de Avram » 30 Ian 2016, 00:06
2015 a fost pentru mine primul an in care am avut, dupa culesul de floarea-soarelui ,un cules de mana ( tot de la floare ).Mierea asta amestecata floare - mana a cristalizat precum cea de rapita si are o culoare ... care nu prea este pe placul cumparatorului.
Am citit cate ceva despre mana in aceasta iarna , am facut un mic rezumat ....pentru informarea clientului ... poate va este de folos si voua ( incepatorilor bineinteles )
Prin denumirea de mana se intelege acea substanta dulce , limpede si vascoasa , uneori solidificata , ce se afla in anumite perioade ale anului pe frunzele , ramurile sau tulpinile plantelor .
Mana poate fi de origine vegetala , cand este secretata direct de planta sau de origine
animala , cand e produsa prin intermediul anumitor insecte.
Primavara timpuriu mana de origine vegetala apare pe artar ,tei , mesteacan , anin , salcie …. datorita fenomenului de lacrimare normala ce se produce din cauza presiunii radiculare , determinate de trecerea plantelor de la perioada de repaos din timpul iernii , la starea activa de vegetatie.
Tot astfel , primavara dupa aparitia frunzelor , cand seva este abundenta si bogata in substante zaharoase , excesul din planta se elimina sub forma de picaturi … fenomenul poarta denumirea de gutatie.
Mana de origine animala este produsa de insecte din ordinul homoptera .
In concluzie procesul de formare al manei de origine animala este urmatorul ….datorita regimului de viata sedentar , fara consum mare de energie , aceste insecte consuma zaharurile din seva elaborata , pe care o absorb , numai intr-o proportie redusa ( cca. 10% ) pentru functiile lor organice , restul de zaharuri , fiind eliminate sub forma de mana . In schimb , pentru crestere si dezvoltare , aceste insecte au nevoie de cantitati insemnate de proteina , ce se gasesc in seva in proportii foarte mici.Astfel pentru a-si satisface necesarul de substante proteice , aceste insecte sunt nevoite sa absoarba in aparatul digestiv o imensa cantitate de seva , din care retinandu-si substantele indispensabile vietii , elimina excesul sub forma de picaturi fine , cristaline si foarte dulci care este mana.
- Fişiere ataşate
-

- carte mana.jpg (16.36 KiB) Vizualizat de 9700 ori
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.