FLORINELU scrie:lemnul si in special la stupi trebuie sa permita absorbtia aerului si totodata si a condensului adica sa "respire"prin asta ajuta si la absorbtia umiditatii din stup,e un motiv pentru care nu se vopsesc stupii pe interior (zic eu) ci numai pe exterior pentru a-i proteja de intemperii,eu nu sant deacord nici cu ceruirea lazilor,albinele propoloizeaza unde si cat cred ele de cuviinta si credeti-ma ca ele stiu mai bine decat noi. am si eu lazi de 30 ani vopsite cu un rand de vopsea de ulei si sant bine mersi inca nu le-am scos la pensie.miere tot atata o sa scoti dintrun stup vopsit cu nustiu cate randuri de vopsea ca din unul vopsit odata si bine.
dar fiecare face cum si cand vrea.
Fara suparare,....in afara de faptul ca intradevar stupii nu trebuie vopsiti pe interior,si aici nu s-a discutat despre asa ceva,...restul e o contradictie de sine insusi,...pai daca zici ca trebuie vopsiti pe dinafara,....apoi hai s-o lamurim pe argumente reale si comparand tipurile de vopsea,scopul urmarit si rezultatul final care il vrem.
Vopseaua aia in ulei de pe vremuri,era o vopsea groasa,care inchidea porii,si inainte de a o folosi se dadea cu un grund de lemn,apoi pe vremuri stupii nu se faceau cu grosimea de 20 mm,ci 30 si ceva,...
Deci,....vopseaua de azi pe baza de apa,e mai subtire,de aia trebuie data de doua ori,iar impregnantul este de fapt acel grund care intra in fibra lemnului,si este totodata suportul pt ca vopseaua sa adere pe suprafata fara sa se exfolieze!
ALTFEL,...atat matale cat si noi astialaltii,ne cam aflam in treaba cu vopsitul de stupi!