varza scrie:Putina lumina s-ar putea face daca ai raspunde la urmatoarele:
1). In stupii decedati a mai fost miere?
2). Zici ca sunt multe albine sus pe rame....... unde sunt pozitionate cumva spre urdinis?
3). Stupii pe cate rame de albina erau ?
Ceva nu da bine ...... f multa miere ....... si ....... stupi morti inainte de craciun. Sanatate multa sa ai si sa ii treci bine iarna macar pe restu.
Va multumesc pt ajutor! Problema e rezolvată...teoretic! Acum pt a face un pic de lumina. Stiu ca e cam off-topic. Am albinuțe de vreo doi ani in grija,dar am un vecin apicultor la care am fost in stupina! Momentan posed 20 de familii plus ca am in grija alte 19 ale unui prieten. Acestea iernează f bine,nu imi fac griji. Insa ( aici începe povestea) ,acum trei ani unei prietene i a murit bunicul,care poseda 80 de stupi. Stupii au ramas in grija fratelui acesteia. Intre timp,au ramas doar 16 din cei 80 ,pierzând progresiv familii.in vara m am oferit sa am grija de ei,fara obligații,insa abia in Decembrie s au hotărât sa ii plaseze in grija mea,datorită hoților,am inteles..cu toate riscurile asumate i a adus la mine. Cand mi i a adus mi s a spus ca au hrana suficientă si tratamente facute.zilele acestea,cand a fost cald am facut o verificare( au prins doua zboruri de curățare la mine.) . Am găsit f multă albine sus pe spetezele ramelor( in timp ce ai mei mai aveau vreo 4 cm pana sus) . Sunt aproape sigur ca nu mai au mancare sau cuibul nu e reorganizat si mierea e departe de ghem. Le am pus o turta de aproximativ un kg si am închis la loc si am cerut sfaturi aici. Temperatura nu mi a dat prilejul sa desfac un cuib sa fad exact ce e acolo... Eu am ceva rame cu miere si m am gândit sa o folosesc pt a salva acele familii in eventuala lipsa de hrana. Cum au murit celelalte familii si cata miere mai au aceștia in stup,nu stiu pt ca nu s a întâmplat la mine. Eu am pierdut o familie iarna trecută pt ca am inversat ramele( in Ianuarie) si nu vreau sa mai trec prin experiența asta. Stiu ca sunt începător si mai am multe de invatat si ca voi pierde familii dealungul timpului,dar fac tot posibilul sa nu. Așadar ,va multumesc inca o data pt sfaturi si imi cer scuze daca sunt cicălitor cu întrebările dar numai un BANN permanent ma va opri din a întreba spre binele acestor ființe minunate...