile naturale din plante, acidul oxalic poate fi găsit în unele produse chimice casnice, precum unii înălbitori (este folosit drept decolorant în industria textilă) sau tratamente anti-rugină. Este folosit, de asemenea, de restauratorii de obiecte din lemn, pentru că acidul dizolvă stratul de lemn uscat de deasupra şi expune materialul proaspăt de dedesupt. Acidul oxalic vaporizat este folosit de unii apicultori drept insecticid împotriva acarianului parazit Varroa.
Adus de la "http://ro.wikipedia.org/wiki/Acid_oxalic"
Categorie: Acizi organici
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde stupar » 16 Dec 2011, 00:21

Am auzit de la cineva,ca acid oxalic se poate folosii cu FURETTO in loc de TAK-TIK.A folosit cieva? M-ari interesa dozajul.
Multumesc anticipat.
stupar

Mesajde serb » 19 Dec 2011, 11:09

ce ziceti, ar merita "imbogatit " bee-vital-ul cu acid oxalic, bineinteles fara a depasi doza maxima admisa, acesta avand si alti compusi efectul ar putea fi sporit prin aceasta ajustare?
serb

Mesajde akmm » 21 Dec 2011, 08:43

serb scrie:ce ziceti, ar merita "imbogatit " bee-vital-ul cu acid oxalic, bineinteles fara a depasi doza maxima admisa, acesta avand si alti compusi efectul ar putea fi sporit prin aceasta ajustare?

Produsul contine deja acid oxalic.
http://www.jas.org.pl/jas_53_2_2009_2.pdf
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE