de Alexandru.Chisinau » 03 Feb 2016, 22:45
În primul rând ași dori să menționez că deocamdată sunt un începător și majoritatea activității mele online e legat de studierea a tot ce face parte din apicultură. Privitor la întrebarea cu iernatul: personal consider că în zona noastră se poate ierna cu orice modele de stupi și rame, doar să se respecte regulile de bază (ca d/e: hrană, aer, uscat, dos, tratamente). Și totuși deoarece apicultorul tot mereu cercetează și studiază, recent am auzit (online) de la un apicultor (rus) înstărit (apropo, el își exprima respectul de apicultorii români) că: cei mai buni stupi de iernat sunt cei înguști, deoarece ghemul (ce normal nu depășește lățimea de 15cm, max. 20 cm) se mișcă de jos în sus și nu circulă așa intens curenții de aer rece prin împrejur, ce provoca albina să consume energie (miere). Și mai spunea parcă ceva de aerisire în fundul stupului, dar nu despre aceasta am vrut acum să menționez dar despre avantajul modelului de stup Boa (ș.a. de acest gen) care sunt mai înguști.
Întrebarea cu vândutul familiilor de albine mi se pare una mai grea decât iernarea fam. în caz că ai stupi Boa. Eu personal cred că dacă voi trece la modelul Boa oricum îmi voi găsi cumpărători ce vor fi interesați în procurarea fam. tot cu stupii Boa. Dar recunosc că e mai dificil decât a vinde fam. pe rame STAS sau ME. Apropo, în R.M. se vând albinele și la kg, așa-că și asta ar fi o variantă. Dar totuși pentru cine se axează pe producția de miere sau polen, propolis, venin, lăptișor de matcă, apilarnil, creșterea mătcilor, ceară ș.a. acest model se potrivește foarte bine.
Sănătate!
P.S. simpatizez cumva și stupii ME, dar mi se pare că sunt prea similari cu DB, adică nu sau dus departe inventatorii de DB.
- Fişiere ataşate
-

- Fundul Boa
-

- Fund Boa
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13