Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Batranii forumului, despre apicultura...

Mesajde lucky5strike » 30 Ian 2016, 14:11

Rog sa se inscrie... si sa scrie aici... colegii de forum cu varsta spre/peste 60 de ani. Stiu ca sunt.

Ati vazut lumina zilei in anii '50 sau mai nainte... va zburda albina prin salcam prin anii 70... nu se putea extrage doar odata la floare... ati prins sulfina, hrisca, albastrea, mac... ce mai, ati prins o viata intreaga intre albine... si acuma... tot tinerei, tot calare, tot langa fetele inaripate... :P

Fix unde ma vad si eu la 60-80... :roll: ... nu vrem sa pierdem acele vremuri... faceti-le sa reinvie! :idea:

Nu vrem sa uitam cum era apicultura... cum era apicultura "atunci"?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Re: Batranii forumului, despre apicultura...

Mesajde mihaipop_55 » 30 Ian 2016, 21:44

Era prin 1962-1963 cand am fost pus sa am grija de stupina parintilor mei formata cam din 20 cosnite construite din rachita si date cu pamant galben amestecat cu balega de vaca.Stupina era o constructie din lemn si cosnitele erau puse pe doua randuri ca in pavilion. Munca mea era sa dau alarma cand roieste vreo familie.Multa vreme au ras de mine pentru ca la primul roi ,am fugit sa-i anunt strIgand haideti ca a iesit MATCA. Amintiri,amintiri !
mihaipop_55

Mesajde lucky5strike » 30 Ian 2016, 21:51

Or fi aratat de genul asta? Oricum, m-ati convins, imi fac si eu macar unul la vara !!! :)
Fişiere ataşate
8.jpg
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mihaipop_55 » 30 Ian 2016, 21:58

lucky5strike scrie:Or fi aratat de genul asta? Oricum, m-ati convins, imi fac si eu macar unul la vara !!! :)

Cam asa erau, doar mult mai bine intretinute si erau ascutite la varf unde se terminau cu o bucata din creanga din care era facut scheletul. Fara gluma ,am de gand sa-mi fac vreo 10 buc.
mihaipop_55

Mesajde lucky5strike » 30 Ian 2016, 22:00

Super! Faceti unul si pentru mine? Contribui la material, manopera, tot tacamul...

Ma angajez sa-l metin populat... pana va prind din urma...

:lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mihaipop_55 » 30 Ian 2016, 22:13

Nu ma pricep sa-l fac ,dar caut meseriasi care fac ceva asemanator si anume capcane pentru pesti (varse)!
mihaipop_55

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Ian 2016, 22:32

lucky5strike scrie:Rog sa se inscrie... si sa scrie aici... colegii de forum cu varsta spre/peste 60 de ani. Stiu ca sunt.

Cristi , ma primesti si pe mine aici peste vreo 9 ani ???
Atunci voi fi un apicultor batran !!! Cat de bun ... Dumnezeu stie cum oi fi !!!
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde lucky5strike » 30 Ian 2016, 22:48

Se face! Taman ti-ai luat un angajament, batrane! :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde comi » 31 Ian 2016, 11:56

Pe valea Dunarii mai sunt pescari batrani care stiu sa faca cosuri orbesti(pescaresti) din nuiele de rachita.
Modele de cosnite si mod de lucru am vazut in cartea Stuparitul lui Hristea.
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde cristi arad » 01 Feb 2016, 00:27

imi povesteste un prieten ca pana prin anul 2000 facea 40 kg/familie/an cu 50- 70 de stupi pe o vatra - zona Sebis jud. AR. Acuma tot el zice ca nu atinge de multe ori 40 kg/familie/an mergand in 4 pastorale; ceea ce zice acuma il cred, dar ceea ce zice de acei ani, parca nu-mi vine a crede intrucat eu n-am trait atunci. Mentionez ca este stupar de 40 de ani - eu inca n-am varsta asta.
cristi arad

Mesajde mellis » 01 Feb 2016, 00:39

Postez in numele unuia dintre stuparii ce mi-au deschis calea spre apicultura..
Intr-un an singurul stup din gradina - deja era stapan de cativa ani acolo, eu plecat de acasa, l-am tot rugat pe vecin sa se mai uite pe la el.
Multa albina - a roit - cutii de rezerva de unde, rame iarasi de unde.
A adus de acasa un bustean scorbura, a scuturat roiul acolo,a lipit crapaturile cu belega de vaca amestecata cu paie si lut - un capac iarasi lipit - si asa a stat un an intreg. Din cate mi-a povestit in zona Poieni (langa Valea Lui Liman) foarte multi apicultori foloseau scorburi pe post de stupi.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE