Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Insecticide pe baza de neonicotinoide ..o amenintare rea

Mesajde tuturicius » 25 Feb 2016, 18:41

Sa iti ceri drepturile e una, si e firesc sa lupti pt ce crezi ca e bine, iar sa faci in toate felurile o breasla intreaga de concetateni e alta.
Pt. mine e echivalent cu legea pumnului si de aia ma irit.
Intr-un stat civilizat mergi sa iti ceri drepturile la guvern etc., intr-un stat mai putin civilizat mergi si ii spui fermierului ca ii dac foc la lan, mai arunci cate un epitet gen t...l samd.
Daca tot nu am reusit sa ma fac inteles renunt, poate imi lipseste capacitatea de a ma exprima inteligibil.
tuturicius

Mesajde mellis » 25 Feb 2016, 18:52

Legea pumnului este ultima si cea mai proasta varianta in cazul nostru..
Nu aduce nimic bun.
Dar aplicam legea normala? Sau ne contram si dezbinam in continuare?
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde tuturicius » 25 Feb 2016, 18:58

Pai legea normala e, cel putin deocamdata, ca fermierii pot folosi neonicotinoide. Asa ca despre ce lege intrebi si de ce ii injuram? Noi ca apicultori nu ne-am facut auziti. Guvernele pe care le avem ... sunt guvernele pe care le avem. Dar, totusi, hai sa facem nesatui fermierii pt ca nu s-au autocenzurat ei singuri... Despre ce vorbim? Sa fim uniti ... mai devreme spuneai ca suntem in Europa. Pai io cam greu ma unesc cu cineva pe care nu il consider ca se manifesta european.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 25 Feb 2016, 19:03

Plus ca la ce sa ma unesc? Se discuta pe aici cum am face un miting de protest? Nu.
Scrie fiecare cand ii mai vine cum ne otravesc fermierii pe toti.
Se organizeaza un miting pe undeva? Merg si io. Vreo idee: hai sa punem mana de la mana pt. niste determinari de neonicotinoide din albine suspectate de intoxicatie?
In rest, fermierii in sus, fermierii in jos ... filmul cu gutatia ... vorbarie multa, saracia omului!
tuturicius

Mesajde lucky5strike » 25 Feb 2016, 19:05

Decat otrava pe limba, mai bine un ac de albina... deci, hai sa ne impacam. :idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 25 Feb 2016, 19:11

Advarul e ca pentru noi, apicultorii, marea suprafata (sola peste 200 ha) reprezinta moarte sigura.

Poate nu vor fi toti anii asa caniculari ca 2015, dar chimizarea ramane... deunazi dimineata m-am intersectat cand ma intorceam spre casa, cu un fermier care cara dupa tractor doua remorci incarcate ochi cu saci de ingraseminte big bag...

N-am mai vazut balegar pe camp de multisor...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stefanmadalin » 25 Feb 2016, 19:20

lucky5strike scrie: deunazi dimineata m-am intersectat cand ma intorceam spre casa, cu un fermier care cara dupa tractor doua remorci incarcate ochi cu saci de ingraseminte big bag...

Asta la un singur transport!
Legea este asa: Nu poti fertiliza chimic sau organic intre 1 noiembrie si 1 martie! Pentru ca aplicat in aceasta epoca azotul leviga nefiind folosit de niste plante inca in "hibernare". Pentru fertilizat in acest fel Apia are dreptul la taierea subventiei.
Lege este, unde este cel ce o aplica, rescte APIA? ASta e marea problema la romani, avem legi dar nu avem institutii sa le puna in aplicare.

http://www.apiasatumare.ro/wp-content/u ... u-2015.pdf pag 16.
stefanmadalin

Mesajde CristianBee » 25 Feb 2016, 19:53

Noi le cerem altora sa respecte legea si sa ne respecte si pe noi cand noi nu respectam legea scrisa si pe unele nescrise ca si apicultori .
Noi vrem sa le impunem altora anumite restrictii cand noi daca am fi in aceiasi situatie ca si apicultori am da din colt in colt .
Haideti oameni sa incercam sa controlam putinul acela pe care l-am putea controla ( material reproducator calitativ , protocoale de tratament , protocoale de hraniri , managementul stupilor , etc ) si nu sa ne inhamam la ceva ce nu se va schimba in mod radical si anume interzicerea folosirii pesticidelor ca si o solutie .
Solutia este sa punem la punct tehnologii in domeniul apicol in paralel cu eficientizarea si controlul aplicarii acestora .
Avem in tara aceasta inspectori apicoli ? Nu avem ! De ce nu am avea ? Nu dmnul ca doar noi stim ce facem ca suntem mari apicultori . Suntem dispusi sa rationalizam/eficientizam utilizarea bazei melifere ? Suntem dispusi sa concepem tehnologii apicole standardizate in ceea ce priveste ( material genetic de calitate ; metode de selectie si producere de material biologic ; sanatatea stupilor - masuri profilactice , medicatie ; punerea la dispozitia stupilor de hrana de calitate si in cantitati satisfacatoare ; stupi standardizati ; accesorii apicole standardizate ; centre apicole care sa ofere consultanta , samd ) .
Noi vrem din prima pestele cel mare uitand ca pentru a ajunge sa-l prinzi pe acela va trebuii sa arunci undita de multe ori in apa .
Nu avem un plan si nici nu ne dorim sa facem unul pentru ca este de munca . Interzicem si apoi ce ? Or sa apara alte substante si iarasi aceiasi poveste .
Dreptate au ambele parti dar se vra ca doar una din parti sa aibe de castigat . Sa avem grija noi ca si apicultori sa avem stupi sanatosi si cu hrana indestulatoare si de calitate iar apoi dupa ce ne-am facut treaba ca si breasla sa vedem daca si fermierii si-au facut-o pe a lor . Daca nu , atunci sa-i lu-am la suturi . Pana atunci moderatie si dialog .
CristianBee

Mesajde peterneamt » 25 Feb 2016, 19:57

Ultima oară modificat de peterneamt pe 25 Feb 2016, 20:03, modificat 1 dată în total.
peterneamt

Mesajde stefanmadalin » 25 Feb 2016, 20:01

...Fara de autor....
stefanmadalin

Mesajde peterneamt » 25 Feb 2016, 20:09

Cred că ai făcut agronomia de aceia te crezi a tot ştiutor.....
http://www.theguardian.com/environment/ ... l-children
peterneamt

Mesajde CristianBee » 25 Feb 2016, 20:16

mellis scrie:Mai oameni buni, noi suntem in europa - cu legi, studii, interziceri, si daca suntem uniti putem sa obtinem ceva.
Americanii si canadienii mai greu - au acceptat ideea - nu prea au ce face..
Nu poti compara un stup canadian depopulat cu unul de al nostru. Nici lor nu le place dar nu au alternative, noi avem..
Am constientizat ca avem otrava-n tara si vin vremuri grele, este greu de controlat pe o raza mare langa stupina cine si ce stropeste...
Chiar credeti ca nu putem obtine dreptate daca suntem uniti? Este an electoral, se fac promisiuni, se castiga votanti..
Un coleg apicultor are probleme, centralizam datele - tragem concluzii, planuri, miting, scrisori..
Avem toti de castigat daca avem un scop comun.
Sanatate..

Citind mai sus am vazut o chesti care ma frapeaza . Nu vrem sa fim afectati de stropiri dar nu acceptam nici tratamentul semintelor ? Pai si cum nici aia , nici aia = agricultura eco domnule , asta este solutia . Cand am sa pot eu zbura pe matura atunci se va intampla asta .
Care este scopul ? . Unde dorim sa ajungem ? Asta ca sa stim ce repere sa ne luam pentru a putea ajunge acolo unde vrem .

Indicati un studiu ( mai multe daca vreti ) in care sa fie relevat faptul ca in cultura ( pe camp ) sau testat plantele si sau gasit reziduri in nectar si polen ( chiar si prin gutatie ) peste limitele care creaza toxicitate asupra polenizatorilor de insecticide din categoria neonicotinoidelor atunci cand sunt respectate regulile de dozare si aplicare .
CristianBee

Mesajde CristianBee » 25 Feb 2016, 20:22

CristianBee

Mesajde cucubau » 25 Feb 2016, 22:39

CristianBee scrie:Citind mai sus am vazut o chesti care ma frapeaza . Nu vrem sa fim afectati de stropiri dar nu acceptam nici tratamentul semintelor ? Pai si cum nici aia , nici aia = agricultura eco domnule , asta este solutia . Cand am sa pot eu zbura pe matura atunci se va intampla asta .
Care este scopul ? . Unde dorim sa ajungem ? Asta ca sa stim ce repere sa ne luam pentru a putea ajunge acolo unde vrem .

Indicati un studiu ( mai multe daca vreti ) in care sa fie relevat faptul ca in cultura ( pe camp ) sau testat plantele si sau gasit reziduri in nectar si polen ( chiar si prin gutatie ) peste limitele care creaza toxicitate asupra polenizatorilor de insecticide din categoria neonicotinoidelor atunci cand sunt respectate regulile de dozare si aplicare .

Dupa ce te-ai ars cu ciurba sufli si in iaurt!
Cam asta este ce se intampla acum cu apicultorii in raport cu tratamentele la plante cu insecticide pe baza de neonicotinoide.
Poate colegii ce sunt mai documentati si pot oferii informatii legate de soiurile de plante cultivate la care s-au facut tratamente si nu au fost probleme cu depopularea sa le faca publice.
Ar fi utila o lista cu toate soiurile de plante cultivate si tratate si daca au creat sau nu probleme.
Altfel spus o lista neagra si una alba cu soiurile de plante cultivate in tara noastra .
........
cucubau

Mesajde mellis » 26 Feb 2016, 00:54

CristianBee scrie:Indicati un studiu ( mai multe daca vreti ) in care sa fie relevat faptul ca in cultura ( pe camp ) sau testat plantele si sau gasit reziduri in nectar si polen ( chiar si prin gutatie ) peste limitele care creaza toxicitate asupra polenizatorilor de insecticide din categoria neonicotinoidelor atunci cand sunt respectate regulile de dozare si aplicare .

Cristian, se discuta si se aduc dovezi de zeci de pagini. Trebuie parcurse si citit printre randuri.
Uite ce am gasit cautand "dovezi "
Un studiu destul de obiectiv din ce am reusit sa citesc printre randuri -
Societatea Xerces pentru Conservarea nevertebrate:
http://www.xerces.org/wp-content/upload ... ciety1.pdf

Traducere rapida cu google:
https://translate.google.ro/translate?s ... edit-text=

Cateva fragmente re-traduse (facute de inteles) despre floarea soarelui:
- Cap 4 - "expunerea albinelor la neonicotinoide", subcapitol "Glande nectarifere" pag 17:
"Glandele nectarifere
Glande nectarifere sunt glande producatoare de nectar situate în afara florii, de multe ori pe frunze sau tulpini. Glandele nectarifere nu sunt direct implicate în polenizare, deși albine (și alte insecte benefice) sunt atrase de ele. Plante comune cu glande nectarifere include culturile cum ar fi bumbacul, floarea soarelui, și dovleci, și plante găsit în camp, cum ar fi "morning glory", sălcii, și "black locoust". Având în vedere că neonicotinoidele pot fi găsite în nectar, este foarte probabil ca si glandele nectarifere vor avea concentratie de neonicotinoide , deși nu exista studii ce au investigat acest lucru.

- pag 21 -
Toate experimentele de teren revizuite au implicat colonii întregi expuse la polen sau sirop contaminate in- tuneluri sau cuști de zbor. Expunerea cronică la sirop contaminate cu doze de imidacloprid între 24 și 48 ppb au redus producția de puiet, activitatea de căutare a hranei, și rezervele de hrana (Decourtye și colab. 2004b), precum și o navigare anormală între alimentatoare și stup (Ramirez-Romero și colab. 2005). La doze de imidacloprid 500 ppb și în sus, doze care depășesc cea mai scăzută estimare LC 50 , unele albine nu a reușit să se întoarcă la stup (Yang și colab. 2008; Bortolotti et al. 2,003). În contrast, la 0.5 sau 5 pg / L (0.5 sau 5 ppb) în sirop, imidacloprid nu a determinat diferențe semnificative în populație, zona de puiet acoperite, sau activitate adult, sugerând că la doze foarte mici imi- dacloprid nu poate fi dăunătoare pentru colonii masurabil (Faucon colab. 2005).
Într-o analiză statistică a rezultatelor de la treisprezece studii de laborator și studii de teren care investigheaza efectele subletale ale imidacloprid fata de albine melifere, Cresswell (2011) a constatat că reziduurile din floarea-soarelui și nectar de canola (estimarea lui era între 0.7-10 ug / L [0.7-10 ppb]) după tratarea semințelor au redus performanță albinei adult între 6 și 20%.
Conteaza doza!!! la noi cine verifica / stabileste doza?

Pag 25 –Referitor la cantitatea din polen – la anumite studii nu se tine cont de « de asemenea capacitatea bondarilor/albinelor de a călători pe distanțe lungi pentru a găsi furaje. Polen-ul de Floarea-soarelui (masurat la studiu) a fost doar aproximativ 25% din polen colectat, albinele au găsit clar sursele de polen alternative »

Pag 27 - Reziduuri de imidacloprid in nectar de floarea-soarelui, după tratamentul semințelor conținute 1.9 ppb (Schmuck et al. 2001).
Studii de reziduuri imidacloprid în polen de floarea-soarelui după tratarea semințelor la rate de etichete găsite concentrare de o medie de 3 ppb (Bonmatin și colab. 2005a)
sau 3.9 ppb (Schmuck et al. 2001), și un maxim de 11 ppb (Bonmatin și colab. 2005b).
Bonmatin și colab. (2003, 2005b) au detectat urme de imidacloprid 1-2 pg / kg (ppb) în floarea soarelui netratate- flori cultivate la un an după o cultură tratate cu semințe a avut
fost plantate în același sol.
Remanenta anuala din sol se aduna !!!

referinte:
- Laurent, FM, și E. Rathahao. 2003. Distribuția imidacloprid în floarea-soarelui (Helianthus annuus L.) în urma tratamentului semințelor.
- Riscul prezentat de albine (Apis mellifera L, Hymenoptera)printr-un pansament semințelor imidacloprid de floarea-soarelui. Pest Man- administrare Știință 57: 225-238
- pe termen lung Evaluarea toxicității imidacloprid pentru a evalua efectele secundare lorale albine expuse la floarea-soarelui tratate în Argentina. Buletinul Insectology 56: 77-81
- Pericole de acoperire de semințe imi- dacloprid la Bombus terrestris (Hymenoptera:Apidae) atunci când sunt aplicate la floarea soarelui. Journal of Economic Entomologie 94: 623-627

Concluzia este ca studiile se puteau face mai bine - se insista asupra a ceea ce trebuia facut - oarecum au fost facute majoritatea sa iasa bine, dar nu este asa.
pag 7 :
Fapte clar documentate Expunerea albinelor la neonicotinoide
reziduuri de neonicotinoide găsite în polen și nectar sunt consumate de insectele ce viziteaza florile, cum ar fi albinele. Concentrațiile de reziduuri poate atinge niveluri letale în unele situații.

pag 8 - Metode de aplicare
altele decât tratament de semințe (-și concentratia spray-uri mincinoase, udări sol, si preparate injectabile trunchi) aplica o doză mai mare pe plantă și poate duce la mult -chiar mai mare toxicitatea niveluri de reziduuri neonicotinoide în polen și nectar.

Cum nivelurile de reziduuri din polen și nectar cresc in concentrației în timp, cu aplicari repetate. Având în vedere că reziduurile pot persista pentru perioade lungi de timp, aplicații repetate la plante perene pot provoca Concentrațiile de a acumula la subletale sau letale niveluri. Aceste date sunt critice pentru gestionarea impactului la polenizatori.

Nu ar trebui aplicate la inflorire!!!
Pentru culturile care infloresc continuu sau pe o perioada- lunga de timp (de exemplu suc de fructe sau de rosii), IPM academic profesioniștii ar trebui să dezvolte metode clare de cum neonicotinoidele pot fi utilizate, astfel încât concentrațiile de aceste produse în polen și nectar culturilor rămâne LA niveluri subletale

PAG 13
Reziduuri au fost înregistrate în polen (Laurent și Rathahao 2003; capota motorului Matin et al. 2003 2005a), nectar (Schmuck 2001; Kris- chik și colab. 2007), precum și într-o măsură mult mai mică, alte glande (Girolami et al. 2009). Reziduuri sunt, de asemenea, găsite în praf contaminat eliberat din semințe de plantare echipament (Greatti et al 2006;. Krupke et al 2012;. Tapparo și colab. 2012) și în buruieni creștere în sau adiacent la domenii tratate (Krupke et al. 2012).

Sanatate.

sursa - la pag 15:
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=8&t=2329&hilit=mellis&start=224
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE