Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Deplasarea ghemului pe rama

Mesajde Albinel » 19 Dec 2011, 00:33

Adrian Galofteanu scrie:Frumos si instructiv schimbul vostru de idei!

Hai sa fac un rezumat sa vad daca am priceput ceva........
Sunt diferente intre zone, fara discutie dar nici cum spune colegul @Marian ca intr-o raza de 700-800 de metri se pot manifesta diferente de cules.....stim cu totii ca albina culege de la 3 km(mie asta primavara mi s-a intors albina de la 5 km)....deci!!!!!! acolo altele erau motivele diferentelor din stupi.
Referitor la momentul opririi pontei si intrarea propriu-zisa a familiei in iernare, eu cred ca asta ar fi una dintre calitatile unei matci care trebuie urmarita pentru selectie. Foarte important ce spuneti. La mine, fara exceptie toate familiile care au incetat ponta la timp(finele lunii septembrie), acum sunt cele mai bune familii pentru care nu am nici o grija privind iernarea.

multumesc de aprecierea discutiilor si in numele colegilor participanti..
cred ca altul este motivatia ca acele familii sunt cele mai bune acum..pot exista diverse alte motive..n-as vrea sa intelegi gresit parerea mea ..
iti respect punctul de vedere ,dar nu cred ca asta se intampla datorita faptului ca matcile au incetat ponta in luna septembrie..
aici ..e inca loc de discutii si argumente..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Adrian Galofteanu » 19 Dec 2011, 02:49

Cred ca am fost prea radical in exprimare si s-a inteles alfel decat am vrut sa exprim. Sa fiu mai clar:

Am pus la iernat vreo 80 familii. Din astea doar vreo 10 au incetat ponta la finele lui septembrie si sunt cum am spus adica bune. Asta nu inseamna ca sunt bune numai astea, nu! Am cele mai multe familii bune care vor trece iarna fara sa-mi fac griji.

Mesajul insa este altul. Noi urmarim sa facem o apicultura in care prezenta noastra, a stuparului sa fie cat mai redusa. De aceea mie imi convine de minune o familie la care matca ponteaza pana la finele lui septembrie pentru ca(si aici ii fur cateva din ideile lui domnu' Ioan):
- nemaicrescand puiet albina nu se mai uzeaza;
- nemaicrescand puiet nu mai consuma din rezervele(miere si pastura) mult mai pretioase in primavara;
- in lipsa puietului tratamentul contra varoozei este cu maxima eficienta.

Deci peste tot avem "plusuri"

Sa vedem si alte opinii!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Albinel » 19 Dec 2011, 12:14

"Noi urmarim sa facem o apicultura in care prezenta noastra, a stuparului sa fie cat mai redusa."
de acord cu ce spuneti si cred ca fiecare crescator de albine si-a facut din asta un tel..

-spuneti dumneavoastra la punctul 1.."nemaicrescand puiet albina nu se mai uzeaza;"
consider aceasta uzura intr-un fel normala..in primul rand pentru faptul ca face parte dintr-un ciclu normal vital evolutiv al unitatii biologice ,ducand in final la schimbul unor generatii de albine "obosite" deja ,datorita prelucrarii fie chiar si numai a hranirilor de simulare din ultima perioada (albine care dealtfel parte din ele ar fi murit pe timpul ienii)
-la punctul 2 spuneti.. "nemaicrescand puiet nu mai consuma din rezervele(miere si pastura) mult mai pretioase in primavara;"
consider ca nici un crescator de albine nu ar trebui sa astepte iarna ,fara a avea necesarul de hrana asigurat ..cantitativ cat si calitativ,asta daca fiecare isi doreste sa petreaca iarna linistit si fara griji..o familie bagata la iernat in conditii optime {hrana naturala calitativa si conditii optime de iernat )va avea un consum mic de hrana pe timpul iernii si nu ne vom pune problema ramanerii ei fara hrana la sosirea primaverii ,cand dealtfel avem si posibilitatea sa intervenim ..
"in lipsa puietului tratamentul contra varoozei este cu maxima eficienta."
de acord cu dumneavoastra..efectuez tratamentele pentru varooa cat mai devreme in primavara si cat mai tarziu in toamna tocmai din motivul asta..
in concluzie ,dupa umila mea parere consider ca :
-fiecare albina in plus ..aflata in cuib pe perioada iernarii ,ne da o sansa mai mare de a iesi mai sigur in primavara..
-trebuie sa intram la iernat cu albine tinere dar (mature fiziologic) care sa poata rezista rigorilor iernii..conteaza mai putin cu ce intram la iernat ,ci cu ce iesim..
-albina pe perioada ienarii "trebuie" sa traiasca cateva luni bune in conditii de iarna ,asa ca.. : cu cat schimbul de generatii s-a facut mai tarziu(dar nu foarte tarziu) cu atat mai bine..am beneficiat marea majoritate dintre noi in ultimii doi ani ,de toamne lungi si calduroase..un lucru benefic pentru a intra in iarna cu familii destul de dezvoltate numeric..
moto-ul este :"albina cat cuprine ca restul vine de la sine"..
Albinel

Mesajde Adrian Galofteanu » 19 Dec 2011, 13:46

Ceea ce spuneti este in regula numai ca citez"Trebuie sa avem ablbina tanara(matura fiziologic)", aici este problema:

- cine ne spune data dupa care sau pana la care, albina proaspat eclozionata isi mai poate forma corpul gras, deci ar fi viabila trecerii peste iarna?

Eu am facut afirmatiile de mai sus tocmai in acest sens, de altfel impartasit si de alti stupari(Ioan Guist, de ex), ca albina eclozionata dupa 15 octombrie nu ar mai fi o albina viabila.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde andrei_calinescu » 19 Dec 2011, 14:09

Cred ca ar fi indicat sa deschidem un topic in genul "Metoda de preparare a albinei hivernale - best practices".
Caci e ca si dezprimavararea un subiect capital. De fapt cele doua sunt inlantuite, pregatirea hivernala determina abordarea dezprimavarerii.
Dar nu ca in cartile traditionale, cu chestii generice, ci cu metode sistematizate.

Personal cred ca intervalul 1 august - max 15 sep e capital pentru obtinerea albinei hivernale.
Dar mai strict 1 august - 1 septembrie.
In paralel stimulari saptamanale de 1 litru sirop, deci 4 hraniri.
De la 1 septembrie sau dupa 15 functie de aprecieri, completari masive pentru a bloca ponta matcii.
Asa cum spune Badita Ioan , imi place expresia lui "Mancare ca la hamsteri, pe sub falci".
Si in paralel prin completare o chestie desteapta, blocajul matcii, o masura greu de obtinut in toamnele lungi.
Metoda asta pregateste dezprimavararea inlantuita, adica ramele din cuib vor beneficia de coroane masive, ceea ce ajuta la metoda trioletului.

Cred ca ar fi bine sa deschidem totusi acel topic cu prepararea hivernala si blocarea matcii prin completare.
Un grafic de lucrari ar fi binevenit, din cei care-l practica.
Eu am spus 1 august - 1 sep sau 1 august -15 sep.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 19 Dec 2011, 14:46

andrei ..te intreb atunci : cand facem completarea si cand stimularea de toamna in opinia ta ??
Albinel

Mesajde Albinel » 19 Dec 2011, 14:54

Adrian Galofteanu scrie:Ceea ce spuneti este in regula numai ca citez"Trebuie sa avem ablbina tanara(matura fiziologic)", aici este problema:

- cine ne spune data dupa care sau pana la care, albina proaspat eclozionata isi mai poate forma corpul gras, deci ar fi viabila trecerii peste iarna?

Eu am facut afirmatiile de mai sus tocmai in acest sens, de altfel impartasit si de alti stupari(Ioan Guist, de ex), ca albina eclozionata dupa 15 octombrie nu ar mai fi o albina viabila.

la fel cum nimeni nu ne poate spune cu exactitate..cate albine avem la un moment dat intr-o familie ..pregatite sau nu din punct de vedere al formarii corpului gras..pentru iernare..
cred ca acest factor depinde se vremea de afara si de calitatea si cantitatea hranei proteice din faguri respectiva pasturii..
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 19 Dec 2011, 15:36

Albinel scrie:andrei ..te intreb atunci : cand facem completarea si cand stimularea de toamna in opinia ta ??

Albinel,
Eu am descris cum procedam aici, unde impreuna cu roii avem 1300 de colonii de pregatit.
Fizic avem grija 2 personane de aceste familii.
Realizezi ca pentru a o putea face lucrarile importante trebuie sa se desfasoare "cu ochii inchisi".
Asadar discutam despre intre 40-50 de vetre cu 50-60 familii dispuse pe fiecare.
Realizezi ca daca o facem ca in "Stuparitul nou" al lui Hristea, cu 250 ml sirop stimulare in fiecare zi, nu terminam cu stimulatul pana la salcamul urmator.
Atentie, nu am spus ca aceasta metoda nu e buna, e chiar singura ideala, dar fizic nu avem timp.
Si atunci in acest context, esti obligat sa gasesti o solutie paleativa, sa faci hraniri mai masive disparate in timp - 1 l sirop cu repetitie la 7 zile. Asta ar fi stimularea.
Dupa ce ai obtinut albina hivernala ii aplici 1-2 hraniri masive(3-4 l/colonie) si asta este.
Ce am constatat e ca acel litru administrat ca stimulare are exact efect stimulator, desi in manuale scolastice nu se spune aspectul asta.

Ar fi interesant sa mai aflam si alte maniere de pregatire hivernala, de aceea am intrebat badita Ioan cum procedeaza.
Metoda stimularii cu 200-250ml sirop cand ai sute de familii, devine depasita. Si chiar daca ai sutele de stupi impreuna, reprezinta o cantitate de travaliu enorm.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 19 Dec 2011, 16:20

in cazul tau se schimba datele problemei..e tare greu si procedura aleasa de tine este corecta ..felicitari ..!!
raportat la o familie de albine sau o stupina de dimensiuni mai mici..sunt adeptul intai a hranirilor ce completare si ulterior a celor de stimulare..procedand invers nu facem decat sa uzam toata albina ce vom intra cu ea la iernat..
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 19 Dec 2011, 16:31

Albinel scrie:in cazul tau se schimba datele problemei..e tare greu si procedura aleasa de tine este corecta ..felicitari ..!!
raportat la o familie de albine sau o stupina de dimensiuni mai mici..sunt adeptul intai a hranirilor ce completare si ulterior a celor de stimulare..procedand invers nu facem decat sa uzam toata albina ce vom intra cu ea la iernat..

Albinel,

Cum procedezi calendaristic?
Faci completarile ok.
Si dupa dai rmae la ouat in mijloc si stimulezi?
E firesc sa ai deci puiet pana tarziu, caci daca ai o toamna lunga, matca va prelungi ponta.
In ce spune Badita Ioan e o nuanta: cu hamsterul si falcile.
Adica el blocheaza ponta matcii administrand mancare pana la blocare.
Nu reprezinta nici un avantaj sa ai albina eclozionata dupa octombrie. Acea uzura invocata de tine prin prelucrarea hranei de completare, e echivalata de cresterea de puiet inutila.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 19 Dec 2011, 16:52

Andrei..,e cunoscut faptul ca prin hranirile de completare blocam cuibul ,diminuam ponta si marim uzura..
daca tot le facem ,sa le facem in prima decada a lunii august pentru a avea timp ulterior ,sa ne ocupam de stimulari pentru inlocuirea acelei albine uzata cu una tanara care sa resiste o iarna intreaga ...
eu nu fac completari artificiale de nici un fel :oops: in afara de descapacitul fagurilor si strangerea mierii in cuib..prefer sa blocheze ele in mod natural 4-5 faguri marginasi...dupa care ii dau dupa diafragma si ma ocup serios de stimulari ,in conditii de tinere a cuibului cat mai strans..
la momentul oportun ,cand ponta se reduce semnificativ..introduc in cuib fagurii pe care voi ierna ,cei cu puiet ramanand la marginea cuibului pana la eclozionare ,dupa care-i scot la rezeva ..
nu spun ca metoda mea e cea mai buna ,dar ma reprezinta si iernez linistit..
Albinel

Mesajde jenica67 » 19 Dec 2011, 20:09

Parerea mea este, ca albinele tinere mai sunt viabile, atata timp cat mai prind polen in natura, sa acumuleze rezerve, sa poata sa isi formeze, corpul gras. Si dupa mine, o toamna lunga nu este tocmai benefica, intrucat albinele sunt active, consuma rezerve si au nevoie si de zboruri de curatire, si cred ca nu supravietuiesc la fel de mult cu cele care hiberneaza in aceiasi perioada.
jenica67

Mesajde andrei_calinescu » 19 Dec 2011, 20:36

jenica67 scrie:Parerea mea este, ca albinele tinere mai sunt viabile, atata timp cat mai prind polen in natura, sa acumuleze rezerve, sa poata sa isi formeze, corpul gras. Si dupa mine, o toamna lunga nu este tocmai benefica, intrucat albinele sunt active, consuma rezerve si au nevoie si de zboruri de curatire, si cred ca nu supravietuiesc la fel de mult cu cele care hiberneaza in aceiasi perioada.

Nu si daca dupa 15 septembrie blochezi cuibul. Adica dupa ce ti-ai prourat albina hivernala.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 19 Dec 2011, 20:58

marian sima scrie:Sint citeva chichite aici ,stimulez dar tin cuibul blocat?si faguri cu puiet in margine de cuib pe perioada de toamna cind temperaturile oscileaza foarte mult?

am spus ca in perioada stimularii ,tin cuibul foarte strans dar asigur spatiul pentru ouat !!
am mai spus ca.. in momentul cand mai ramane foarte putin puiet pe 1-2 faguri ,ii trag langa diafragma ..desigur in interiorul cuibului ,iar pe cei cu hrana pentru iernat ii introduc odata cu disparitia treptata a pontei..
cred ca acum am fost mai clar..
Albinel

Mesajde Albinel » 19 Dec 2011, 21:03

jenica67 scrie:Parerea mea este, ca albinele tinere mai sunt viabile, atata timp cat mai prind polen in natura, sa acumuleze rezerve, sa poata sa isi formeze, corpul gras. Si dupa mine, o toamna lunga nu este tocmai benefica, intrucat albinele sunt active, consuma rezerve si au nevoie si de zboruri de curatire, si cred ca nu supravietuiesc la fel de mult cu cele care hiberneaza in aceiasi perioada.

albina are oricum nevoie de cat mai multe zboruri de curatire.. ;) ca exista sau ba polen in natura ..
Albinel

Mesajde Albinel » 19 Dec 2011, 21:13

andrei_calinescu scrie:

Nu si daca dupa 15 septembrie blochezi cuibul. Adica dupa ce ti-ai prourat albina hivernala.

cred ca albina hivernala se obtine si dupa 15 septembrie ..aici fac vorbire de albina ce eclozioneaza sa zicem in jurul datei de 1-15 octombrie in conditii de toamna lunga..
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR