Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Insecticide pe baza de neonicotinoide ..o amenintare rea

Mesajde stefanmadalin » 22 Feb 2016, 21:28

cucubau scrie:Atat OMG-urile cat si tratamentele cu neonicotinmoide sunt prezente in Romania de mai multi ani

In ROmania nu se cultiva OMG-uri, doar in scopuri stiintifice, pe suprafete insignifiante.
Vezi singurele 2,5 ha porumb MON 810 de la Secuieni in 2015.

http://www.madr.ro/organisme-modificate-genetic.html
stefanmadalin

Mesajde cucubau » 23 Feb 2016, 08:31

stefanmadalin scrie:
cucubau scrie:Atat OMG-urile cat si tratamentele cu neonicotinmoide sunt prezente in Romania de mai multi ani

In ROmania nu se cultiva OMG-uri, doar in scopuri stiintifice, pe suprafete insignifiante.
Vezi singurele 2,5 ha porumb MON 810 de la Secuieni in 2015.

http://www.madr.ro/organisme-modificate-genetic.html

Era o vorba " Pana la D-zeu te omoara sfintii!"
In vara trecuta am stat de vorba cu un ing. de la o mare ferma agricola din sudul tarii. D-lui a afirmat ca aproape toti cultivatorii de FS folosesc doar soiuri modificate genetic provenite de la Syngenta . Motivul: aceste soiuri sunt soiuri rezistente la ierbicidele de tip total, altfel nu ar avea cu ce combate buruienile cu frunza lata si ar fi nevoiti sa le praseasca. V-a puteti amintii , cu ani in urma la culturile de FS se executa o lucrare de prasit manual .
........
cucubau

Mesajde tuturicius » 23 Feb 2016, 08:54

Subscriu si eu la ce spune CristianBee. Anul trecut rapita a fost stropita cu neonic cu o saptamana inainte de inflorit si nu am avut nici o treaba. Treaba e complicata. Neonicotinoidul e sistemic. In timpul infloririi nu a mai foast nevoie de stropire. Daca dadea cu ceva de contact si era nevoie de o stropire in timpul infloririi???
Proteine la noi albinele nu primesc, pe ideea ca nu e nevoie, au polen cat le trebuie. Oare chiar asa sa fie? In toata lumea se plang apicultorii de monoculturi, lipsa surselor de cules. La cules intra si polenul. Doar la noi sa aiba albinele polen suficient?
tuturicius

Mesajde tuturicius » 23 Feb 2016, 09:02

Am fost saptamana trecuta la un curs de apicultura. Am aflat ceva interesant... Albine adunate gramajoara afara sin stup. Intoxicate, ai zice, cu neo, nu mai stiu sa mearga acasa. Lectorul spunea ca e simptom al virusului paraliziei cronice. Albina care se urca in varful ierbii, zboara un metru, cade, se urca iar samd ... albina intoxicata ... de fapt e simpromul virusului paraliziei acute. Sau invers, acut - cronic, am uitat. si virusi mai sunt multi altii. Poarta le-o deschide varroa si nosema...
tuturicius

Mesajde Hunbee » 23 Feb 2016, 09:22

O da. Asa este. Si cand vezi in fata stupilor pumni de albina moarta cu polen pe ea, sigur e iarasi ceva virus apicultoresc. :) Mai ales daca e la toti stupii. Apicultor incompetent dle.
Hunbee

Mesajde stefanmadalin » 23 Feb 2016, 09:56

cucubau scrie:In vara trecuta am stat de vorba cu un ing. de la o mare ferma agricola din sudul tarii. D-lui a afirmat ca aproape toti cultivatorii de FS folosesc doar soiuri modificate genetic provenite de la Syngenta . Motivul: aceste soiuri sunt soiuri rezistente la ierbicidele de tip total, altfel nu ar avea cu ce combate buruienile cu frunza lata si ar fi nevoiti sa le praseasca. V-a puteti amintii , cu ani in urma la culturile de FS se executa o lucrare de prasit manual .

http://www3.syngenta.com/country/ro/ro/ ... /home.aspx
Hai sa citim in parte fiecare hibrid, sa vedem care e rezistent la total. Nu cred ca inca s-a inventat asa ceva, dar ca de obicei, vorbim ca sa ne aflam in treaba.
NU EXISTA HIBRID DE FLOAREA SOARELUI MODIFICAT SA REZISTE LA GLIFOSAT!!!!
stefanmadalin

Mesajde cucubau » 23 Feb 2016, 10:12

stefanmadalin scrie:
cucubau scrie:In vara trecuta am stat de vorba cu un ing. de la o mare ferma agricola din sudul tarii. D-lui a afirmat ca aproape toti cultivatorii de FS folosesc doar soiuri modificate genetic provenite de la Syngenta . Motivul: aceste soiuri sunt soiuri rezistente la ierbicidele de tip total, altfel nu ar avea cu ce combate buruienile cu frunza lata si ar fi nevoiti sa le praseasca. V-a puteti amintii , cu ani in urma la culturile de FS se executa o lucrare de prasit manual .

http://www3.syngenta.com/country/ro/ro/ ... /home.aspx
Hai sa citim in parte fiecare hibrid, sa vedem care e rezistent la total. Nu cred ca inca s-a inventat asa ceva, dar ca de obicei, vorbim ca sa ne aflam in treaba.
NU EXISTA HIBRID DE FLOAREA SOARELUI MODIFICAT SA REZISTE LA GLIFOSAT!!!!

Ar trebuii ca inainte de a lua de bune toate povestile frumos spuse de producatorii de seminte cat si de cei de pesticide , ori ce afirmatie sa fie verificata comparata cu realitate si abia apoi luata ca atare.
O fi el gifosatul un ierbicid total ,dar exista si alte ierbicide cu insusirea de a fi nocive tuturor buruienilor intalnite la cultura de FS inclusiv la buruienile cu frunza lata .
Oare cum de s-au obtinut acele soiuri de FS rezistente la astfel ierbicide?
........
cucubau

Mesajde stefanmadalin » 23 Feb 2016, 10:42

Am mai spus, prin selectie naturala.
Tu nu te referi la erbicidul total, in mod sigur inginerul ti-a vorbit de sistemul clearfield. Adica hibrizi rezistenti la imazamox, un erbicid care omoara floarea in mod normal.
Gena de rezistenta a fost luata de la alta planta de floarea soarelui care a manifestat rezistent ala imazamox. Deci gena a aparut la floarea soarelui, apoi prin ameliorare(nu modificare) a fost introdusa in genomul hibrizilor de productie.

Hai sa-ti dau un exemplu de OMG: Porumbul modificat genetic pentru rezistenta la glifosat, are in genom o gena a unei bacterii din sol care descompune molecula de glifosat. tot datorita ei glifosatul nu are remanenta in sol mai mult de 3-5 zile.

Deci la floare se ia gena de la floare, iar la porumb se ia gene de la bacterie. ASta e diferenta intre nemodificat/modificat...ficat...ficat.. :D

cucubau scrie:
Ar trebuii ca inainte de a lua de bune toate povestile frumos spuse de producatorii de seminte cat si de cei de pesticide , ori ce afirmatie sa fie verificata comparata cu realitate si abia apoi luata ca atare.

Adica ministerul agriculturii, sanatatii, sunt pampalai, numai noi stim cum sta treaba.....unii inca se mai cred urmariti din spate, cineva inca comploteaza impotriva lor, la un moment dat cred ca au fost rapiti de extraterestri.
stefanmadalin

Mesajde cucubau » 23 Feb 2016, 11:10

Sa vedem prospectul unui erbicid numai pentru FS si culmea doar pentru anumite soiuri.
http://www.dupont.ro/produse-si-servicii/protectia-plantelor/cultura-florii-soarelui-si-rapitei/produse/express-50-sg-erbicid-floarea-soarelui.html
din prospect:

""Atenție cultivatori

Erbicidul Express® 50 SG se va folosi exclusiv în solele însămânţate cu hibrizii Pioneer® P64LE11, P64LE19, P64LE20, P64LE25, P63LE75, P64LE99 toleranţi la acest erbicid!
Nu se recomandă utilizarea produsului Express® 50 SG în solele însămânţate cu hibrizi ce conțin altă genă de rezistență.""
Ultima oară modificat de cucubau pe 23 Feb 2016, 11:24, modificat 1 dată în total.
........
cucubau

Mesajde cucubau » 23 Feb 2016, 11:21

Pe langa rezistenta la anumite substante unele soiuri prezinta rezistenta la anumite insecte daunatoare. Aici este problema pentru ca rezistenta la acele insecte se obtine tot prin inserare de segvente ADN ,care de fel sunt prelevate de la o ciuperca.
Faptul ca obtinerea de hibrizi se face prin incrucisarea de soiuri modificate cu soiuri nemodificate nu inseamna ca rezultatul este un soi nemodificat.
........
cucubau

Mesajde stefanmadalin » 23 Feb 2016, 11:32

cucubau scrie:Faptul ca obtinerea de hibrizi se face prin incrucisarea de soiuri modificate cu soiuri nemodificate nu inseamna ca rezultatul este un soi nemodificat.

Nu. Gena se manifesta prin selectie naturala la o anume planta.
La imazamox s-au tratat multe plante, respectiv s-au omorat. Cercetatorii si-au dat seama de lucrul asta cand au observat ca intr-un anume lan, desi era tratat cu imazamox, a surpavietuit o singura planta si de la ea au plecat.
cucubau scrie:Pe langa rezistenta la anumite substante unele soiuri prezinta rezistenta la anumite insecte daunatoare. Aici este problema pentru ca rezistenta la acele insecte se obtine tot prin inserare de segvente ADN ,care de fel sunt prelevate de la o ciuperca.

Ia zi repede 1 soi/hibrid ce se cultiva in Romania ce are rezistenta GENETICA la vreun daunator.? Tu vorbesti aici cred de Bt(bacillus thuringiensis), dar asa ceva nu se cultiva in ROmania.
cucubau scrie:Sa vedem prospectul unui erbicid numai pentru FS si culmea doar pentru anumite soiuri.
http://www.dupont.ro/produse-si-servicii/protectia-plantelor/cultura-florii-soarelui-si-rapitei/produse/express-50-sg-erbicid-floarea-soarelui.html
din prospect:

""Atenție cultivatori

Erbicidul Express® 50 SG se va folosi exclusiv în solele însămânţate cu hibrizii Pioneer® P64LE11, P64LE19, P64LE20, P64LE25, P63LE75, P64LE99 toleranţi la acest erbicid!
Nu se recomandă utilizarea produsului Express® 50 SG în solele însămânţate cu hibrizi ce conțin altă genă de rezistență.""

Asa, si? Asta e alta tehnologie, express. Cam acelasi lucru ca si Clearfield. Se practiva si la soia.
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 23 Feb 2016, 12:01

viewtopic.php?f=24&t=336&start=32
Am spus mai multe aici.

Am observat ca multi sunt suspiciosi la faptul ca pentru anumiti hibrizi, se trateaza cu anumite grupe de erbicide. Si ca lucrul acesta te-ar limita sa cumperi erbicid numai de la o anume firma, si ca nu e bine deloc, deloc....

Ce prefer eu: Daca iau hibrid de la pioneer, iau si erbicid de la pioneer-dupont pentru ca am siguranta ca nu imi va da fitotoxicitate si ca exista compatibilitate intre ele. Si preturile nu sunt mari datorita acestui lucru.
stefanmadalin

Mesajde CristianBee » 23 Feb 2016, 18:42

cucubau scrie:
CristianBee scrie:* Neonicotinoidele sunt substante care protejeaza samanta in timp ce daca nu sar folosi ar trebuii utilizate substante administrate prin stropire ( se mai imprastie solutia fiind luata de vant , planta nu va fi acoperita niciodata in intregime iar daca sunt folosite substante sistemice => remanenta , ca sa piata fi protejata planta ) . Eu unul si cei cu care am mai discutat prefera neonico decat o stropire cand tie lumea mai draga .

Este exact invers , acolo unde nu mai sunt necesare stropiri suplimentare planta este atat de toxica incat nu supravietuieste nici o insecta , fie ea daunatoare sau polenizanta.
Toxicitatea acelor plante se datoreaza unui cumul de factori . Odata planta este modificata genetic capabila sa secrete propriile toxine iar cel de-al doilea factor este tratamentul cu neonicotinoide efectuat in stadiul de samanta.
Atat OMG-urile cat si tratamentele cu neonicotinmoide sunt prezente in Romania de mai multi ani , dar ravagii au facut decat in ultimii doi ani.
Oare de ce?
Ar fi mult mai util daca ar exista o statistica cu soiurile cultivate in ultimii 5 ani si tratamentele care s-au efectuat la anumite ferme din sudul tarii . Astfel s-ar putea face o delimitare clara intre soiurile care au creat probleme.
CristianBee

Mesajde tuturicius » 23 Feb 2016, 18:49

Hunbee scrie:In cazul neonice la rapita si porumb e clar. Au primit derogare si gata. Am pierdut inca o sansa.
Ramane sa evitam acele lanuri sau sa fugim la primul semn de otravire.
Meciul lau castigat.
Problema e ca si stropirile in perioada de inflorire su f periculoase la rapita.
Tineti aproape pe fermieri si sensibilizatii, sau amenintatii.
Eu discutia o port cu respect si multa diplomatie, dar daca intalnesc marlani, numi ramane decat sal amenint cai dau foc la lanul de rapita intro zi frumoasa cand ii bine uscat si bate puternic vantul.
Sa nu fim naivi sa credem ca aca sau dsvsa sau iohanis o sai pese cu se stropeste.
In acest sens asociatiile apicole ar trebui sa sensibilizeze fermierii.
Alo!!! Asociatiile apicole!!! Pt ce naiba existati?!!!

Mah da' tu al cui esti asa de revolutionar? Auzi ... amenintari ... dat foc la lan... tu judeci ceva inainte de a scrie?
Ce meci au castigat? Ca la noi nu s-a intreprins nici o actiune mai serioasa din partea apiculturii.
Sa sensibilizeze fermierii ... Singurul mod este veto impotriva obtinerii derogarilor. In rest, sa mergi la un fermier, sa-i explici ca treaba aia e toxica pentru tine ... Poate iti raspunde ca nu mai da cu neo cand nu mai mergi nici tu cu masina pt. ca si tu poluezi.
Pana atunci, cu toata treaba asta de doi lei ... sa le dam foc ... ai noroc ca fermierii aia habar nu au de forumul asta apicol si de ce mai scriu unii pe aici ca nu ai mai pupa pastoral la rapita sau FS pe terenurile lor si nu ai mai avea batai de cap - sa ma duc? sa nu ma duc? .....
tuturicius

Mesajde CristianBee » 23 Feb 2016, 18:50

Hunbee scrie:O da. Asa este. Si cand vezi in fata stupilor pumni de albina moarta cu polen pe ea, sigur e iarasi ceva virus apicultoresc. :) Mai ales daca e la toti stupii. Apicultor incompetent dle.

Aici nu vorbim de cazuri concrete in care sunt prezente intoxicatii relevate de ( ANALIZE - albine , surse de hrana ) si de albina moarta in fata stupilor .
Stii sigur ca toata albina ta a zburat doar la lanul tratat cu insecticid neonic sau presupui ? . Daca nu esti sigur iti spun ceva : albina zboara un pic mai mult decat lanul din fata stupilor . Poate a fact un fermier de la 2 km un tratament fito-sanitar prin pulverizare de care nu ai cunostinta . Albina zboara acolo un este secretie de nectar nu de unde vrei tu sa culeaga . Cand duci stupii intr-o anumita zona trebuie sa ai cunostinta de eventualele tratamente de pe acea raza de zbor a albinelor
( aproximativ 3 km ) . Pana nu cunoasti cauza nu presupune pentru ca daca ai sa te duci in alta zona unde nu sau facut tratamente supra semintelor cu insecticide din grupa neonicotinoidelor tu vei considera ca aceasta este sigura , pana cand ... se iveste un tratament prin pulverizare despre care nu ai cunostinta si se intampla necazurile .
CristianBee

Mesajde tuturicius » 23 Feb 2016, 18:53

Pai asa, daca, sa zicem, am fi vecini su stupii intr-un pastoral si as ajunge la concluzia ca tu nu ai tratat cum trebuie pt varroa si ma afectezi si pe mine cu varroa ta, poate cel mai bine ar fi sa iti dau foc la stupi si am rezolvat ... sau barem sa te amenint ca iti dau foc ... sau???
tuturicius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE